Gość: jacek_2000 IP: *.pila.dialup.inetia.pl 29.10.03, 23:05 Zainstalowałem system Linux, po pierwszym uruchomieniu loguję się i nie znam komendy, która zaprowadzi mnie do trybu graficznego. instalowałem Mandrake 9.0. Proszę o pomoc !!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
koktajl_molotowa Re: Instalacja Linux 29.10.03, 23:19 Jacek, 18 minut przed założeniem tego wątku założyłeś na forum Internet taki sam, dostałeś odpowiedzi. powtarzam: startx Link Zgłoś
Gość: jacek_2000 Re: Instalacja Linux IP: *.pila.dialup.inetia.pl 29.10.03, 23:28 Chodzi o to, że startx nie działa - pokazuje jakiś fatal error, albo inne komunikaty o niemoznosci odnalezienia serwera. Przepraszam, za powtorzenia, ale na grupach jestem zielony, dziękuję Jacek. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Instalacja Linux 29.10.03, 23:37 Dwie możliwości: - brak zainstalowanych X-ów - zwalona instalacja lub instalka To mi pierwsze przychodzi do głowy. Przeinstaluj, sprawdź czy się środowisko graficzne instaluje (wybierz ręczny wybór pakietów i zaznacz, choc powinien byc zaznaczony). Jak masz dużo miejsca na dysku, zainstaluj, KDE i Gnome. Przetestuj tez któreś z lekkich środowisk np. WMaker. Co by Ci jeszcze poradzić? Nie instaluj serwerów, zostaw to sobie na później. Na początku masz wybór do czego będzie służył komputer, zaznacz: stacja robocza, komp do gier, multimedia, internet i jeżeli jest oddzielnie środowiska graficzne. Możesz wszystko z tych lokalizacji wybrać. Pooglądasz, pobawisz się i co nie bedzie Ci odpowiadać wywalisz. Narazie tyle, jak mi coś jeszcze do głowy przyjdzie napiszę. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Instalacja Linux 29.10.03, 23:39 Przed zamknieciem instalacji, powinno otworzyć sie okno konfiguracji X-ów. Tam miedzy innym możesz myszkę wybrac właściwą, dźwięk, grafikę. Link Zgłoś
da.killa Re: Instalacja Linux 30.10.03, 00:11 Mam nadzieję, że zainstalowałeś środowisko graficzne? I tak musiałeś się nieźle napracować by tak namieszać. Domyślnie instalator ustawia automatyczny start powłoki graficznej. Link Zgłoś
prawdziwy.tebe I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 14:36 Winny tym razem Jecek 2000... I dlatego nalezy mu sie wiadro pomyj na glowe od linuksiarza da.killi. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 15:40 prawdziwy.tebe napisał: > > Winny tym razem Jecek 2000... > > I dlatego nalezy mu sie wiadro pomyj na glowe od linuksiarza da.killi. > Gdzie zauważyłeś to wiadro, bo ja widzię tylko stwierdzenie, że jacek_2000 namieszał przy instalowaniu systemu. Dostał wcześniej rady co ma zrobić, aby dobrze było już i już. Znów popadasz w skrajności, widzisz co chcesz widzieć. Jacek_2000 nie odpowiedział obrażonym tonem, pewnie WŁAŚCIWIE odczyatał intencje da.killi, a ty swoje 3 grosz wcisnąć musiałeś. Jesteś niereformowalny. Teraz będzie coś o teori spiskowej, o popieraniu się linuksiarzy, o wyższości W nad L, o.... Tylko po co tobie to? Żeby o tobie pamiętano? :D Link Zgłoś
prawdziwy.tebe Re: I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 18:00 > Gdzie zauważyłeś to wiadro, bo ja widzię tylko stwierdzenie, że jacek_2000 > namieszał przy instalowaniu systemu. No wlasnie to sa te pomyje, to wywyzszanie sie i mowienie, ze ktos inny cos zle zrobil w sytuacji, w ktorej tak naprawde nie wiadomo, co poszlo zle. Dla linuksiarza to aksjomat, ze linuks na pewno winny nie jest, ja juz to dawno zauwazylem. > Dostał wcześniej rady co ma zrobić, aby dobrze było już i już. No dobrze, ze dostal, ja sie odnosze do wypowiedzi da.killi, a nie wczesniejszych. > Znów popadasz w skrajności, widzisz co chcesz widzieć. Jacek_2000 nie > odpowiedział obrażonym tonem, pewnie WŁAŚCIWIE odczyatał intencje da.killi, a > ty swoje 3 grosz wcisnąć musiałeś. Cos Ci sie pomylilo, bo ja nie zauwazylem, zeby Jacek da.killi odpowiedzial jakimkolwiek tonem. > Jesteś niereformowalny. > Teraz będzie coś o teori spiskowej, o popieraniu się linuksiarzy, o wyższości > W nad L, o.... Tylko po co tobie to? Żeby o tobie pamiętano? :D Nie jest o wyzszosci, tylko o stylu odpowiedzi linuksowcow. I ja to bede zauwazal i pietnowal. Chamstwo trzeba zwalczac. Jak da.killa sie nie umie zachowac, to niech sie na forum nie produkuje. Link Zgłoś
al-ki Re: I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 19:10 Żebyś Ty miał we łbie tyle co da.killa... Link Zgłoś
da.killa Re: I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 19:17 Koktajl (Koktajlu? Odmienia się to?), dam Ci dobrą radę. Nie warto marnować sobie zdrowia na czytanie wyłącznie lejącego jad prawdziwego.tebe. Najlepiej wsadzić go do killfille, warto skorzystać z możliwości jaką daje mechanizm forum. Nie dość, żę ty poczujesz się lepiej, to jescze ci, którzy mają już prawdziwego.tebe w kaefie nie będą widzieli odprysków jego wypocin w Twoich cytatach :) Jacku_2000 (jeżeli jeszcze zaglądasz do tego wątku): można by Ci podać po kolei komendy, które pozwoliłyby Ci na odalenie powłoki grawicznej, nawet z wcześniejszym jej doinstalowaniem. Musiałbyć tylko dokładniej przytoczyć wyniki polecenia startx. Najlepiej jednak będzie, jeżeli wsadzisz do CD pierwszą płytkę, wystartyjesz z niej i zrobisz uaktualnienie istniejącej instalacji. Wystarczy, że wybierzesz do zainstalowania jakieś srodowisko graficzne. Potem, gdy instalator zapyta cię czy chcesz by Iksy startowały razem z systemem odpowiedz twierdząco i już jesteś w domu. Powodzenia Link Zgłoś
Gość: kk Re: Instalacja Linux IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 17:18 da.killa napisał: > Mam nadzieję, że zainstalowałeś środowisko graficzne? I tak musiałeś się nieźle > napracować by tak namieszać. Domyślnie instalator ustawia automatyczny start > powłoki graficznej. > Chyba że instalator nie potrafił wykryć właściwej karty graficznej. Miałem kiedyś taki problem z radeonem, choć faktem jest,że system który sobie nie radził to archaiczna już wersja RH 7.2 Link Zgłoś