Dodaj do ulubionych

Moja plyta nie widzi RAM-u

IP: *.hydro.amu.edu.pl 05.12.01, 16:02
Mam dosc stary komputer jeszcze z plyta z gniazdem Socket 7, i procesorem
Pentium MMX 233 MHz. Postanowilem ostatnio dokupic 64 Mb RAM-u (mam tylko 32)
ale moja plyta widzi tylko 16 (czyli rtazem 48). Czy da sie cos z tym zrobic??
Obserwuj wątek
    • Gość: labeo Re: Moja plyta nie widzi RAM-u IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.01, 17:48
      Wlacz w Biosie test pamieci (nie szybki). Przetestuj, potem zamien w slotach
      pamieci miejscami i przetestuj. W ten sposob mozesz ustalic czy kosci sa
      sprawne. Jakiego typu pamieci masz w komputerze i jakie dokupiles (SIMM PS2,
      EDO, DIMM)?. Jaka masz plyte glowna? Czy moze ona chodzic z pamieciami, ktore
      teraz kupiles? Jakie sa mozliwe konfiguracje bankow pamieci na plycie. Popatrz
      do dokumentacji plyty glownej.
      • Gość: Mirko Re: Moja plyta nie widzi RAM-u IP: *.union1.nj.home.com 06.12.01, 03:07
        Nowsze pamieci SDRAM sa czesto "za szybkie"/ "za geste" do starszych plyt. To
        co opisujesz jest praktycznie normalne. Musisz poprobowac inne pamieci.
        Najlepiej PC 66 lub C 100.

Jak juz poradzisz sobie z pamiecia, to obejrzyj dokladnie sama plyte. Poszukaj
        malutkiej tabelki opisujacej max. predkosci procesora. Bedzie to
        spis: "x2", "x3", "x3.5" itd. -> odpowiednie zworki. Oznacza to predkosc
        magistrali (66 MHz) razy mnoznik. Czasem to samo jest w Biosie.
        Poprawialej juz b. wiele takich PI 233 MMX zamieniajac je (razem z
        wentylatorem) na AMD K6 450 (ale nie wiecej), ktory jest dosyc tani.
        • Gość: pipin Re: Moja plyta nie widzi RAM-u IP: *.gdanet.pl 06.12.01, 12:21
          Problem lezy tyle w predkosci ile w organizacji pamiec.
          czy ta nowa pamiec do DIMM czy SIMM
          jaka to płyta (chipset)
          od tego sporo zalezy
          pzdr
          • Gość: papcio Re: Moja plyta nie widzi RAM-u IP: *.hydro.amu.edu.pl 06.12.01, 16:14
            Wiec po kolei. Nowa pamiec ktora kupilem to 674 Mb SDRAM, nie moge powiedziec
            jaka mam plyte glowna, poniewaz kupilem juz uzywany komputer bez dokumentacji
            (niestety). Kosci zamienialem juz miejscami i dalej dzieje sie to samo (pamiec
            na pewno jest dobra - sprawdzalem na innym kompie i wszystko bylo O.K. Z tego
            co sie orientuje to mam plyte z gniazdami Dimm.
            Dzieki wszystkim za odpowiedzi
            papcio.

• Gość: Joghurt Re: Moja plyta nie widzi RAM-u IP: 195.205.212.* 06.12.01, 11:48
      Gość portalu: papcio napisał(a):

> ale moja plyta widzi tylko 16 (czyli rtazem 48). Czy da sie cos z tym zrobic??

To dość typowy objaw. W późniejszym etapie produkcji robiono pamięci o takiej
      organizacji wewnętrznej, że nie chciały poprawnie współpracować ze starszymi
      płytami. Domyślam się, że masz płytę z gniazdami simm, więc proponuję poszukać
      jak najstarszych pamięci najlepiej FPM, a nie EDO. Bywały też płyty które miały
      dodatkowo gniazda DIMM więc jak masz taką płytę to lepiej wsadź jakiegoś dimma LX-
      a. Aktualnie potrzebne Ci pamięci nie znajdziesz już w sklepach. Pozostaje
      giełda, gdzie metodą prób i błędów na pewno coś dobierzesz.
      • Gość: labeo Re: Moja plyta nie widzi RAM-u IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.01, 01:12
        LX tez latwo znalezc w komisach komputerowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka