Dodaj do ulubionych

problem z wolnym miejscem na dysku

IP: *.acn.waw.pl 25.04.03, 23:47
na dysku systemowym wszystkie pliki zajmuja laznie (mam wyswietlone
wszystkie ukryte itp.) 4gb 200 mb, dysk ma lekko ponad 10 gb a wolnego
zostalo ok. 4gb. Wcielo mi gdzies 2gb, ma ktos jakies pomysl??:-)mam win xp
i pracuje w systemie ntfs
z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: problem z wolnym miejscem na dysku IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 26.04.03, 00:08
      Spróbuj zapuścić funkcję sprawdzania dysku, bo jeśli we właściwościach dysku
      suma zajętego i wolnego miejsca nie jest równa pojemności to może być błądnie
      wyświetlana pojemność dysku. Miałem to nagminnie w systemie FAT, w NTFS nie
      zdarzyło mi się coś takiego jeszcze, ale sprawdzić taką ewentualność chyba
      warto. Druga możliwość to źle przeliczona pojemność w B na GB, ale nie powinno
      to dawać aż takiej rozbieżności.
      • Gość: kell Re: problem z wolnym miejscem na dysku IP: 255.255.255.* 26.04.03, 03:34
        z mojego ograniczonego kontaktu z windows xp to moze byc
        tez fakt, ze windows sobie zajmuje sporo dysku na "stare"
        pliki, np kosz to o ile pamietam 1% pojemnosci, odpada
        tez to ustawione dla funkcji odzyskiwania systemu.
        jak poprzednia porada nie pomoze, to postaraj sie o
        program typu windows commander i obejrzyj katalog kosza i
        moze windows/temp. oczywiscie wlacz opcje pokazywania
        ukrytych plikow.
        • Gość: lupus Re: problem z wolnym miejscem na dysku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.03, 04:32
          Brakujaca czesc zajmuje System Volume Information.
          • Gość: kell Re: problem z wolnym miejscem na dysku IP: 255.255.255.* 26.04.03, 04:50
            coz to takiego i czemu zabiera 2GB?
            • empi Re: problem z wolnym miejscem na dysku 26.04.03, 07:09
              to możliwość przywracania systemu, przydatna rzecz.
              pzdr.
              • Gość: Obywatel Re: problem z wolnym miejscem na dysku IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 26.04.03, 11:59
                Możliwość przywracania systemu nie jest tajna - jest normalnie doliczana do
                zajętego miejsca i nie tłumaczy dlaczego zniknęło dwa giga. Windows XP tworzy
                dwie partycje. Jedna, kilkumegowa jest ukryta - "nieprzydzielona". Może z
                rozpędu przydzieliłeś jej te brakujące dwa GB? Zobacz np. programem Partition
                Magic jak wygląda struktura dysku i podział na partycje. Przy okazji będziesz
                mógł sobie zmienić rozmiary partycji bez kasowania danych i formatowania dysku
                i ponownego zakładania partycji.
              • Gość: rebraca Re: problem z wolnym miejscem na dysku IP: prosiak:* / 192.168.9.* 26.04.03, 12:06
                empi napisał:

> to możliwość przywracania systemu, przydatna rzecz.
                > pzdr.

Moze w Xp tak, ale juz w ME broń boze
                Zrobilem sobie kiedys takie przywracanie systemu, w połowie tego procesu komp
                mi sie calkowicie zawiesil, a po restarcie jedna partycja nadawala sie tylko
                do formatu
                No ale wiadomo ME super system
                • Gość: Obywatel Re: problem z wolnym miejscem na dysku IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 26.04.03, 12:13
                  W XP też nie jest zbyt różowo z tą "przydatną" rzeczą jaką jest przywracanie
                  systemu. Niby ma to tylko przywracać system, a potrafią wyparować niektóre
                  foldery i pliki programów. I to nie tylko na dysku c, jeśli nie są odhaczone
                  opcje przywracania dla pozostałych dysków.
                  • Gość: lupus Re: problem z wolnym miejscem na dysku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.03, 15:16
                    Nic nie paruje.Jesli przywracasz stan sprzed dwoch dni to to co zostalo
                    instalowane w ciagu tych dwoch dni przestaje istniec.
                    Istnieja warunki niewlasciwego odczytu wolnego miejsca na dysku ale to poprawia
                    scan disk.Znikaja tylko partycje ukryte a w niektorych przypadkach (image) sa
                    ukrywane automatycznie.Szeroki temat.
            • Gość: lupus Re: kell IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.03, 15:21
              Moze zabierac i wiecej az do granicy ustalonej na Restore files.
              Od czasu do czasu idz do System-Restore i wylacz (ptaszek na okienku z lewej
              strony) ta opcje kliknij apply i kiedy powie Ci ze nie monitoruje oznacza to
              ze zawartosc tej directory znikla ,wlacz na powrot restore ,automatycznie zrobi
              Ci pierwsza kopie do restore W ten sposob odzyskasz zajete miejsce na dysku.Ten
              folder jest systemowy i ukryty i aby go zobaczyc nie wystarcza zmiany w folder
              options.
              • Gość: Obywatel Re: kell IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 26.04.03, 15:45
                Masz rację Kell. Tylko nie rozumiem jaki to ma związek z brakującymi dwoma
                gigabajtami? Ty też masz rację Lupus. Ale też rozumiem dlaczego nic nie paruje,
                skoro przestaje istnieć? Jest jakaś różnica jeśli skutek ten sam?
              • Gość: kell Re: kell IP: 255.255.255.* 26.04.03, 17:11
                ahh faktycznie. wiesz co mnie zdziwilo? mialem dysk 40GB
                z win xp i podpialem go do innego kompa (z win98).
                stala sie ciekawa rzecz, bo w 'smietniku' wczesniej
                oproznionym byl ponad 1GB smieci (plikow z atrybutem
                'ukryty'). wiec to system, a nie uzytkownik decyduje kiedy?

wiem, ze pewnie mozna to grzes ustawic:) ja ustawilem dla
                smietnika 1% i dla przywracania systemu 200MB. mam
                nadzieje, ze ta opcja nie bedzie przydatna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka