Dodaj do ulubionych

Długie ładowanie windows xp

IP: *.tvtom.pl / 192.168.3.* 17.01.03, 21:21
Przy ładowaniu windowsa niebieski pasek przelatujący na dole ekranu potrafi wyświetlić się 40 razy zanim winda się uruchomi. Dlaczego tak się dzieje skoro u kumpli na słabszej konfiguracji otwiera się już za 5-7 pojawieniu się niebieskiedo paska. Moja konfiguracja to Athlon 1800+ płyta soltec'a Gforce 4 mx 440 dysk seagate barracuda 60 GB 256 256 ramu DDR.
Obserwuj wątek
    • Gość: wiwa Re: Długie ładowanie windows xp IP: *.nyc.rr.com 18.01.03, 05:25
      wyglada na to ze cos jest nie tak z ustawieniem plyty.
      Wejdz w initial setup, wylacz hardware check, i wszystkie te inne pierdolki
      ktore bios plyty robi. Jest to potrzebne rzy uruchamianiu nwego sladaka, ale
      potem moxesz to pominac
    • zbigzdroje1 Re: Długie ładowanie windows xp 18.01.03, 06:50
      Witam
      Na początku sprawdź ile masz programów w "autostart"-cie(wyłącz nie konieczne
      do bieżącej pracy), włącz oczyszczanie(skasuj to co nie potrzebne)dysku a
      później defragmentację. Dobrze jest mieć zainstalowany program typu: Ad-Aware
      który kasuje programy szpiegowskie(jak uruchomiłem go u siebie, to znalazł mi
      ponad 230 szt tego badziewia - były wszędzie, ale najwięcej na dysku C i w
      rejestrze windy). Niektóre z programów szpiegowskich to: GATOR,
      DOUBLLECLICK,HOTBAR,itp.- jest ich cała masa, niektóre potrafią zainstalować
      się w "Autostart"-cie.
      Pozdrowienia
      Zbych
      • stratoos Re: Długie ładowanie windows xp 18.01.03, 14:55
        zbigzdroje1 napisał:

> Witam
        > Na początku sprawdź ile masz programów w "autostart"-cie(wyłącz nie konieczne
        > do bieżącej pracy), włącz oczyszczanie(skasuj to co nie potrzebne)dysku a
        > później defragmentację. Dobrze jest mieć zainstalowany program typu: Ad-Aware
        > który kasuje programy szpiegowskie(jak uruchomiłem go u siebie, to znalazł mi
        > ponad 230 szt tego badziewia - były wszędzie, ale najwięcej na dysku C i w
        > rejestrze windy). Niektóre z programów szpiegowskich to: GATOR,
        > DOUBLLECLICK,HOTBAR,itp.- jest ich cała masa, niektóre potrafią zainstalować
        > się w "Autostart"-cie.

gorzej, gdy takie zachowanie ma miejsce na "czystym" systemie zaraz po
        instalacji ;) Kiedys opisywalem podobne zachowanie w jakims topicu. Niestety do
        dzis nie wiem dokladnie jak to rozwiazac ;( Na niektorych konfiguracjach (np.
        MSI KT3 Ultra2 z Athlonem1.7) pasek "biega" 28-30 razy. nie ma znaczenia co
        zmienie w BIOS'ie. Probowalem nawet zmieniac kolejnosc kart rozszerzen, pozniej
        je wymienialem na inne modele ale to rowniez nie pomagalo. Ostatecznie mam
        dwa "podejrzenia": jedno to GF4 (choc sam nie potrafie tego do konca
        wytlumaczyc) a drugie (bardziej prawdopodobne) to wykrywanie urzadzen IDE. Np
        przy podlaczeniu drugiego dysku do tasiemki primary pasek biegnie 5 razy
        zamiast 30. Wylaczenie programowe (w panelu sterowania) przeszukiwania kanalow
        daje podobny efekt ale jednoroazowo. Po restarcie pasek powrocil do
        swojej "normalnosci" ;( Probowalem tez przestawiac w BIOS'ie rozne opcje z
        wykrywaniem IDE. Nie pomagalo ustawienie na auto, recznie czy tez wogole na
        none.

Problem jest o tyle dziwny, ze raz udalo mi sie zainstalowac XP'ka na tym samym
        kompie na ktorym zawsze pasek biegal 30 razy i po instalce pasek biegal jedynie
        4 razy. Okazalo sie, ze wczesniej wyjalem z kompa SBLive'a. Zainstalowalem wiec
        dla pewnosci jeszcze raz system (bez Live'a) i pasek biegal... 30 razy. Bledne
        kolo.

Na niektorych konfiguracjach tak "problem" wogole nie wystepuje. Jesli ktos ma
        jakies pomysly/doswiadczenia chetnie powroce do tego tematu...
        • Gość: Leon Re: Długie ładowanie windows xp IP: *.swic.dialup.inetia.pl 20.01.03, 05:26
          Wejdz do rejestru odszukaj
          [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory
          Management\PrefetchParameters]
          "EnablePrefetcher" zmien z 5 na 3

przyspieszy ladowanie. U mnie za duronie 1000 z 5 paskow zmniejszyl do 1.5.
          Na pewno pomoze. Wylacz tez w BIOSIE PnP.
          Na pewno winny jest tu sprzet.
          Pozycz od kumpa inny dysk i podepnij. Tylko jego! Jak sytuacja sie powtorzy to
          albo karta graf. albo plyta.
          • Gość: lupus Re: Długie ładowanie windows xp IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 20.01.03, 13:27
            twoj problem (troche wyimaginowany jesli chodzi o bieganie paska) jest do
            rozwiazania ale wymaga troche wiedzy.jesli znasz angielski idz tam i
            znajdziesz co potrzebujesz a nawet wiecej. www.xptuneup.com/
            • stratoos Re: Długie ładowanie windows xp 22.01.03, 08:28
              Gość portalu: lupus napisał(a):

> twoj problem (troche wyimaginowany jesli chodzi o bieganie paska) jest do
              > rozwiazania ale wymaga troche wiedzy.jesli znasz angielski idz tam i
              > znajdziesz co potrzebujesz a nawet wiecej. <a
              href="www.xptuneup.com/"ta
              > rget="_blank">www.xptuneup.com/</a>

narazie znalazlem to - www.xptuneup.com/tip0025.htm#marker19 niewiele ;/
              w kazdym badz razie bootvis nie pokazuje zadnych wydluzonych czasow ladowania
              (obawialem sie tu o detonatory)
              nie sprawdzalem jeszcze tego www.windowsxpatoz.com/cgi-
              bin/performance/index.cgi?answer=1036283387&id=1036282433 ale sadze, ze to cos
              podobnego jak bootvis
          • stratoos Re: Długie ładowanie windows xp 22.01.03, 08:19
            Gość portalu: Leon napisał(a):

> Wejdz do rejestru odszukaj
            > [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory
            > Management\PrefetchParameters]
            > "EnablePrefetcher" zmien z 5 na 3

fakt, zmniejszylo przy pierwszym ladowaniu systemu po zmianie z 27 do 6 paskow.
            Przy nastepnych znowu jest 27...

> przyspieszy ladowanie. U mnie za duronie 1000 z 5 paskow zmniejszyl do 1.5.
            > Na pewno pomoze. Wylacz tez w BIOSIE PnP.

zero roznicy

> Na pewno winny jest tu sprzet.
            > Pozycz od kumpa inny dysk i podepnij. Tylko jego! Jak sytuacja sie powtorzy

nie ma znaczenia typ dysku systemowego

> albo karta graf. albo plyta.

tzn. co ? Uszkodzona ;)
            wstawialem juz trzy rozne karty graficzne: GF2MX400, GF2Ti i GF4MX400 - bez
            roznicy
            jesli chodzi o MB to bez przesady... czy kazdy problem "musi" konczyc sie
            wymiana polowy komponentow w kompie ? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka