Dodaj do ulubionych

Pijana mysz

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 11:39
Mam ogromną prośbę - może ktoś pomoże. Od kilku dni szału dostaje przy
komputerze z powodu harców jakie wyczynia myszka. Kiedy próbuję najechać
myszką na obiekt (np. link, tekst, ale nie tylko w necie przy grach również)
to dany obiekt wręcz odpycha grot strzałki. Po chwili wszystko sie uspokaja i
mysz zdawałoby sie działa jak należy a po nastepnych kilku sekundach wszystko
wraca do "normy" tzn źle działa. Myślałem, że to jakis wirus ale po
sformatowaniu dysku i zainstakowaniu ponownie W98SE problem pozostał.
Pomyślałem zatem, że to wada myszy. Kupiłem nową - optyczną tym razem -
(wczesniej była kulkowa) i problemy pozostały.

Jak ugryźć ten kłopot? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Tomek
Obserwuj wątek
    • lars Re: Pijana mysz 08.02.03, 12:10
      Hmm to bardz dziwne widze 2 możliwe przyczyny:
      1. Gniazdo w komputerze może być zepsute-zabrudzone
      2. Posiadasz przełączkę ps/2 na serial port przez którą myszką jest połączona
      z komputerem, spotkałem się z tym niedawno, dyrektorka w mojej szkole miała
      całkiem nową myszkę która zachowywałą siępodobnie, rozkręciłem ją bo
      podejrzewałem, że skrzywione są "fotokomorki". Myszka miała wtyczkę PS/2 jak
      ją podłączyłem u siebie w domu to działała bez problemu nie wiedziałem o co
      chodzi, z ciekawości założyłem przełączkę przez którą u mojej dyrektorki
      myszka była podłączona no i zaczęło się kwasić :) a jak nie to...to nie wiem
      co :) miałbym prośbę, jakbyś dowiedział się co jest źle to powiedz - będę
      wdzięczny.

Pozdrawiam
      L@rs
      • Gość: Tomek Re: Pijana mysz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 14:39
        lars napisał:

> Hmm to bardz dziwne widze 2 możliwe przyczyny:
        > 1. Gniazdo w komputerze może być zepsute-zabrudzone
        > 2. Posiadasz przełączkę ps/2 na serial port przez którą myszką jest połączona
        > z komputerem, spotkałem się z tym niedawno, dyrektorka w mojej szkole miała
        > całkiem nową myszkę która zachowywałą siępodobnie, rozkręciłem ją bo
        > podejrzewałem, że skrzywione są "fotokomorki". Myszka miała wtyczkę PS/2 jak
        > ją podłączyłem u siebie w domu to działała bez problemu nie wiedziałem o co
        > chodzi, z ciekawości założyłem przełączkę przez którą u mojej dyrektorki
        > myszka była podłączona no i zaczęło się kwasić :) a jak nie to...to nie wiem
        > co :) miałbym prośbę, jakbyś dowiedział się co jest źle to powiedz - będę
        > wdzięczny.
        >
        > Pozdrawiam
        > L@rs
        Dzieki za próbę pomocy. Niestety efektów brak. Obejrzałem sobie gniazdo myszy.
        Jest czyste. Kilkakrotnie wkładałem i wyjmowałem wtyczke nowiutkiej myszy aby
        poprawić ewentualnie słaby styk.
        Żadnych dodadkowych łączy miedzy myszą a komputerem nie posiadam.
        Zapraszam inne osoby, które maja jakis pomysł co do przyczyn opisanego wyzej
        stanu rzeczy.

Mysz zachowuje sie w sposób taki, że:
        gdy najeżdżam na jakąś ikonke czy link to mysz wyhamowuje i próbować musze
        wielokrotnie aby wreszcie grot strzałki na wybranym obiekcie zatrzymać i
        kliknąć.
        Czasem grot strzałki wykonuje gwałtowny szybki ruch w bok lub po przekątnej,
        czasem ucieka z ekranu i musze do szukać.
        Wyszedłem z netu i testowałem mysz na układaniu pasjansa. Gdzy uchwyciłem
        myszką kartę aby przenieść ją na właściwe miejsce - karta trzymana myszą
        uciekała na moment poza ekran i po ułamku sekundy wracała. Jak na gumce.
        Chciałem zatytuować watek "gumowa mysz" ale te zachowania są nieobliczalne i od
        czasu do czasu inne.
        Jeszcze raz proszę o pomoc.
        • Gość: Tomek Podniesienie n/t IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 18:48
          • Gość: Tomek Re: Podniesienie n/t POMOCY!!!!!!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 00:14
        • alfalfa Re: Pijana mysz 09.02.03, 00:37
          Jak ja lubie takie gryzonie, prawie takie niepokorne jak ja!:)) Kochany!
          Spróbuj tę niepokorną myszkę wyczyścić - tzn. otwórz ją od spodu i wyczyść
          rolki. A może to notebook i posługujesz sie touchpadem? odpisz.
          pzdr.
          ps. nie masz innej myszki do przetestownia (na innym łaczu, innym kablu itp.)?
          to by wiele pomogło...
          • Gość: Tomek Re: Pijana mysz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 10:11
            alfalfa napisał:

> Jak ja lubie takie gryzonie, prawie takie niepokorne jak ja!:)) Kochany!
            > Spróbuj tę niepokorną myszkę wyczyścić - tzn. otwórz ją od spodu i wyczyść
            > rolki. A może to notebook i posługujesz sie touchpadem? odpisz.
            > pzdr.
            > ps. nie masz innej myszki do przetestownia (na innym łaczu, innym kablu
            itp.)?
            > to by wiele pomogło...

Dziekuję za próbę pomocy. Uprzejmie proszę o przeczytanie pierwszego wpisu.
            Problem jest poza myszką i kablem.
            Pozdrawiam - Tomek
            • Gość: L@rs Re: Pijana mysz IP: *.earth.pl / 192.168.2.* 09.02.03, 19:51
              Jeszcze jeden mam pomyślunek troche pracochłonny ale jakbys sie nudził to
              mozesz sprobowac. Mozesz zainstalowac sobie oprócz windowsa Linuxa, jeżeli tam
              będzie taka sama sytuacja to w takim razie: nie jest to wina myszki (bo tak
              twierdzisz) nie jest to wina windowsa, wiwęc...tylko wina gniazda...a jaką ty
              to masz tą nową myszkę? może jak jakaś frmowa to sterowniki ściągnij? a jak
              już kompletnie nic nie daje rezultatu to daj to serwisantom i niech się oni
              głowią ;) najwyżej tez tu dadzą posta :) albo wymienią ci płytę główną na
              nową :)

Pozdrawiam
              L@rs
              • Gość: Tomek Re: Pijana mysz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 09:50
                Gość portalu: L@rs napisał(a):

> Jeszcze jeden mam pomyślunek troche pracochłonny ale jakbys sie nudził to
                > mozesz sprobowac. Mozesz zainstalowac sobie oprócz windowsa Linuxa, jeżeli
                tam
                > będzie taka sama sytuacja to w takim razie: nie jest to wina myszki (bo tak
                > twierdzisz) nie jest to wina windowsa, wiwęc...tylko wina gniazda...a jaką ty
                > to masz tą nową myszkę? może jak jakaś frmowa to sterowniki ściągnij? a jak
                > już kompletnie nic nie daje rezultatu to daj to serwisantom i niech się oni
                > głowią ;) najwyżej tez tu dadzą posta :) albo wymienią ci płytę główną na
                > nową :)
                >
                > Pozdrawiam
                > L@rs

Nowa mysz jest firmy A4Tech "Opto navigator" w technologii optycznej, zatem bez
                elementów ruchomych. Do myszy dołączony był fabryczny software i został
                zainstalowany. Wszystkie funkcje myszy sprawdziłem. Działają zgodnie z
                nastawami.
                Istotnie zaczynam podejrzewać elektronikę. Podniosę jesdzcze ten watek w góre.
                Moze jakis miły informatyk nudzi sie w pracy i zaklika z dobrymi pomysłami?
                Pozdrawiam
                • jaki71 Re: Pijana mysz 11.02.03, 16:17
                  czytam caly watek i i pare postow wczesniej bylem pewien ze to jest mysz
                  optyczna A4tech. Zacznija od tego zeby zmienic pada pod mysz a jesli go nie
                  uzywasz to wsadz pod nia nawet biala kartke. Powinno pomoc. Nowe myszy optyczne
                  chodza po kazdej powieszchni z wyjatiem lustra... Ale nie do konca. Moja lepiej
                  chodzi po lakierowanym na wysoki polysk biorku niz na lekko wyslizganym padzie.
                  Nowy pad z kalendazem lekko blick'ujacy przyprawia moja mysz o zawrot glowy.
                  Testuj rozne podklady i proboj takze bez
                  Pzdr Jaki
      • humanior Re: Pijana mysz 11.02.03, 21:31
        ty się frajer, a nie lars powinieneś nazwać. Jaki mają związek brudne gniazda z
        działaniem myszy. No chyba, że komputer przy piecu w hucie stoi albo w
        warsztacie stolarskim.
    • Gość: aaa Re: Pijana mysz IP: *.visp.energis.pl 10.02.03, 12:26
      Miałem taki objaw!
      Sprawdz jakiego podłapałeś wirusa!
      • Gość: Tomek Re: Pijana mysz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 16:56
        Gość portalu: aaa napisał(a):

> Miałem taki objaw!
        > Sprawdz jakiego podłapałeś wirusa!

czytałeś cały watek? Pewnie nie, ponieważ zauważyłbyś, że sformatowałem dysk i
        wgrałem od nowa windowsa. Też oczywiscie podejrzewałem, że to wirus.
        Zanim zdecydowałem sie na sformatowanie dysku przeskanowałem go w poszukiwaniu
        wirusów po wykonaniu update czyli najnowszą wersją. Wynik skanowania - komputer
        zdrów. Wtedy kupiłem nowa mysz. Wyniki jak wyżej.

Pozdrawiam - Tomek
        • Gość: k`k Re: Pijana mysz IP: *.acn.waw.pl 10.02.03, 17:28
          SI???
          :)
          • Gość: Tomek Re: Pijana mysz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 21:54
            Plaga?
            • Gość: Tomek Podniesienie n/txt IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 13:25
    • Gość: wpo Re: Pijana mysz IP: *.klc.vectranet.pl / 10.9.0.* 11.02.03, 16:56
      Ja zastanawial bym sie czy nie wystepuje konflikt
      przerwan - czy mysz nie chodzi na takim samym przerwaniu
      jak jakies inne urzadzenie.
      Napisz czy to mysz USB (z nimi bywaja problemy) czy PS2.
      A moze masz jakiegos trojana i ktos sie bawi twoja
      myszka? Przeskanuj dysk jakims antytrojanem. Nie
      napisales czy sformatowales caly dysk czy tylko partycje
      systemowa. Wirus lub trojan moze siedziec na nietknietej
      partycji.

Mozesz tez sprawdzic czy w BIOSie jest wszytko OK.

Mozesz podlaczyc mysz przez przejsciowke, np. z PS2 do
      COMa i zobaczyc czy cos to dalo.

Moze jestem lekim lamerem ale wlasnie ja bym porobil
      sobie wyzej opisane testy.

Pozdro.
    • Gość: west Re: Pijana mysz IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 23:02
      wirus! nie maq innej możliwosci...wiem ,ze formatoales, ale nie wiem czy
      wszystkie partycje. mozliwe ze przy instalacji zarazasz sie na nowo ( np. masz
      go na jakiejs płytce z programami. Jezeli nie jest to wirus to moze byc to
      tylko płyta ale jest to mało prawdopodobne...
      • Gość: Tomek Re: Pijana mysz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 01:30
        Gość portalu: west napisał(a):

> wirus! nie maq innej możliwosci...wiem ,ze formatoales, ale nie wiem czy
        > wszystkie partycje. mozliwe ze przy instalacji zarazasz sie na nowo ( np.
        masz
        > go na jakiejs płytce z programami. Jezeli nie jest to wirus to moze byc to
        > tylko płyta ale jest to mało prawdopodobne...
        Wirus odpada. Dysk (4Gb) został sformatowany w całości (ostatnie eksperymenty
        to trzykrotne formatowanie na wszelki wypadek)Dysku nie dzieliłem na partycje.
        Po sformatowaniu zainstalowałem windowsa 98 z płyty i nic wiecej. Tak wiec jest
        tylko W98 i outlok oraz explorer.
        nastepny eksperyment to podłączenie innej jeszcze myszy na port szeregowy.
        W pierwszej chwili wszystko jakby ok. ale juz po chwili źle. Kontaktowałem sie
        z ludźmi naprawdę kumatymi i nigdy nie spotkali podobnego problemu.
        Dam jeszcze jeden przykład. Teraz aby wysłać ten post muszę najechać myszą
        na "wyślij". Dojazd myszą do tego napisu i mysz zaczyna "walczyć" tzn nie chce
        na to niebieskie pole wjechać. Po chwili (która dla mnie trwa wieczność) mysz
        sie poddaje. Grot strzałki umieszczam na napisie i klikam.

Podnosze. Moze jeszcze ktoś coś podpowie?
        Pozdrawiam

Tomek
        • Gość: pampilio Re: Pijana mysz IP: *.acn.waw.pl 13.02.03, 02:36
          to ciekawe
          Czy obok myszy nie ma jakiegoś silnego źródła światła? Co stoi obok komputera?
          pozdrawiam
          • Gość: artur Re: Pijana mysz IP: *.dyn.optonline.net 13.02.03, 02:46
            napewno wokol kreci sie czarny kot !!!!!!!
        • Gość: gearbox Re: Pijana mysz IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 08:52
          Jeżeli mysz reaguje dziwnie tylko na próbę wejścia pole przeznaczone do
          kliknięcia (tak zrozumiałem), to nie jest to moim zdaniem nieprawidłowość w
          działaniu myszy (hardware'owa), tylko wirus. Gdyby problem polegał na (jak
          tutaj pisały różne osoby): brudnej myszy, gnieździe, powierzchni, po której
          mysz się porusza, źródle światła, przeszkadzającym myszy, itp. to kursor
          zachowywałby się niepoprawnie w dowolnym miejscu ekranu i w przypadkowych
          momentach. Tymczasem mamy do czynienia z zachowaniem regularnym, w określonych
          okolicznościach. To musi być działanie "inteligentne", coś zmusza kursor
          do "uciekania". Formatowanie dysku pozwala usunąć może ze 20% kiepsko
          napisanych wirusów. Każdy dobrze napisany wirus jest przed tym zabezpieczony,
          rezydując w pamięci operacyjnej i duplikując się na dysk ponownie po
          zakończeniu formatowania (dlatego program antywirusowy zaczyna skanowanie od
          RAMu). Brak alertu ze strony tego czy innego programu antywirusowego nie musi
          oznaczać braku wirusa. Są wirusy (spora grupa) wykrywane tylko wtedy, kiedy
          program antywirusowy posiada w plikach definicji info o tym własnie wirusie.
          Powoduje to duże problemy w przypadku dobrze napisanych nowych wirusów, gdyż
          przez jakiś czas są one nieusuwalne przez żaden soft, nawet niewykrywalne.
          Opis dużej ilosci wirusów, działających w Polsce znajdziesz na:

www.mks-vir.com.pl/baza.html?show=listBytype&typ=wirus
          Może będzie tam coś nt. pijanych myszy.
          • alfalfa Re: Pijana mysz 13.02.03, 15:27
            Faktycznie, tak może być. Spróbowałbym wyjąć dysk i zeskanować uaktualnionym na
            maksa antywirem na innym kompie. Formatowanie, zdejmowanie partycji itp. nie
            zawsze pomaga wygonić niektóre paskudztwa.
        • mlekota Re: Pijana mysz 16.02.03, 21:16
          Formatowanie nie daje pewności braku wirusa. Może być w
          Master Boot Recordzie, który znajduje się poza wszystkimi
          partycjami (conajmniej jedna jest nawet jeżeli, jak
          piszesz, nie dzieliłeś dysku na partycje).
          Wykonaj polecenie "fdisk /MBR", to przywróci właściwą
          zawartość tego rekordu.

A swoją drogą, też się zetknąłem z takim zachowaniem
          myszy i klient nie miał wirusa.
          • Gość: Tomek Re: Pijana mysz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.02.03, 19:22
            mlekota napisał:

> Formatowanie nie daje pewności braku wirusa. Może być w
            > Master Boot Recordzie, który znajduje się poza wszystkimi
            > partycjami (conajmniej jedna jest nawet jeżeli, jak
            > piszesz, nie dzieliłeś dysku na partycje).
            > Wykonaj polecenie "fdisk /MBR", to przywróci właściwą
            > zawartość tego rekordu.
            >
            > A swoją drogą, też się zetknąłem z takim zachowaniem
            > myszy i klient nie miał wirusa.

==============================

Podłączyłem zupełnie nowy dysk i już po pojawieniu się pierwszego okna
            windowsowego przy instalacji systemu mysz działała nieprawidłowo . Piszesz , że
            zetknąłeś się z takimi objawami i nie było wirusa - to co było ? Może mi też
            pomoże.

z góry dzięki
            Tomek
    • Gość: krzcel Re: Pijana mysz IP: 212.106.159.* 17.02.03, 21:23
      Podłącz inną mysz i będziesz widział czy przyczyna tkwi
      w myszy czy nie.
      • Gość: k`k Re: Pijana mysz IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 10:56
        teraz mi sie przypomniało,że miałem podobny(może nie aż tak spektakularny jak
        Twój) problem z myszą.Też walczyłem ,wymieniałem
        podkładki,czyściłem,aktualizowałem sterowniki,itd.
        Pech,a może fart chciał,że zalałem klawiaturę i przy suszeniu użyłem ciepła o
        za dużej mocy:).efekt był taki,że musiałem klawiaturę wymienić.
        Było to około dwóch m-cy temu.Dopiero dzisiaj sobie uzmysłowwiłem,że od tamtego
        czasu nie miałem ŻADNYCH problemów z myszą.Może niech na ten temat wypowiedzą
        się fachowcy,ale zbieżność tych dwóch zdarzeń (tzn.wymiany klawiatury i konca
        harców myszy)jest zastanawiająca.
        Mysza -Logitech
        Poprzednia klawiatura-Samsung
        Teraz klawiatura Logitech.
    • Gość: pgomax Re: Pijana mysz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.03, 13:38
      Mam ten sam problem i też jest to WIN98,
      szlag mnie trafia, ale problem jest chyba w IE 6.0

Dyski skanowałem wywalałem rejestry i nic, czasami wraca.
      • Gość: Tomek PROBLEM ROZWIĄZANY IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 15:16
        dziekuje wszystkim, którzy usiłowali pomóc. Ostatecznie dostarczyłem kompa do
        sewisu. Tam sprawdzono i stwierdzono, że wszystko O.K.

Ponieważ komputer był w serwisie bez monitora - przyszła mi do głowy myśl, że
        coś nie gra z monitorem (MAG XJ700T - kineskop Sony) tym bardziej, że po
        podłączeniu w domu problem wrócił. Wtedy właśnie pojawiła sie myśl aby użyć
        funkcji rozmagnesowania kineskopu.

Efekt?
        Jest super. Wszystko działa jak należy. Prozaiczna przyczyna, która spowodowała
        cały wyżej wymieniony cyrk z licznymi działaniami.
        Skorzystałem z rady aby zmienić podkładke pod mysz i jest jeszcze lepiej.

Raz jeszcze dziekuje wszystkim za zaangażowanie się w mój problem. Zasługujecie
        wszyscy aby sie dowiedzieć o prawdziwej przyczynie. Być może bedziecie mogli
        wykorzystać tą wiedzę w przyszłości.

Pozdrowienia (również od Myszy)
        :)

Tomek
        • Gość: Anka Re: PROBLEM ROZWIĄZANY IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 11:22
          Hm... ciekawe z tym konfliktem mysz - monitor. Mam ten sam model monitora i
          powiem Ci, ze w pewnym momencie stwierdził sobie, ze nie plynie do niega zaden
          sygnal z karty. Sprawdzony zostal monitor, okablowanie, gniazda, karta, plyta,
          nigdzie zadnego bledu. Co sie potem okazalo, problem przeszedl po zmianie
          myszki z Geniusa na Logitecha. Mag XJ700T ma alergię na niektóre myszki ;-)

Pozdrawiam
          Ania
          • Gość: jap Re: PROBLEM ROZWIĄZANY IP: 195.136.36.* 21.02.03, 11:44
            A czy przypadkiem z tym monitorem nie jest dostarczane jakieś oprogramowanie,
            jakaś "genialna" nakładka na sterownik myszki, która ma coś ułatwiać? Czasami
            producenci sprzętu dostarczają różne bonusy. Może w tym jest problem, a nie w
            samym monitorze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka