Dodaj do ulubionych

--- linux na fujitsu ---

14.06.07, 12:07
no właśnie, chcę kupić takie coś:
www.sirius.pl/notebooki/towar_cennik_178/towar_karta_39305/Fujitsu_Amilo_PRO_V3515_VFYEM72V3515AP3PL.html
ktoś może wie, jak chodzi taki preinstal linuxa i co to może być za
dystrybucja? fedora???

no i w ogóle, jak to chodzi, czy działa karta graficzna w pełni, dźwięk,
słyszałem, że coś nie tak bywa z wiatraczkem, i jak się ma do linuksa, np do
fedory, wifi???

pozdro i dzięki.
Obserwuj wątek
    • paniemajster Re: --- linux na fujitsu --- 14.06.07, 12:24
      pomożecie?
    • Gość: ja Re: --- linux na fujitsu --- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 12:27
      to tam jest linuks?
      może to taki jak słyszałem, bez x-sów, sama konsola
      ponoć czasem takie sprzedają ;)
      wszystko na to wskazuje bo w pakiecie do komputera z linuxem dają...Nortona i
      Nero :)
      • paniemajster Re: --- linux na fujitsu --- 14.06.07, 12:35
        Gość portalu: ja napisał(a):

> to tam jest linuks?
        > może to taki jak słyszałem, bez x-sów, sama konsola
        > ponoć czasem takie sprzedają ;)
        > wszystko na to wskazuje bo w pakiecie do komputera z linuxem dają...Nortona i
        > Nero :)

przez x-y rozumiesz dodatki, czyli aplikacje, tak? jakiego rodzaju miałyby to
        być dodatki? opoffice? takie, które mogę sobie sam dograć? czy bedzie konieczna
        reinstalacja systemu?
        • Gość: ja Re: --- linux na fujitsu --- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 12:44
          podobno ten linux to dodatkowa płytka z Knoppix i radź se sam :)
          co to są X-sy?
          jak by ci to powiedzieć, linux bez X-sów przypomina trochę DOS-a
          en.wikipedia.org/wiki/X_Window_System
          pl.wikipedia.org/wiki/X_Window_System
          • paniemajster Re: --- linux na fujitsu --- 14.06.07, 13:23
            aha. a knoppix, to, przekładając na moje to taka gorsza wersja linuxa, nie
            bardzo łapię , o co chodzi z tym, że on rezyduje w Ramie, a nie na twardym dysku...

więc pewnie będę ściągał suse, prawda?
            • Gość: ja Re: --- linux na fujitsu --- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:39
              suse to najgorszy i najwolniejszy znany mi linux
              chcesz dobrego linuksa?
              to zainstaluj niedocenianą u nas Fedorę (tylko nie FC6, bo to wyjątkowe g...,
              albo najnowszą F7 albo starszą FC5)
              albo bardzo popularnego Debiana(albo jakąś jego odmianę z rodziny "...buntu")
              knoppix też bazuje na debianie więc ujdzie(jest po prostu mniej popularny niż
              różne "buntu")

ale co to za laptop z linuksem jeśli zamiast instalacji jest tylko gratis płytka
              zainstalować i skonfigurować trzeba sobie samemu
              początkujący sobie nie poradzi
              • kell99 Re: --- linux na fujitsu --- 14.06.07, 15:47
                nie ma czegos takiego jak 'najlepszy' i 'najgorszy' linuks. moze jest
                najmodniejszy, ale przy tylu ciekawych dystrybucjach wszystko zalezy od
                osobistego upodobania.

a te 'flagowe' dystrybucje to az tak bardzo sie od siebie nie roznia.
                konfiguracje dekstopu da sie latwo zmienic, a programy i tak dzialaja takie same.
                • Gość: ja Re: --- linux na fujitsu --- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 21:52
                  sorki ale mandriva i suse to linuksy z niczym nie kompatybline
                  o ile mandriva naprawdę dobrze chodzi to suse to kompletna porażka
                  (kell99, zainstaluj i popracuj na tym a potem sie wypowiadaj)
                  pozostałe dystrybucje rzeczywiście są do siebie tak podobne, że można każdą do
                  każdej upodobnić, wyglądem ,zachowaniem i prędkością
                  • Gość: idzk... Re: --- linux na fujitsu --- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 00:17
                    Gość portalu: ja napisał(a):
                    > o ile mandriva naprawdę dobrze chodzi to suse to kompletna porażka
                    Totalna brednia,mandriva przypomina linuxa złożonego w szkolnych warsztatach mechanicznych,wszystko się sypie i za każde g. trzeba płacić.
                    Suse jest rozwijane przez programistów firmy Novell,pracuje niespotykanie stabilnie,ma mnóstwo składników od początku na DVD(kilka CD) i może mieć także zastosowanie profesjonalne.
                  • Gość: smutas Re: --- linux na fujitsu --- IP: *.dsl.bell.ca 15.06.07, 05:19
                    Ja pracuje na Suse, moj baszak nie jest wylaczany
                  • zbanowany-fiutek-maly Re: --- linux na fujitsu --- 15.06.07, 22:06
                    co masz na mysli piszać "mandriva i suse to linuksy z niczym nie kompatybline"?
                    kell99 ma racje nie ma czegos takiego jak najlepsza dystrybucja. Kazda
                    dystrybucja to jadro, system zarządania pakietami, repozytorium pakietów,
                    dokumentacja i kilka zbiorów domyślnie instalowanych pakietów.
                    wybierajac linuxa uzytkownik decyduje sie na to że to on będzie podejmował
                    decyzje jaki będzie jego system. niestety wielu uzytkowników wolała by by to
                    developerzy dytrybucji podjęli wsytkie decyzje za niego.
            • Gość: Reader By oszczedzic sobie IP: *.tbcn.telia.com 14.06.07, 18:59
              klopotow na samym poczatku to sciagnij, wypal na plycie i zainstaluj
              Linux Mint 3.0

linuxmint.com (Download)

jest to pochodna najpopularniejszej dystrynucji Ubuntu ze wszelkimi kodekami,
              dvd, mp3 i innymi rzeczami urzywanymi na codzien w "typowym" domowym komputerze.
              • kell99 Re: By oszczedzic sobie 14.06.07, 19:03
                Gość portalu: Reader napisał(a):

> klopotow na samym poczatku to sciagnij, wypal na plycie i zainstaluj

no faktycznie:) bo to takie skomplikowane sciagnac i 2x kliknac na *deb, albo
                rozpakowac bz2 do /usr/lib/win32

trzeba od razu miec specjalna dystrybucje :P
                • Gość: Reader Re: By oszczedzic sobie IP: *.tbcn.telia.com 14.06.07, 19:08
                  Komputer jest dla uzytkownika a nie uzytkownik dla komputera. Dla kogos kto nie
                  zna pojecia linuks, Xy itp najlepszym rozwiazaniem jest jak najmniej wymagajaca
                  dystrybucja. Chyba?

Po co niszczyc przyjemnosc z zakupu nowego komputera tonami man'ow,
                  niekompatybilnymi libami, 27 postami na formum itd. A w rezultacie przejsciem
                  na piracka kopie windowsa by spokojnie obejrzec Busty Ncurses XIX ? :-)

• kell99 Re: By oszczedzic sobie 14.06.07, 19:27
                    oczywiscie zakladajac, ze distro ktore wybierze bedzie w stanie zainstalowac i
                    bedzie dzialac lepiej od tego ktore uzywa.
              • zbanowany-fiutek-maly Re: By oszczedzic sobie 15.06.07, 22:08
                > jest to pochodna najpopularniejszej dystrynucji Ubuntu ze wszelkimi kodekami,
                > dvd, mp3 i innymi rzeczami urzywanymi na codzien w "typowym" domowym komputerze

a ubuntu jest pochodna debiana, tyle ze ubuntu nie ma czegos takiego jak debian
                policy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka