Dodaj do ulubionych

Problem z XP i USB

18.09.03, 13:01
Witajcie!
MAm starszny problem, próbuje podłaczyć drukarkę HP do ortu USB ale XP w
ogole nie widzi tej drukarki. Problem w tym ze drukarka nie ma wyjścia na LPT
i nic nie moge zrobic. Sterowniki były instalowane. Co robić ratujcie!
Odinstalować XP? A może macie na to jakąś radę?bardzo prosze o szybką
odpowiedz!
Maleńka
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 13:04
      A w menedżerze urządzeń wszystko OK?
      • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 13:10
        tak w menadzeże urządzeń port USB jest ok, ale on w ogóle nie widzi drukarki.
        Zainstalowanie ręczne też nie wychodzi co radzisz? Jaka moze być przyczyna?
    • Gość: maciejka Re: Problem z XP i USB IP: 194.200.70.* 18.09.03, 13:08
      A USB port dziala? Probowalas podlaczyc inne uzadzenie do tego portu? Mysz ..
      cokolwiek? A moze ten port jest wylaczony w biosie albo fizycznie nie
      podlaczony do plyty glownej?
      • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 13:12
        No właśnie port USB nie był jeszcze uzywany. A jak podłaczyć port USB w biosie?
        • Gość: piecyk gazowy Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 13:20
          Ale jeżeli port jest w menedżerze, to w BIOS-ie wszystko jest OK. Może kabel,
          albo drukarka walnięta?
          • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 13:26
            Drukarka jest dobra (5 min wcześniej drukowała na innym komputerze). Podobno XP
            ma jakies problemy z USB.. Kurcze nie wiem co mam robić bo drukarka jest mi
            bardzo potrezbna!:( A kabel? Jak drukarka wczesniej drukowała to chyba wszystko
            z nim ok?
    • Gość: Mojo Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 13:30
      Jeżeli płyta główna posiada USB 2.0 to nie będzie ono działało do momentu
      zainstalowania sterowników do 2.0 pod XP (nawet mimo wyświetlania poprawnych
      informacji w menadżerze). Chyba że przed instalacją wyłączy się w Biosie USB
      2.0 i Win XP zainstaluje je jako 1.1. Już to przerobiłem.

PZDR
      • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 13:33
        A możesz mi powiedzieć gdzie znależć sterowniki? Mam jakieś ale nie wiem czy
        dobre?
        • Gość: Mojo Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 13:47
          najpierw sprawdź czy na pewno masz USB 2.0 bo jeśli nie to nie potrzebujesz
          steroaników. Win XP sam instaluje USB 1.1. Sterowniki znajdziesz na stronie
          producenta płyty głównej.

:)
          • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 13:50
            Tak mam USB 2.0 i płyte główną ASUS.
      • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 13:43
        Co w takim razie mam robić? Ściagnąc sterowniki i próbować czy wyłaczyć USB w
        Biosie? Tylko ze z tym wyłacczeniem to bedzie problem bo nie wiem jak to sie
        robi? Ktoś moze mi pomóc?
        • Gość: Mojo Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 13:49
          wyłączenie w biosie USB 2.0 nic nie da. Trzeba na wyłączonym 2.0 zainstalować
          system.
          • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 13:56
            Czy jest szansa ze po zainstalowaniu tych nowych sterowników 2.0 ruszy?
            Ja tak bardzo załuję ze mam XP to beznadziejny system!wszystkim odradzam
            • koktajl_molotowa Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 13:59
              malenkaa1 napisała:

> Czy jest szansa ze po zainstalowaniu tych nowych sterowników 2.0 ruszy?
              > Ja tak bardzo załuję ze mam XP to beznadziejny system!wszystkim odradzam
              Jak wszystkie inne firmy z Redmond.
            • Gość: Mojo Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 14:03
              U mnie po zainstalowaniu sterowników ruszyło.

:)
              • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 14:07
                Zacytuje wam jeszcze jednago e-maia od gościa który miał ten sam problem

"Mialem tez ta drukarke pod XP i na USB. na standardowych sterownikach z XP tez
                byly problemy. Zainstalowalem najnowsze pobrane z sieci. Tyle, ze trzeba to
                zrobic we wlasciwej kolejnoswci: trzeba najpierw wywalic stare, odlaczyc
                drukarke, zainstalowac nowe i podpiac drukarke. Dokladnie nie pamietam jak to
                zrobic Na pewno jest gdzies ca stronie HP szczegolowa instreukcja, ja wlasnie
                z takiej korzystalem. Jesli sie to zrobilo dokladnie jak pisalo w manualu, to
                nie bylo problemow. Zdaje sie, ,ze jAK SIE PODPINA DRUKARKE, TO MUSI BYC ONA
                WYLACZONA"

Ale czy sterowniki ściagnąć ze strony producenta pł. głównej czy z hp?
                • Gość: Mojo Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 14:11
                  Jeżeli wykrywa ci nowe urzadzenie na porcie USB to potrzebne są sterowniki do
                  drukarki i odpowiednia kolejność przy instalacji. Jeżeli nie wykrywa to coś
                  dzieje się z potrem.
                  • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 14:18
                    Niestey nie wykrywa mi nowego urządzenia :( Ale sterowniki są sprzed roku bo
                    tyle ma komputer.
              • Gość: Mojo Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 14:08
                Nie da się zainstalować wcześniej sterowników. Mozna to zrobić dopiero po
                instalacji Win XP. Później dopiero dodaje się 2.0
          • koktajl_molotowa Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 13:57
            Drukarki i skanery to bardzo kapryśne stworzenia. Musisz, zgodnie z instrukcją,
            najpierw zainstalować sterowniki i oprogramowanie (gł. stery), dopiero później
            podłączyć drukarkę. Odwrotnie może nie działać. Odinstaluj stery, i bez
            podłączonej drukarki zainstaluj, restart, podłącz drukarkę. Poczekaj ze 3min, bo
            ja już kiedyś przez niecierpliwość 2 razy instalowałem. Okazało isę że dobrze,
            tylko po podłączeniu drukarki nie poczekałem :-(
    • Gość: maciejka Re: Problem z XP i USB IP: 194.200.70.* 18.09.03, 14:18
      Przedewszystkim to nie jest wina XP tylko sterownikow. Win XP (zaden win ani
      ux) nie posiada sterownikow do USB 2.0. Aby rozwiazac Twoj problem powinnas
      odlaczyc drukarke od kompa. Nastepnie zainstalowac syterowniki do USB 2.0 ktore
      napewno sa dolaczone do plyty glowniej (prawdopodobnie na CD) a jesli nie to
      napewno sciagniesz je ze strony producenta. Podejrzewam ze na stronie
      Microsoftu tez moze je znajdziesz ale zaczni od CD lub strony producenta.
      Podejrzewam ze na 99% Twoj port USB po zainstalowaniu driverow ruszy a co za
      tym idzie drukarka tez zacznie dzialac. Na pewno swoje poszukiwania zacznij od
      przegladniecia CD dolaczonego do plyty glowniej.
      PS Jaki masz dokladnie model plyty glownej?
      • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 14:28
        Wiesz co niestety nie mam dokładnego modelu płyty głównej bo jestem w pracy a
        kumputerek stoi w domu :) Pamiętam tylko ze Asus. Ale tak poza tym to wielkie
        dzieki za pomoc postaram sie zrobić tak jak mówiłeś i może się uda. A jak bede
        miala dokładne dane o płycie głównej to napiszę.
        • Gość: Mojo Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 14:42
          Sprawdź model płyty.
          A to jest link do strony ASUSA i sterownika USB 2.0 win XP.
          www.asus.com.tw/support/download/selectftp.aspx?l1_id=1&l2_id=15&l3_id=8&m_id=3&f_name=usb2_XP.zip~zaqwedc

Nara :))
          • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 14:50
            Dziękuje bardzo serdecznie Tobie i Wam wszystkim!:))) Jutro napisze czy sie
            udało! Pozdrawiam Maleńka
      • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 18.09.03, 14:35
        i jeszcze jedno. Maciejkaa czy możesz mi podać swój nr na gg zebym ewentualnie
        mogla sie Ciebie poradzić jak już bede o wszystko robiła?
    • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 25.09.03, 11:34
      Witajcie! to znowu ja! niestey nie udało sie! wgrałam nawe sterowniki, zrobiłam
      wszystko w prawidlowej kolejnosci i nic! czy czeka mei przeinstalowanie na inny
      system operacyjny!
      Załamana Maleńka :(
      • Gość: Mojo Re: Problem z XP i USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 13:55
        Czy prawidłowo zainstalowałaś sterowniki do USB 2.0. Nie wystarczy nacisnąc
        setup.
        Po rozpakowaniu sterownika (najlepiej na pulpit)trzeba uruchomić kreatora
        dodawania sprzętu. Wybrać z listy "kontroler USB" i wskazać ręcznie
        lokalizacje sterownika.

:))
        • Gość: pigmej16@o2.pl Re: Problem z XP i USB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 14:02
          zainstaluj stery 2 razy i czekaj chwile

potem reset (guzikiem reset)

powinno być ok
          • malenkaa1 Re: Problem z XP i USB 26.09.03, 08:45
            Dzieki za kolejne rady!dzisiaj spróbuje jeszccze raz!
            Pozdrawiam! maleńka
            • barracuda7110 Re: Problem z XP i USB 26.09.03, 08:51
              może zainstalowanie service packa coś by pomogło?
              • Gość: ZK Re: Problem z XP i USB a moze nie IP: 5.3.1D* / *.cogeco.net 26.09.03, 09:24
                Wydaje mie sie, ze nie chodzi tu o sterowniki. Sterowniki sa na pewno dobre do
                USB2. Rowniez mam plyte ASUS (jedna z najnowszych) i w opisie jest wyraznie
                napisane: aby dzialalo - USB2 MUSI byc zainstalowany SP1 do Windows XP. Jezeli
                go nie masz to zainstaluj i to jest rozwizanie Twojego problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka