Dodaj do ulubionych

Ile prądu zużywa komputer ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 13:05
Znalazłem coś takiego:

my.opera.com/Prometer/blog/
i wszystko jasne !
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 212.76.40.* 03.06.07, 13:45
      Drobne tylko uściślenie - kupno "za dużego" (jak to określił autor ww. bloga)
      zasilacza nie powoduje wzrostu zużycia energii, bo zasilacz pobierze jej tylko
      tyle, ile w danym momencie potrzebuje do napędzenia odbiorników, nie zaś zawsze
      maksimum swoich możliwości (bo gdzie ta energia miała by się podziać?).
      • Gość: Szpaq Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 81.219.132.* 03.06.07, 22:29
        Drobna poprawka, sprawność zasilacza zmienia się zależnie od obciążenia, od
        producenta zależy gdzie ma najwyższą sprawność ale najczęściej jest to właśnie
        maksymalne obciążenie. Kupując zasilacze z takimi samymi sprawności 350W i 500W
        i obciążając je np 300W mniej prądu pobierze 350Watowy
        • Gość: asdf Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.07, 22:38

> Drobna poprawka, sprawność zasilacza zmienia się zależnie od obciążenia, od
          > producenta zależy gdzie ma najwyższą sprawność ale najczęściej jest to właśnie
          > maksymalne obciążenie. Kupując zasilacze z takimi samymi sprawności 350W i 500W
          > i obciążając je np 300W mniej prądu pobierze 350Watowy

nieprawda. najcześciej najwyższa sprawnosć jest uzyskiwana w okolicach 50% mocy
          znamionowej

zalecenia normy str20
          tiny.pl/ftlp
          wykresy sprawnosci wysoko sprawnych zasilaczy.
          80plus.org/
        • Gość: Greg Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 212.76.40.* 04.06.07, 20:42
          Może tak, może nie - zależy od przebiegu krzywej sprawności, a ta inaczej
          wygląda na tanich Codegenach, Tracerach czy nawet Chieftecach z niższej półki,
          a inaczej w przypadku zasilaczy "hi-end". Inna rzecz, że kupując zasilacz "na
          wymiar" trzeba się liczyć z tym, że dołożenie mocniejszej karty graficznej, a
          nawet dysku czy napędu optycznego może oznaczać wymianę źródła energii...
    • Gość: Oxygene Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 193.17.14.* 04.06.07, 02:35
      Gość portalu: Korek napisał(a):

> Znalazłem coś takiego:
      >
      > my.opera.com/Prometer/blog/
      > i wszystko jasne !

Wszystko jasne ? nie do końca!
      Badania są szczegółowe, ale według mnie, autor zle doradził użytkowników w
      wyborze zasilacza do kompa i zasilacza UPS :

Autor pisał: << Zanim kupicie komputer to sprawdzajcie w tym kalkulatorze
      eXtreme Power Supply Calculator
      jaką moc będzie miał Wasz komputer !
      Według tych danych kupujcie zasilacz do niego !
      Nie za duży - jak radzą sprzedawcy w sklepach i inni "fachowcy" ! >>

- za mały zapas mocy może się okazać, że w niektórych momentach zasilacz jest
      za słaby (np najbardziej wymagająca gra lub film, albo chcemy dołożyc w
      przyszłości HDD dodatkowy ...), powoduje niestabilność (wahania) napięcia
      zasilającego podzespołów takich jak karty graf. czy pamięci ..., poza tym
      zasilacz pracując prawie na granicy możliwości wydziela więcej ciepła => części
      elektroniczne są mocno nagrzane => skraca się żywotność + zwiększa się
      awaryjność zasilacza.
      Więc fachowcy jednak mają rację.

Autor dalej pisał: << Jak będziecie już mieli zasilacz w komputerze o mocy 500
      W to kompletnym nieporozumieniem byłoby kupienie zasilacza awaryjnego UPS o
      efektywnej mocy mniejszej jak te 500 W.
      ...Gdybym ja wcześniej wiedział to co teraz wiem to kupiłbym zasilacz do
      komputera o mocy najwyżej 350 W i wtedy mój zasilacz awaryjny UPS mógłby być o
      takiej samej mocy 350-400 W. A tak to do mojego zasilacza 450 W musiałem kupić
      UPSa o efektywnej mocy aż 600 W. >>

Zasilacz 500W w komputerze nie znaczy, że komputer używa cały czas 500W, może
      używać ok. 200W-250W, plus monitor 50W daje ok. 300W, więc UPS może mieć moc od
      300W (bo UPS pracuje tylko przez krótki czas, kiedy nie ma zasilania z sieci).

Poza tym w normalnych warunkach, UPS nie "bierze" udziału w zasilaniu kompa,
      prąd idzie z sieci przez przekaźnik prosto do kompa (i monitora), a moc UPS-a w
      tym momencie nie ma żadnego znaczenia, UPS jest na czuwaniu. Natomiast w
      momencie zaniku prądu z sieci, UPS przełączy przekaźnik na zasilanie generowane
      przy pomocy wewnętrznego akumulatora i w ten sposób podtrzymuje napięcie dla
      kompa i monitora.

Jak UPS ma dużą moc, to do niego można podłączyc urządzenia o większym
      poborze energii np komp + duży monitor CRT + drukarka)
      Im większa moc UPS-a, tym dłużej może podtrzymać napięcie ( nawet do 20 min.-
      zależy od kompa i monitora) i nie musimy się spieszyć zapisać i zamykać systemu.

A większa moc UPS-a, to większy koszt to każdy wie.

Pozdrawiam !

• Gość: Korek Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 17:30
        Gość portalu: Oxygene napisał(a):

> za mały zapas mocy może się okazać, że w niektórych momentach zasilacz jest
        > za słaby

Chyba chłopie nie doczytałeś tam co trzeba albo nie rozumiesz co tam piszą !

>(np najbardziej wymagająca gra lub film,

Teraz widzę jasno, że na pewno nie zrozumiałeś co tam napisał ten gościu ! :(

• Gość: Oxygene Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 193.17.14.* 05.06.07, 04:37

> Teraz widzę jasno, że na pewno nie zrozumiałeś co tam napisał ten gościu ! :(

A teraz widzisz jasno, co autor napisał o wybór mocy UPS-a ???
          Dla mnie, autor nie ma dostatecznej wiedzy na temat do czego i kiedy służy moc
          UPS-a, o tym też napisałem, a jakoś Ty niezareagowałeś ? ;-)

Pozdr
    • Gość: Wrecekrzepki Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 11:02
      Test jest niedokonczony. Dlaczego nie puscil Prime, albo jakiegos 3Dmarka,
      Fear, Far Cry, itd, zeby sprawdzic pobor mocy podczas intensywnej pracy komputera?
      • Gość: praktiss Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 195.47.201.* 04.06.07, 11:39
        Przy doborze zasilacza trzeba też brać pod uwagę głośność pracy przy dużym
        obciążeniu. Zasilacz z "zapasem mocy" będzie pracował dużo ciszej przy takim
        samym poborze prądu. Przykładowo mój Tagan do 60% obciążenia jest praktycznie
        bezgłośny, powyżej jego wentylatory są już wyraźnie słyszalne.
        Warto to wziąć pod uwagę przy obliczaniu mocy zasilacza.
        • Gość: Wrecekrzepki Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 12:26
          O ile zasilacz ma regulowane obroty wiatraka ;)
        • Gość: Teges Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 20:08
          Gość portalu: praktiss napisał(a):

> Przykładowo mój Tagan do 60% obciążenia

A skąd wiesz, że ma akurat obciążenie 60% ? Zasilacz powiedział ci o tym ?
          • Gość: Greg Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 212.76.40.* 04.06.07, 20:44
            Krzywa prędkości obrotowej wiatraka/ów - vide pudełka Taganów. One tak sterują
            swoim chłodzeniem, że właśnie do ok. 50-60% trzymają je na poziomie minimalnym.
            • Gość: Teges Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 07:49
              Gość portalu: Greg napisał(a):

> Krzywa prędkości obrotowej wiatraka/ów - vide pudełka Taganów. One tak
              sterują
              > swoim chłodzeniem, że właśnie do ok. 50-60% trzymają je na poziomie
              minimalnym.

A jak paluszkiem zatrzymam wiatraczek to będzie znaczyło że zasilacz nie działa
              wcale ?

• Gość: Greg Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 212.76.40.* 05.06.07, 17:39
                Ironiczne odwracanie kota ogonem - co ma jedno z drugim wspólnego?
          • Gość: praktiss Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 22:15
            www.tagan.com/admin/include/class/pdf/20070316113443808.pdf
            Zerknij na wykres.
    • Gość: ja Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 08:00
      Ludzie nie kierujcie się bezmyślne radami dawanymi na tej stronie.
      Pomiary były mniej więcej prawidłowe ale wnioski nie.
      Otóż:
      1) żaden nawet najbardziej markowy zasilacz długo nie popracuje obciążony na 100%.
      2) Dodatkowo z czasem sprawnosc zaslacza spada i moze coraz mniej energii
      dostarczac komputerowi, przyjmuje się 5% na rok.
      3) Trzeba też uwzględnić że cały system chłodzenia jest projektowany na normalne
      warunki a co przy upałach 30-35st.C?
      4) Trzeba też wziać pod uwagę że miernik którym dokonywano pomiarów, owszem
      dobrze pokazuje średnie i godzinowe zużycie energii ale absolutnie nie można mu
      wierzyć co do max. - to nie jest stały pomiar ale elektroniczny, co jakiś czas,
      co 1/2-1/4s a mogą być chwilowe skoki trwające 1/100s - takich górek nie
      zarejestruje.
      5) z czasem konfiguracja ulega rozbudowie

Co więc zrobić?
      Jak więc dobrać moc zasilacza?
      a tak:
      - do tego co pokazuje miernik dodać ok.20% (w opisywanym przypadku będzie to
      240+48=288W)
      - przyjąc że dobry markowy zasilacz może pracować na max. 85% nominalnej mocy,
      czyli podzielić wynik przez 0.85 (288/0.85=339W)
      - dodać na każdy rok planowanej pracy zasilacza ok. 5%, zakładając że ten rok to
      ok. 10-12h pracy dziennie, czyli dla serwerów pracujących non-stop dodatkowo
      10-12% na rok,
      zazwyczaj zakłada się 3 lata pracy czyli +15% dla PC do domu i +30-35% dla serwera
      (w przykładzie z bloga wyjdzie 339+51=390W to wynik bez zapasu na ewentualną
      rozbudowę)

PS.oto obliczenia dla mojego domowego komputera:
      - 185 W /z miernika/
      - 185 + 20% = 222 W
      - 222 / 0.85 = 261 W
      - 261 + 30%(6 lat pracy) = 339 W
      mam zasilacz 350W :)

Rzeczywiście "za duży" zasilacz zużywa trochę więcej prądu ale są to wielkości
      rzędu do 2-3% czyli do 5W na godzinę przy bardzo "za dużym" zasilaczu(np. 2x
      większym) - to kosztuje dodatkowo jakieś 15zł/rok przy pracy non-stop, czyli
      przy domowym użyciu jakieś 6-7zł/rok.
      Za to mając "za duży" zasilacz jest większa stabilność napięć*, mozliwość
      ewentualnej rozbudowy, znacznie większa trwałość - jedyne wady to koszty
      eksploatacji(jak już napisałem rzędu kilku złotych rocznie) i znacznie większa
      cena przy zakupie.

*) - skoki napięc to najczęściej niedoceniany parametr, nasze sieci to
      katastrofa(np. w tej chwili mam 217v), to właśnie skoki napięcia są przyczyną
      wielu zawieszeń się komputera, coś o tym wiem bo w poprzednim mieszkaniu miałem
      ten sam komputer i zawieszał się 3-4x na tydzień, winna była winda w bloku, w
      nomym mieszkaniu ten sam sprzęt wcale się nie zawiesza
      zresztą każdy kto ma UPS wie o co chodzi, czasem my skoków nie zauważamy a UPS
      uruchamia się na krótko nawet 3-4x dziennie(tak mam w pracy, od kiedy są UPS
      komputery się nie zawieszają)
      • Gość: ja Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 08:31
        ten kalkulator
        www.extreme.outervision.com/powercalc.jsp
        zachwalany w blogu jest rzeczywiście OK
        mi wyliczył 293W
        co prawda miałem trochę większy wynik:

> PS.oto obliczenia dla mojego domowego komputera:
        > - 185 W /z miernika/
        > - 185 + 20% = 222 W
        > - 222 / 0.85 = 261 W
        > - 261 + 30%(6 lat pracy) = 339 W
        > mam zasilacz 350W :)

ale gdybym przyjął standardowe 3 lata pracy(15%) a nie 6 lat (30%) to
        otrzymałbym 300W (różnica 2%)
        • Gość: kokosz Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 09:28
          Gość portalu: ja napisał(a):

> ten kalkulator
          > www.extreme.outervision.com/powercalc.jsp
          > zachwalany w blogu jest rzeczywiście OK
          > mi wyliczył 293W

> > mam zasilacz 350W :)

350 W i co ? Działa bez problemów komp ?

• Gość: ja Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 09:43
            oczywiście, od 2,5 lat bez żadnych problemów

• Gość: Oxygene Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 193.17.14.* 05.06.07, 08:37
        > 2) Dodatkowo z czasem sprawnosc zaslacza spada i moze coraz mniej energii
        > dostarczac komputerowi, przyjmuje się 5% na rok.

Możesz to wyjaśnić???

Bo Mi sie wydaje, że mimo to zasilacz zawsze dostarcza tyle prądu, ile
        potrzebuje komputer w danym momencie.

pozdrawiam.
        • Gość: ja Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 09:37
          Gość portalu: Oxygene napisał(a):

> > 2) Dodatkowo z czasem sprawnosc zaslacza spada i moze coraz mniej energii
          > > dostarczac komputerowi, przyjmuje się 5% na rok.
          >
          > Możesz to wyjaśnić???
          >
          > Bo Mi sie wydaje, że mimo to zasilacz zawsze dostarcza tyle prądu, ile
          > potrzebuje komputer w danym momencie.
          >
          > pozdrawiam.

owszem, zasilacz 350W dostarczy 350W, czasem nawet ciut więcej np.360W ale tylko
          jak jest nowy
          po jakimś czasie, powiedzmy po 3 tys. godzin pracy dostarczy już tylko co
          najwyżej 95% znamoionowej mocy, po kolejnych 3 tys. godzin tylko 90%, po
          kolejnych 3tys. godzin 85%...
          Jak tego nie uwzględnisz i dobierzesz zasilacz na styk to pewnego pięknego(?)
          dnia się spali(i oby tylko zasilacz).
          • Gość: tonik Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 15:07
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Jak tego nie uwzględnisz i dobierzesz zasilacz na styk

A ile ten styk wg. ciebie miałby znaczyć ?

Przecież nie ma zasilaczy o mocy równej 198 W - a taką moc pokazał mi ten
            kalkulator.

• Gość: Oxygene Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 193.17.14.* 06.06.07, 08:38
            Wcześniej pisałeś:
            1) żaden nawet najbardziej markowy zasilacz długo nie popracuje obciążony na
            100%.
            2) Dodatkowo z czasem sprawnosc zaslacza spada i moze coraz mniej energii
            dostarczac komputerowi, przyjmuje się 5% na rok.

Po pierwsze:
            SilverStone podał takie parametry dla swoich zasilaczy np:
            - Moc maksymalna: 400W
            - Żywotność: MTBF 100,000 godzin przy temp. pracy 25'C i pełnym obciążeniu
            mcs.pc.pl/produkt1311.html
            tj ponad 11 lat pełne obciążenie!
            A jeżeli nie obciążamy go na maksa (np tylko ~50%) i 10 godz./dobę to jego
            żywotność = x4 więciej ???

po drugie: na jakiej podstawie masz zużycie mocy zasilacza 5% /rok przy 10h/dobę
            lub 10% przy 24h/dobę, czy sam wymyśliłeś tą teorię ???
            Zasilacz to chyba nie opony samochodowe ? albo wadliwe elementy, złe wykonanie
            to sz... go trafi po parę tygodni pracy, a jak ma normalne warunki, duży zapas
            mocy, mało wydziela ciepła to elementy elektroniczne nie nagrzewają się mocno,
            komp pracuje stabilnie to musi wytrzymać kilkanaście lat.

Na przykłąd: sprawdziłem teraz swój stary komp (na min piszę teraz), ma 7 lat
            PIII 667MHz, RaM 64MB,GF2 MX400, HDD 20GB CD-ROM,karta dźwiękowa, TV, modem,
            zasilacz 200W,(od 4 lat ma 2x128MB, 100GB, CD-RW, S-Blaster 5.1, WI-FI),
            włączony 24h/dobę, zero awarii.
            Wg twojego odliczenia zużycie 10%/rok to ile mój zasilacz teraz ma ?
            200(W) - 200x7x10%(W) = 60(W) ???
            odpukać !!!, jak Mi komp by chodził jeszcze 3 lata, to by miał 0 watt, póżniej
            chyba zaczyna dać prąd do sieci ? :-)) (żartowałem!)
            Chyba, że co rok odliczyć sukcesywnie po 10% od pozostałej mocy, to po 7 lat ma
            95,7 WattóW, następna 3 lata 70 Wattów ??? i tak niemożliwe. myslę, że 5% czy
            10% to nie regła.
            A telewizory LCD, plazma... też mają zasilacz impulsowe rozbudowane nie mniej
            od tych komputerowych, to co ? TV po 5 - 6 lat i do śmietnika? prędziej
            matryca się wykończy niż zasilacz.

Poza tym masz DUZO RACJI !

Pozdrawiam!
            • Gość: Paw. Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.netcontrol.pl 09.06.07, 10:13
              Mnie wychodzi 263W, ale wentylator zasilacza (300W) dostaje max.obrotów i
              strasznie hałasuje gdy obciążenie procesora dochodzi do 100% (np przy
              nagrywaniu z karty TV), więc chyba przydałby się 350-400W.
    • Gość: Szpaq Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 81.219.132.* 06.06.07, 09:56
      Według tego kalkulatora mam 203W, używam zasilacza 175W napięcia stabilne
      żadnych problemów, komputer (Compaq D51S) ma 2,5 roku.
      • Gość: Działka Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 12:38
        Gość portalu: Szpaq napisał(a):

> Według tego kalkulatora mam 203W, używam zasilacza 175W napięcia stabilne
        > żadnych problemów, komputer (Compaq D51S) ma 2,5 roku.

O proszę ! I DZIAŁA ! :)
        A wszyscy mają jakieś manie wielkosci z tymi zasilaczami po 500-600 W ! :(

• Gość: rudy Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 08:04

> Znalazłem coś takiego:
      >
      > my.opera.com/Prometer/blog/
      > i wszystko jasne !

A byłem pewien, że żre więcej.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka