Dodaj do ulubionych

firma mcomp i oszukiwanie klienta

IP: *.skynet.net.pl 07.11.07, 10:40
Witam, zakupiłem w mcomp drukarke otzrymałem potwierdzenie w którym było
napisne, ze mam wykonac przelew takz tez zrobilem (na poczcie). Tego samego
dnia powiadomilem firme ze przelew juz wykonalem(bylo to 5 dni od otrzymania
potwierdzenia)dostalem odpowiedz ze nastapila pomylka i nie otrzymam drukarki.
Odpisalem (zgodnie z art. z gazety chip z X s21) ze po otrzymanieu
powtwierdzenia i wykonaniu przelwu forma nie moze sie juz wycofac gdyz jest to
etap 2 ktory jest rownoznaczny z z zawarciem umowy ze wsyztskimi jej skutkami
prawnymi. Po tygodniu czasu konaktuje się z firma i otrzymuje odpowiedz ze
pieniadze zostaly mi juz dawno odeslane i sa juz na moim koncie---ciekawe jak
skoro przelew dokonalem z poczty a mcomp nie ma mojego numeru konta
Obserwuj wątek
    • Gość: czesław budo Re: firma mcomp i oszukiwanie klienta IP: *.pronet.lublin.pl 11.11.07, 09:50
      No to chyba sprawę trzeba zgłosić na policję
      Powodzenia
    • Gość: kolo Re: firma mcomp i oszukiwanie klienta IP: *.sotn.cable.ntl.com 13.02.08, 14:22
      Nie jest Pan sam oszukany przez firme "mcomp". Mój problem polega na
      tym ze kupiłem u nich kartę SD GOOD RAM 8G. Po pół roku czasu karta
      mi sie popsuła. Chcąc zareklamowac produkt powiedziano mi ze
      niezwloczne jest dostarczenie produktu wraz z opakowaniem na ktorym
      byl numer seryjny...??????? Inaczej nie mogą mi tej karty
      zareklamowac? Niestety opakowanie wyrzuciłem, bo kto by sie
      spodziewał, że przy reklamacji bedzie potrzebne opakowanie?? Po
      dłuższych oględzinach poszli mi na łaskę że ją zareklamuja. Wysłałem
      do nich kartę po dwóch tygodniach dostaje z powrotem. Otwieram
      koperte, wsadzam karte do aparatu i dalej to samo. Przygladając sie
      dokadnie karcie po małej rysce poznaje, że to ten sam produkt? Karty
      nie wymieniono mi i w dodatku naciagnieto na zbedne koszty. Pisze do
      nich maila w tej sprawie- cisza, zadnej odpowiedzi. Dzwonie i pytam
      sie ze chyba sie pomylili, a oni ze nie. Mówią, że nie moga mi jej
      zareklamowac. To pytam po jaka cholere każecie ja do siebie wysylac?
      Rozmowa sie skonczyla na tym, że nie zareklamuja mi tej karty, choc
      u producenta jest dozywotnia gwarancja... Powiedziałem ze nie
      zostawie tej sprawy i nie podaruje 285zl. Dzwonie do producenta
      firmy goodram. U nich rozmowa przebiega całkiem inaczej. Sa
      zdziwieniu podejsciem tego sklepu do klijenta i bez problemu moga mi
      ja wymienic u siebie! Jednym słowem mcomp to brak poszanowania dla
      klijenta- NIE POLECAM I ODRADZAM TAM ZAKUPY!!!!! Pozdrawiam
      wszystkich i o oby jak najmniej takich historii...
      • Gość: simon Re: firma mcomp i oszukiwanie klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 20:29
        Firma Mcomp to jedna z porzadniejszych jakie można spotkać na
        internecie - zawsze można liczyć na szybki kontakt telefoniczny i
        mailowy - jesli chodzi o sytuacje z zakupioną drukarka clp-300 to
        popełnia Pan wykrocznie nazywajac ich oszustami - skoro
        poinformowali ze nie są w stanie zrealizować zamówienia i oddali
        pieniądze - więc w czym problem - ludzie nie róbciue się zmieszni -
        przy 10 tyś produktów jakie mają w ofercie byłoby dziwne gdyby nie
        wkradła sie jakas pomyłka a Tacy jak pan to bezczelnie probują
        wykorzystac. Ja kupuje w tym sklepie już od dobrych kilku lat i
        złego słowa nie mogę na nich powiedzieć - troche dystransu do świata
        i ludzi Panowie...
        PS
        Co do wypowiedzi drugiego Pana odnośnie karty goodram - to należy
        dokładnie przeczytać warunki gwarancyjne gdzie jest napisane że
        sticery muszą być nienaruszone , a Pan ich wogóle nie miał i jeszcze
        rozstrząsuje tą HISTORIE NA NECIE - TO JUŻ LEKKA PRZESADA
        • Gość: guteknapc Re: firma mcomp i oszukiwanie klienta IP: *.173.31.203.tesatnet.pl 22.03.08, 18:47
          O, pracownik firmy Mcomp się odezwał!!!

> popełnia Pan wykrocznie nazywajac ich oszustami - skoro
          > poinformowali ze nie są w stanie zrealizować zamówienia i oddali
          > pieniądze - więc w czym problem -

W tej obronie pracowniku Mcomp'u pominąłeś jeden aspekt - podanie nr. rachunku do przelewu i dokonanie tego przelewu przez nabywcę jest zawarciem umowy. A że przelew (wpłata na rachunek) były z poczty, Twoje wyjaśnienia do swojej d..y i swojego szefa możesz sobie schować.

> Co do wypowiedzi drugiego Pana odnośnie karty goodram - to należy
          > dokładnie przeczytać warunki gwarancyjne gdzie jest napisane że
          > sticery muszą być nienaruszone

Ciekawe, że producent tego nie wymaga. Oznacza to, że podstawą reklamacji mogą być wyłącznie cechy identyfikacyjne karty (nr seryjny) oraz rachunek opiewający na należność za kartę.

> dokładnie przeczytać warunki gwarancyjne gdzie jest napisane że
          > sticery muszą być nienaruszone , a Pan ich wogóle nie miał

O tym w tekście nie było mowy, więc nieźle się 'rypnąłeś', drogi pracowniku Mcomp'u!!!
          • Gość: simon Re: firma mcomp i oszukiwanie klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:04
            Ktoś kto się wyraża "twoje wyjaśnienia do swojej d..y i swojego szefa możesz
            sobie schować" - nie może byc poważnie traktowany na tym forum.

O tym w tekście nie było mowy, więc nieźle się 'rypnąłeś', drogi pracowniku
            Mcomp'u!!! -
            tak się składa że mam karte pamieci goodram i jedyny numer seryjny jest na
            pudełku więc nie trudno wywnioskować że jeśli takiego klient nie przedstawił -
            nie może być mowy że numer seryjny gdzieś był....

Ludzie naprawdę nie macie czego się czepiać bo zarówno jeden jak i drugi Pan
            sami zawinili ( jeden nie doczytał,że w przypadku wątpliwości prosimy o kontakt
            z handlowcem - a takie wątpliwości miał jak sam napisał w jednym z artykułów w
            chipie ,że drukarka była dziwnie tania"...
            Drugi - jak sam napisał zgubił pudełko , które jest jedyną podstawą do
            reklamacji - jest to napisane w warunkach gwarancji)
            Skupcie się i opisujcie historie sklepów którzy zamiast towaru wysyłają
            ziemniaki a nie pożądnych sklepów dbających o swoich klientów.
            • starveling Re: firma mcomp i oszukiwanie klienta 25.03.08, 17:54
              Gość portalu: simon napisał(a):

> sami zawinili ( jeden nie doczytał,że w przypadku wątpliwości prosimy o kontakt
              > z handlowcem - a takie wątpliwości miał jak sam napisał w jednym z artykułów w
              > chipie ,że drukarka była dziwnie tania"...

Firma podając nr konta i 'de facto' żądając wniesienia opłaty zawarła umowę, której warunkiem było ... wniesienie opłaty. Ot, co - takie są wykładnie prawne wydane przez sądy.

> Drugi - jak sam napisał zgubił pudełko , które jest jedyną podstawą do
              > reklamacji - jest to napisane w warunkach gwarancji)

Okazuje się, że pudełko wcale nie było warunkiem, skoro GoodRAM podjął się wywiązać ze zobowiązań gwarancyjnych!!! Zresztą wykładnie prawne są takie, że nabywca wcale nie jest zobowiązany do przechowywania opakowań.
              • Gość: simon Re: firma mcomp i oszukiwanie klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 19:08
                - Okazuje się, że pudełko wcale nie było warunkiem, skoro
                GoodRAM podjął się wywiązać ze zobowiązań gwarancyjnych!!! Zresztą
                wykładnie prawne są takie, że nabywca wcale nie jest zobowiązany do
                przechowywania opakowań. -

gdzie to napisane ,że Goodram zaakceptował gwarancję ? jakiś dowód -
                bo ja wiem , że tak nie jest....

- -Zresztą wykładnie prawne są takie, że nabywca wcale nie jest
                zobowiązany do przechowywania opakowań. -

jeśli sprzedawca sobie tego zastrzega - to jego warunki mają tutaj
                prawne zastosowanie - ogólne warunki prawne mają zastosowanie jesli
                sprzedawca nie posiada swoich warunków gwarancji , z którymi przed
                zakupem klient może się zapoznać ,a firma mcomp takie posiada...

• Gość: stały klient Re: firma mcomp i oszukiwanie klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 10:33
      Witam. Chciałbym się dołączyć do dyskusji na temat " rzekomych oszustw"
      dokonywanych przez firmę MCOMP. Wiadomo ile jest ludzi - tyle różnych
      charakterów i przekonań. Odnośnie sprawy z drukarką to nie mogę się za bardzo
      wypowiadać bo dokładnych argumentów obydwu stron nie znam ale jestem przekonany
      że firma MCOMP nie chciała " oszukać" pana X. Najzwyczajniej w świecie stracili
      dostępność do tej drukarki i nie pozostawało im nic innego jak zwrócić pieniądze
      na konto ( ludzie przecież oni zwrócili kase! gdzie tu oszustwo!??!) Akurat
      jestem z miejscowości gdzie znajdje się siedziba MCOMPU, kupuje zawsze u nich i
      zawsze jestem zadowolony. Pozatym wiem że MCOMP jest sklepem internetowym i
      praktycznie każdy zamówiony towar sprowadzają do siebie do dqalszej odsprzedaży.
      Przecież raz na tysiąc może sie zdażyć że coś im umknie lub zaginie w przewozie.
      bywa.
      Co do sprawy z kartą Goodrama to tutaj wg mnie wszystko jest jasne i klarowne.
      Pan Y przysłał kartę BEZ OPAKOWANIA, na której nie ma numerów seryjnych, nie ma
      jakiegokolwiek oznaczenia po którym możnaby zidentyfikować kartę. Jakim więc
      cudem firma MCOMP ma ją odesłać dystrybutorowi do serwisu? Mają do nich
      zadzwonić i powiedzieć: hej mamy karte na serwisu ale bez numerów seryjnych, nie
      martwcie sie napewno u Was była kupowana. - LUDZIE, NIKT TAKICH BAJEK NIE ŁYKA.
      Ewidentnie - zawinił tylko i wyłącznie PAN Y !!!!

Na sam koniec chciałbym tylko przypomnieć zainteresowanym żeby zerkneli na
      Skąpca lub Ceneo i poczytali komentarze na temat firmy MCOMP. Mam nadzieje że
      wszystko stanie sie jasne, a ludzie którzy robią problemy takim firmom jak MCOMP
      nabiorą trochę pokory i przemyślą czy jest warto walczyć w niesłusznej sprawie.
      dziękuje.
      • starveling Re: firma mcomp i oszukiwanie klienta 25.03.08, 18:06
        Gość portalu: stały klient napisał(a):

> że firma MCOMP nie chciała " oszukać" pana X. Najzwyczajniej w świecie stracili
        > dostępność do tej drukarki i nie pozostawało im nic innego jak zwrócić pieniądz
        > e
        > na konto ( ludzie przecież oni zwrócili kase! gdzie tu oszustwo!??!)

Przeczytałeś uważnie teksty - na jakie konto, skoro wpłata została dokonana z poczty, bez podania rachunku nadawcy?

> zawsze jestem zadowolony. Pozatym wiem że MCOMP jest sklepem internetowym i
        > praktycznie każdy zamówiony towar sprowadzają do siebie do dqalszej odsprzedaży
        > .

Ciekawe - sama kupuję w sklepach internetowych (nawet laptopa i drukarkę) i nie spotkałam się z przypadkiem, by żądano ode mnie wpłaty za sprzęt, którego nie mogą uzyskać. To, jak w takim przypadku działa wspomniana firma oraz to co piszesz o powodach odstąpienia od transakcji, która została już zawarta(!), w ewidentny sposób świadczy o braku profesjonalizmu firmy. A pozytywne opinie? - no cóż, trzeba wiedzieć jak powinna działać taka firma i jakie są jej zobowiązania wynikające z zawarcia umowy, w której istotnym momentem jest dokonanie wpłaty. Ktoś, komu zrealizowano zakup, bo jego wykonanie było banalnie proste, nie może być miarodajnym źródłem informacji i oceny. Właśnie klenci tacy jak niedoszły nabywca drukarki, są tymi, na których opiniach warto się opierać. Gdyby po złożeniu zamówienia poinformowano go, że sprzęt jest niedostępny i w związku z tym na razie nie przesyłają danych do finalizacji zakupu, opinia tej osoby o firmie byłaby na pewno pozytywna. Sama miałam taki przypadek, gdy poczatkowo firma uprzedziła, że nie może uzyskać sprzetu, ale po 1,5 tygodnia sami zwrócili sie o mnie z pytaniem, czy nadal jestem zainteresowana zakupem - i to rozumiem jako przejaw profesjonalizmu w działaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka