Dodaj do ulubionych

Rozsądny podział dysku pod Linuxa...

15.12.07, 14:34
Witam! Od kilkunastu dni mam na kompie jednocześnie dwa systemy operacyjne
(mniejsza z tym): Xp oraz Mandrivę. Jednak stwierdzam że Xp jest zbędny tak
więc chcę przeprowadzić pełne formatowanie dysku(ów) i zainstalować tylko i
wyłącznie system Linux. Mam 60GB dysk twardy. Nie znam się na typach partycjii
Linuxa ale chciałbym stworzyć coś takiego aby mieć 30Gb danych (muzyka,
dokumenty, instali, etc.) na dysku przechowywanych w pewnym miejscu, gdzie mam
100% pewność że w razie awarii, reinstalacji, czy usuwania Linuxa dane te
pozostaną w nienaruszonym stanie. Nie wiem czy może to być np. partycja
windowsowska FAT32, czy NTFS, czy też linuxowska. Bardzo też chciałbym prosić
o porady.
Z góry dzięki! pozdro
Obserwuj wątek
    • smutas Re: Rozsądny podział dysku pod Linuxa... 15.12.07, 15:54
      Spodziewam sie, ze kazdy ma wlasne podejscie do partycjonowania dyskow. Ja na
      twoim miejscu, jedynie po kilkunastu dniach uzywania Linuksa nie sklanialbym sie
      do wywalenia Windows jeszcze w tej chwili. Poczekaj, poogladaj, pokompiluj,
      posiedz przy PC przez kilka nocy pod rzad 'bo ci jakas paczka nie chce sie
      zainstalowac". W ten sposob bedziesz mial wieksza pewnosc czy chcesz byc po
      lepszej stronie "mocy" :-)

Co do partycji;
      pierwsza podstawowa/aktywna*
      • zakkmol Re: Rozsądny podział dysku pod Linuxa... 15.12.07, 17:26
        Dzięki. A jaki podział proponujesz rezygnując całkowicie z Windowsa???
        • koktajl_molotowa Re: Rozsądny podział dysku pod Linuxa... 16.12.07, 00:28
          Jeśli zupełnie pozbywasz sie Windows z komputera, to dla stacji
          wystarczajacym podziałem bedzie podział na 3 partycje:
          / (root)
          /SWAP
          /Home

Jeśli masz duży HDD, to partycja root może mieć 50GB i więcej, SWAP
          to 512MB, bez wzgledu ile masz RAM, nie ma sensu dawać więcej, te
          512MB i tak będzie mało używane (u mnie, przy 1GB RAM, zajetość
          partycji wymiany nie była nigdy wieksza niż 200MB). Reszta to
          partycja /Home. Przy reinstalacji systemu, czy przy okazji innego
          kataklizmu, na niej zostają wszystkie osobiste ustawienia, poczta,
          zapisane dane itd.
          • mrowkolew Re: Rozsądny podział dysku pod Linuxa... 16.12.07, 17:00
            ja zrobiłabym podobnie co poprzednicy ale inaczej :D:D:D:D

na partycję główną / gdzie jest system powinno wystarczyć 20GB (np. przedstatnie
            wydanie Ubuntu wymagało 11 GB ale średnio zainstalowany linux z większością
            programów dostępnych na płytkach DVD czy CD instalacyjnych zajmuje 4-5 GB, potem
            oczywiście swap-i powtórze po przedmówcach-wystarczy 512 MB, potem /home i na
            nią może być tyle co na partycję systemową-jeśli pakiety będziesz instalowac
            spod roota z płytek a nie kompilować i instalować tylko dla swojego usera czyli
            do /home to powiększać sie będzie ilość danych na / , na home będa Twoje
            ustawienia dla stworzonego zwykłego usera tylko przy aktualizacji przez
            instalację nowej wersji swojego linuxa musisz wybierać w instalatorzez
            zaawansowany podział na partycje i nie ruszać /home-dlatego też jeśli ktoś
            często aktualizuje system do nowszej wersji dystrybucji może sobie stworzyć
            jeszcze jedną partycję-jak opisane w drugim poście-gdybyś na przykład chciał
            sobie włożyć drugi dysk i miał na nim np. windows i chciał sobie korzystać z
            plików na tej partycji(muzyka,dokumenty itp.)to lepiej założyć ją w fat-linuxowi
            to nie przeszkadza,można tam też przekopiować dane z /home typu katalog z
            pocztą, katalog komunikatora internetowego (home to takie jakby Moje programy z
            windowsa, a Program files są w katalogu głównym / linux)i po całkowitej
            reinstalce/aktualizacji linux czyli aktualizujemy i / , i /home (bo nowsze
            wersje programów będą musiały zakładać i tak katalogi ze swoimi ustawieniami na
            /home więc trzeba ją jednak ruszać przy całkowitej aktualizacji systemu-co
            prawda można też po prostu skopiować dane na jakiś nośnik wymienny
            (DVD,CD,pamięc flash) ale jak ma się dużo miejsca można wykorzystać go na taką
            partycję na dane
    • douglasmclloyd Re: Rozsądny podział dysku pod Linuxa... 19.07.08, 02:56
      Moim zdaniem nie ma co się przejmować partycjami. Podejrzewam, że już wszystkie
      dystrybucje Linuxa mają jakieś domyślne partycje i to wystarczy. Później, jeśli
      ktoś się bardzo boi utraty danych można przechowywać je na pendrivie lub
      zewnętrznym dysku, cd, dvd lub dołożyć osobny dysk, jak sugrują poprzednicy.
    • saksalainen Jeszcze partycja /boot 20.07.08, 01:26
      ...primary, na poczatku dysku. Na kernel & initrd usw. Co najmniej 128 MB (tzn. jeden kernel ze wszystkim pasuja na 10, ale jak chcesz zrobic update to juz trzeba wiecej - i z czasem to rosnie, kiedys kernel miał 0,5 MB).

Ja mam tylko /boot, / i swap (plus stary twardy dysk podmontowany pod $HOME/.wine/drive_c).

Miałbys w sumie
      /boot (128 MB, primary,ext3,reiserfs albo cos w tym stylu)
      / (tyle miejsca ile bedzie, tez primary,ten sam typ)
      /home (30 GB, fat32 albo cos w tym stylu)
      swap (512 MB, typ 'swap')

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka