Gość: Korek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 13:05 Znalazłem coś takiego: my.opera.com/Prometer/blog/ i wszystko jasne ! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Greg Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 212.76.40.* 03.06.07, 13:45 Drobne tylko uściślenie - kupno "za dużego" (jak to określił autor ww. bloga) zasilacza nie powoduje wzrostu zużycia energii, bo zasilacz pobierze jej tylko tyle, ile w danym momencie potrzebuje do napędzenia odbiorników, nie zaś zawsze maksimum swoich możliwości (bo gdzie ta energia miała by się podziać?). Link Zgłoś
Gość: Szpaq Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 81.219.132.* 03.06.07, 22:29 Drobna poprawka, sprawność zasilacza zmienia się zależnie od obciążenia, od producenta zależy gdzie ma najwyższą sprawność ale najczęściej jest to właśnie maksymalne obciążenie. Kupując zasilacze z takimi samymi sprawności 350W i 500W i obciążając je np 300W mniej prądu pobierze 350Watowy Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.07, 22:38 > Drobna poprawka, sprawność zasilacza zmienia się zależnie od obciążenia, od > producenta zależy gdzie ma najwyższą sprawność ale najczęściej jest to właśnie > maksymalne obciążenie. Kupując zasilacze z takimi samymi sprawności 350W i 500W > i obciążając je np 300W mniej prądu pobierze 350Watowy nieprawda. najcześciej najwyższa sprawnosć jest uzyskiwana w okolicach 50% mocy znamionowej zalecenia normy str20 tiny.pl/ftlp wykresy sprawnosci wysoko sprawnych zasilaczy. 80plus.org/ Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 212.76.40.* 04.06.07, 20:42 Może tak, może nie - zależy od przebiegu krzywej sprawności, a ta inaczej wygląda na tanich Codegenach, Tracerach czy nawet Chieftecach z niższej półki, a inaczej w przypadku zasilaczy "hi-end". Inna rzecz, że kupując zasilacz "na wymiar" trzeba się liczyć z tym, że dołożenie mocniejszej karty graficznej, a nawet dysku czy napędu optycznego może oznaczać wymianę źródła energii... Link Zgłoś
Gość: Oxygene Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 193.17.14.* 04.06.07, 02:35 Gość portalu: Korek napisał(a): > Znalazłem coś takiego: > > my.opera.com/Prometer/blog/ > i wszystko jasne ! Wszystko jasne ? nie do końca! Badania są szczegółowe, ale według mnie, autor zle doradził użytkowników w wyborze zasilacza do kompa i zasilacza UPS : Autor pisał: << Zanim kupicie komputer to sprawdzajcie w tym kalkulatorze eXtreme Power Supply Calculator jaką moc będzie miał Wasz komputer ! Według tych danych kupujcie zasilacz do niego ! Nie za duży - jak radzą sprzedawcy w sklepach i inni "fachowcy" ! >> - za mały zapas mocy może się okazać, że w niektórych momentach zasilacz jest za słaby (np najbardziej wymagająca gra lub film, albo chcemy dołożyc w przyszłości HDD dodatkowy ...), powoduje niestabilność (wahania) napięcia zasilającego podzespołów takich jak karty graf. czy pamięci ..., poza tym zasilacz pracując prawie na granicy możliwości wydziela więcej ciepła => części elektroniczne są mocno nagrzane => skraca się żywotność + zwiększa się awaryjność zasilacza. Więc fachowcy jednak mają rację. Autor dalej pisał: << Jak będziecie już mieli zasilacz w komputerze o mocy 500 W to kompletnym nieporozumieniem byłoby kupienie zasilacza awaryjnego UPS o efektywnej mocy mniejszej jak te 500 W. ...Gdybym ja wcześniej wiedział to co teraz wiem to kupiłbym zasilacz do komputera o mocy najwyżej 350 W i wtedy mój zasilacz awaryjny UPS mógłby być o takiej samej mocy 350-400 W. A tak to do mojego zasilacza 450 W musiałem kupić UPSa o efektywnej mocy aż 600 W. >> Zasilacz 500W w komputerze nie znaczy, że komputer używa cały czas 500W, może używać ok. 200W-250W, plus monitor 50W daje ok. 300W, więc UPS może mieć moc od 300W (bo UPS pracuje tylko przez krótki czas, kiedy nie ma zasilania z sieci). Poza tym w normalnych warunkach, UPS nie "bierze" udziału w zasilaniu kompa, prąd idzie z sieci przez przekaźnik prosto do kompa (i monitora), a moc UPS-a w tym momencie nie ma żadnego znaczenia, UPS jest na czuwaniu. Natomiast w momencie zaniku prądu z sieci, UPS przełączy przekaźnik na zasilanie generowane przy pomocy wewnętrznego akumulatora i w ten sposób podtrzymuje napięcie dla kompa i monitora. Jak UPS ma dużą moc, to do niego można podłączyc urządzenia o większym poborze energii np komp + duży monitor CRT + drukarka) Im większa moc UPS-a, tym dłużej może podtrzymać napięcie ( nawet do 20 min.- zależy od kompa i monitora) i nie musimy się spieszyć zapisać i zamykać systemu. A większa moc UPS-a, to większy koszt to każdy wie. Pozdrawiam ! Link Zgłoś
Gość: Korek Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 17:30 Gość portalu: Oxygene napisał(a): > za mały zapas mocy może się okazać, że w niektórych momentach zasilacz jest > za słaby Chyba chłopie nie doczytałeś tam co trzeba albo nie rozumiesz co tam piszą ! >(np najbardziej wymagająca gra lub film, Teraz widzę jasno, że na pewno nie zrozumiałeś co tam napisał ten gościu ! :( Link Zgłoś
Gość: Oxygene Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 193.17.14.* 05.06.07, 04:37 Gość portalu: Korek napisał(a): > Teraz widzę jasno, że na pewno nie zrozumiałeś co tam napisał ten gościu ! :( A teraz widzisz jasno, co autor napisał o wybór mocy UPS-a ??? Dla mnie, autor nie ma dostatecznej wiedzy na temat do czego i kiedy służy moc UPS-a, o tym też napisałem, a jakoś Ty niezareagowałeś ? ;-) Pozdr Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 11:02 Test jest niedokonczony. Dlaczego nie puscil Prime, albo jakiegos 3Dmarka, Fear, Far Cry, itd, zeby sprawdzic pobor mocy podczas intensywnej pracy komputera? Link Zgłoś
Gość: praktiss Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 195.47.201.* 04.06.07, 11:39 Przy doborze zasilacza trzeba też brać pod uwagę głośność pracy przy dużym obciążeniu. Zasilacz z "zapasem mocy" będzie pracował dużo ciszej przy takim samym poborze prądu. Przykładowo mój Tagan do 60% obciążenia jest praktycznie bezgłośny, powyżej jego wentylatory są już wyraźnie słyszalne. Warto to wziąć pod uwagę przy obliczaniu mocy zasilacza. Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 12:26 O ile zasilacz ma regulowane obroty wiatraka ;) Link Zgłoś
Gość: Teges Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 20:08 Gość portalu: praktiss napisał(a): > Przykładowo mój Tagan do 60% obciążenia A skąd wiesz, że ma akurat obciążenie 60% ? Zasilacz powiedział ci o tym ? Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 212.76.40.* 04.06.07, 20:44 Krzywa prędkości obrotowej wiatraka/ów - vide pudełka Taganów. One tak sterują swoim chłodzeniem, że właśnie do ok. 50-60% trzymają je na poziomie minimalnym. Link Zgłoś
Gość: Teges Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 07:49 Gość portalu: Greg napisał(a): > Krzywa prędkości obrotowej wiatraka/ów - vide pudełka Taganów. One tak sterują > swoim chłodzeniem, że właśnie do ok. 50-60% trzymają je na poziomie minimalnym. A jak paluszkiem zatrzymam wiatraczek to będzie znaczyło że zasilacz nie działa wcale ? Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 212.76.40.* 05.06.07, 17:39 Ironiczne odwracanie kota ogonem - co ma jedno z drugim wspólnego? Link Zgłoś
Gość: praktiss Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 22:15 www.tagan.com/admin/include/class/pdf/20070316113443808.pdf Zerknij na wykres. Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 08:00 Ludzie nie kierujcie się bezmyślne radami dawanymi na tej stronie. Pomiary były mniej więcej prawidłowe ale wnioski nie. Otóż: 1) żaden nawet najbardziej markowy zasilacz długo nie popracuje obciążony na 100%. 2) Dodatkowo z czasem sprawnosc zaslacza spada i moze coraz mniej energii dostarczac komputerowi, przyjmuje się 5% na rok. 3) Trzeba też uwzględnić że cały system chłodzenia jest projektowany na normalne warunki a co przy upałach 30-35st.C? 4) Trzeba też wziać pod uwagę że miernik którym dokonywano pomiarów, owszem dobrze pokazuje średnie i godzinowe zużycie energii ale absolutnie nie można mu wierzyć co do max. - to nie jest stały pomiar ale elektroniczny, co jakiś czas, co 1/2-1/4s a mogą być chwilowe skoki trwające 1/100s - takich górek nie zarejestruje. 5) z czasem konfiguracja ulega rozbudowie Co więc zrobić? Jak więc dobrać moc zasilacza? a tak: - do tego co pokazuje miernik dodać ok.20% (w opisywanym przypadku będzie to 240+48=288W) - przyjąc że dobry markowy zasilacz może pracować na max. 85% nominalnej mocy, czyli podzielić wynik przez 0.85 (288/0.85=339W) - dodać na każdy rok planowanej pracy zasilacza ok. 5%, zakładając że ten rok to ok. 10-12h pracy dziennie, czyli dla serwerów pracujących non-stop dodatkowo 10-12% na rok, zazwyczaj zakłada się 3 lata pracy czyli +15% dla PC do domu i +30-35% dla serwera (w przykładzie z bloga wyjdzie 339+51=390W to wynik bez zapasu na ewentualną rozbudowę) PS.oto obliczenia dla mojego domowego komputera: - 185 W /z miernika/ - 185 + 20% = 222 W - 222 / 0.85 = 261 W - 261 + 30%(6 lat pracy) = 339 W mam zasilacz 350W :) Rzeczywiście "za duży" zasilacz zużywa trochę więcej prądu ale są to wielkości rzędu do 2-3% czyli do 5W na godzinę przy bardzo "za dużym" zasilaczu(np. 2x większym) - to kosztuje dodatkowo jakieś 15zł/rok przy pracy non-stop, czyli przy domowym użyciu jakieś 6-7zł/rok. Za to mając "za duży" zasilacz jest większa stabilność napięć*, mozliwość ewentualnej rozbudowy, znacznie większa trwałość - jedyne wady to koszty eksploatacji(jak już napisałem rzędu kilku złotych rocznie) i znacznie większa cena przy zakupie. *) - skoki napięc to najczęściej niedoceniany parametr, nasze sieci to katastrofa(np. w tej chwili mam 217v), to właśnie skoki napięcia są przyczyną wielu zawieszeń się komputera, coś o tym wiem bo w poprzednim mieszkaniu miałem ten sam komputer i zawieszał się 3-4x na tydzień, winna była winda w bloku, w nomym mieszkaniu ten sam sprzęt wcale się nie zawiesza zresztą każdy kto ma UPS wie o co chodzi, czasem my skoków nie zauważamy a UPS uruchamia się na krótko nawet 3-4x dziennie(tak mam w pracy, od kiedy są UPS komputery się nie zawieszają) Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 08:31 ten kalkulator www.extreme.outervision.com/powercalc.jsp zachwalany w blogu jest rzeczywiście OK mi wyliczył 293W co prawda miałem trochę większy wynik: > PS.oto obliczenia dla mojego domowego komputera: > - 185 W /z miernika/ > - 185 + 20% = 222 W > - 222 / 0.85 = 261 W > - 261 + 30%(6 lat pracy) = 339 W > mam zasilacz 350W :) ale gdybym przyjął standardowe 3 lata pracy(15%) a nie 6 lat (30%) to otrzymałbym 300W (różnica 2%) Link Zgłoś
Gość: kokosz Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 09:28 Gość portalu: ja napisał(a): > ten kalkulator > www.extreme.outervision.com/powercalc.jsp > zachwalany w blogu jest rzeczywiście OK > mi wyliczył 293W > > mam zasilacz 350W :) 350 W i co ? Działa bez problemów komp ? Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 09:43 oczywiście, od 2,5 lat bez żadnych problemów Link Zgłoś
Gość: Oxygene Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 193.17.14.* 05.06.07, 08:37 > 2) Dodatkowo z czasem sprawnosc zaslacza spada i moze coraz mniej energii > dostarczac komputerowi, przyjmuje się 5% na rok. Możesz to wyjaśnić??? Bo Mi sie wydaje, że mimo to zasilacz zawsze dostarcza tyle prądu, ile potrzebuje komputer w danym momencie. pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 09:37 Gość portalu: Oxygene napisał(a): > > 2) Dodatkowo z czasem sprawnosc zaslacza spada i moze coraz mniej energii > > dostarczac komputerowi, przyjmuje się 5% na rok. > > Możesz to wyjaśnić??? > > Bo Mi sie wydaje, że mimo to zasilacz zawsze dostarcza tyle prądu, ile > potrzebuje komputer w danym momencie. > > pozdrawiam. owszem, zasilacz 350W dostarczy 350W, czasem nawet ciut więcej np.360W ale tylko jak jest nowy po jakimś czasie, powiedzmy po 3 tys. godzin pracy dostarczy już tylko co najwyżej 95% znamoionowej mocy, po kolejnych 3 tys. godzin tylko 90%, po kolejnych 3tys. godzin 85%... Jak tego nie uwzględnisz i dobierzesz zasilacz na styk to pewnego pięknego(?) dnia się spali(i oby tylko zasilacz). Link Zgłoś
Gość: tonik Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 15:07 Gość portalu: ja napisał(a): > Jak tego nie uwzględnisz i dobierzesz zasilacz na styk A ile ten styk wg. ciebie miałby znaczyć ? Przecież nie ma zasilaczy o mocy równej 198 W - a taką moc pokazał mi ten kalkulator. Link Zgłoś
Gość: Oxygene Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 193.17.14.* 06.06.07, 08:38 Wcześniej pisałeś: 1) żaden nawet najbardziej markowy zasilacz długo nie popracuje obciążony na 100%. 2) Dodatkowo z czasem sprawnosc zaslacza spada i moze coraz mniej energii dostarczac komputerowi, przyjmuje się 5% na rok. Po pierwsze: SilverStone podał takie parametry dla swoich zasilaczy np: - Moc maksymalna: 400W - Żywotność: MTBF 100,000 godzin przy temp. pracy 25'C i pełnym obciążeniu mcs.pc.pl/produkt1311.html tj ponad 11 lat pełne obciążenie! A jeżeli nie obciążamy go na maksa (np tylko ~50%) i 10 godz./dobę to jego żywotność = x4 więciej ??? po drugie: na jakiej podstawie masz zużycie mocy zasilacza 5% /rok przy 10h/dobę lub 10% przy 24h/dobę, czy sam wymyśliłeś tą teorię ??? Zasilacz to chyba nie opony samochodowe ? albo wadliwe elementy, złe wykonanie to sz... go trafi po parę tygodni pracy, a jak ma normalne warunki, duży zapas mocy, mało wydziela ciepła to elementy elektroniczne nie nagrzewają się mocno, komp pracuje stabilnie to musi wytrzymać kilkanaście lat. Na przykłąd: sprawdziłem teraz swój stary komp (na min piszę teraz), ma 7 lat PIII 667MHz, RaM 64MB,GF2 MX400, HDD 20GB CD-ROM,karta dźwiękowa, TV, modem, zasilacz 200W,(od 4 lat ma 2x128MB, 100GB, CD-RW, S-Blaster 5.1, WI-FI), włączony 24h/dobę, zero awarii. Wg twojego odliczenia zużycie 10%/rok to ile mój zasilacz teraz ma ? 200(W) - 200x7x10%(W) = 60(W) ??? odpukać !!!, jak Mi komp by chodził jeszcze 3 lata, to by miał 0 watt, póżniej chyba zaczyna dać prąd do sieci ? :-)) (żartowałem!) Chyba, że co rok odliczyć sukcesywnie po 10% od pozostałej mocy, to po 7 lat ma 95,7 WattóW, następna 3 lata 70 Wattów ??? i tak niemożliwe. myslę, że 5% czy 10% to nie regła. A telewizory LCD, plazma... też mają zasilacz impulsowe rozbudowane nie mniej od tych komputerowych, to co ? TV po 5 - 6 lat i do śmietnika? prędziej matryca się wykończy niż zasilacz. Poza tym masz DUZO RACJI ! Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: Paw. Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.netcontrol.pl 09.06.07, 10:13 Mnie wychodzi 263W, ale wentylator zasilacza (300W) dostaje max.obrotów i strasznie hałasuje gdy obciążenie procesora dochodzi do 100% (np przy nagrywaniu z karty TV), więc chyba przydałby się 350-400W. Link Zgłoś
Gość: Szpaq Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: 81.219.132.* 06.06.07, 09:56 Według tego kalkulatora mam 203W, używam zasilacza 175W napięcia stabilne żadnych problemów, komputer (Compaq D51S) ma 2,5 roku. Link Zgłoś
Gość: Działka Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 12:38 Gość portalu: Szpaq napisał(a): > Według tego kalkulatora mam 203W, używam zasilacza 175W napięcia stabilne > żadnych problemów, komputer (Compaq D51S) ma 2,5 roku. O proszę ! I DZIAŁA ! :) A wszyscy mają jakieś manie wielkosci z tymi zasilaczami po 500-600 W ! :( Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Ile prądu zużywa komputer ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 08:04 Gość portalu: Korek napisał(a): > Znalazłem coś takiego: > > my.opera.com/Prometer/blog/ > i wszystko jasne ! A byłem pewien, że żre więcej. Link Zgłoś