Dodaj do ulubionych

Rośnie brzydka Castorama

IP: *.ztpnet.pl 20.04.04, 16:31
Ważne, że sie cos buduje. Fakt poprzedni prezydent nie mial problemów z
wygladem nowych budowli, bo nie zbudowano nic. Nie będzię i taka wiata, niż
rozwalające sie sciany starej drukarni. Swoją droga czego by nie ruszył
poprzedni prezydent wszystko zepsół. Niech rośnie Castorama, przynajmniej
normalne zakupy bedzie można zrobić. Proponował bym zaprosic przez Pania
Prezydent do miasta właścicieli Starego Browaru z Poznania by zajęli sie
Polską Wełną.
Obserwuj wątek
    • Gość: bzyk Rośnie brzydka Castorama na chwałę naszego miasta. IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.04.04, 16:38
      Mówicie, że rośnie nam brzydka CASTORAMA? A co chcielibyście żeby nadal
      kwitła w centrum brzydka "stara drukarnia" a raczej jej ruiny do których już
      wszyscy się tak bardzo przyzwyczaili? Żartem mówiąc byłem z tym obiektem
      nawet sentymentalnie związany i ktoś mi ją zburzył. Dobrze, że wogóle coś się
      ruszyło z inwestycjami w naszym mieście. Nie ważne kto siedzi na stołku
      prezydenta, lewica czy prawica, zawsze są problemy jak nie jednymi to z
      drugimi. Lubię patrzeć jak nawzajem się obrzucają błotkiem i się z niego
      czyszczą. Hi hi Ale komu to przynosi chwałę? Naszemu miastu może? :-)
      Pozdrawiam serdecznie Obecną Panią Prezydent i Byłego Pana Pana Prezydenta.
      Buziaczki. :-)
      • Gość: naskret Re: Rośnie brzydka Castorama na chwałę naszego mi IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 18:37
        to ze sie buduje racja bardzo dobrze

ale na milosc boska jakas kontrola projektow niech bedzie, takiego potworka
        mozna postawic na granicach miasta a nie w centrum

rownie dobrze mogli zbudowac wielki budynek w ksztalcie kupy - i co tez by im
        sie udalo!!
        • fridjof Re: Rośnie brzydka Castorama na chwałę naszego mi 20.04.04, 19:01
          kup miało być mniej , naprawdę wygląda jak kupa ?
      • Gość: Aga Re: Rośnie brzydka Castorama na chwałę naszego mi IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.04, 19:53
        Kolego Bzyk
        z Twojej wypowiedzi czytam, że chyba masz kogoś w Castoramie. Tak poważnie -
        odnoszę wrażenie, że jedynym celem kolejnych władz to robienie na złóść ekipie
        poprzedniej. Na złość lewicy nie damy pieniędzy na dokończenie filharmonii itd.
        aby tylko świat się kręcił. Ja dziwię sie redakcji obu gazet miejskich które
        były wczesniej bombardowane niepokojącymi informacjami o Castoramie i dziwnej
        ciszy a przede wszystkim unikom i zmianom decyzji prezydent Ronowicz ???
        Dlaczego nic nie robiono w odpowiednim czasie ??
        Gazeta wyborcza mogłą w swoim czasie wymusić na prezydent i podległych jej
        służbach kontrolę tego co dzieje sie na placu Castoramy - TERAZ JUŻ PO
        ZAWODACH. WŁADZA NAS Wychuziała.
    • Gość: XYZ Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.04.04, 18:43
      Przez długi czas miejscowi przedsiebiorcy protestowali przeciwko budowie
      Castoramy w tym miejscu! Pisali petycje zarowno do byłego jak i obecnego
      prezydenta. Sugerowali,że teki moloch powinien znależdz się poza miastem dla
      dobra miejscowych interesow i obrony miejsc pracy w fgirmach miejscowych
      prowadzonych przez miejscowy kapitał. I co? Postulaty miejscowych
      stwowarzyszeń , organizacji i poszczególnych przedsiębiorców zostały olane
      przez obydwie władze. A teraz macie! Dla dobtra tanich towarów macie gówno w
      samym centrum miasta i potencjalny wzrost bezrobocia w firmach miejscowych!
      Poraz kolejny okazalo się ,że władze miasta bez względu na pochodzenie - czy to
      z lewa czy z prawa mają w dupie to co myślą, mówią i chcą mieszkańcy tego
      miasta! Chwała urzędnikom miejskim!Chwała Pani architekt miejski za
      zaakceptowanie tej formy zabudowy halowej w centrum! A wystarczyło zmienić plan
      zagospodarowania przestrzennego i przeznaczyc ten teren na budownictwo
      mieszkaniowe- byłoby to z korzyścią dla miasta- a tak- ludzie musza szukać
      mieszkań na wygnajewie gdzieś na botanicznej lub w Łężycy! Hańba i tyle!
      • Gość: ZZZ Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.04.04, 19:58
        XYZ mów za siebie a nie w obronie kupczyków.
    • Gość: imp Jak to Castorama... IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 20:01
      A czego można było się spodziewać po Castoramie, tylko blaszanego pudełka.
      Ale, że architekt miejski na to pozwolił na wybudowanie takiego czegoś w tym
      miejscu to powinien wylecieć na zbity pysk.
      • Gość: naskret Re: Jak to Castorama... IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 20:45
        a wlasnie teraz te bezczelne ryje co maczaly w tym swoje palce i olowki
        kreslarskie smieja sie i pokazuja do monitorow doopy zeby wszyscy wiedzieli
        gdzie mozna ich pocalowac
        • Gość: Lukasz Kupa i tyle IP: *.ceron.pl 20.04.04, 21:47
          Nie bede nic kompentowal. Ale powiem ze cos z tym blaszanym molochem powinno
          sie zrobic. Gdzie to w srodku miasta takie cos. Ktos powiniensie tym zajac!!
          Prosba do gazety zrobcie jakas akcje bo bez pomocy dziennikarzy w tym kraju nic
          nie da sie samemu zrobic. Moze mogli by zasadzic dookola tej puszki jakies
          topole 35 metrowe albo cos. pozdrawiam
          • Gość: As Re: Kupa i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 22:02
            No tak bo Zielona Góra to takie miasto...
            • Gość: karol Re: Kupa i tyle IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 22:13
              blaszak w centrum zielonego miasta ? to katastrofa nomen omen !
              • er_a Re: Kupa i tyle 20.04.04, 22:20
                Blaszak jest obrzydliwy! O ile dobrze pamiętam to kamień węgielny szumnie pod
                tego blaszaka wmurowała miłościwie nam panująca Ronowiczka. I twierdzenie
                niedorzeczniczki Sawickiej brzmi wręcz kuriozalnie! Czasami mam wrażęnie, że
                ona się z koniem na łby pozamieniała!
                • Gość: IIIks Re: Kupa i tyle IP: *.ztpnet.pl 21.04.04, 05:36
                  Czyli z Tobą?
          • psychik Re: Kupa i tyle 20.04.04, 23:13
            Tylko nie topole - jestem uczulony na topole :-)
          • Gość: Andrzej Re: Kupa i tyle IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 10.05.04, 09:13
            Drzewa jak najbardziej tak ale na mily Bog nie topole!
            Akurat teraz widac, co znacza topole w miescie - pelno alergogennego puchu.
            Jest szereg innych gatunkow.
            • Gość: Pio Re: Kupa i tyle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 13:46
              Wszystko sie zgadza... pelno puchu, tylko że ten puch nie jest alergogenny ;)
    • Gość: witek Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.04.04, 22:20
      do gościa:poprzedni prezydent wybudował np. szkołę na os. zastalowski, halę na
      ul. Urszuli, bliok z mieszkaniami komunalnymi, noclegownię, pare rond, budynek
      ABW (wstegę przecinała Ronowicz), rtewitalizacja starówki zaczęla sie za
      Listowskiego, wiele dróg i cos jeszcze ale nie pamietam, bo nie sledziłem
      dokladnie, ale jak ty oceniasz, to powinieneś wiedzieć więcej!
      • Gość: Rolnik Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.gorzow.mm.pl 20.04.04, 23:03
        Dobrze że wieśniakom stawiają sklep żelazny w którym będą mogli kupić łopaty i
        widły do gnoju.Nareszcie będzie odpowiedni sklep dla wsiurów.Aha jeszcze będą
        mogli sobie kupić młotki do walenia w głowę , żeby wybić sobie ze łba
        Mistrzostwo Polski na żużlu. Czołem buraki!
        • Gość: ember Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 23:09
          Gość portalu: Rolnik napisał(a):

> Dobrze że wieśniakom stawiają sklep żelazny w którym będą mogli kupić łopaty
          i
          > widły do gnoju.Nareszcie będzie odpowiedni sklep dla wsiurów.Aha jeszcze będą
          > mogli sobie kupić młotki do walenia w głowę , żeby wybić sobie ze łba
          > Mistrzostwo Polski na żużlu. Czołem buraki!

Gorzowskim wieśniakom sklep żelazny postawili już dużo wcześniej. Widocznie
          było tam znacznie większe zaporzebowanie na łopaty i wiły do gnoju.
        • Gość: naskret Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 23:10
          i ja mimo ze jestem zielonogorzaninem zgadzam sie z poprzednim wpisem w 1000000%
        • fridjof Re: Rośnie brzydka Castorama 20.04.04, 23:12
          czołem Rolniku, Twój chlopski ogląd sprawy jest niestety prawdziwy :-(
      • Gość: IIIks Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.ztpnet.pl 21.04.04, 05:40
        Witam fana byłego Prezydenta.Może podumasz ile to spraw i inwestycji
        rozpoczęto za Masternaka,a ukończono za Listowskiego.
        • Gość: fan? Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.04.04, 08:17
          rondo Masternaka, podrzuć inne, bo nie pamiętam, ale nie dlatego, ze nie chcę,
          szanuję pana Masternaka - bardzo rozsądny czlowiek, w kablowce to widać
    • Gość: Fakt Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.ztpnet.pl 21.04.04, 00:06
      Można było przycisnac budowlancow by powstalo cos podbnego jak Polmos ma, cos
      pasujacego do otoczenia. Chociaz bylo do przewidzenia ze to tylko sklep a nie
      Wersal.
      A co do łopat i widel, to przynajmniej będa z prawdziwego zdarzenia.
      • Gość: fakt 1 Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.04, 23:45
        Jest to piękny obiekt w kolorze i bryle, nie odbiega od Polmosu, nie
        zanieszyszzza środowiska i jest ekologiczny.Przysłonił już garaże i ul.
        Krokusa.Jest na miarę potrzeb mieszkańcom Zielonej Góry.Po latach wrośnie w
        pejzaż miasta.

• Gość: tomikzg Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zacisze.zgora.pl 21.04.04, 00:18
      aha Brzydka castorama :-) jak były ruiny i narkomani to ok było ????????? hmm a
      kiedy bedzie obiecany basen nowe sciezki rowerowe i kilka innych spraw jak
      oczyszczona dzika ochla kocham to miasto syf jak w całej polsce
      • steeve Re: Rośnie brzydka Castorama 21.04.04, 06:40
        Ludkowie drodzy - opamiętajcie się. Proszę. Wrocław - hipermarket Carrefour ul.
        Hallera, prawie samo centrum, Poznań - Tesco, Warszawa, Krawków, i wilel innych
        miast, gdy ma problem ze zbyciem gruntu, wyburzeniem ruiny oddaje plac pod
        market bo tylko te stać na taką inwestycję. Zielona Góra nie jest pod tym
        względem pierwsza i ostatnia. Pewnie, że gdyby przy Woj. Polskiego ktoś
        zechciał wybudować coś innego, ładniejszego - byłoby lepiej. Ale jest jak jest.
        A tak poza tym - spójrzcie na drugą stronę ulicy: jakoś przez wiele lat nikomu
        nie przeszkadzały obrzydliwe baraki Polmosu... Są o wiele bardziej szpetne od
        tego co powstaje na przeciwko a są w tym samym miejscu, co budząca Wasze
        obrzydzenie Castorama.... Pozdrawiam.
        • eloi2 Re: Rośnie brzydka Castorama 21.04.04, 07:36
          100 proc. racji. barak polmosu z wieżyczkami, ohydne pudełka wieżowców na
          Lisiej, gmach biblioteki norwida - toż tu kurwa pół miasta należałoby wyburzyć.
          Castorama to taki sam hyper jak stoją w całej Polsce: Krakowie, Wrocławiu,
          warszawie. Na pewno lepszy od tych szkarad wokół. A buda McDonalda to co?
          Neoklasycyzm?
          Oczywista że Castorama do szczytu myśli architetktonicznej nie należy ale nie
          mamy tu chyba zbyt wielkiego wyboru a poza tym pani prezydent plany
          zaakceptowała (choć na jej miejscu panią architetkt od 7 partactw dawno bym na
          ryj wyrzucił)
          I nie ma co tego porównywać z galeriami handlowymi bo to nie ten segment.
          Słusznie ktoś zauważył, że taki poznański Stary Browar mógłby powstać tylko w
          Polskiej Wełnie. Tyle że w poznaniu jest wystarczająco dużo ludzi z kasą by ta
          buda szybko sie zwróciła. Zielonka to głownie miasto klientów PLUSA, LIDLA,
          BIEDRONKI i NETTO a nie Qubusa, Reserved, Cottonfielda, Gino Rossi czy Triumpha
          • Gość: Jorn Re: Rośnie brzydka Castorama IP: 217.11.141.* 21.04.04, 09:37
            A poza tym twierdzenie, że ten teren leży w samym centrum miasta jest sporym
            nadużyciem. Od biedy mozna stwierdzić, że są to obrzeża śródmieścia, a i to
            będzie naciągane. Jak już zauważył mój poprzednik, okolica w perełki
            architektury nie obfituje, a jeśli sklep będzie wyglądał tak, jak inne tej
            sieci (projektu nie widziałem), to i tak będzie postęp w porównaniu do tego, co
            tam stało poprzednio.

Pozdrawiam

Jorn van der Ar
          • Gość: limuź Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 21.04.04, 12:13
            Qubus to firma ktora ma siedzibe w zierlonej gorze
            • Gość: jarek Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 22:40
              ... miała hehehe

już nie ma!
          • Gość: imp Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 21.04.04, 19:23
            > 100 proc. racji. barak polmosu z wieżyczkami, ohydne pudełka wieżowców na
            > Lisiej, gmach biblioteki norwida - toż tu kurwa pół miasta należałoby
            > wyburzyć.

Nikt nie każe burzyć wielu ochydnych budynków ale może by tak już nie budować
            kolejnych maszkar? nie uważasz?

> Castorama to taki sam hyper jak stoją w całej Polsce: Krakowie, Wrocławiu,
            > warszawie. Na pewno lepszy od tych szkarad wokół. A buda McDonalda to co?
            > Neoklasycyzm?

Hmm mi się wydawało, że przykład należy brać z lepszych wzorców ale jak kto
            woli. To, że tam budują w centrum blaszaki to ich sprawa ja bym chciał żeby ich
            w centrum ZG nie było. (jesteś pewny co do Krakowa czy tak sobie strzelasz? bo
            jakoś nie przypominam sobie żeby w centrum tam było gdziekolwiek miejsce na
            taki suermarket)

• Gość: imp Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 21.04.04, 19:16
          > Ludkowie drodzy - opamiętajcie się. Proszę. Wrocław - hipermarket Carrefour
          > ul. Hallera, prawie samo centrum, Poznań - Tesco, Warszawa, Krawków, i wilel
          > innych miast

To nie znaczy, że i ZG musi powielać błędne decyzje tamtych miast. Jak nie ma
          inwestora co postawi coś zgrabnego to niech teren czeka, kiedyś się to zmieni.
          A tak to Castorama zostanie w centrum do końca świata.
          I nie chodzi mi tylko o brzydotę tego obiektu. Ciekaw jestem jak obecność
          Castoramy i już niebawem Carrfoura wpłynie na zakorkowanie centrum miasta.
    • Gość: wawer Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.04.04, 10:56
      za to ruina po starej drukarni była piękna! aż żal było rozbierać.
      • Gość: Bip Re: Rośnie brzydka Castorama IP: 213.199.250.* 21.04.04, 12:45
        Qubus ma swą siedzibę w zg, ale czy zadaleś sobie pytanie ilu zielonogórzan
        jada w restauracji Qubus'a ?

Pozdrawiam
        • Gość: ziomek DZIENNIKARZE GAZETY WYBORCZEJ !!! ZROBMY COS Z TYM IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.04.04, 13:44
          DZIENNIKARZE GAZETY WYBORCZEJ !!! ZROBMY COS Z TYM, ktos wczesniej wspominal,
          zeby zrobic akcje na rzecz takich tworow jak Castorama, przeciez zanim
          wmurowana kamien wegielny to prezydent musiala widziec projekt. wszystkie
          wypowiedzi rzecznik w tej kwestii sa poprostu smieszne, jak mozna budowac cos
          jak sie nie wie jak to bedzie wygladac. Jak na dabrowki postawia taka sama
          halle Carrefula to ja sie chyba wyprowadze z tego miasta. Zielona Gora to
          stolica stacji benzynowych i marketow. W poznaniu sa 3 sklepy tesco, jeden
          real, jeden Jumbo,chyba ze 2 auchan czyli razem okolo 8, my bedziemy mieli
          niedlugo razem 3 spozywcze, zielona gora ma 120tys mieszkancow a poznan?? chyba
          troche wiecej niz my. a spozywczych maja kolo 2,6 razy wiecej. po co w malej
          zielonej gorze az 3 spozywcze? pozabijaja sie cenami i po ktoryms zostana puste
          hale. POSTAWMY SIE. W KONCU TO MY GLOSUJEMY NA TYCH U GORY NIE ? KTO JEST ZA
          NIECH SIE WPISZE. GAZETO WLACZ SIE DO AKCJI! POZDRAWIAM WSZYSTKICH ;-)
    • Gość: pAs Qubus ma centralę we Wrocławiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 17:46
      Niestety tylko z nazwy siedziba jest w Zielonej Górze. Prwadziwa
      siedziba ,zarząd ,dział sprzedaży i marketingu oraz dział zasobów ludzkich
      znajdują sie we Wrocławiu.

QUBUS HOTEL MANAGEMENT:
      ul. Św. Antoniego 11
      50-073 Wrocław
      Tel. (+48 71) 79 55 100
      Fax (+48 71) 79 55 200

• Gość: Bip Re: Qubus ma centralę we Wrocławiu. IP: *.zacisze.zgora.pl 22.04.04, 12:10
        No i racja. Ale również chyba "Racja", że obojętnie jaki Qubus jest w zg, czy
        oddziel lokalny, czy delegatura zamiejscowa czy jakikolwiek inny budynek tej
        firmy z napisem Qubus i reprezentujący logo i markęto naprawdę niewielu
        zielonogórzan korzysta w miarę regularnie z np. oferty jadania obiadów w
        hotelowej restauracji...
      • Gość: Machoni Re: Qubus ma centralę we Wrocławiu. IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 01.06.04, 13:18
        Qubus to też sieć sklepów z odzieżą - najbliżej macie we Wrocławiu lub
        Poznaniu. Sieć należy do norweskiej Varner Group. Centrale mają albo w Gdyni
        albo teraz już w Warszawie. Łącznie mają ok. 15 sklepów w Polsce.
    • Gość: tajniak internetow Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 13:59
      i myslisz ze Pan Kulczyk przyjedzie do zielonej gory ? :)
      (wlasciciel browaru)
      • Gość: psko wielki kulczyk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 14:22
        Wielki mi Kulczyk. Wczoraj do Wrocławia przyjechał Steven Spielberg. I
        zastanawia sie nad nakreceniem swojego nowego filmu we Wrocławiu.
        To jest ktos ,a nie jakis kulczyk ze swoimi lewymi interesami kreconymi z SLD.
    • Gość: naskret bunkier IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.04.04, 18:29
      a moze to bunkier - buduja go na powierzchni by potem wcisnac gleboko w ziemie

ten pomysl mi sie podoba
      • tezgucio Re: bunkier 23.04.04, 00:39
        Gość portalu: naskret napisał(a):
        > a moze to bunkier - buduja go na powierzchni by potem wcisnac gleboko w ziemie
        > ten pomysl mi sie podoba
        jeśli maczali w tym palce zielonogórscy spece od Staffa i Śląskiego to sam się
        zapadnie ;o)
    • Gość: koda Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.pios.gov.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 10:28
      Poczekajmy na efekt końcowy a potem porównajmy to co powstało z tym jak
      wyglądał obiekt nieskończonej drukarni. Wydaje mi się, że na krytykę
      nieskończonego obiektu jest jeszcze czas.
    • Gość: Rewia Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.04, 18:00
      Jeszcze się zdziwimy, jak sie okaże po wybudowaniu całości, że to nawet ładnie
      wygląda. W każdym razie lepsze to, niż obskórne ruiny.
      • Gość: RPO Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.04, 18:41
        Takie piękne jak bank PKO i przejście podziemne koło filharmonii.
        Castorama to przekręt w biały dzień i kiedyś skorumpowanych urzędników
        sprawiedliwość dosięgnie.
      • Gość: gregor Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 19:05
        lepsze to niż obskurne ruiny ale nie leepsze nią jakiś parczek z drzewkami
        ławeczkami czy placem zabaw dla dzieci albo jakimś kompleksem boisk kortów czy
        nawet basenem w tym miejscu. właśnie basen byłby tu najlepszym rozwiązaniem ew.
        coś w tym stylu
        • Gość: guest Kroczem Ku Europie IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.04.04, 10:42
          Niestety w naszym kochanym mieście najlepszy biznes robi się na hipermarketach.
          Tak więc jak już znalazł się chętny do wyłożenia pieniędzy - cała reszta to
          kwestia paru kopert. To że w centrum miasta, że wzrośnie bezrobocie, że do kasy
          miejskiej będzie wpływać mniej pieniędzy? Przecież nie można brać poważnie
          pieniędzy z tytułu podatku od niruchomości które są promilem kosztów w kosztach
          każdej firmy - a bądź co bądź firmy zarejestrowane w ZG będą płacić mniej
          (obroty spadną na pewno) lub wogóle (jeśli padną na ryj). A na utrzymanie
          bezrobotnych, przebudowę ronda które tego nie wytrzyma złożymy się solidarnie.
          Ale wszystko się wytłumaczy plebsowi - w końcu macie zagraniczną inwestycję -
          Kroczem Ku Europie!
          • Gość: Zbigandy Re: Kroczem Ku Europie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 23:34
            Typowy zielonogórski ksenofob - może radny? albo sklepikarz, a może były
            działacz z lat 70 tych.
            Racja. Najlepiej wybudować kopalnię, a chołota do kolejki z kartkami na 1 okno
            na dwa lata i Polska bedzie rosła w siłę!
            Jak przyjacielu jesteś taki dobry to załatw tych inwestorów, a może wpisz
            słuszną inwestycję w plan piecioletni.
            • Gość: guest Re: Kroczem Ku Europie IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.04, 10:11
              Aleś zarąbał. Na szczęście sklepów z oknami jeszcze mamy pod dostatkiem i jest
              dzięki temu zdrowa konkurencja.
              Nie jestem od załatwiania inwestorów ale wg. mnie budowa marketu na takich
              warunkach to nóż w plecy dla miasta. Gdyby chociaż Castorama bądź inny market
              był zarejestrowany w ZG i coś zostawiali w kasie miasta to ok. Czy Kowalski
              kupi u Nowaka czy u "La Neuawaukesa" jego wybór - bo i tak miasto dostałoby
              swoją dolę. A tak zostanie nam tylko wyczyszczone z gotówki miasteczko na którę
              będą pracować kioski Ruchu. Poza tym czy musimy na gwałt oddawać ziemię (np tą
              pod Carefour) z którą i tak przy lepszej koninkturze nie byłoby problemu ze
              zbytem? Zwłaszcza że w takim miejcu powstać jakaś porządna galeria handlowa a
              tak zawallimy sobie centrum blaszakami i będzie po ptakach. Teraz nawet jeśli
              ktoś się pojawi to co mu zaproponujemy? Polską Wełnę ;(
              Żebyśmy mieli jasność. Nie jestem przeciwny marketom - ale nie dajmy się
              wydymać tylko dlatego aby stwarzać pozory że coś się w tym mieście robi!
        • Gość: Rewia Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.04.04, 11:44
          Rzeczywiście, basen byłby jakimś rozwiązaniem.
          • Gość: Ewa Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.gala.net.pl / *.gala.net.pl 29.04.04, 14:15
            Gość portalu: Rewia napisał(a):

> Rzeczywiście, basen byłby jakimś rozwiązaniem.

no taak, bo to bardzo gospodarcza inwestycja, rozruszałaby naszą gospodarkę!

• Gość: Lidka Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.04, 19:37
      Drogi Gościu
      rzecz nie w tym czy za czasów Listowskiego coś budowano a teraz to cho, cho !
      Tu bardziej chodzi o to , że Zielona Góra nie miała szczęścia do mądrych
      gospodarzy a więc takich którzy po prostu kochają swoje miasto i nie pozwolą
      zrobić w tym mieście czegoś co się jego mieszkańcom źle śnić będzie po nocach.
      Bardzo zawiodłem się na prezydent Ronowicz bo tak jak to któryś z
      wypowiadajacych się w Forum napisał przecież ONA była przy wmurowaniu kamienia
      węgielnego więc musiała widzieć - co poświęca ( to przenośnia oczywiście )
      Zgadzam się, że architekt miejska Lowejko która nie pamięta już jak wyglądał
      projekt Castoramy - to dowód na niekompetencję. To tak jakby w Zielonej
      dziennie sto inwestycji budowano i pani architekt wszystko myliło się. Wstyd
      Panie prezydent i architekt.
      • fridjof Re: Rośnie brzydka Castorama 27.04.04, 19:55
        wczoraj widziałem puszkę z bliska - jakoś nie bardzo mi się komponuje z
        otoczeniem, a właściwie wcale, tak jakoś przytłacza metalowo. Przy 40 stopniach
        w lecie, może być jeszcze ciekawiej.
        • Gość: IIIks Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.ztpnet.pl 27.04.04, 21:34
          A słyszałeś(aś) o klimatyzacji?Chyba,że myslisz o ...?
    • Gość: P2k Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.04.04, 13:39
      Przekret skorumpowanych urzedasow i nic wiecej
    • Gość: ść Re: Rośnie brzydka Castorama IP: 150.254.111.* 04.05.04, 13:09
      Zielona Góra jest miastem strasznego chaosu przestrzennego.
      Hurtownie i magazyny wymieszane z tkanką mieszkalną.
      Pudło Castoramy w centrum miasta to granda.

A osiedla TBS na Batorego? tuż obok magazynu żelastwa,
      hurtowni, magazynów i hipermarketów. Dzieci bawią się na parkingach.
      Nawet na samej ulicy Batorego nie ma żadnych zjazdów
      dla skręcających w lewo lub prawo.

Nie chce mi się kontynuować tej wyliczanki.
      Czy ktokolwiek w Z.G. wie, co to jest ład przestrzenny
      i architektura dla człowieka? Najgorsze jest to,
      że nie widać poprawy. Nikt o zdrowych zmysłach nie pozwoliłby
      na budowę takich pudeł w centrum miasta.

Mieszkam przy jednej z ulic, przez które ludzie będą
      dojeżdżać do tych obiektów handlowych w centrum.
      Już teraz hałas, smród spalin i drgania spowodowane
      przejazdem samochodów (ulica nierówna jak kocie łby)
      przez ulicę, przy której mieszkam, są nie do wytrzymania.
      A będzie znacznie, znacznie gorzej.

Radni miejscy kręcą swoje interesiki i w d... mają
      dobro mieszkańców.
      • Gość: postępowy Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.05.04, 22:55
        zabrakło wyobraźni, myśleli, że ludzie się nie zorientują i będą szczęśliwi z
        nowego, dużego sklepu
        • Gość: IIIks Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.ztpnet.pl 05.05.04, 05:47
          Bo tak będzie.
    • Gość: urwis uroda Castoramy nie podlega ocenom estetycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 10:48
      Castorama zgodnie ze światowymi 'tryndami' nie podlega pod kategorie
      estetyczne. Wszystko w niej jest podporządkowane funkcjom, które ma spełniać.
      Piękno wymagałoby dodatkowych nakładów pieniężnych, a w tym interesie koszty
      minimalizuje się. Ważna jest użyteczność i wygoda.
      W tej chwili, gdy budowa idzie pełną parą, gadanie o przyczynach i kulisach
      budowy Castoramy przypomina mi biadania nad rozlanym mlekiem. A w przyszłości
      na pewno nie będę jej częstym klientem, podobnie jak nie bywam w Tesco dlatego,
      ze w środku śmierdzi starym łojem używanym do smażenia 'smakołyków'. Ale to
      oczywiście kwestia gustów, o których podobno nie dyskutuje się.
      • Gość: Michał Re: uroda Castoramy nie podlega ocenom estetyczny IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.05.04, 10:00
        ja podobnie, sprawa jest zamknięta i pójdę z raz z ciekawości
      • Gość: RPO Re: uroda Castoramy nie podlega ocenom estetyczny IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.04, 11:26
        oroblem kolego z tym mlekiem to będzie taki,że będzie śmierdzieć bezrobociem.
        Oddawanie handlu w obce ręce to utrata suwerenności lokalnej. Rozumieją to
        Francuzi, Włosi Holendrzy. 1 nowe miejsce pracy w Castoramie będzie nas
        zielonogórzan kosztować 8 innych miejsc pracy. Gdy już cały handel hurtowy w
        Zielonej Górze padnie będziesz Urwisie mógł zakupić w Casdtoramie tandetę za
        duże pieniądze. Ta Castorama jest dowodem na to,że nie tworzymy wspólnoty
        mieszczańskiej ani narodowej. Nasze dzieci muszą wyjeżdżać za chlebem i
        usługiwać obcym. W kraju bankrutów zamiast emerytury bedziesz mył tyłki
        staruszkom na zachodzie, nawet jeżeli jesteś wykształcony.
        Takie będą efekty negatywnej selekcji dokonywanej w demokratycznych wyborach.
        • Gość: urwis Castoramy jest jak Pacyfic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 20:03
          RPO
          Twoje argumenty są mi znane i co więcej podzielam większość Twoich obaw. Myślę
          jednak, ze decyzje zapadły wcześniej. Ktoś te decyzje podejmował. Kto ? Ogólnie
          wiemy, ze Listowski, że Łowejko, że kontynuował Lewicki itd. Ale przecież byli
          radni, było stowarzyszenie kupców itd. I zastanawia mnie jedno zasadnicze
          pytanie, kulisy procesu podejmowania decyzji w Zielonej Górze. Czy wszystko tu
          musi odbywać się w jakiejś konspiracji, czy nie można operować nazwiskami, czy
          nie można przypisać komukolwiek odpowiedzialności. Przecież to jest ABC
          demokracji samorządowej. Spójrz na nasze dyskusje forumowe jak niektórzy z
          uczestników cenzurują (nie mylić z recenzowaniem)innych, czy autocezunrują się.
          O tym nie pisz, o tym nie myśl, tak nie możesz sądzić. Do cholery jasnej
          jesteśmy wolnymi i odpowiedzialnymi ludźmi czy nie ?

Z drugiej strony, gdy spojerzymy na całą sprawę z szerszego punktu widzenia, z
          punktu widzenia globalizacji rozumianej jako działanie w skali świata, w
          warunkach rewolucji informatycznej odbywającej się na na naszych oczach, której
          skutków na dobrą sprawę nie znamy, to nie wiem, czy wspomnini przez Ciebie
          Francuzi, Włosi etc. dobrze rozumieją swoje czasy. Problemem sytej Europy jest
          jej syta, egoistyczna stetryczałość cywilizacyjna, brak odwagi, wyrzekanie się
          wolności w imię równości. Polecam Ci do przeczytania znakomitą książkę "Zmiana
          władzy" autorstwa Alvina Tofflera, wybitnego myśliciela autora tak znanych
          pozycji jak "Szok przyszłości", czy "Trzecia fala". Niedawno skończyłem lekturę
          i jestem pod jej wrażeniem. Powiem więcej rewiduję swoje niektóre sądy.

Jak to się ma do Castoramy ? Ano Castorama jest fragmentem większej całości i
          problem w moim przekonaniu jest taki: czy to my (tzn. kto konkretnie)
          kontrolujemy pewne procesy, czy jesteśmy podmiotami, czy to procesy kierują
          nami, jak to się odbywa ? Gdy tak spojrzysz na zagadnienie, to sprawa ogromnie
          się komplikuje. Ale jest to temat na ogromną debatę w skali nie tylko naszego
          miasteczka, ale w skali kraju, a nawet UE. Niestety nikt nie kwapi się do tego
          typu trudnych i niewygodnych dyskusji. Pozdrawiam
          • Gość: RPO Re: Castoramy jest jak Pacyfic IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.05.04, 21:21
            Sprawa decyzji na budowę Castoramy jest oczywista i prosta, wydała ją Łowejko,
            przyzwoliła na decyzję nioezgodna z Prawem Miejscowym Rada Miasta, Pani
            Ronowicz oraz Prokurator Rejonowy i Okręgowy w Zielonej Górze.
            Natomiast Twoje wywyody w sprawie globalizmu są nieprzekonywujące. Postrzegam
            globalizm jako nową formę totalizmu, opartą na spekulacji pieniądzem. Problem
            polega na tym,że banki pożyczają więcej niż mają ponieważ od 1913 pieniądz
            przezstał mieć pokrycie w złocie. Dzisiaj jest to jedynie przedmiot spekulacji
            a nie miernik wartości ludzkiej pracy. Ktoś kto ma dostęp do kredytu a więc
            całkiem mozliwe, że jego kredyt nie ma żadnego pokrycia w banku buduje w
            Zielonej Górze Castoramę czyli obiekt handlowy, który skupi w sobie 90% handlu
            materiałami budowlanymi. Gdyby w jednym czasie wszyscy zgłosili się do banków o
            forsę to by się okazało,że tej kasy nie ma. Jak myślisz jak traktowany będzie
            pracownik i klient przez takiego monopolistę?. Czy uważasz,że to normalne,że
            międzynarodowe firmy zajmujące się handlem detalicznym w ciągu ostatnich trzech
            lat zgromdziły wiekszy majatek niż Szwajcaria przez cały okres swojego
            istnienia. Czy te superbogate firmy bedą troszczyć się o Twoja emeryturę,
            wykształcenie Twoich dzieci. I i II Wojna Światowa wybuchły wyłącznie z powodu
            spekulacji finansowych. Okazało się że kasy nie ma i zaczęła się grabież.
      • tezgucio Re: uroda Castoramy nie podlega ocenom estetyczny 19.05.04, 18:06
        Gość portalu: urwis napisał(a):
        > Castorama zgodnie ze światowymi 'tryndami' nie podlega pod kategorie
        > estetyczne. Wszystko w niej jest podporządkowane funkcjom, które ma spełniać.
        > Piękno wymagałoby dodatkowych nakładów pieniężnych, a w tym interesie koszty
        > minimalizuje się. Ważna jest użyteczność i wygoda.
        Przemalować. Pomalowac w chmurki i słoneczka albo oddać we
        władanie "grafficiarzom".
    • Gość: o0bi rosnie co rocnie IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.05.04, 20:44
    • Gość: piotr Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.05.04, 20:45
    • Gość: Piotr Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.05.04, 20:58
      co tutaj nie napiszecie bedziecie do bani zauwazcie
      jedna prosta sprawe co by nie napisac o pani Prezydent to kobieciatko okazalo
      sie sprawnym zutkim menadzerem jak w srodku miasta lezalo odlogiem przez
      dweaciescia lat to nikomu nie przyszlo do glowy ze podatki potrzebne miastu
      zarastaja trawa jestem w pelny zrozumienia dla decyzji Pani prezydent plac przy
      dabrowki rownierz uwazam za trafny pomysl i dobra tranzakcje widoczne sa prace
      nad infrastruktora przy spalonym lesie konsekwencja w remoncie starowki dajcie
      popracowac temu sztabowi ludzi a rozliczycie w pozytywny sposob na nastepnych
      wyborach zycze Pani powodzenia konsekwencji i determinacj
      • Gość: RPO Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.06.04, 00:26
        Jesteś niedoiformowany 1 miejsce pracy w hipermarkecie zabiera 8 miejsc pracy
        w mieście. Hipermarkety sa zwalniane z podatków, co w przeliczeniu daje im za
        darmo grunt. Zatrudniają takie np. kasjertki w ramach prac interwencyjnych co
        oznacza,że ZUS i ich pensje płacone są z pieniędzy polskich podatników.
        Konsorcja hipermarketów wystawiają sobie lipne zlecenia na usługi co oznacza,że
        zyski są transferowane z Polski.
        Oj głupi Polak, głupi.
        • Gość: Cianti Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.ztpnet.pl 01.06.04, 05:27
          Nie sa zwalniane z podatków-np.od budowli.Z Castoramą współpracuje wielu
          miejscowych przedsiębiorców-np.Gaja.Więc nie pieprz.
          • Gość: ciekawski Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 01.06.04, 13:37
            jakie wpływy miało miasto za ubiegły rok pochodzące od marketów ?
    • Gość: Mirek Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 19:44
      Ta Castorama nie jest wcale brzydka!!!! Te wiezowce wokol niej sa po stokroc brzydzsze.
      Czas zagospodarowac SP. Polska Welne, polecam udac sie do Poznania do Starego Browaru albo do Wa-wy i zapytac szefow ITI jak sie przeprowadza renowacje starych budowli. :)
      • Gość: guma Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 22:03
        Powinniscie sie cieszyc ze powstaje u Was jakis pozadny market i do tego daje
        ludziom prace, oplacany ZUS i wogole fajny socjal z imprezkami, wreszcie cos na
        wiosce wybuduja Wam
        • tezgucio Re: Rośnie brzydka Castorama 03.08.04, 00:05
          Gość portalu: guma napisał(a):
          > Powinniscie sie cieszyc ze powstaje u Was jakis pozadny market i do tego daje
          > ludziom prace, oplacany ZUS i wogole fajny socjal z imprezkami, wreszcie cos
          > na wiosce wybuduja Wam
          A Ty skąd tu zabłądziłeś?
    • Gość: Aga Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.pl.tesco / *.pl.tesco-europe.com 25.08.04, 12:19
      czy w Castoramie bedzie jakis supermarket spozywczy?
      dzieki,

a.
      • Gość: imp Re: Rośnie brzydka Castorama IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 12:32
        chyba nie jakieś butik miały być, ale niedaleko będzie Carefour właśnie się buduje
      • marcin_zielonagora Re: Rośnie brzydka Castorama 25.08.04, 12:33
        nie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka