Dodaj do ulubionych

Jaki LCD wybrać...

IP: proxy / *.chello.pl 29.12.02, 10:29
Pomóżcie mi, bo nie wiem co wybrać... chciałabym kupić sobie jakiś LCD 15" w
rozsądnej cenie -poniżej 2.000 zł. Może znacie jakieś strony WWW z
porównaniami lub testami monitorów LCD? Może macie jakieś przemyslenia na
temat LCD 15"? Może jakieś sugestie? Jakich producentów unikać a jakie
preferować?
Pozdrawiam cieplutko
Marta
Obserwuj wątek
    • Gość: naskret Re: Jaki LCD wybrać... IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 10:54
      w ostatnim chipie bylo cos takiego jak wielka ksiega testow i tam miedzy
      innymii sa potownywane LCDki
      • Gość: artih Re: Jaki LCD wybrać... IP: 195.116.244.* 31.12.02, 11:51
        www.benchmark.pl

www.sirius.pl

Strony maniakow - rzetelne testy.
    • Gość: justasec Re: Jaki LCD wybrać... IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.02, 13:39

www.tomshardware.pl/

• Gość: frodo Re: Jaki LCD wybrać... IP: *.chello.pl / *.chello.pl 31.12.02, 18:46
        www.monitory.com.pl/
    • Gość: georg Re: Jaki LCD wybrać... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 01:50
      A ja mam LCD NEC 1550m.MA najlepsze parametry i jestem z niego b.zadowolony juz
      od 6 mcy.3 lata gwarancji i 1799zl,
    • Gość: Doki DVI IP: *.166-136-217.adsl.skynet.be 01.01.03, 20:38
      Czy ktos uwaza, ze panel LCD bez wejscia DVI ma jeszcze sens?
      Uzasadnienie: panel LCD jest urzadzeniem cyfrowym, komputer tez. Na wyjsciu video (D-SUB) pojawia sie sygnal analogowy. Zatem karta video dokonuje konwersji na sygnal analogowy, na podstawie ktorego panel nastepnie odtwarza sygnal cyfrowy, ktorym jest sterowany. To bez sensu.
      DVI to przyszlosc. Poniewaz panel LCD jest dosc trwaly, kupuje sie go na pare lat. Chyba lepiej dac pare groszy wiecej i kupic panel, ktory bedzie mogl wyswietlic sygnal z kart, ktore beda standardem za pare lat i przy okazji zapewnic stala, wysoka jakosc.
      • Gość: janek0 Re: DVI IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.01.03, 04:45
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> Czy ktos uwaza, ze panel LCD bez wejscia DVI ma jeszcze sens?
        coś mi się zdaje, że przy zastosowaniach biurowych (albo wszelkich takich,
        gdzie są dość ostre kontrasty) to nie ma znaczenia, bo nawet konwersja z
        digital na analog i z powrotem będzie na tyle dobrej jakości, żeby nie stracić
        tych różnic. gorzej byłoby chyba odwrotnie (analog na dital na analog). a kto
        kupuje mały, tani lcd do grafiki lub do gier ?
    • Gość: GREG ZMIERZCH LCD??? IP: 195.205.117.* 02.01.03, 08:44
      Jestem studentem elektroniki i niedawno na wykladzie dowiedzialem sie, ze sa
      prognozy iz monitory lcd nie beda przyszloscia. Powodem jest fakt, ze monitory
      te bardziej mecza wzrok niz normalne monitory. Po prostu kontrast obrazu jest
      zbyt duzy. Podobno niektore banki masowo juz wycofuja sie z LCD. Przyszlosc
      bedzie nalezec do monitorow nowej generacji ktorej zasada dzialania bedzie
      oparta na tradycyjnych monitorach lecz beda rowniez bardzo plaskie.
      • Gość: janek0 Re: ZMIERZCH LCD??? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.01.03, 10:25
        Gość portalu: GREG napisał(a):

> te bardziej mecza wzrok niz normalne monitory. Po prostu kontrast obrazu jest
        > zbyt duzy. Podobno niektore banki masowo juz wycofuja sie z LCD. Przyszlosc
        > bedzie nalezec do monitorow nowej generacji ktorej zasada dzialania bedzie
        > oparta na tradycyjnych monitorach lecz beda rowniez bardzo plaskie.
        proponowałbym zmienić uczelnię ?
      • Gość: Doki Re: ZMIERZCH LCD??? jeszcze nie IP: 195.13.26.* 02.01.03, 12:54
        Nic a nic w to nie wierze. Na "za duzy kontrast" rada jest prosta: zmniejszyc natezenie backlight lub zmniejszyc ustawienie kontrastu. Jedyna istniejaca technologia zdolna zagrozic ekranom LCD sa LEP, czyli organiczne diody LED.
        Te "plaskie ekrany, ktore dzialaja jak kineskop": masz na mysli ekrany plazmowe? Nie umywaja sie trwaloscia do LCD, no i trudno osiagnac kolorowy obraz o odpowiednio malej plamce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka