Dodaj do ulubionych

Monitor - blokada sterowania

IP: *.icpnet.pl 07.01.07, 19:52
Mam monitor Samsung SyncMaster 757DFX. Gdy klikam na np. klawisz Menu wyświetla się komunikat: Blokada sterowania: Zablokowane. Jak to odblokować?
Obserwuj wątek
    • konrad-85 Re: Monitor - blokada sterowania 07.01.07, 23:54
      A czy jakiś przycisk (lub kombinacja przycisków) jest aktywny?
    • Gość: Igor Re: Monitor - blokada sterowania IP: *.icpnet.pl 10.01.07, 21:33
      Czy ma ktoś rozwiązanie?
      • qandre Re: Monitor - blokada sterowania 10.01.07, 21:43
        Naciśnij przycisk menu i trzymaj aż się odblokuje.
        • Gość: Igor Re: Monitor - blokada sterowania IP: *.icpnet.pl 11.01.07, 20:21
          Przyciskam i menun znika po chwili, a potem znów to samo :/
          • qandre Re: Monitor - blokada sterowania 12.01.07, 00:49
            Masz podłączone sterowanie przez USB ? Jeżeli tak, to być może ustawienia programu sterującego zablokowały możliwość korzystania z OSD monitora.
            • Gość: Igor Re: Monitor - blokada sterowania IP: *.icpnet.pl 12.01.07, 15:47
              Sterowanie mam guzikami w monitorze, i jak to sprawdzić, to o czym ty mówisz?
              • qandre Re: Monitor - blokada sterowania 13.01.07, 00:50
                Miałem większy monitor z tej serii, więc nie wiem czy wszystko działa tak samo, ale przez analogię:

W sterowaniu guzikowym (czyli OSD) jedyną znaną mi metodą zablokowania/odblokowania sterowania, jest wciśnięcie przycisku Menu na dłuższą chwilę.

Poza przyciskami monitor ma również złącze USB do połączenia z komputerem (obok kabla sygnałowego rzecz jasna) oraz program (MouScreen) umożliwiający zmianę parametrów monitora z poziomu Windows. Gdy program ten jest aktywny blokuje menu ekranowe (co prawda, w przypadku mojego monitora, wyświetlała się informacja, że menu jest zablokowane przez program korzystający z USB).

Możesz sprawdzić czy masz połączony monitor z komputerem przez USB (ewentualnie odłączyć na chwilę), czy instalowałeś jakieś progamy do monitora i czy są one aktywne (wyłączyć).

Ostatnim pomysłem jest wciśnięcie i przytrzymanie klawisza Exit. Powinno to "zresetować" ustawienia monitora i przywrócić fabryczne, ale nie wiem czy w tym przypadku zadziała.
                • Gość: Igor Re: Monitor - blokada sterowania IP: *.icpnet.pl 14.01.07, 12:19
                  Dobra, problem jest rozwiązany, Wystarczyło naciśnąć przez chwilę Exit i ustawienia się zrestartowały, tylko wszystko trzeba było ustawiać od nowa. Dzięki, wielce mi pomogłeś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka