Dodaj do ulubionych

pasek zadań

23.04.08, 22:28
Jak zmienić grubość paska zadań? To znaczy zrobić cieńszym - dziś nagle mój
mały synek majdrując klawiaturą spowodował,że pasek zadań stał się podwójnie
szeroki a ikonki programów zamiast szeregowo poukładały się piętrowo.Nie umiem
wrócić do stanu poprzedniego.Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: ort Re: pasek zadań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 22:32
      Najechać kursorem myszy na górną krawędź paska. Kursor zmieni postać na taką
      strzałeczkę "góra-dół". Przyciskasz i trzymasz lewy klawisz myszy i ruszając
      myszką w górę lub dół zmieniasz grubość paska.
      • kr543 Re: pasek zadań 23.04.08, 23:30
        Taki mądry to i ja jestem.Jest to metoda na poszerzenie paska zadań(mniej więcej
        do 1/3 wysokości lub szerokości strony(zależy gdzie pasek się znajduje - na dole
        czy z boku).Natomiast tą metodą nie można go zwęzić do takiego wymiaru aby
        ikonki programów były ułożone szeregowo obok siebie - u mnie teraz ułóżone są
        piętrowo jedna nad drugą.
        Ale doceniam i pozdrawiam
        • Gość: o2 Re: pasek zadań IP: *.acn.waw.pl 23.04.08, 23:50
          Trochę wyobraźni. Po prostu kliknij w puste miejsce paska zadań i trzymając
          wciśnięty przycisk myszki przenieś go na gorę/dół/lewo/prawo.
          • kr543 Re: pasek zadań 24.04.08, 10:11
            Tu nie chodzi o moją wyobraźnię - pasek przenosić potrafię w górę w
            dół,prawo lewo.Chodzi o grubość(szerokość) paska.Dotychchas był
            wąski i ikonki były umieszczone szeregowo,a obecnie po majdrowaniu
            klawiaturą przez mojego synka stał się szeroki podwójnie i ikonki,te
            z prawej strony (przy umiejscowieniu paska na dole) umieszczone są
            piętrowo jedne nad drugimi.
            Kolego,nim odpowiesz na post(zapytanie) sugerując innym brak
            wyobraźni,przeczytaj o co pytają( w czym jest problem).
            Pozdrawiam
            • Gość: o2 Re: pasek zadań IP: *.aster.pl 24.04.08, 20:41
              > Kolego,nim odpowiesz na post(zapytanie) sugerując innym brak
              > wyobraźni,przeczytaj o co pytają( w czym jest problem).

Przykro mi ale opisałeś to tak, że trudno jednoznacznie zrozumieć o co chodzi.
              Zrób zrzut ekranu i wszystko będzie jasne.
              • kr543 Re: pasek zadań 24.04.08, 22:21
                A jak zrobić zrzut ekranowy w laptopie?
                • maddox84 Zrzut ekranu - instrukcja 25.04.08, 00:58
                  Najlepiej unieś laptopa ekranem do dołu jakieś 1,5 m nad ziemie i nagle go
                  puść... A tak serio klawisz "prt scr" powinien pomóc, później paint ctrl+v i
                  zapisać. Wrzucić pokazać na forum to zdiagnozujemy ;)
                  • kr543 Re: Zrzut ekranu - instrukcja 25.04.08, 23:42
                    Kiedyś raz jedyny robiłem 'zrzut ekranowy' i nie pamiętam szczegułów.No dobrze
                    naciskam klawisz 'Schift' i klawisz 'PrtSc'.No i co dalej.Nie wiem gdzie szukać
                    tego obrazka 'zrzut ekranowy'.w moich dokumentach nie ma go,w moich obrazach
                    też.Nie wiem co zrobić
                  • kr543 Re: Zrzut ekranu - instrukcja 25.04.08, 23:50
                    Już sobie poradziłem.W Google dowiedziałe się jak zrobić 'zrzut ekranowy'(swoją
                    drogą porady forumowiczów są często mało dokładne,przyjmują a priori,że ja muszę
                    wiedzieć to co oni.Np PrtSc - okazuje się,że należy wcisnąć razem z nim klawisz
                    Alt aby powstał zrzut ekranowy).No ale to dygresja.Ale jak zamieścić na forum
                    ten zrzut?
                    • maddox84 Re: Zrzut ekranu - instrukcja 25.04.08, 23:56
                      > Już sobie poradziłem.W Google dowiedziałe się jak zrobić 'zrzut ekranowy'
                      I chwała Ci za to, najpierw szukać w googlach a dopiero później pytać bo to
                      naprawdę bywa irytujące jak ludzie pytają o rzeczy które można znaleźć na
                      pierwszej stronie wyszukiwania uzyskanej od wujka gugla.

> wiedzieć to co oni.Np PrtSc - okazuje się,że należy wcisnąć razem z nim klawisz
                      > Alt aby powstał zrzut ekranowy).No ale to dygresja.
                      Bład. Alt+PrtScr robi zrzut całego ekranu a sam PrtScr robi zrzut aktywnego
                      okna, albo odwrotnie :P Oba to zrzuty ekranowe tyle że jeden ogranicza się do
                      pewnego wycinka ekranu ;)

> Ale jak zamieścić na forum ten zrzut?
                      Na stronie imageshack.us możesz zamieścić zdjęcie za darmo, jak już je wgrasz to
                      pojawi Ci się link do niego. Ten link trzeba tutaj wkleić.
                      Pozdrawiam
                      • kr543 Re: Zrzut ekranu - instrukcja 26.04.08, 00:07
                        No w końcu zrobiłem dobry zrzut i zamieszczam je na foto forum pod tytułem zrzut
                        ekranowy(skorzystałem z widniejącego na stronie na której pisze się odpowiedzi
                        napisu/klawisza 'dodaj zdjęcie>>'
                        • qandre Re: Zrzut ekranu - instrukcja 26.04.08, 15:23
                          Masz na pasku zadań co najmniej dwa paski narzędzi. Wyłącz je, wtedy "czysty" pasek powinien dać się zmniejszyć.

Prawym klawiszem myszy na pasku zadań > z menu kontekstowego pozycja "Paski narzędzi" > usuń ptaszki przy wszystkich pozycjach.

Po zmniejszeniu paska zadań możesz włączyć paski narzędzi z powrotem.
                          • kr543 Re: Zrzut ekranu - instrukcja 26.04.08, 21:44
                            Wielkie dzięki!
                            Jesteś genialny! pomogło!
                            Miałem uruchomiony jednicześnie pasek języka i szybkie uruchamianie.Niestety nie
                            jest to wszystko easy.Teraz po zwężeniu paska zadań i ponownym włączeniu
                            szybkiego uruchamiania znaczki programów które są w szybkim uruchamianiu zrobiły
                            się ogromne.Jak je zmniejszyć?
                            • qandre Re: Zrzut ekranu - instrukcja 26.04.08, 23:27
                              Spróbuj "przeładować" kompozycję pulpitu:

Kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpicie > z menu kontekstowego wybierz "Właściwości" > na zakładce "Kompozycje" w okienku "Kompozycja" wybierz "Klasyczny Windows" > kliknij "Zastosuj" i "OK".

Styl zmieni się na klasyczny i ikonki powinny się zmniejszyć.

Powtórz powyższą procedurę, tylko w okienku "Kompozycja" wybierz "Windows XP" (czyli tę, którą miałeś pierwotnie).

Operacja ta przywraca również domyślną tapetę i wygaszacz ekranu, więc jeżeli miałeś je ustawione inaczej, będziesz musiał to później zmienić.
                  • kr543 Re: Zrzut ekranu - instrukcja 25.04.08, 23:59
                    Zrzut zrobiłem ale na zrzucie nie ma paska zadań a jedynie sama strona internetowa.
                    • zgryzliwy1 Re: Zrzut ekranu - instrukcja 27.04.08, 05:38
                      kr543 napisał:

> Zrzut zrobiłem ale na zrzucie nie ma paska zadań a jedynie sama
                      > strona internetowa.

bo robisz zrzut za pomoca Alt+PintScreen a to zrzuca tylko okno aktywne (juz ci
                      o tym przeciez pisali)
                      zrob samym PintScreen, bedzie caly ekran

ps
                      jest takie cosik jak pomoc w windzie, moze najpierw sprobuj to poczytac bo
                      inaczej bedziemy tu przepisywac ten plik pomocy zanim zajarzysz o co biega
            • Gość: aaaaaa cienki bolek jestes IP: *.c192.msk.pl 27.04.08, 05:22
              kr543 napisał:

> Tu nie chodzi o moją wyobraźnię - pasek przenosić potrafię w górę w
              > dół,prawo lewo.Chodzi o grubość(szerokość) paska.

jasne ze nie o wyobraznie, ale o proste zrozumienie co sie do ciebie pisze
              wymadrzasz sie a nie potrafisz zrozumiec prostej rzeczy - juz w pierwszej miales
              rozwiazanie :

" Najechać kursorem myszy na górną krawędź paska "

nie rozrozniasz "lapania" mysza paska i przenoszenia go, od najechania na jego
              krawedz ?
              takie to trudne, ze musisz zasmiecac watek tym swoim filozofowaniem ?
    • Gość: @ Re: pasek zadań IP: *.chello.pl 24.04.08, 10:50
      Odpowiedź jest prawidłowa, łapiesz za górną krawędź i zmniejszasz.
      Musi być odznaczona opcja "Zablokuj pasek zadań"
      Zobacz to:
      www.youtube.com/watch?v=v4IG7eJoptI
      • kr543 Re: pasek zadań 24.04.08, 13:21
        Dzięki.
        Niestety oznacza to,że coś się u mnie zepsuło.Ciągnę zmniejszając
        strzałkami do szerokości podwójnej jak kiedyś miałem.[Rozszerzyć
        mogę do mniej więcej połowy wysokości ekranu(gdy pasek jest na dole)]
        Dalsze ciągnięcie strzałkami jest bezskuteczne - nie zwęża się.
        Pozdrawiam
        • Gość: mk Re: pasek zadań IP: *.klc.vectranet.pl 24.04.08, 13:28
          Też tak kiedyś miałem po zabawie dziecka, niezwykła złośliwość,
          męczyłem się z tym długo i już dałem sobie spokój uznając że tak
          musi zostać. Po jakimś czasie po prostu się udało go zmniejszyć nie
          wiem dlaczego.
    • qandre Re: pasek zadań 24.04.08, 18:44
      Kiedyś pomogło

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=54158116&a=54170541
      • kr543 Re: pasek zadań 24.04.08, 22:19
        Ja nie wiem co to jest ikonka języka(?)Chyba nie mam czegoś podobnego
        • qandre Re: pasek zadań 25.04.08, 01:09
          Pasek (ikonka) języka to tylko przykład. Chodzi o to czy na jednolitym kolorystycznie fragmencie paska zadań, pomiędzy przyciskiem Start a ikonkami obok zegara, masz coś jeszcze (jakieś paski narzędzi).

Rzeczywiście, zrzut ekranu by się przydał.
        • Gość: p Re: pasek zadań IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.08, 00:19
          Usun wszystkie toolbars i umiesc raz jeszcze.Pasek mozna zwezic ale
          do zera(ciag do krawedzi ekranu) albo do wielkosci jaka zajmuja
          icons.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka