Dodaj do ulubionych

Instalacja Linux

IP: *.pila.dialup.inetia.pl 29.10.03, 23:05
Zainstalowałem system Linux, po pierwszym uruchomieniu loguję się i nie znam
komendy, która zaprowadzi mnie do trybu graficznego. instalowałem Mandrake
9.0. Proszę o pomoc !!!
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: Instalacja Linux 29.10.03, 23:19
      Jacek, 18 minut przed założeniem tego wątku założyłeś na forum Internet taki
      sam, dostałeś odpowiedzi. powtarzam: startx
      • koktajl_molotowa chyba że X-ów nie zainstalowałeś :o) /bt 29.10.03, 23:20

• Gość: jacek_2000 Re: Instalacja Linux IP: *.pila.dialup.inetia.pl 29.10.03, 23:28
        Chodzi o to, że startx nie działa - pokazuje jakiś fatal error, albo inne
        komunikaty o niemoznosci odnalezienia serwera.
        Przepraszam, za powtorzenia, ale na grupach jestem zielony, dziękuję Jacek.
        • koktajl_molotowa Re: Instalacja Linux 29.10.03, 23:37
          Dwie możliwości:
          - brak zainstalowanych X-ów
          - zwalona instalacja lub instalka
          To mi pierwsze przychodzi do głowy. Przeinstaluj, sprawdź czy się środowisko
          graficzne instaluje (wybierz ręczny wybór pakietów i zaznacz, choc powinien byc
          zaznaczony). Jak masz dużo miejsca na dysku, zainstaluj, KDE i Gnome.
          Przetestuj tez któreś z lekkich środowisk np. WMaker.
          Co by Ci jeszcze poradzić?
          Nie instaluj serwerów, zostaw to sobie na później. Na początku masz wybór do
          czego będzie służył komputer, zaznacz: stacja robocza, komp do gier,
          multimedia, internet i jeżeli jest oddzielnie środowiska graficzne. Możesz
          wszystko z tych lokalizacji wybrać. Pooglądasz, pobawisz się i co nie bedzie Ci
          odpowiadać wywalisz.
          Narazie tyle, jak mi coś jeszcze do głowy przyjdzie napiszę.
          • koktajl_molotowa Re: Instalacja Linux 29.10.03, 23:39
            Przed zamknieciem instalacji, powinno otworzyć sie okno konfiguracji X-ów. Tam
            miedzy innym możesz myszkę wybrac właściwą, dźwięk, grafikę.
    • da.killa Re: Instalacja Linux 30.10.03, 00:11
      Mam nadzieję, że zainstalowałeś środowisko graficzne? I tak musiałeś się nieźle
      napracować by tak namieszać. Domyślnie instalator ustawia automatyczny start
      powłoki graficznej.
      • prawdziwy.tebe I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 14:36

Winny tym razem Jecek 2000...

I dlatego nalezy mu sie wiadro pomyj na glowe od linuksiarza da.killi.
        • koktajl_molotowa Re: I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 15:40
          prawdziwy.tebe napisał:

>
          > Winny tym razem Jecek 2000...
          >
          > I dlatego nalezy mu sie wiadro pomyj na glowe od linuksiarza da.killi.
          >
          Gdzie zauważyłeś to wiadro, bo ja widzię tylko stwierdzenie, że jacek_2000
          namieszał przy instalowaniu systemu. Dostał wcześniej rady co ma zrobić, aby
          dobrze było już i już.
          Znów popadasz w skrajności, widzisz co chcesz widzieć. Jacek_2000 nie
          odpowiedział obrażonym tonem, pewnie WŁAŚCIWIE odczyatał intencje da.killi, a ty
          swoje 3 grosz wcisnąć musiałeś. Jesteś niereformowalny.
          Teraz będzie coś o teori spiskowej, o popieraniu się linuksiarzy, o wyższości W
          nad L, o.... Tylko po co tobie to? Żeby o tobie pamiętano? :D
          • prawdziwy.tebe Re: I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 18:00

> Gdzie zauważyłeś to wiadro, bo ja widzię tylko stwierdzenie, że jacek_2000
            > namieszał przy instalowaniu systemu.

No wlasnie to sa te pomyje, to wywyzszanie sie i mowienie, ze ktos inny cos zle zrobil w sytuacji, w ktorej tak naprawde nie wiadomo, co poszlo zle. Dla linuksiarza to aksjomat, ze linuks na pewno winny nie jest, ja juz to dawno zauwazylem.

> Dostał wcześniej rady co ma zrobić, aby dobrze było już i już.

No dobrze, ze dostal, ja sie odnosze do wypowiedzi da.killi, a nie wczesniejszych.

> Znów popadasz w skrajności, widzisz co chcesz widzieć. Jacek_2000 nie
            > odpowiedział obrażonym tonem, pewnie WŁAŚCIWIE odczyatał intencje da.killi, a
            > ty swoje 3 grosz wcisnąć musiałeś.

Cos Ci sie pomylilo, bo ja nie zauwazylem, zeby Jacek da.killi odpowiedzial jakimkolwiek tonem.

> Jesteś niereformowalny.
            > Teraz będzie coś o teori spiskowej, o popieraniu się linuksiarzy, o wyższości
            > W nad L, o.... Tylko po co tobie to? Żeby o tobie pamiętano? :D

Nie jest o wyzszosci, tylko o stylu odpowiedzi linuksowcow. I ja to bede zauwazal i pietnowal. Chamstwo trzeba zwalczac. Jak da.killa sie nie umie zachowac, to niech sie na forum nie produkuje.
            • al-ki Re: I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 19:10

Żebyś Ty miał we łbie tyle co da.killa...
          • da.killa Re: I znowu linuks niewinny... 30.10.03, 19:17
            Koktajl (Koktajlu? Odmienia się to?), dam Ci dobrą radę. Nie warto marnować
            sobie zdrowia na czytanie wyłącznie lejącego jad prawdziwego.tebe. Najlepiej
            wsadzić go do killfille, warto skorzystać z możliwości jaką daje mechanizm
            forum. Nie dość, żę ty poczujesz się lepiej, to jescze ci, którzy mają już
            prawdziwego.tebe w kaefie nie będą widzieli odprysków jego wypocin w Twoich
            cytatach :)

Jacku_2000 (jeżeli jeszcze zaglądasz do tego wątku): można by Ci podać po kolei
            komendy, które pozwoliłyby Ci na odalenie powłoki grawicznej, nawet z
            wcześniejszym jej doinstalowaniem. Musiałbyć tylko dokładniej przytoczyć wyniki
            polecenia startx. Najlepiej jednak będzie, jeżeli wsadzisz do CD pierwszą
            płytkę, wystartyjesz z niej i zrobisz uaktualnienie istniejącej instalacji.
            Wystarczy, że wybierzesz do zainstalowania jakieś srodowisko graficzne. Potem,
            gdy instalator zapyta cię czy chcesz by Iksy startowały razem z systemem
            odpowiedz twierdząco i już jesteś w domu.

Powodzenia
      • Gość: kk Re: Instalacja Linux IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 17:18
        da.killa napisał:

> Mam nadzieję, że zainstalowałeś środowisko graficzne? I tak musiałeś się nieźle
        > napracować by tak namieszać. Domyślnie instalator ustawia automatyczny start
        > powłoki graficznej.
        >
        Chyba że instalator nie potrafił wykryć właściwej karty graficznej. Miałem kiedyś taki problem z radeonem, choć faktem jest,że system który sobie nie radził to archaiczna już wersja RH 7.2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka