Dodaj do ulubionych

Windows XP w notebookach - jak dlugo?

01.05.07, 23:22
Czy ktoś z Was orientuje się może, choc mniej wiecej, jak długo notebooki z
systemem Windows XP będą jeszcze dostępne w stałej sprzedaży? Czy te, ktora sa
obecnie dostepne na rynku, to juz wyprzedaz, czy moze obydwa systemy beda
sprzedawane jeszcze jakis czas rownolegle? Nie znam sie na tym rynku zupelnie,
a z Vistą jest mi BARDZO nie po drodze. Wierzcie mi na slowo (specyficzna
branza...). Planuje wymiane komputera na notebook, ale dopiero w okolicach
sierpnia, wczesniej nie moge sobie na to pozwolic. W gre wchodzi Toshiba, w
przedziale cenowym do 4tys. pln.

I teraz nie wiem, czy starac sie jednak kupic ten notebook jeszcze teraz, bo w
sierpniu bede sobie mogla tylko pomarzyc o XP. Czy moze poradzic sobie z tym w
jakis inny sposob? A czy mozna kupowac notebooki zupelnie bez systemu
operacyjnego i instalowac go samodzielnie? Czy ma to sens?

Bede wdzieczna za kazda wskazowke :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Windows XP w notebookach - jak dlugo? IP: *.retsat1.com.pl 01.05.07, 23:48
      To kup sobie teraz NA RATY.
      • inoxx Re: Windows XP w notebookach - jak dlugo? 02.05.07, 00:00
        Kwestie finansowe to sprawa drugorzędna :)
        Po prostu fizycznie nie moge wymienic teraz komputera na ktorym pracuje, i
        jeszcze to troche potrwa.

Zatem, czy ktos wie jak bedzie wygladac sprawa z XP? Jak to w ogole wyglada, gdy
        na rynek wchodzi nowy system.
        • Gość: Greg Re: Windows XP w notebookach - jak dlugo? IP: 212.76.40.* 02.05.07, 00:14
          IMO działa tutaj marketing - Vista jest nowa, "błyszcząca" i nią chce się przyciągnąć klienta, a XP zostaje tylko w starszych seriach (oczywiście zdarzają się odstępstwa od tej reguły, jednak nieliczne).
        • Gość: T-800 Re: Windows XP w notebookach - jak dlugo? IP: *.sjc1.ethr.net 02.05.07, 00:19
          Jeśli obawiasz się, że za parę miesięcy mogą być problemy z zakupem Windowsa XP,
          to nie są to obawy bezpodstawne (mogą być takie problemy, choć wydaje mi się to
          na razie mało prawdopodobne). System (w wersji OEM) możesz kupić dziś, a potem
          kupisz komputer bez systemu.

www.komputronik.pl/Oprogramowanie/Microsoft/Microsoft_Windows/OEM_Windows_XP_wersja_polska/katalog,kat,304/
          • inoxx Re: Windows XP w notebookach - jak dlugo? 02.05.07, 19:40
            Tak myslalam, ze kupienie samego systemu teraz bedzie najrozsadniejsze.
            Tyle tylko, ze ja jeszcze nie widzialam notebookow bez systemu. Komputery
            stacjonarne - owszem. Czy to tylko moja nieznajomosc rynku i notebooki bez
            systemu sa powszechnie dostepne (gdzie? moge prosic o jakikolwiek link?), czy
            jednak moze byc problem?
            Moge nawet kupic notebook z ta nieszczesną Vistą, i potem przeinstalowac XP. Ale
            czytalam juz, ze w takich sytuacjach sa problemy (sterowniki etc.).
            • q_vw Re: Windows XP w notebookach - jak dlugo? 02.05.07, 20:08
              Możesz bez problemu kupić notebooka bez systemu operacyjnego, żaden problem...
            • t-800 Re: Windows XP w notebookach - jak dlugo? 02.05.07, 20:18
              inoxx napisała:

> Moge nawet kupic notebook z ta nieszczesną Vistą, i potem przeinstalowac XP.
              Al
              > e
              > czytalam juz, ze w takich sytuacjach sa problemy (sterowniki etc.).

Myślę, że do sierpnia nie bedzie już problemów ze sterownikami dla Visty. Chyba
              że korzystasz z jakichś starszych urządzeń (np. drukarka, skaner) - wtedy mogą
              wystąpić jakieś problemy. Najlepiej przed zakupem nowego komputera sprawdzić na
              stronie producenta danego urządzenia czy są dostępne sterowniki pod Vistę.
            • Gość: Greg Re: Windows XP w notebookach - jak dlugo? IP: 212.76.40.* 02.05.07, 20:37
              Laptopów bez OS dużo sprzedaje np. Asus.
    • inoxx Re: Windows XP w notebookach - jak dlugo? 02.05.07, 22:56
      Dziekję wszystkim za pomoc :)
      Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka