Dodaj do ulubionych

Problem po zamontowaniu athlona 2000+

IP: *.tosa.pl 07.12.07, 21:16
Mam taki problem. Do mojej płyty głównej K7VTA3V2 Ver:2.2a
03/07/2002 zamontowałem nowy procesor athlona 2000+. Wcześniej
miałem durona 1200. Na stronie producenta jest napisane, że ta płyta
obsługuje ten procesor. Niestety po włożeniu procesora komputer się
odpala, ale pokazuje się komunikat no connected monitor.
Przypuszczam, że płyta nie wykryła tego procesora. Nie wiem czy
muszę uaktualnić bios czy może procesor jest skopany, proszę o radę.
Pilne!!!
Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • r_ed Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ 07.12.07, 21:28
      A w jakiej pozycji masz zworke JP3? Powinna byc 2-3.
      • Gość: mar Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.tosa.pl 07.12.07, 21:39
        Zworkę mam w 1-2. To ją przestawię, a czy jeszcze coś musiałbym
        zrobić?
        • r_ed Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ 07.12.07, 21:40
          To raczej wszystko. Powinno zadziałać.
          • Gość: mar Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.tosa.pl 07.12.07, 22:24
            Zmieniłem zworkę JP3 na 2-3 i nic nie pomogło w dalszym ciągu to
            samo. A są jeszcze JP1 i JP7, czy je też trzeba jakoś ustawić?
            • Gość: Kolobos Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.escom.net.pl 07.12.07, 22:32
              Na stronie producenta masz instrukcje, moze juz czas zebys do niej zajrzal? Jezeli procesor nie zadziala na innej plycie to jest uszkodzony.
              • Gość: mar Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.tosa.pl 07.12.07, 22:36
                Istrukcję dawno już przejrzałem:/ Ale czy oprócz tej zworki JP3,
                jeszcze, którąś mam przestawić, JP1,JP7?
                • r_ed Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ 07.12.07, 22:42
                  JP1: 2-3, JP7: 1-2 - dioda w prawym gornym roku plyty sie swieci?
                  Jaka masz karte graficzna? Byc moze faktycznie procesor jest uszkodzony ...
                  • Gość: ma Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.tosa.pl 07.12.07, 22:54
                    JP7 jest ustawiona na 1-2, dioda świeci, kartę mam radeona 9700.
                    • Gość: praktiss Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 23:06
                      Mnie zastanawia co komunikat "no connected monitor" ma wspólnego z procesorem.
                      Może to jednak nie kwestia procesora? Dociśnij albo wyjmij i włóż spowrotem
                      kartę graficzną. Czy zasilanie do grafy masz podłączone (R9700 miały chyba
                      dodatkowe zasilanie)?
                      • Gość: mar Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.tosa.pl 07.12.07, 23:12
                        Jest dociśniete zasilanie. A tak poza tym to wkładałem też GF4 i to
                        samo. Więc to nie wina grafiki, bo na duronie 1200 odpala się. Mam
                        nadzieję, że procek nie jest walnięty. Kto ma jeszcze jakiś pomysł?
                        • Gość: praktiss Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 23:14
                          Można spróbować uaktualnić BIOS, ale jednak skłaniałbym się ku walniętemu prockowi.
                          • Gość: mar Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.tosa.pl 07.12.07, 23:27
                            Myślałem o aktualizacji. Ale najpierw może poszukam kompa gdzie
                            mogłbym sprawdzić, czy ten procek jest dobry
                            • Gość: mar Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.tosa.pl 10.12.07, 00:10
                              A mam takie jeszcze pytanie. Czy przed zamontowaniem coś przestawić
                              w biosie, np. zrobić Load Optimized Defaults Option?
                              • Gość: EFFG Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 01:55
                                mysle ze procek jest uszkodzony... nic juz nie mozna wiecej ustawic
                                na plycie niz to co robiles wczesiej, skoro duron startuje poprawnie
                                wiec ten athlon wydaje sie byc nie za bardzo sprawny
                                • Gość: mar Re: Problem po zamontowaniu athlona 2000+ IP: *.tosa.pl 10.12.07, 21:12
                                  Sprawdzałem na innej płycie athlon działa. Teraz chyba już mi
                                  pozostało zrobić upgrade biosu. Bo na stronie producenta jest
                                  napisane, że płyta obsłuży ten procek to musi działać, a od 2002 jak
                                  mam tego kompa to nie robiłem aktualizacji biosu i to może być to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka