Dodaj do ulubionych

jaki monitor LCD? samsung czy LG?

05.11.08, 09:39
mam wybrane 2 typy
LG W 1952 TQ 19 cali
www.agito.pl/19/lg-19-lcd-w1952tq-pf.351.328993.html

albo samsung T190 19 cali

www.agito.pl/19/samsung-19-lcd-sm-t190-rose.351.330706.html

no i nie wiem który byłby lepszy mają podobne parametry ceny też podobne.
słyszałam opinie że w samsungach są jasne smugi na dole i u góry ekranu a jak
jest z LG też tak mają?
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 05.11.08, 11:00
      Pochodziłem ostatnio trochę po sklepach, by poprzyglądać się monitorom i bardzo
      zainteresował mnie ten model
      www.afgcomputers.pl/samsung-sm214t-p-6205.html
      Zdecydowanie jakością obrazu wyróżniał się na tle całej ściany innych monitorów.
      Jedynie z Eizo można go było porównywać.
      • marex59 Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 05.11.08, 13:24
        Jestem też zwolennikiem matryc pva albo mva bo zwykłe tn to
        badziew.Lepiej trochę więcej zainwestować i mieć monitor wysokiej
        klasy.W tej chwili najlepsze są firmy EIZO.
      • marcinklc Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 05.11.08, 22:15
        Ze ścianami to jest tak, że są na wspólnym kablu i na wspólnej rozdzielczości. Są odbicia sygnału... Jakiś egzemplarz który gdzieś przypadkowo jest w tym szeregu podłączony dostanie lepszy sygnał a inny gorszy. Niedopasowany do siebie. EIZO też ma dziwną biel. Biel powinna mieć odpowiednią temperaturę, powinna być chłodna. Widziałem stały obok siebie EIZO i LG, porównywałem na ikonce CD, tam jest dużo przejść tonalnych, w obu przypadkach ikonka wyglądała tak samo dobrze. Nie widze wyższości EIZO nad LG. Widziałem prezentację EIZO i zauważyłem miganie bieli, LG jako jedyny egzemplarz w ekspozycji nie migał.

Zdjęcia w prezentacji EIZO są specjalnie spreparowane, tak mi się wydaje, obliczeniowo ustalona wypadkowa kodowania zdjęcia i znajomości wad matrycy. Żeby się przekonać jaka jest matryca trzeba przyjść z własnym zdjęciem, wrzucić go na monitor i zobaczyć czy się go poznaje. Oko, ludzki mózg jest przystosowane wyłącznie do rozpoznawania twarzy. Kwiatki, piaski, krajobrazy, to chaos dla ludzkiego oka, gdzie bazuje wtedy na entropii.

Jeśli chodzi o kolory w kontekście EIZO to ViewSonic VLED221wm ma 118% palety NTSC, w przypadku zwykłych monitorów LCD jest to 78%.
    • Gość: złe pytanie Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? IP: *.warszawa.gddkia.gov.pl 05.11.08, 13:43
      Żaden z nich.
      Nie kieruj się nazwą firmy składającej monitor tylko rodzajem zastosowanej matrycy.
      • basi-a27 Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 05.11.08, 14:14
        dzięki za odpowiedzi.
        Ale aż tak bardzo źle z tymi matrycami TN? ale chyba w 19 -tkach to normalne
        kierowałam się również opiniami na ceneo tych właśńie monitorów i raczej dobrze
        o nich piszą
        monitor ma służyć na użytek domowy internet i czasem edytory tekstowe i ew. filmy.
        • 3promile Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 05.11.08, 15:39
          Jeżeli oglądasz film DivX na 19'', to nie odróżnisz matrycy pva od tn, podobnie
          jak nie odróżnisz odtwarzacza cd Panasonica od Marantza, słuchając plików mp3 -
          no chyba, ze masz trochę nie teges w główce, jak co poniektórzy na tym forum ;)))
      • 3promile Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 05.11.08, 15:36
        > Żaden z nich.
        > Nie kieruj się nazwą firmy składającej monitor tylko rodzajem zastosowanej matr
        > ycy.

W przypadku Szajsunga i Eldzi konsument własnie kieruje się rodzajem matrycy. Na
        szczęście są tacy, którzy wiedzą, że monitor to nie tylko matryca, ci kupują np.
        Eizo do zastosowań profesjonalnych i/lub iiyamę do domciu ;)
    • Gość: akodo polecam LG poczytaj testy na pclab.pl purepc.pl IP: *.chello.pl 05.11.08, 17:10
      sam miałem dylemat i kupiłem wtedy W2252TQ czyli to samo co Twój tylko w
      większym wydaniu. Monitory które porównujesz są bardzo podobne ale LG ma lepszą
      gwarancję, jak trafi Ci się monitor z uszkodzonym badpixelem to do 30dni możesz
      go wymienić a w Samsungu Cie oleją. No i na dodatek trochę lepszą cenę ma. Co do
      niejednolitego podświetlenia to występuje w każdym monitorze na popularnych
      matrycach ale nie jest to uciążliwe a w markowych monitorach i tak jest bardzo
      mało widoczne.
      • basi-a27 Re: polecam LG poczytaj testy na pclab.pl purepc 05.11.08, 17:37
        no i tak pochodziłam po sklepach i dowiedziałam się że te matryce TN wcale nie
        są takie złe że ponoć na tych lepszych niby obraz lepszy ale częściej i szybciej
        wypalają się piksele więc coś za coś.
        No i zdecydowałam się jednak na tego LG 19 cali bo jak na net to wystarczy a
        filmy sporadycznie oglądamy bo mamy DVD
        no i co jeszcze chciałam napisać że z wyglądu też ten LD raczej ładniejszy
        Samsung ma w sobie coś ale jak dla mnie za bardzo świeci się ta obudowa
        więc pozostało tylko zamówić na internecie niestety obeszłam wszystkie sklepy i
        ten model LG za 590 zł czyli 100 zł pozostaje w kieszeni a co do gwarancji to
        sklepy działają na takiej samej zasadzie jak net dzwoni się do serwisu o wymianę
        czy naprawę

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za odzew
        • Gość: akodo Re: polecam LG poczytaj testy na pclab.pl purepc IP: *.chello.pl 05.11.08, 17:48
          uważaj gdzie kupujesz. Nie wszystkie firmy sprowadzają monitory legalnie do
          Polski, nie kupuj okazyjnie tanio.

zobacz np.

www.morele.net/produkt/162310/
          u góry masz adnotację i wtedy masz pewność że masz produkt z gwarancją w Polsce,
          jak kupisz jakiś sprowadzany w bagazniku z czeską kartą gwarancyjną to w razie
          awarii masz kłopot bo nikt tego monitora do serwisu nie przyjmie. Nie dotyczy to
          tylko monitorów, zawsze trzeba dopominać się karty gwarancyjnej po polsku.

oczywiscie morele.net to tylko przyklad mozesz znaleźć sobie inny sklep ale
          dokładnie dopytaj się o te sprawy.

A matryce TN do użytku domowego mogą być, pewno że są inne lepsze tylko czy
          uśmiecha Ci się płacić za nie dużo więcej jeśli przy oglądaniu filmów graniu,
          oglądaniu zdjęć czy siedzeniu w internecie możęsz nie zauważysz zasadniczej
          różnicy? Najlepiej oglądnąć na żywo i zdecydować czy koniecznie musisz dopłacać.
          • basi-a27 akodo dzięki za info 05.11.08, 21:11
            na szczęście w tych sprawach jestem bardzo ostrożna i wiem że wielu ludzi
            potrafi się nabrać na niską cenę a co gorsza na nieuczciwą firmę pomyślałam o
            tym ale w sumie to chciałam kupić w agito a to raczej sprawdzony i legalny sklep
            internetowy kupowałam tam w zeszłym roku aparat foto i nie było jak
            najmniejszego problemu i kontakt z nimi też super. Kuriera mają tylko kijowego
            UPS ale to już nie ich wina że spóźniają się z przesyłkami

Ja akurat AGITO mogę polecić a ceny też mają nie najgorsze

www.agito.pl/komputery/monitory-lcd.67.html?ns=1
    • marcinklc Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 05.11.08, 21:52
      Powiem tak, kupić monitor to loteria, właśnie mam HP 2207h drugi egzemplarz,
      pierwszy oddałem do sklepu internetowego, bo miał usterkę, był używany przez
      2908 godzin, itd. Ale pierwszy jeśli chodzi o kolory, ostrość, czerń, litery
      miał porządny obraz. Te drugi egzemplarz ma gorszy obraz, obraz jest nieostry,
      biel prześwietlona, świetlówka odczuwalnie miga przy jednolitym tle, itd. Żadną
      regulacją nie ustawisz właściwego obrazu. Monitor HP ma obraz jak zwykły LG.
      Który widziałem kiedy stał obok HP w supermarkecie. Różni je data produkcji,
      jeden był ze stycznia, drugi z marca, są to te same modele, a są inne.

Jest taka zasada, przy dzisiejszej produkcji, wiedziałem o niej, jednak HP już
      nie było w sklepach, że sprzęt elektroniczny kupuje się na własne oczy w
      sklepie. Bo są przy technologi takie rozrzuty parametrów.
      • marex59 Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 06.11.08, 07:51
        Na dzień dzisiejszy wszystkie monitory są robione jako masówka i
        dlatego jest to loteria na co się trafi, a co do matryc mva i pva
        mają tę dużą zaletę nad tn że mają dużo większe kąty oglądania a i
        jest w nich pełna paleta barw co w zwykłym uzytkowaniu dosyć mocno
        to widać zwłaszcza na oglądaniu zdjęć. Oczywiście że jak się kupi
        jakiś badziew to i najlepsza matryca i solidna firma nie pomoże.
        • Gość: akodo to nie matryca określa ile kolorów wyświetla monit IP: *.chello.pl 06.11.08, 10:08
          to nie matryca określa ile kolorów wyświetla monitor, są TNki wyświetlające
          pełne 16,7mln kolorów jak i PVA wyświetlające 263tys resztę emulując.
          • marex59 Re: to nie matryca określa ile kolorów wyświetla 07.11.08, 08:35
            Co ty za bzdury wypisujesz. Matryce pva i mva mają 8-śmio bitową
            elektronikę czyli pełną paletę barw a tn ma tylko 6-cio bitową czyli
            262 144 kolorów a reszta to emulacja przy pomocy układu FRC.
            • Gość: akodo na pewno? IP: *.chello.pl 07.11.08, 09:15
              pierwszy z brzegu przykład Samsung 971 czy poprzednik 970. I to nie matryca ma
              elektronikę...
    • marex59 Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 07.11.08, 09:20
      www.ico.waw.pl/product.php?id=1669 tu masz takie same
      parametry i jest tańszy , ale nie o to chodzi ważne za jaką kwotę
      chce ten monitor
      • marex59 Re: jaki monitor LCD? samsung czy LG? 07.11.08, 09:28
        akodo a gdzie jest napisane że ten samsung ma emulację do pełnej
        palety barw ? pva nie ma układu FRC więc co go emuluje ?
        • Gość: akodo wszędzie... IP: *.chello.pl 07.11.08, 16:28
          wystarczy poszukać

ułatwię Ci, pierwszy test z brzegu
          mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=228
          dotyczy co prawda 970 ale to to samo w starej obudowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka