Dodaj do ulubionych

Czy warto ?

IP: *.swietochlowice.org / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.03, 13:24
Mam obecnie SDI ale kusi mnie ciekawa oferta przejścia na
Neostradę /przejście 0 zł, pierwszy miesiąc abonament 1,07 zł i stały
abonament 149 zł/miesiąc /.

Co się mogę spodziewać po SDI wiem doskonale ale z Neostradą nie miałem
nigdy do czynienia.
Proszę o plusy i minusy Neostrady.
Czy transfer jest naprawdę kosmicznie szybki, w porównaniu do SDI czy to
tylko hasło reklamowe TPSA.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dejtrejder Re: Czy warto ? 21.09.03, 13:36
      Tak zdecydowanie warto.U mnie transfer jest taki jak na reklamie. To nie jest
      bujda. Neo chodzi super;)
    • Gość: Andrzej Re: Czy warto ? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.03, 14:13
      SDI ma stały IP, a NEO dynamiczny.
    • Gość: Facet Re: Czy warto ? IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 21.09.03, 17:13
      Ja jestem użytkownikiem sieci osiedlowej i z szybkością jest różnie. Czasem mam
      szybkość 100 kb/s, a czasem 600 kb/s, przeważnie jednak około 300-400 kb/s
      (miesięczny abonament mam 60 zł). Z Neostradą nie wiem jak jest, ale chcę
      zwrócić uwagę na jeden wyraz zamieszczony w reklamie tego łącza. Jest
      ogłaszane, że szybkość jest "do 512 kb/s", a wielu nie zwraca uwagi na
      wyraz "do" i sądzi, że 512 kb/s będzie cały czas. Nie wiem jak to jest w
      praktyce, ale chyba trzeba być ostrożnym zanim nie zobaczy się tego w praktyce.
      Z reklamami bywa różnie. Dziwią mnie też opłaty przy zakładaniu tego łącza.
      Cena abonamentu spadła umiarkowanie - z 190 na 149 zł, ale co stało się z
      opłatą instalacyjną? Do niedawna wynosiła ona ponad 800 zł.
      Jeśli abonament spadł o 22%, to jakim cudem instalacja spadła aż o 100%? Czy
      firma przez to nie zbankrutuje? A może po aktywacji za 1 zł i 30-dniowym teście
      ktoś przychodzi po opłatę instalacyjną? Nie wiem jak jest w praktyce. Staram
      się tylko oceniać sytuację na zimno. Jeśli moje podejrzenia są bezpodstawne, to
      przepraszam firmę zakładającą to łącze i polecam poprzednie wypowiedzi na ten
      temat. Ich autorzy zdecydowanie wypowiadają się za Neostradą i chyba mieli z
      tym łączem więcej wspólnego niż ja.
      • gray Re: Czy warto ? 21.09.03, 17:20
        policz sobie ile razy napisałeś 'nie wiem'. skoro nie wiesz to nie pisz.
        poczytaj sobie najpierw materiały dostępne na stronie tpsa i innych.

ps. - tpsa i bankructwo - ROTFL !
    • gray Re: Czy warto ? 21.09.03, 17:22
      do 149 pln dolicz sobie jeszcze 15% podwyższonego podatku vat, który niebawem
      wejdzie w życie.
    • Gość: Facet Re: Czy warto ? IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 21.09.03, 19:52
      Nie pisałem swoich uwag po to, aby zrobić Neostradzie antyreklamę. Chciałem
      tylko uczulić przyszłych nabywców, aby przed kupnem łącza ocenili wszystko na
      trzeźwo. Identyczne uwagi napisałbym, gdybym pisał na temat innych produktów. A
      to, że często używałem słów "nie wiem"? Gdy ktoś idzie do salonu po kupno
      samochodu, to rzadko się zdarza, że jest ekspertem od motoryzacji. Dopiero, gdy
      przez dłuższy czas przyjrzy się kilku autom i porówna je ze sobą, decyduje się
      na jedno z nich.
      • gray Re: Czy warto ? 21.09.03, 20:06
        ale ekspertem powinien być ktoś, kto doradza kupno takiego lub innego samochodu.

mniejsza z tym. widziałem w akcji i neo+ i internetdsl - obie usługi są godne
        polecenia jeżeli chodzi o prędkość połączenia.
    • Gość: Facet Re: Czy warto ? IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 21.09.03, 20:31
      Nie miałem zamiaru podszywać się pod rolę eksperta, który doradza potencjalnym
      klientom czy kupić łącze, czy nie. Nie było moim celem też wytykanie
      potencjalnych wad produktu. Gdybym wiedział jaki to będzie miało odbiór, nie
      robiłbym tego.
      Miałeś rację co do tego, że powinienem się lepiej zapoznać z tematem przed jego
      opisem. Ale teraz sprawdziłem stronę Neostrady i co do jednego miałem rację.
      Płaci się opłatę instalacyjną (aktywacyjną) ok. 200 zł, a o tym w reklamie nie
      było mowy.
      • gray Re: Czy warto ? 21.09.03, 20:41
        Gość portalu: Facet napisał(a):

> Nie miałem zamiaru podszywać się pod rolę eksperta, który doradza
        > potencjalnym
        > klientom czy kupić łącze, czy nie. Nie było moim celem też wytykanie
        > potencjalnych wad produktu. Gdybym wiedział jaki to będzie miało odbiór, nie
        > robiłbym tego.

no nie ma sprawy - nic się nie stało. przepraszam za ostrą reakcję.

> Miałeś rację co do tego, że powinienem się lepiej zapoznać z tematem przed
        > jego opisem. Ale teraz sprawdziłem stronę Neostrady i co do jednego miałem
        > rację. Płaci się opłatę instalacyjną (aktywacyjną) ok. 200 zł, a o tym w
        > reklamie nie było mowy.

heh, faktycznie! jak by to było gdyby telepsy niczego sobie nie dorzuciły :)
        przy promocyjnym zakupie neo+ za 1,07 pln trzeba jeszcze zapłacić za zestaw
        instalacyjny - 199 pln :) troche to bez sensu - tpsa sptrzedaje ci na własność
        urządzenie, które bez łącza neo+ jest bezużyteczne.
    • Gość: Facet Re: Czy warto ? IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 21.09.03, 21:31
      Aktualne ceny ze strony Neostrady:
      -"opłata aktywacyjna" wynosi 200 zł (pewnie wtedy, gdy po miesiącu promocyjnym
      decydujemy się zatrzymać łącze na dłużej)
      -"opłata aktywacyjna przy jednoczesnej rezygnacji z usługi SDI" wynosi 1,07 zł
      (pewnie wtedy, gdy po miesiącu testowym rezygnujemy z usługi)
      Jest jeszcze jeden kruczek TP. Z reklamy można pomyśleć, że właściwie opłaca
      się wziąć łącze na miesiąc i zrezygnować z niego. Czy będzie to nas kosztować
      tylko 1,07 zł i abonament? Nic z tego! W cenniku jest jeszcze gwiazdka, której
      opis pod tabelą mówi, że "Abonent ponosi dodatkowo koszty związane z zakupem
      zestawu instalacyjnego" (ile to kosztuje, nigdzie nie znalazłem). Gwiazdka ta
      jest przy obu opłatach aktywacyjnych opisanych na początku. Czyli nieważne czy
      z zestawu rezygnujemy po miesiącu, czy bierzemy go na dłużej. Musimy za niego
      zawsze płacić, nawet gdy nie jest nam już potrzebny po tzw. miesiącu testowym i
      rezygnacji z usługi.
      Dzięki za dyskusję! Początkowo była trochę ostra, ale chyba przyniosła parę
      dobrych uwag.
      PS. W przyszłości zanim się wypowiem na jakiś temat, zapoznam się z nim trochę
      dokładniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka