f1.raider 02.08.07, 14:59 Witam mam takie pytanko, ma zamiar kupić dzić Viste 64, zastanawiam się czy programy 32 bitowe będą działać na niej ? Proszę o szybkie info :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
bogulo Re: Vista 64 - a zwykłe programy 02.08.07, 15:05 wiele tak, ale moga dzialac wolniej Link Zgłoś
aesma_deva Re: Vista 64 - a zwykłe programy 04.11.07, 07:55 Nie w przypadku Visty - w WinVista każdy program jest sandboxowany - co (najprościej mówiąc) oznacza że jego kod nie trafia bezpośrednio do procesora, tylko jest przetwarzany do odpowiedniej postaci, rozbudowywany i dopiero wykonywany - zapewnia to ochronę przed błędami, wirusami, trojanami itd. Problemy mogły by się pojawić tylko przy sterownikach - te są wykonywane na urządzeniu, więc ich kod binarny (maszynowy) musi być zgodny ('mieć tyle samo bit') co system operacyjny. Sam mam Vistę-32 i Vistę-64 i nie zauważyłem żadnych różnic przy programach 32-bitowych, a dla 64-bit programy 64-bit działają szybciej niż ich 32-bitowe odpowiedniki. Nie bez powodu Microsoft przygotował tylko 32-bitową wersję Office 2007 - w końcu zamiana na 64-bit to tylko przekompilowanie (automatyczny proces, dla takiego programu jak Office pewnie jednorazowe 20 minut na jednym komputerze) - a jeśli wspierający 64-bit MS tego nie przekompilował, znaczy się, że nie ma problemów. Link Zgłoś