Dodaj do ulubionych

kilka problemów z Mandrivą

04.12.06, 09:40
Witam,
mam kilka problemów z M 07.
1. Firefox - nie mogę ustawić wielkości czcionek. Po prostu nie reaguje na
zminy wielkości czcionek dokonywanych w zakładce
Preferences/czcionki/zaawansowane. Zmieniam i nic. Jest opcja "pozwól na
wyświetlenie wielkosci domyślnej" ale czionki wtedy są za małe bo taka
wyborcza robi chyba domyślnie strony dla rozdzielczości 800x600 i przy
większej cieżko się to czyta
2. Mam dwie karty dźwiękowe. Nie wiem jak między nimi si przełaczać. Jedną mam
na słuchawki a druga na amplituner. Działa ta zintegrowana na płycie a nie
moge sprawdzić i przełączyć na soundblastera. Obie są wykrywane prze systemi
do obu zostały ainstalowne alternatywne sterowniki linuxa. Nie instalowałem
oryginalnych Nvidii i SB (jeśłi dla tej karty w ogóle sa linuxowe). Nie wiem
czy powinienem i co te terowniki mogłyby dac? Mógłbym dodawać efekty typu
Arena, Hall itp?
3. Przeinstalowanie firefoxa nic nie daje - gdzieś zostają moje pliki
konfiguracyjne i po zainstalowaniu mam tego samego FF z moimi poprzednimi
ustawieniami. Jak całkowicie go odinstalowac?
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: kilka problemów z Mandrivą 04.12.06, 12:05
      ad 1:zakładka preferencje>zaawansowane>czcionki
      a zaznaczyłeś sobie w tej samej zakładce opcję minimalny rozmiar czcionek?
      (teraz akurat mam przed oczami FF na win i ta opcja jest na brak a strony są o.k
      (i tam czcionki są w opcje>ogólne czcionki i kolory, ale na linux mam Mozilla na
      tym samym silniku i tam chyba trzeba było sobie ustawić minimalną czcionkę-tak ok.10
      pod win domyślne czcionki są 16 i 13 pixeli
      co do braku reakcji na zmiany może to mieć związek z pktem 3: jak masz KDE i
      konqueror jako menedżer plików-to katalog home/twój_user w pasku konquerora
      zaznacz opcję >pokaż ukryte pliki(opcja jest w druga albo trzecia zakładka od
      lewej) i tam jest katalog ukryty z . (kropką na początku) o nazwie .firefox(lub
      mozilla-firefox?)-tam zostają ustawienia usera i można taki katalog wywalić(ale
      już nie przeinstalowywac-jak wywalisz ten katalog ze swojego home to po kolejnym
      uruchomieniu firefoxa będą jego domyślne ustawienia, zreszta jak zobaczysz-każdy
      program który uruchamia dany user dodaje właśnie taki plik z .(ukryty) w
      katalogu /home/jakis_user-czy to gra czy program pocztowy czy gg i tam są
      wszystkie ustawienia wprowadzone przez usera), tylko jak masz zakładki(plik
      bookmarks)jakieś ulubionych stron to może najpier je sobie skopiuj z tego katalogu
      rozmiar tekstu można jeszcze zmieniać przez zakładkę widok>rozmiar tekstu-popróbuj
      ad 2: na tym się nie znam
      • rumburakk1 Re: kilka problemów z Mandrivą 04.12.06, 12:35
        tak, zaznaczyłem minimalną czcionke i nic. Ni trybi i juz . Postaram się
        odinstalowac kompletnie FF i zainstalowac jeszcze raz bo nic więcej nie
        przychodzi mi do łba.
        Dzięki za info. może kto jeszcze będzie wiedział co z tymi kartami bo w sumie
        mógłbym jakiś rozgałęziacz zamontować albo wyłączyć zintegrowaną w biosie ale
        wolałbym mieć dwie
        • mrowkolew Re: kilka problemów z Mandrivą 04.12.06, 21:21
          nie trzeba odinstalowywac w takim razie całkiem firefoxa-tylko wywalić (=usunąć
          lub wrzucićdo kosza gdyby chciało sie coś z niego skopiowac lub przywrócić) ten
          plik konfiguracyjny w /home/user (=katalogu domowym) tylko nie wiem jak dla
          firefox on się nazywa w linux (mam pełną mozillę) .firefox lub może .mozilla-firefox
          teraz pisze z linux-dokładnie aby zobaczyć ten ukryty plik-w konqueror 3-cia
          zakładka menu od lewej czyli Widok-i zaznaczyć >Pokaż ukryte pliki (win też ma
          taką opcję przecież :D:D, i bywało,że wirusy robiły takie ukryte pliki któreprzy
          domyślnym ustawieniu exploratora windows nie były widoczne-pamiętam taki jeden
          klonujący jakiś folder do wielu katalogów-folder.ini czy jakoś tak:D:D)

ad.2 póki ktoś coś nie napisze przejrzyj może ten artykulik
          linux-muzyka.ixion.pl/tekst.php?id=25027
          linux-muzyka.ixion.pl/wydruk.php?id=25026
          wyszukałam tego w google.pl/linux pod hasłem dwie karty dźwiękowe a
          potem dodałam 2.6 (wersja nowego kernela) bo opisy były tylko dla starszego
          kernela-nie wiem jak sprawa z modułami alsa jest rozwiązana w 2.6-ale niewiele
          więcej wyników to wyrzuciło dla nowego kernela
          jakie moduły masz zainstalowane/załadowane wypisuje w konsoli polecenie lsmod -a
          (listuj moduły -wszystkie od all), te które są możliwe do załadowania (są w
          pliku ze źródłami gdzieś na dysku polecenie modprobe -l (listuj) oba raczej
          spod roota (lub klikalnie można obejrzeć Kwrite 'm to co w lsmod edytując plik
          /etc/modules) a to co jest do możliwe dointsalowania edytując plik /lib/modules

to co piszą już na koniec jako konsolowe polecenie amixer set nie wiem czy
          czasem graficznie nie da się ustawić na 50% głośność przez Kmix-czyli okienkową
          nakładkę na mixer dźwięku (jak masz zainstalowany Kmix-masz ikonkę głośniczka w
          tacce systemowej lub w menustart>multimedia>dźwięk
          to co ważne po ustawieniu w alsa że są dwie karty-potem jak piszą trzeba ustawić
          już bezpośrednio w każdym programie z której karty do którego programu chcesz
          korzystać

tu jeszcze ważne uzupełnienie-alsa w systemach z jądrem 2.6 czyli wszystkich
          aktualnych już jest-nie trzeba jej instalować,tylko ustawić parametry dla kart i
          załadować odpowiednie moduły jądra dla obsługi funkcji jakie mają te karty
          wiki.archlinux.org/index.php/ALSA_Setup_(Polski)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka