Dodaj do ulubionych

pytanie o DHCP i NAT

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:03
mam pytanie odnośnie DHCP i NAT
mam w ofercie podłączenia do internetu taką pozycję:
-Aktywacja serwera DHCP i funkcji NAT
jest ona darmowa, tylko nie wiem za bardzo co to jest
bardzo prosze o odpowiedz bardziej ode mnie zaawansowanych użytkowników
Obserwuj wątek
    • manhu Re: pytanie o DHCP i NAT 12.06.06, 14:08
      DHCP znaczy że nie będziesz musiał wpisywać danych samodzielnie (bramki, dns-ów, ip) i pójdzie od strzału na automacie, co winda XP ma w standardzie.
      A o NAT nie chce mi się pisać, patrz w google. Skrótem NAT to zalety (zamknięte porty, podział łącza) i wady (zamknięte porty i konieczność przekierowania).
      • Gość: gosc Re: pytanie o DHCP i NAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 16:47
        Wtedy najlepiej miec wlasny router, ktory ma NAT dajacy sie konfigurowac (porty).
    • Gość: ja Re: pytanie o DHCP i NAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 14:40
      A ile masz komputerów?

Bo NAT jest potrzebny jeśli na jednym publicznym IP chcesz korzystać z dostępu do sieci z więcej niż jednego komputera JEDNOCZEŚNIE.

DHCP ułatwia tylko podłączanie komputerów do sieci, jako że komputer w domu to zazwyczaj stacjonarny PC to usługa DHCP jest ci mało potrzebna, jeśli używasz laptopa i podłączasz się często w różnych miejscach(poza domem) to warto mieć uruchomioną usługę DHCP - bardzo ułatwia to życie.

NAT ma także wady, czasem wymaga przekierowania portów (mało istotne dla większości użytkowników, bo nie każdy stawia w domu serwer i bardzo istotne dla użytkowników p2p) i jedną dość sporą zaletę - ukrywa twój IP co w jakimś stopniu zabezpiecza przed włamaniem do komputera. Nie jest to jakieś ogromne zabezpieczenie, niemniej jest i działa dość skutecznie.

Więc ja bym uruchomił te usługę NAT, chyba, że chcesz korzystać z p2p.
      A DHCP jak wspomniałem tylko ułatwia życie jeśli masz laptopa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka