Gość: Ktoś pokrzywdzony IP: 62.233.140.* 23.10.03, 14:56 Ktoś podesłał mi wirusa na skrzynkę gazetową, a przecież jest tam skaner antywirusowy. Jak on to zrobił? Czy zmienil rozszrzenie zip na jpg, jesli tak to jak to zmienił? Link Zgłoś Obserwuj wątek
koktajl_molotowa A Ty pewnie go odpaliłeś :D 23.10.03, 15:15 Po raz kolejny potwierdza sie twierdzenie: najslabszym elementem zabezpieczenia komputera jest jego właściciel :-) Skanery wyłapują raczej .exe itp. (czasem .doc nie przejdzie) a zpakowane archiwa zazwyczaj przepuszcza. Ja np. jak komus cos chcę przesłac (nie mówię o wirusie) to pakuje ZIPem i spoko przechodzi. Jesli dostałeś cośtam.zip i otworzyłeś bez skanowania tego u siebie (programem z mozliwoscią skanowania archiwów spakowanych) tos sam sobie winien :-) A połączyć program lub text z plikiem .jpg jak masz program możesz bez trudu. Jak chcesz taki program to poszukaj w sieci, chyba "Komputer Świat" lub jakaś inna gazetka cos takiego dawała niedawno. Link Zgłoś
Gość: alex Re: A Ty pewnie go odpaliłeś :D IP: *.westside.kielce.pl / 192.168.1.* 23.10.03, 22:06 Od paru lat konfiguruję ochronę poczty poprzez skanery antywirusowe i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby coś zostało przepuszczone. W normalnym systemie operacyjnym nie ma znaczenia nazwa załącznika i sposób jego zakodowania dla skanera. Typ pliku jest rozpoznawany nieco inaczej. Dla przykładu Kaspersky potrafi zdekompresować każdy list. Ostatnie znaki po kropce w nazwie raczej uwzględnia się ze względu na politykę bezpieczeństwa firmy. Na przykład nie przepuszcza się załączonych do listu plików, które w Microsoft Outlook lub Outlook Express mogą zostać automatycznie uruchomione, nie przepuszcza się ataków DoS wykorzystujących dziury w SMTP typu na przykład niewymiarowego nagłówka. Nie tylko pliki typu EXE się uruchamiają, jest tego M$ dużo więcej. A już wystawienie WWW na MS IIS to gwarantowany wirus. Swoją drogą czy nie lepiej i bezpieczniej zainstalować Mozillę jako przeglądarkę i program pocztowy. alex Link Zgłoś
Gość: Ktoś pokrzywdzony Re: JAk on to zrobił? IP: 62.233.140.* 23.10.03, 17:43 O to mi właśnie chodziło, tylko że jak ja temu chciałem odesłać tego jego wirusa w postaci zip to mi skrzynka nie puściła-powiedziała ze jest tam wirus. Link Zgłoś