mamemo 23.09.06, 09:14 da się zrobić (jeśli tak to jak)aby dysk windowsowy (ntfs) można było by używać pod linuxem Link Zgłoś Obserwuj wątek
geminix Re: dysk twardy a linux 23.09.06, 21:25 zajrzyj na forum.ubuntu.pl albo forum.suse.pl Tam na pewno jest o tym Link Zgłoś
strasznypyknik Re: dysk twardy a linux 23.09.06, 21:28 forum.cdlinux.pl/viewtopic.php?t=1065 Cdlinux ma już to rozwiązane. Link Zgłoś
hydroxyzine Re: dysk twardy a linux 24.09.06, 12:41 1. Załadować moduł ntfs (modprobe ntfs; być może załaduje się sam, zależy od ustawień w twojej dystrybucji). 2. Zamontować (mount -t ntfs /dev/hdX /mnt/katalog). Link Zgłoś
swawolny.diabel Re: dysk twardy a linux 25.09.06, 21:07 tak da sie zrobić. partycja mnusi być zamontowana jadro skompilowane z obsługą sysytemu plików ntfs (zapis do ntfs jest na razie experimental ale działa) Link Zgłoś
hydroxyzine Re: dysk twardy a linux 25.09.06, 22:56 Sterownik ntfs z jąder 2.6 umożliwia stabilny i bezpieczny zapis, ale: - nie można tworzyć ani usuwać plików i katalogów - nie można zmieniać rozmiaru plików. Więc jest on nieszczególnie przydatny. Raczej trzeba się zainteresować projektem ntfs-3g. Link Zgłoś
tswiercz Re: dysk twardy a linux 26.09.06, 23:34 Jest jeszcze captive, tylko trzeba skopiować oryginalny sterownik do ntfs'a gdzieś do /usr, działa bardzo stabilnie, odczyt/zapis ale jest strasznie wolne ~1 MB/s Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: dysk twardy a linux 27.09.06, 22:30 Do "tydzień temu" używałem captive, i to na wszelkich dyskach jakie miałem podłączane do komputera, było OK. Teraz jadę na fuse+ntfs-3g. Bajeczka. Jedna różnica, instalacja, captive instalowałem 3 dni, i bez kija nie podchodź było, ntfs-3g pół godziny, i to tylko dlatego, że podczas instalacji szukało ldconfig w /bin zamiast /sbin, choć przy pierwszym sięgnieciu było prawidłowo, w dalszej części instalacji coś nie tak się zachowywało (podlinkowałem, a co się będę). Racja, że się trochę rozwinąłem przez ten czas, ale w czasie gdy instalowałem captive już nie byłem całkiem zielony. Link Zgłoś