05.12.06, 21:04
Proszę o pomoc!
Kupiłam nowy sprzęt z wgranym linuxem. Dokupiłam Win XP HE i znajomy
powiedział mi jak zainstalować windowsa. Oczywiście usunełam linuxa, i przy
instalowaniu win Xp zapomniałam o partycjach. Zajęłam się
rejestracja,podłaczaniem do intrenetu, wgrywaniem anywirusa itp. Próbowałam
terraz coś zrobić ale nie mogę sciągnąć programu do dzielenia Partition Magic
8, bo ciągle dochodzi do 80% i wyskakuje błąd. Doczytałam, że mozna podzielić
wchodząc w menu start - panel sterowania itd.. i to zrobiłam, ale gdy
otworzyłam zarządzanie dyskami to mam tylko jeden dysk C - zaznaczony czarnym
kolorem pisze podstawowy zdrowy (system) i gdy klikam prawym przyciskiem nie
mam polecenia utwórz partycje. Co mam zrobić? Proszę o instrukcje dla
blondynki lekko obeznanej z komputerami.
Obserwuj wątek
    • bogulo Re: Partycje 06.12.06, 08:18
      niestety ale ratuja Cie tylko programy (w znakomitej wiekszosci platne) do
      zmiany wielkosci partycji, wiec jezeli nie masz jeszcze zbyt wielu danych, to
      moze wykonaj ponownie instalacje i w trakcie instalacji usun partycje i stworz
      nowa - mniejsza (mozesz stworzyc od razu kilka).
      zarzadzanie dyskami nie sluzy do zmiany wielkosci partycji systemowej, raczej
      do podlaczania dyskow, zmiany typu dysku (podstawowy/dynamiczny), tworzenia i
      usuwania partycji, ale nie do zmiany juz istniejacej.
      • alras Re: Partycje 07.12.06, 23:10
        Dzięki. Okazało się , ze w "Expercie" nr 9 był bezpłatny pełnt Partition Magic
        8 i podzieliłam.
        • jarekexe Re: Partycje 23.03.07, 09:21
          Nieco łatwiej było włożyć płytkę z XP, zabootować, pozwolić żeby się rozpoczęła
          instalacja. W momencie dojścia do zarządzania partycjami, widziałabyś wszystkie
          partycje (linuxowe też). Tam można było formatować a potem instalację zakończyć.

Nie polecam Partition Magica. Bardo dużo ludzi traci partycje przez niego.
          Proponuję zgrać na DVD najpotrzebniejsze rzeczy i za pomocą instalatowa windows
          usunąć wszystkie partycje i stworzyć je od nowa. Inaczej pewnego dnia możesz się
          obudzić be partycji C na przykład.
          • maja725 Re: Partycje 23.03.07, 16:42
            "Doczytałam, że mozna podzielić
            wchodząc w menu start - panel sterowania itd.. "

no właśnie - i CO dalej? Gdzie dalej wejść? Mógłby ktoś mi wytłumaczyć?
            • bogulo Re: Partycje 23.03.07, 16:53
              zeby podzielic juz istniejace partycje? to tak jak juz bylo napisane, niestety
              do sklepu po partition magic lub paragorn'a
              zeby dodac dysk, stworzyc nowa partycje, czy zmienic na dynamiczna to dalej ...
              narzedzia administracyjne > zarzadzanie komputerem > zarzadzanie dyskami
              • maja725 Re: Partycje 23.03.07, 17:08
                No i świetnie, weszłam tam i też mam tylko 1 dysk ( dysk C podstawowy). Też nie
                pomyślałam o tym podczas instalacji... Ale do czego potrzebny jest ten podzial
                na partycje? Czy można się bez tego obejść???
                • bogulo Re: Partycje 23.03.07, 17:12
                  tak, mozna sie obejsc(zreszta teraz wiekszosc preinstalowalnych windowsow tylko
                  tak daje)
                  potrzebny jest aby nie tracic ustawien uzytkownika, czy dokumentow po
                  sfiksowaniu systemu - po prostu wtedy bez problemu odzyskujesz swoje dane
                  (dokumenty, gg, poczte)
                  • maja725 Re: Partycje 23.03.07, 17:14
                    Bardzo dziękuję za odpowiedź, a czy da się utworzyć kopię zapasową w takim
                    przypadku...?
                    • maja725 Re: Partycje 23.03.07, 17:38
                      Znaczy chodzilo mi, czy w przypadku jednej partycji mozna utworzyć kopię
                      zapasową na dysku? Bo nagrywarki do plyt nie posiadam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka