viktoria.s 17.12.06, 15:48 Mam małe konkretne pytanko. Nie wiem co lepsze tworzenie składaka za kwotę około 3500 zł czy lepszy gotowiec Vobisa w tej samej cenie Link Zgłoś Obserwuj wątek
gluby Re: komputery Vobis 17.12.06, 17:22 ale na jaki komp? to zalezy. czy koniecznie to musi byc vobis? niech masz w swoim osiedlu miesice zywkly sklep komputerwoy? na ogol sa tansze i lepsze Link Zgłoś
Gość: bs Re: komputery Vobis IP: *.chello.pl 17.12.06, 20:38 Ja jeszcze nie widziałem by komp złozony był droższy od "sklepowego". Pozatym w sklepach generalnie daja wypasiony procesor<lub coś pokroju pIV dualcore, czyli czystki w magazynie>ale grafika na poziomie 300zł. Moim zdanie najlepiej samemu dobrać komponety, które będą adekwatne do wymagań danej osoby. sklep.vobis.pl/produktinfo.aspx?symbol=-12170 do 3500zł Nie bedę sie rozwodził bo nie ma to sensu,ale grafika 7300LE nie jest w stanie uciagnać żadnej nowej gry w rozdzielczości 1280x1024. No chyba że ktos chce sprzęt do bióra Link Zgłoś
viktoria.s Re: komputery Vobis 18.12.06, 11:01 Chodzi mi konkretnie o opinie na temat; VOBIS DIGITAL VMC 6300890E XPOWER GT POZDRAWIAM Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: komputery Vobis IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 18.12.06, 12:37 Odradzam kozrystać z vobisa. To ch...a firma. Droga i do dupy, nawet nie potrafią porządnie zdiagnozaować pzryczyny awarii sprzętu. Najgorsze są ich obudowy, małe i brak pzrepływu powietrza. Części poupychane i trudno samemu rozkręcić i skręcić. Potrafią dać złą instrukcję do płyty głównej. Tak dziaął vobis w moim mieście. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: komputery Vobis IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 18.12.06, 13:34 O samym komputerze nie wypowiem sie bo nie używałem. Czytając ogólnie o procesorach dwurdzeniowych. Nie ma ideału. Jeżeli chcesz mnieć tani i wydajny komputer do skomplikowanych obliczeń naukowych, grafiki komputerowej to jak najbardziej, ale rachunek za prąd będzie duży. Sama karta graficzna(jeżeli dają najnowszą ma dwa wiatraki do chłodzenia). To tyle, zadzwon do firmy to sie dowiesz więce. Jednak po cenie to wydaje mi się że będą w pzryszłości problemy. Za niska cena jak na taki komputer. Link Zgłoś
Gość: art Re: komputery Vobis IP: *.matarnia.pl 18.12.06, 14:00 Zaczynam mieć wątpliwości do Vobis-u. Mi wcisnęli HP LaserJet 1018 za 399 zł, podczas gdy jej odpowiednik firmy Samsung nie dość, że miał prawie 2 razy większą szybkość i rozdzielczość, to do tego był tańszy o 100 zł. Pewnie procesor dwurdzeniowy wkładają do komputera, aby robić wrażenie na laikach. Ciekawe jakie są inne elementy zastawu, np. karta graficzna. Link Zgłoś
ssaczek Re: komputery Vobis 18.12.06, 16:32 VOBIS DIGITAL VMC 6300890E XPOWER GT- producentów podzespołów zgaduje ale parametry zostają. 1Procesor INTEL CORE 2 DUO E6300 1.86 GHz BOX / S- 775 -639zł 2Płyta główna ASUS P5VD2-X - PT890, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-775- 220zł 3Pamięć RAM GOODRAM DDR2 1024 MB / 533 (2x 512), CL 4 - 379zł 4Dysk Twardy SAMSUNG 300 GB, 8 MB, SATA II - HD300LJ - 359zł 5Karta Graficzna PCIex PALIT GF 7600 GT 256MB DDR3, 128 bit - 495zł 6Nagrywarka DVD LG GSA-H22L - 16x DVDRW DL, OEM, LightScribe, czarna -139zł 7 Obudowa CHIEFTEC SH-01B-B-SL - 400 W, PFC, Prescott, czarno-srebrna - 375zł RAZEM -2666zł no do tego klawiaturka i mysza tak więc ten zestawik zamawiany w sklepie internetowym kosztowałby pi x oko -2750zł Zamawiając w salonach internetowych za 3600zł masz wypasa po pachy, jeśli chcesz to napisz zrobimy konfiguracje. pozdro. Link Zgłoś
Gość: bs Re: komputery Vobis IP: *.chello.pl 18.12.06, 18:31 Jak napisał ssaczek. Ta cena jest wyssana z palca. I szkoda że nie podaja mocy i firmy zasilacza do tego kompa. Link Zgłoś
viktoria.s Re: komputery Vobis 19.12.06, 07:34 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jeśli ktoś jeszcze chciałby wyrazić swoją opinię zapraszam. DO //ssaczek//Jeszcze się odezwę bo potrzebuję rady kogoś kto ma pojęcie o kompach i trochę chociaż w tym siedzi./Wiki Link Zgłoś
Gość: alf Re: komputery Vobis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 08:10 Kazdy który ma pojęcie o komputerach wie, że lepszy będzie "składak". Lepszy bo idealnie dopasowany do potrzeb. Tak jak ktoś tu napisał w "markowych" przewaznie zwracają uwage na procesor, ilość RAMu, pojemnośc dysku. W specyfikacji nie podają za to, że RAMu może i dużo ale dość kiepskiego, dysk pojemny ale słabo wydajny, model płyty głównej to już prawie reguła, że nie sposób się dowiedzieć, grafika też zwykle z dolnej półki, a o zasilaczach w tych komputerach to można książki pisać. Jednak polecam "markowe" komputery tym co nie wiedzą czego chcą i się na tym nie znają, ale takie "markowe" gdzie obudowa nie jest zaplombowana - wtedy nie ma kłopotów z czyszczeniem wnętrza, rozbudową... Można zwrócić sie do kogoś w pomocy konfiguracji "składaka" (złoży go znajomy lub złożą w sklepie, czasem nawet gratis). Ale wtedy trzeba się przygotowac, że każdy trochę inaczej użytkuje komputer i co innego nam doradzi. Bo może my akurat nie gramy, więc nie potrzebna nam "wypasiona" grafika, nie każdy potrzebuje głosników 6+1, nie każdy potrzebuje 300+ GB dysków itd A na dodatek wchodzi nowy OS Vista, wciąż nie wiadomo jakie będzie miał wymagania. Kupując nowy sprzęt teraz warto pomyśleć czy Vista się na nim uruchomi. Bo wsparcie dla XP po wejściu Visty szybko się zapewne skończy (XP ma już ponad 5 lat i nie ma co liczyć że go bedą wspierali tak długo jak W98) Link Zgłoś
Gość: alf Re: komputery Vobis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 08:23 Właśnie wyczytałem, że XP będzie wspierany dokłanie przez 2 lata od premiery następcy (Visty). Potem poprawek nie będzie :( Po przestaniu wspierania komputer nie bardzo będzie nadawał się do bezpiecznego korzystania z internetu (strony www jak najbardziej będzie mozna przeglądać, ale skorzystać z bankowości online bałbym się na takim komputerze). Oczywiście chcąc mieć bezpieczny komputer będzie mozna zainstalować wtedy...Linuksa, ale to wciąż system dla pasjonatów Link Zgłoś
viktoria.s Re: komputery Vobis 19.12.06, 08:57 Jest dokładnie tak jak tu piszecie, w tych punktach robią wszystko żeby tylko wepchać ci towar.Do tego kompa wprost wpychał mi monitor LCD z tv samsunga, nie pamiętam modelu, ale za 1599 zł /mówił że to czarne ,lakierkowe "jajeczko" to niezłe cacko/ może i tak ale czy będę mogła nagrywać filmy z tv i korzystać z kompa na zasadzie odtwarzacza. Ps. w gre wchodzą tylko samsungi /bo to sprawdzona marka, nigdy nie nie zawiodła/ mam w pracy i b.b.b sobie chwalę Pozdro Link Zgłoś