Dodaj do ulubionych

system a granica ?????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.07, 14:21
witam

wybieram sie za granice i chce zabrac ze soba kompa, ale...
mam pirackiego windowsa xp. slyszalem ze jak mam zainstalowanego win
95 i 98 to nawet jak komus tam na granicy zechce sie sprawdzac to
nic mi nie zrobia. czy to prawda??? ma ktos jakies doswiadczenia w
tym temacie. z gory dzieki za info.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jamisio Re: system a granica ????? 19.10.07, 16:47
      Za nielegalny XP kula w łeb, na miejscu, bez sądu.
      • Gość: NikoH Re: system a granica ????? IP: *.globalconnect.pl 24.10.07, 19:11
        BRECHTAM Z TEGO...CÓŻ ZA PYTANIE.
        • Gość: be Re: system a granica ????? IP: *.chello.pl 25.10.07, 00:00
          powinni go rzucić na ziemię, skuc kajdankami i poprawic taserem. Gdyby mi ktoś
          kradł auto podszedlbym do tego podobnie.
          • tetlian W Internecie nie ma granic! 25.10.07, 00:25
            Jeśli łamiesz prawo używając pirackiewo windowsa, używasz internetu, w którym
            granic nie ma, to jaki ma sens sprawdzanie legalności tegoż systemu akurat na
            FIZYCZNEJ granicy międzypaństwowej? Jak ktoś będzie chciał Ci sprawdzić
            legalność systemu to zrobi to bez problemu, gdy tylko połączysz się z
            Internetem. I nie ma tu znaczenia czy będziesz w Polsce, we Francji, czy USA.
            Przecież Microsoft może praktycznie sprawdzić każdy komputer z zainstalowanym
            Windowsem.
            • Gość: init FUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 11:24
              nie może. niby jak, przed dobrego firewalla? wszystkie połączenia z ich
              serwerami, zblokowane - i wystarczy.
              • marpszon2 Drivecrypt Plus Pack 25.10.07, 13:30
                A ja na stresy związane z pirackim softem polecam inny soft ;-).
                Tzn. program który zaszyfruje cały dysk twardy łącznie z partycją systemową.
                Tak, że nie da się nawet stwierdzić jaki system plików jest na partycjach, nie
                mówiąc o obecności/nieobecności pirackiego softu.
            • mlody-inwestor Piracki Windows to NIE przestepstwo. 25.10.07, 13:42
              Ludzie. Poczytajcie najpierw ustawe o piractwie...
              Posiadanie pierackiego oprogramowania NIE JEST przestepstwem.
              Mozemy posiadac miliony plyt z Windowsami, filmami czy muzyka - mozemy udostepniac je nawet naszej rodzinie.

PRZESTEPSTWEM jest jedynie rozpowszechnianie ww. rzeczy poza krag osob bliskich (rodzina). Nie moge wytrzymac jak Polacy dali sie nabrac na mit pt. "pirackie oprogramowanie = przestepstwo".
              • tomek854 Re: Piracki Windows to NIE przestepstwo. 26.10.07, 13:28
                mlody-inwestor napisał:

> Ludzie. Poczytajcie najpierw ustawe o piractwie...

Ale to jest polska ustawa, a on pisze o granicach...
      • Gość: fdaf Re: system a granica ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 10:14
        oj głupi ty głupi
    • Gość: Reader Heh. Dobre. IP: *.ericsson.net 19.10.07, 16:55
      2 lub 4 razy w miesiacu latam od kilku lat i jeszcze do tej pory nigdy w zyciu
      nie widzialem, by kogos pytali, lub komus sprawdzali legalnosc
      oprogramowania w przewozonym komputerze.

Rowniez w moim.

Sadze, ze to tzw. urban legend, jak czarna wołga.
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Heh. Dobre. IP: *.toya.net.pl 20.10.07, 00:21
        sprawdzą! jak masz ze sobą z 200-300 płyt i zwrócisz uwagę na siebie -
        zaprzyjaźniony pilot autokarów obserwował taką sytuację!! - ale nie wiem jak sie
        skończyła!!
        • Gość: p2p Re: Heh. Dobre. IP: *.acn.waw.pl 20.10.07, 01:08
          > sprawdzą! jak masz ze sobą z 200-300 płyt i zwrócisz uwagę na siebie
          > - zaprzyjaźniony pilot autokarów obserwował taką sytuację!! - ale nie
          > wiem jak sie skończyła!!

To teraz na spokojnie zastanow sie jak moga to sprawdzic. Kaza komus jechac do
          domu po faktury na te plyty? A moze beda dzwonic do producentow i sprawdzac
          numery seryjne?
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: Heh. Dobre. IP: *.toya.net.pl 23.10.07, 23:23
            nieee - tyl ze 200 płyut zwróci uwage - a jak masz tam pirackie filmy wystarczy
            włożyć do kompa żeby sprawdzić!! i po 2 wtedy mogą obejrzeć kompa - zapytać
            gdzie naklejka z licencją - wiem że faceta trzepali - przez tyle płyt i
            poprosili o kompa - jak sie skończyło pisałem _ NIE WIEM
            • jamisio Re: Heh. Dobre. 23.10.07, 23:53
              A te 200 płyt to kopia mojej kolekcji filmów, która dla bezpieczeństwa została w domu, przekodowana, aby zajmowała mniej miejsca. Naklejka? Mam box'a, co pudełko muszę wszedzie wozić?
            • Gość: M Re: Heh. Dobre. IP: *.camk.edu.pl 24.10.07, 15:32
              A od kiedy to posiadanie filmów na płytach jest nielegalne?? To nie narkotyki...
              Nielegalne jest udostępnianie np. A posiadać to ja sobie mogę avi ile chcę, z
              tego co mi wiadomo!
              Nie popadajmy w paranoję!
      • Gość: rzo Re: Heh. Dobre. IP: *.unilever.com 24.10.07, 16:39
        Również, nie ma takiego zwyczaju, a już na pewno obowiązku.

Ale miałem takie zdarzenie: Celnicy poprosili gościa o "zdjęcie
        butów", face to nich: "co was poj...ło ja nie mam żadnego zdjęcia
        swoich butów".
        Ci co słyszeli - koła do góry, celnicy się popłakali :))
    • Gość: gamer Re: system a granica ????? IP: 91.64.165.* 20.10.07, 01:42
      granica LOL

pracowałem w lg w Biskupicach koło Wrocławia - połowa komputerów to pirackie
      windowłsy,autocady,office żółtki jadą na lewym sofcie
      dokładnie to wiem bo robiłem w helpdesku,zresztą w każdej firmie tak jest
      przynajmniej we Wrocławiu - pracowałem w dialogu - setki instalacji internetu
      miesięcznie - 98% ludzi miało pirackie windowłsy
      plus office photoshop itp.. wszystko piraty !
      [te 2% to ludzie którzy kupili komputer z systemem]
      w biurach trochę inaczej ale co drugi komputer miał pirackiego windowsa i pakiet
      office - gdyby mi płacili za każdego zgłoszonego pirata 1 pln to dzisiaj byłbym
      milionerem...

oczywiście żartuje bo kablarstwem się brzydzę
      • Gość: THX Re: system a granica ????? IP: *.acn.waw.pl 20.10.07, 01:55
        Wydaje mi sie, ze wypisujesz bzdury. Serwisujemy kilkadziesiat firm (glownie
        biura rachunkowe, hurtownie, administracje nieruchomosci itp) i wszedzie jest
        legalny windows, office, symfonie, wf-magi, raksy itd. Teraz sa takie czasy, ze
        wlascicielowi firmy nawet nie trzeba dlugo tlumaczyc czym moze sie skonczyc
        uzywanie lewego softu ...
        • Gość: gamer Re: system a granica ????? IP: 91.64.165.* 20.10.07, 04:10
          człowieku jaki miałbym cel wprowadzać ludzi w błąd ?

nie wiem jakie firmy "serwisujecie" - w firmie gdzie jest 500 600 komputerów
          wprowadza się pani zosia,musi mieć natychmiast komputer offica symfonie itp nikt
          się nie patyczkuje w kupowanie licencji
          to musi działać już i teraz - nie mówię że wszystkie firmy mają pirackie
          oprogramowanie ale to jest tak gdzieś 50% może 60% legalnych

kurcze jak tak sobie przypominam to jedynie w Bełchatowie w fabryce Humax
          robiliśmy it na wszystkich komputerach zainstalowane było xp orginalne - w
          małych firemkach we wrocławiu (hurtownie,warsztaty,sklepy,drukarnie - wszystko
          piraty)
          a u prywatnych osób to naprawdę na początku byłem w szoku że raz w miesiącu jak
          widziałem oryginalny Windows to było OK
          Mówie ci naoglądałem się przez rok tysięcy komputerów nie kilkadziesiąt firm -
          większość to pirackie oprogramowanie co gorsza spora część użytkowników nie
          miała pojęcia w ogóle co to jest orginalny windows bo komputer był dla dzieci itp...

znam wielu techników z tepsy,dialogu - jak mi nie wierzysz popytaj się - zresztą
          czuje się jakbym uświadamiał kogoś że ziemia jest okrągła - zresztą nie było by
          trudne zaimplementować do xp (jako łatki) szpiega który by informował Microsoft
          a może nawet policje o jego nielegalności i w kilka godzin wyłapali by miliony
          userów...
          to jest pułapka bo w takiej sytuacji na każdego mają "haka" taka sytuacja
          najwyraźniej pasuje Microsoftowi i rządowi
          tylko proszę bez obrzucania się błotem bo tego nie trawie
          • kell99 Re: system a granica ????? 20.10.07, 04:18
            > nie wiem jakie firmy "serwisujecie" - w firmie gdzie jest 500 600 komputerów
            > wprowadza się pani zosia,musi mieć natychmiast komputer offica symfonie itp nikt
            > się nie patyczkuje w kupowanie licencji

Wybacz moja ignorancje, ale ww wiekszych firmach chyba jest cos takiego jak
            licencja korporacyjna (volume license czy jak sie to po pl nazywa) i praktycznie
            kazdy komputer ma te same kopie oprogramowania, najczesciej instalowane ze
            zunifikowanego obrazu.

Przynajmniej tak jest w miejscu gdzie pracuje, gdy potrzebuje laptop to moge go
            miec tego moge go miec z nowym obrazem i programami ktore potrzebuje jeszcze
            tego samego dnia.
            • klepsyddra Re: system a granica ????? 21.10.07, 21:39
              Nie radze instalowac pirata zwlaszcza w firmie. I nie chodzi tu
              tylko o grozace kary, ale tez o bezpieczensywo danych, ktore sa
              czesto duzo cenniejsze pl.youtube.com/watch?v=5lLcS66KaJg
              • Gość: agiee1988 Re: system a granica ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 22:06
                hmm jesli chodzi o firme to wiadomo, ale do normalnego uzytku to uzywaj czego
                chcesz.kto bedzie sprawdzal, nawet jak jak wracalam z usa z laptopem dla
                znajomego (bez papierow na niego i pudelek- ze to nie moje) to go tylko
                przeskanowali (lotniso) i nie prosili nawet o uruchomienie.
                • Gość: agiee1988 Re: system a granica ????? hmm a wogole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 22:12
                  to czemu zaczeliscie rozmawiac na temat komputerow w firmie? tu jest jedyny,
                  indywidualny czlowieczek ktory chce sobie z komputerkiem przejechac przez
                  granice. hmm to zalezy jak chce przejsc przez granice. samolotem? samochodem?
                  zawsze mozesz pwoiedziec ze opakowanie i windows zostal w domu, bo po co ni na
                  wyjazd a pozatym powiedz ze to komputer porzyczony, albo go tylko przewozisz i
                  nie wiesz co tam jest.:) albo zakupiles na allegro (no przepraszam) i taki ci
                  sprzedali
                  • Gość: Windows Re: system a granica ????? hmm a wogole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 19:38
                    jak dziś system kosztuje 300 zł, to w ogóle warto się tym przejmować? kupujesz
                    oryginalny system i jedziesz za granicę. polecam zajrzeć na
                    www.legalnywindows.pl tam wiele można się dowiedzieć.
            • Gość: gamer Re: system a granica ????? IP: 91.64.165.* 21.10.07, 23:17
              ja teraz moge sobie pozwolić na pisanie ze szczegółami bo mnie
              żołtki okradły na prawie 5k pln

jasne że np. w fabryce LG chem mają wersje korporacyjną wykupioną na
              ileś tam setek komputerów ale w takich wielkich korporacjach jest
              potężny śmietnik - ja pracowałem w firmie podwykonawczej w sumie
              mojej własnej - nikt nic nie wiedział - haseł do switchy,routerów
              konfiguracji a co dopiero cd keyów - kolo mi dawał płyte z xp kodem
              fckgw i instalowaliśmy na 100 kompach - wszyscy mieli w d...
              legalnośc byle szybciej iść do domu
              co do topic`u - wyluzuj się ja tylko staram się uświadomić jaka jest
              skala piractwa w wolsce
              • Gość: 500zł Re: system a granica ????? IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.07, 10:19
                tyle właśnie kosztuje legal xp,wypada kupić i po sprawie:)
                • agiee1988 Re: system a granica ????? 23.10.07, 19:37
                  oj nie przesadzaj z ta cena bo kosztuje 300 zl,ja tyle placilam w sklepie
                  komputerowym, a na allegro kosztuje kolo 250 ;p
                  chyba ze podajesz ceny z wa-wy bo wychodze z zalozenia ze tam wszystko drogie :P

najwyzej beda ci sie starac udowodnic ze to twoj komputer.
                  • Gość: (gość portalu) Re: system a granica ????? IP: *.icm.edu.pl 24.10.07, 11:17
                    Sprawdzanie to wygląda mi na herezje.Na przykład ktoś kupił używany dysk twardy
                    i co musiał go sformatować ?Za zepsuty telewizor nie płaci się przecież
                    abonamentu(jak się zgłosi).Mam kilkaset kaset video VHS,przyjdą jeszcze chyba
                    czasy,kiedy będę się zastanawiał,czylegalne.
                  • greliusz Re: system a granica ????? 24.10.07, 18:59
                    Kup Macintosha i mozesz cieszyc z legalnym systemem Mac OS X :P

Potega X, Max OS X ruleeez
                    • Gość: NoMoreApple Re: system a granica ????? IP: *.acn.waw.pl 25.10.07, 00:22
                      > Kup Macintosha i mozesz cieszyc z legalnym systemem Mac OS X :P

Taaaa ... Mac OS X v10.4 Tiger za jedyne 569 zł brutto w polskim oddziale Apple.
                      Zwykła, oryginalna przewodowa mysz Apple - 198 zł, bezprzewodowa 298 zł,
                      klawiatura 129 zł, itd itp. Podziwiam marketing Apple - doją frajerow
                      przebijajac nawet MS. W dodatku ci frajerzy sa dumni i szczesliwi ze az tyle
                      zaplacili - po prostu majstersztyk ...
                      • Gość: usage_fan Re: system a granica ????? IP: 62.189.217.* 25.10.07, 12:25
                        pacan za to ten ktory uzytkownika mac'a potepia.
                        szkoda mi cie chlopczyku, ze nie wiesz co to dobry komputer z
                        szybkim i niezawodnym systemem, intuicyjnym interfecem, naprawde
                        wspolpracujacymi aplikacjami, obsluga techniczna i suportem o jakiej
                        uzytkownicy windowsow i pc'tow moga tylko snic.
              • Gość: jarek Re: system a granica ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 22:30
                u moich klientów a jest to ok 250 kompów nie ma ani jednego pirata a sa to duze
                firmy
          • pjanu Re: system a granica ????? 24.10.07, 14:50
            Może dlatego, że policja bełchatowska zaczęła robić naloty nawet na domy prywatne.
            PS Nie prawdą jest, ze legala mają Ci co kupili go z komputerem w zestawie. Ja z
            własnej i nie przymuszonej woli tak zrobiłem.
          • Gość: kika66 Re: system a granica ????? IP: *.szczecin.mm.pl 24.10.07, 17:53
            No, no niezły z ciebie "fachowiec". Twierdzisz, że instalujesz u
            ludzi internet? To po jaką cholere zaglądasz im w komputer
            sprawdzając jakie mają programy skoro wystarczy wejść tylko w
            ustawieniato po pierwsze a po drugie generalnie większość narodu w
            Polsce potrafi sama zainstalować sobie internet co wcale nie jest
            trudne. U mnie w firmie był kiedys taki "kolo" jedenej z lokalnych
            firm multimedialnych co to uzywał klawiatury metodą
            biblijną "szukajcie a znajdziecie"bardzo szybko odsuneliśmy go
            od "instalacji".
            Aha i niby co wszyscy Ci sie "chwalą" jakie to nielegalne
            oprogramowanie mają?
            Gościu chcesz zabłysnąć ale wybrałeś złe miejsce.
    • Gość: mika Już zostałeś namierzony IP: *.fdk.airbites.pl 24.10.07, 14:01
      Już zostałeś namierzony... takie wyznania na forum, ze też się
      kolega nie boi :-)
      A serio, to podobno ;-) winda jest juz całkiem w przystępnej
      cenie...
      • Gość: Trinity "Run, Neo, run!" ;-) IP: *.icpnet.pl 24.10.07, 17:54
        .
    • Gość: markus_rz Re: system a granica ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 14:40
      Nigdy mi się nie spotkałem z takimi kontrolami na granicy.
      Ale już za granicą to i owszem.
      Lepiej kup legalny sys koszt ok 350 zł i sprawa załatwiona.
      Poza tym jeśli sprawdzą zabierają laptopa.
      • Gość: 2012 Re: system a granica ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 15:22
        tez mi problem, linux nie gryzie
      • Gość: ps Re: system a granica ????? IP: *.net.autocom.pl 24.10.07, 23:54
        Zabieraja i sprzedaja na Allegro.
    • Gość: Marcin A gdzie jedziesz? IP: *.ztpnet.pl 24.10.07, 15:22
      W Stanach to nie wiem, ale w Europie nikt tego nie bedzie sprawdzal.

A w Iranie jak zobacza, że masz oryginalnego windowsa to cię wysadzą w powietrze ;)
      • Gość: lukluc Re: A gdzie jedziesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 15:46
        dobre, ale się uśmiałem:):):)
      • Gość: Chameini Re: A w Iranie jak zobacza IP: *.icpnet.pl 24.10.07, 17:55
        Allach Akhbar! ;-))
    • Gość: rosomak Re: system a granica ????? IP: *.dyn.optonline.net 24.10.07, 17:01
      Wydaje mi sie ze celnicy poluja na grube ryby, tak ze spij spokojnie.
      A czy moglbys cos wiecej o sobie napisac?
    • Gość: grr w usa IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 24.10.07, 18:11
      w usa jest prawo, ktore pozwala zatrzymac komputer (laptop) do
      sprawdzenia ale nie wiem czy jest to zwiazane z poszukiwaniem
      pirackiego oprogramowania czy z prawem anty-terrorystycznym
    • Gość: xxx fair use IP: *.spray.net.pl 24.10.07, 18:38
      LUdzie slyszeliscie o tzw. "dozwolonym uzytku" w krajach
      anglosaskich to "fair use" Nawet jak masze piracka kopie windowsa,
      ale na swoj prywatny uzytek, to wladzom wara od niego. ALe powtarzam
      to nie moze byc kilkaset krazkow na sprzedarz tylko do twojego
      uzytku!!! Chyba ze jedziesz do porabanego kraju gdzie celnik zabiera
      polowe pieniedzy, ktora masz przy sobie albo cos co mu sie podoba a
      jak nie to ci da w pysk i jeszcze przeleci....ale mam nadzieje ze do
      takich krajow sie nie wybierasz...???
    • koktajl_molotowa Re: system a granica ????? 24.10.07, 19:20
      Człowieku, zastanów sie, stać cię na wyjazd za granicę, stać cię na laptopa
      (którego ciągniesz ze sobą za granicę), a nie stać cię na nawet OEMowa wersje
      legalnego systemu (w sumie z myszą coś około 200zł qrde). Podcierasz d**ę
      szkłem, możesz sie pokaleczyć, a nawet jaja sobie obciąć. A zadając takie
      pytania ośmieszasz się.

Mam jeszcze cieplutkiego Mercedesa prosto z Kolonii, zdjęty jakieś 2 miechy
      temu, muszę jechać do berlina, czy będą kłopoty na granicy? :D
    • Gość: ch Re: system a granica ????? IP: *.chello.pl 24.10.07, 21:03
      a jak myslisz, za kradziez za granica sie pierdzi na dolku czy nie? obciach w
      swiat z pirackim oprogramowaniem jechac, czy polacy zawsze mousza z siebie
      ofiary robic? masz windowsy za pol darmo, to sie osmieszasz piratem.
    • Gość: . posadź linuxa i śmiej się z tych dylematów IP: *.tktelekom.pl 24.10.07, 21:26
      szczerze polecam
    • Gość: złodzieju ? Jeździsz też kradzionym samochodem ? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 22:23
      • Gość: . no ale on nie ukradł tylko skopiował IP: *.crowley.pl 25.10.07, 13:29
        właściciel pewnie dalej jest w posiadaniu płyty
    • jerry1938 Re: system a granica ????? 24.10.07, 22:58
      Mam legalnego XP z 2002. Jest zastary i w tescie pokazuje jako
      piracki/ mam rachunki i plyte z hologramem ...
      • Gość: oż kurk Re: system a granica ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 23:24
        a jak to jest w stanach? ja sie wybieram- za pare miesiecy. nie wiem jeszcze jaki system operacyjny bede miec wtedy na moim niezakupionym jeszcze laptopie. ale mozliwe ze nielegalny;) a jak to jest z przewozeniem dyskow, sprawdza.? mozna w mbagazu glownym?
        • Gość: ps Re: system a granica ????? IP: *.net.autocom.pl 24.10.07, 23:54
          nikt nic nie sprawdza, co druga osoba ma lapa, jakby mieli kazdemu sprawdzac, to
          by chyba oci....
          W dodatku, wyobrazacie sobie amerykanina probujacego sprawdzic legalnosc
          oprogramowania w polskiej lokalizacji?
          • Gość: jacek Re: system a granica ????? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.10.07, 03:03
            Temat dobry bo polskie wladze sa o krok od wprowadzenia prawa ale
            tylko dla polakow obowiazku udowodnienie ze laptop i wszystkie
            programy jakie sa na nim zainstalowane sa legalne.Wedlug pierwszych
            przymiarek za brak dowodow moze grozic do pieciu lat.Chodzi o to ze
            Polska chce udowodnic ze piractwo mozna skutecznie zwalczac.Problem
            tylko z wiezieniami ale juz szykuja cos w Arlamowie.
    • Gość: pocalujta_wujta Postap tak IP: *.nwrk.east.verizon.net 25.10.07, 04:02
      Badz grzeczny w opowiedziach i miej historie. Sprawdzic nic nie moga
      tylko nastraszyc. Prawo Unii mowi ze mozna posiadac kopie plyt.
      Jesli chodzi o system to moze sprawdzic to tylko producent czyli
      Microsoft w wypadku Windows. Jesli maja jakies polaczenie z ich baza
      (watpie... zastanowmy sie gdzie jest komputeryzacja internetowa
      urzedow granicznych w Polsce jeszcze w tych czasach) to mieliby
      szanse sprawdzic, ale raczej tylko upierdliwy urzednik tym by sie
      zajal po jakims incydencie. Zwykle do tych urzednikow odnos sie z
      poblazaniem i usmiechem... nawet jesli to jest palant-WOPista jaki
      mi sie trafil (i moglbym mu zrobic nieptrzyjemnosci jakby pewnie
      chcial bo nie mial podstaw a ja mialem podstawy pogadac sobie z jego
      szefem po chamskim dowcipie z ktorego sobie nie zdawal sprawy jak
      dalece jest od prawdy i co moze go spotkac po takim tekscie jesli
      naprawde jestesmy cywilizowani jak w reszcie Unii).

A z komputerem mozesz spokojnie podrozowac lecz najwygodniej z
      laptopem ;-) Podroze z desktopem wygladaja juz jakos dziwnie.

Dzis wielu ludzi podrozuje z takim - to jest norma i nikogo nie
      interesuje oprogramowanie, ale raczej czy nie ma w tym materialu
      wybuchowego (i to moga sprawdzac... w USA to robia zawsze i kazdemu,
      ale to tylko formalnosc).

A na drugi raz to wez kup licencje na oprogramowanie, bo to
      faktycznie kradziez. Windows jest systemem komercyjnym z platna
      licencja. Jak ci sie podoba to kup licencje (a nie kradnij) a jak
      nie to zainstaluj Linuksa i nikt ci nie bedzie patrzyl na rece.

(Tak na marginesie to ja zyje z pisania oprogramowania jako
      informatyk za granica i raczej nie mialbym z czego zyc gdyby to co
      robie bylo rozkradane).

Z daleka...
      pocalujta_wujta

• Gość: uburama Jak już się ma tego pirackiego windowsa IP: *.acn.waw.pl 25.10.07, 04:41
      to granicę należy przekraczać nocą przez rzekę, trzymając notebuka wysoko nad głową.
    • Gość: zonk sprawdzanie kompów na granicy IP: *.tktelekom.pl 25.10.07, 08:33
      możesz być poproszony na granicy (np. przed wejściem do samolotu) o włączenie
      laptopa ze względów bezpieczeństwa, czy to aby nie bomba?
      System operacyjny nie interesuje security oficerów, a jedynie fakt włączenia (i
      nie wybuchnięcia) komputera.
      • Gość: lol Re: sprawdzanie kompów na granicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 12:29
        trzeba tylko mieć kamizelkę kuloodporną, bo w przypadku nieszczęśliwego
        posiadania baterii mogącej wywołać samozapłon, jesteś martwy :D
    • Gość: wiem Re: system a granica ????? IP: 217.98.20.* 25.10.07, 10:26
      nic ci nie grozi - a jak niby maja to sprawdzic.

niech ci kretyni obniza cene do 100 zł i kazdy bedzie mial legala.
      jak sie stosuje zaporowe ceny dla Polakow ( badz co badz wydatek 350
      zł to nie malo ), nie ma co sie dziwic ze ludzie uciekaja sie do
      piractwa.

wystarczy spojzec na to co sie dzieje z promocja office - 200 zł i
      ludzie ruszyli do sklepow.

inna sprawa, jesli nie grasz - zainstaluj sobie linuxa.
      oprogramowanie to nie ustepuje windowsowi.
      • jamisio Re: system a granica ????? 25.10.07, 15:02
        Do jakiego poziomu mają obniżyć? Gry z tanich serii, które kosztują ok 20-25 PLN trafiają do sieci p2p i cieszą się sporym zainteresowaniem. Ktoś, kto chce ukraść, nie spojrzy na cenę.
    • Gość: xmen powinienes to napisac na forrum hummorrum;-) N/T IP: *.cable.ubr14.brad.blueyonder.co.uk 25.10.07, 11:54
      M
    • Gość: Ubuntu Re: system a granica ????? IP: *.icm.edu.pl 26.10.07, 02:52
      Linux, tylko linux ;-)
      • Gość: Traffic Re: system a granica ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 13:40
        linux. może i jest fajny, ale na moim laptopie się karta graficzna nie
        zainstalowała (instalacja ubuntu przy 800x600 graniczyła z cudem, bo nie
        widziałem jakie klawisze wciskam). znalazłem jeden opis w necie, który nie
        zadziałał, więc póki co nadal się z linem męczę. za to zainwestowałem 300 zł w
        Vistę i śmiga bardzo ładnie. Tak więc niech sobie linux będzie bogiem, a ja i
        tak będę korzystał z Okien.
    • tomek854 Ja sie nie znam na przepisach, ale... 26.10.07, 13:35
      Nieco ponad rok temu przekraczałem ciężarówką granicę w Dover. Wzięli nas na
      trzepanko. Dwa stanowiska dalej stała furgonetka i kierowcy kazali włączyć
      laptopa. 3 kolesi bez HM CUSTOMS na kamizelkach, za to pod krawatem konferowało
      nad tym laptopem. Więc może jakieś źródła tej legendy są?

A ja się nie boję - ja mam linuxa ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka