Dodaj do ulubionych

Komputer - dziwne Dzwieki

IP: *.52-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.12.06, 12:53
Witam! mam nastepujacy klopot, prosze szanownych forumowiczow o pomoc.
Otoz od kilku dni przy wlaczaniu komputera slysze dziwne dzwieki - tak jakby
2 razy "bib bib" a potem chwila "zawieszenia" i automatycznie sie wylacza.
Czyli w ogole nie mozne uruchomic. Ale na przyklad teraz wlaczylam i
dziala... Czuje ze cos tam zaraz poleci - co to moze byc? Te dzwieki slysze z
tylnej strony komputera. Prosze napiszcie mi co to moze byc, gdzie szukac
pomocy. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.tpnet.pl 17.12.06, 15:19
      Może karta graficzna jest niedociśnięta.
      • Gość: DorotaXXX Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.52-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.12.06, 18:23
        Sprawdzilam wlasnie, chyba jednak docisnieta jest... Komputera od rana nie
        wylaczam wiec caly czas chodzi - boje sie ze jak go wylacze to juz nie wlacze
        ponownie. Prosze poradzcie mi co to za przyczyna moze jeszcze byc...?
        • Gość: T-800 Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.tpnet.pl 17.12.06, 19:27
          Gość portalu: DorotaXXX napisał(a):

> Sprawdzilam wlasnie, chyba jednak docisnieta jest...

Jak sprawdzałaś, rozkręcałaś komputer?
    • Gość: misza Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.chello.pl 17.12.06, 18:58
      dociśnij wszystkie elementy i sprawdź ich połączenie, zobacz w biosie jaką masz
      temp. procesora i przy jakiej temp komp będzie wyłączany, zobacz w necie lub w
      książce od płyty głównej co oznacza "2x bib". a może zasilacz ma już dosyć?
      chociaż w moim przypadku skończyło się to wymianą płyty głównej
      • Gość: bs Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.chello.pl 17.12.06, 20:30
        a dodatkowo możesz podać jaki masz bios. chodzi o firmę. BIOS nie płyte
        • Gość: DorotaXXX Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.35-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.12.06, 22:31
          Ja osobiscie nie rozkrecalam komputera bo zupelnie sie na tym nie znam. Za to
          byl dzis moj siostrzeniec, zawsze myslalam ze on ma jakies pojecie o komp -
          chyba sie mylilam;) No wiec powtorzylam mu o tej plycie i on mial sprawdzic czy
          docisnieta - no i cos pogrzebal w srodku po czym oznajmil ze docisnieta...???
          Ale wracajac do tematu - sprawdzilam temperature i wyglada to tak:
          Current System temp 27C
          Current CPU temp 56C
          Czy to dobrze? Poza tym widzialam nazwe Phoenix - AdwardBios CMOS Setup
          Utility - czy to o to chodzilo? Prosze nie krzyczec jesli o cos innego... W
          razie czego prosze mi podac gdzie mam odczytac...
          Jeszcze raz moze napisze ze przy wlaczaniu sa te dziwne sygnaly i system sam
          sie wylacza. Gdzie szukac problemu?
          • Gość: bs Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.chello.pl 17.12.06, 22:49
            www.aukcje.rzeszow.pl/forum/viewtopic.php?p=67
            poczytaj może coś Ci pomoże

2-x-x - Każda kombinacja sygnałów, rozpoczynająca się od dwóch dźwięków
            oznacza uszkodzenie pamięci RAM.
            • Gość: DorotaXXX Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.35-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.12.06, 23:13
              Wlasnie poczytalam apropos tych dzwiekow... Jesli to rzeczywiscie jest ta
              pamiec (nastepnym razem bardzo dokladnie wslucham sie w dzwieki) to czy jest
              jakis sposob by ja samemu naprawic? Czy mozna cos zrobic, co sie wtedy robi?
              Przebywam teraz na wymianie studenckiej w belgii i jak zglosze komputer do
              jakiegos serwisu to zedra ze mnie kase - tu za kazda godzine pracy bardzo slono
              sobie licza:(((
              Jesli wiec to ta pamiec - czy jest jakis ratunek? Co zrobic by to naprawic?
              Ewentualnie jesli to "tylko" karta graficzna czy mam ja poprostu docisnac?
              Napiszcie prosze, pomozcie..
              • Gość: bs Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.chello.pl 17.12.06, 23:18
                Jeżeli już . To zdjąć bude i sprawdzic wszystkie połąłczenia. Czy wszystkie
                podzespoły są dobrze wpiete.
                Co do pamięci najlepiej sprawdzic na żywy organizmie jeżeli masz dwie kości
                pamięci spróbowac odpalić z jedną, lub próbowac zmienić slot.
                To że pika dwa razy nie gwarantuje tego co jest w moim linku. Czesto się zgadza
                ale sa tez wyjątki.
                Co jeszcze zawsze mozna wrzucic ustawienia defalut. i zobaczyć czy pomoze.
                • Gość: DorotaXXX Re: Komputer - dziwne Dzwieki IP: *.35-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.12.06, 23:40
                  "Co jeszcze zawsze mozna wrzucic ustawienia defalut"

Dziekuje za szybka reakcje. Co do tych polaczen moge sama sprawdzic ale te
                  ustawienia default nic mi nie mowia... Laik jestem. Czy wobec tego sama nie dam
                  rady tego zrobic? Czy musze od razu z tym do serwisu...??:( Tam za godzine
                  biora 30Euro niezaleznie czy cos robia czy nie:(((
                  Dajcie znac moze jakos przy Waszej pomocy uda mi sie to samej sprawdzic? Bardzo
                  prosze, jestescie moja nadzieja...
                  Dodam jeszcze (niejako dla przypomnienia) ze od wczoraj na 8 startow systemu -
                  3 byly nieudane z tym piszczeniem. Potem jak odczekalam jakies 2 godzinki -
                  uruchomil sie bez problemu... Moze to bedzie dodatkowa informacja.
                  Pomozcie, bardzo prosze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka