Dodaj do ulubionych

Jak wybrać dobry monitor

29.08.06, 08:58
Cześć jestem laikiem kompletnym w tej dziedzinie ;)) Szukam monitora 19 badź 20 . Kontrast min 700:1 im wyżej tym lepiej :)). Poaza tym nie wyznaje sie w tych danych co podają jakies planki kąty itd .. Moze coś doradzicie ........
Obserwuj wątek
    • marex59 Re: Jak wybrać dobry monitor 29.08.06, 09:37
      Głównie chodzi żeby kontrast i nasycenie było największe , szybkość matrycy
      powinna być jak najszybsza czyli minimum 8 ms i monitor powinien być w klasie A
      czyli jakby jakiś piksel się wypalił to w ramach gwarancji można wtedy ten
      panel wymienić . Monitorów tej klasy jest bardzo dużo i ciężko powiedzieć jaki
      ale moim zdaniem ten jest dobry bo i ma złącza DVI
      sklep.koyto.pl/eSklep/prod?id=samsung+940fn
      • jakis.ktos Re: Jak wybrać dobry monitor 29.08.06, 10:38
        własnie a co oznaczo to złącze ;)) ??
        • marex59 Re: Jak wybrać dobry monitor 29.08.06, 11:28
          Złącze DVI oznacza że obraz będzie przekazywany cyfrowo a nie analogowo co w
          konsekwencji będzie jego poprawa w jakości ale do tego musi też być gniazdo DVI
          w karcie graficznej komputera
        • gluby Re: Jak wybrać dobry monitor 29.08.06, 11:29
          sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29731&szerokosc=1272 ten monitor
          polecam porownywalny z tantym co marex napisal a duzo tani:)
          • jakis.ktos Re: Jak wybrać dobry monitor 29.08.06, 11:50
            Dzięki za wszystkie rady :)) Jak na rasową babe przystało mam pytanie czy warto kupic monitor z tunerem tv ?? Bo z tego co wyszukałam w google to moze nie koniecznie bo słaba jakośc obrazu ale czy tak jest zawsze. Mam pytanie pośrednio z tym związane czy jak monitor nie ma wbudowanych głośników to przy ogladaniu tv z komp (tuner w tv) to jakość jest odpowiednia ?? Sory moze dla niektórych pytania są banalne ale ja sie słabo na tym znam z góry dzieki...
            • marex59 Re: Jak wybrać dobry monitor 29.08.06, 12:26
              Tuner tv żadko kiedy ma obraz tak dobry jak zwykły telewizor i to nie ma
              znaczenia czy jest wbudowany w monitor czy nie ale na upartego można oglądać ,
              co do głośników w monitorze to daj spokój to są zwykłe zabawki kiepskiej
              jakości nie nadające się do niczego multimedialnego , kup sobie najzwyklejsze
              komputerowe za parę groszy a będą o niebo lepsze niż te wbudowane w monitor
    • jakis.ktos coś wybrałam 30.08.06, 07:59
      nie jestem jeszcze zdecydowana bo cena troche za wysoka www.lcd4you.pl/monitor/samsung_931mp_srebrny_tuner_tv.php?kat=8&sort=7 dlatego mam pytanie czy warto? Monitor będzie mi potrzebny głownie do parcy w microstation, i programach cadowskich , oprócz tego do oglądania tv oraz netu :)). Czy z tego tv bedzie mozna zrobić przejście zeby nagrywac programy na kompie ??
      • marex59 Re: coś wybrałam 30.08.06, 08:45
        Tu masz o wiele tańszy softon.pl/sklep/index.php?s=produkt&pid=3482
        • marex59 Re: coś wybrałam 30.08.06, 08:48
          Jeśli go w tym sklepie nie ma to tu jest na pewno www.e-
          lectron.pl/product_info.php?cPath=135_139&products_id=5346
          • jakis.ktos Re: coś wybrałam 30.08.06, 08:59
            niby tak ale jednak tamten ma trochu lepsze parametry i matryce pva (co wyczytałam ze trochu lepsza jakość obrazu) a wie ktos moze jak z sygnałem tv czy da sie przechwycic zeby nagrac np. film ??
      • sonsiad666 Re: coś wybrałam 30.08.06, 10:13
        odradzam monitory sony - niedawno kupiłem i okazał się potwornym badziewiem - z
        tego co wiem oststnio samsung robi niezłe monitorki - gdybym miał jeszcze raz
        kupowac właśnie na samsunga bym się zdecydował - a co do konkretnego modelu to
        musisz już sama wybrać :)
    • jakis.ktos Ponawaim 30.08.06, 14:31
      czy mozna z monitora lcd z tunerem złapc sygnał i nagrac sobie program film etc.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka