Dodaj do ulubionych

TRYB AWARYJNY XP ???????

IP: *.Nomadix-hvtn-17.Uni-Koeln.DE 09.11.03, 12:27
Kochani! Strasznie Was prosze o pomoc!
Z moim komputerem dzieja sie takie rzeczy: od czasu do czasu przy starcie pojawia
informacja, ze Windows (XP) zostal zle zamkniety - zamykam zawsze dokladnie
wszystko!) i istnieje tylko mozliwosc uruchomienia trybu awaryjnego. Uruchamiam
tenze, wszystko wyglada wieeeelkie, zamykam kompa. I gdy go ponownie otwieram -
wszystko gra. Za pare dni - znow to samo! Gdzie moze lezec przyczyna?????
prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: kixx Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: *.acn.waw.pl 09.11.03, 12:38
      Miałem identiko w 98-ce,z tą tylko różnicą ,że robiło sie tak za każdym
      otwarciem.
      U mnie to była karta graficzna.
      Na początek spróbuj zaktualizować sterownik(u mnie to nie pomogło-karta okazała
      się do wymiany)
      Ale zapewne jest to tylko jedna z możliwych przyczyn
      • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.89.* 09.11.03, 13:03
        Zacznij od wyszukania i autonaprawy bledow w systemie plikow.
        Sa do tego dwie drogi,oto pierwsza:

Kliknij na Moj Komputer,nastepnie prawym klawiszem na Local Disk(C:),zjedz do
        Properties(na samym dole)i kliknij,wybierz teraz Tools(narzedzia?)i kliknij na
        to,wybierz Error Checking i kliknij na Check Now,odhacz te dwa okienka i
        nacisnij Start.Powodzenia
        • Gość: iga Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: *.Nomadix-hvtn-17.Uni-Koeln.DE 09.11.03, 14:00
          dziekuje, moze jeszcze dodam, ze poprzedni system (Windows 2000 niemiecki) zostal
          wyczyszczony i zamieniony przez polski XP. Na poczatku nie bylo problemow, lecz po
          jakichs 2 tygodniach od instalacji opisana sprawa pojawia sie jednak regularnie. Moze
          ktos podpowie jeszcze cos....?
          • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.89.* 09.11.03, 14:39
            OK,zamykasz dokladnie wszystko.Wylaczasz komp.manualnie tzn.klawiszem na wiezy
            czy tez myszka? XP "caches" mnostwo danych w pamieci i potrzebuje czasu aby
            zapisac je do twardego dysku,ale w tej sytuacji powinien wlaczyc
            sie "scandisk" a nie "safe mode". Szukam dalej.
            • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.89.* 09.11.03, 15:14
              Tutaj masz oryginalna podpowiedz z Microsoftu
              support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;310353
              w razie trudnosci z tlumaczeniem daj znac.
              Powodzenia.
              • Gość: iga Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: *.Nomadix-hvtn-17.Uni-Koeln.DE 09.11.03, 15:31
                Expercie drogi!
                A w niemieckim daloby sie to samo znalezc?!!!! bylabym wdzieczna bez konca. Jesli
                nie,bede sie musiala nieco pomeczyc z tlumaczeniem!
                • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.89.* 09.11.03, 18:46
                  Droga igo, oto sciezka do Microsoft Help w j.niemieckim.
                  www.microsoft.com/germany/services/
                  Nic nie rozumie co tam pisze i dopiero sobie uswiadomilem,ze trudno jest w
                  obcych jezykach operowac,bo ja to niby po angielsku jestem ok (ale mam
                  zludzenia).
                  Coz moge doradzic? Kiedy szukalem na oryginalnej stronie,co ja robilem?
                  Aha,klikalem na "support",tam wybieralem WinXP a kiedy juz bylem na XP
                  wpisalem w okienku wyszukiwarki safe boot tez gdzies tam kliknalem na opcje
                  aby wysfietlalo 150(czyli max) znalezisk albowiem inaczj wysfietli tylko 25.
                  Musisz sprawdzic doswiadczalnie sama, moze tam trzeba w j.niemieckim wpisywac.
                  Jedno jest dobre,ze bedziesz w odpowiednim miejscu.
                  Powodzenia i badz smiala.
                  • Gość: iga Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: *.Nomadix-hvtn-17.Uni-Koeln.DE 09.11.03, 19:19
                    to wiec, co moge dodac: tylko, ze CI ogromnie !!! dziekuje!
                    Pozdrawiam i zycze milego wieczorku!
                    • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.89.* 09.11.03, 19:22
                      Nie ma sprawy i milego wieczoru rowniez.
                  • Gość: iga Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: *.Nomadix-hvtn-17.Uni-Koeln.DE 09.11.03, 19:28
                    Szukalam wlasnie, czy istnieje tez taka strona pomocy w jezyku polskim, ale zdaje sie ze
                    nie ma. Mam racje???
                    • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.89.* 09.11.03, 19:38
                      Sorry(na szczescie) iga nie masz racji oto nasza polska strona Microsoft Help,
                      tylko dzieki Tobie ja znalazlem.support.microsoft.com/?ln=PL
                      • Gość: iga Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: *.Nomadix-hvtn-17.Uni-Koeln.DE 09.11.03, 19:40
                        Dzieki Expert jeszcze raz! Poszukam teraz dokladnie o tym trybie awaryjnym. W
                        zasadzie to nie moj komputer nawala (ja mam Maca i jestem wniebozieta) ale mojej
                        mamie, co mnie jeszcze barzdiej mobilizuje, zeby znalezc rozwiazanie....
                        No wiec do pracy!
                        • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.89.* 09.11.03, 19:54
                          Dobra corka(dziewczyna z Ciebie),powwodzenia zycze w naprawie a w razie
                          klopotow daj znac. Aha,Wy Mac`-owcy to jezeli sie nie myle patrzycie na nas "z
                          gory" cos na ksztalt jak posiadacz motoru "Ducatti" patrzy sie na inne marki.
                          Czytam, ze macie super grafike oraz lepsza "interface" ale ja temu daje tylko
                          troche wiare :)
                          • Gość: iga Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: *.Nomadix-hvtn-17.Uni-Koeln.DE 09.11.03, 20:09
                            My Mac-owcy mamy wszystko lepsze! A na powaznie: w starym Windowsie mialam
                            wirusa, ktory spowodowal, ze nawet po jego wyrzuceniu wszystko chodzilo wolniej i
                            wkurzalo mnie niemozebnie! Dlatego kupilam Maca, no tego starego laptopa wziela
                            sobie moja mama, moj znajomy wyrzucil stary system i wgral XP- i niestety dzieja sie
                            teraz takie rzeczy. Moze wina lezy w tym starym wirusie, ktory sie jeszcze zza swiatow
                            wzera? Wlasnie wyslalam maila do tego znajomego - rowniez niesamowitego Experta w
                            dziedzinie komputerowej- moze wspolnie ten tryb awaryjny zlikwidujemy!
                            No nic, nie zawracam glowy, ciesze sie, ze odkrylam to forum, w razie czego, zapukam
                            znowu!
      • Gość: JP Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 64.75.243.* 09.11.03, 20:15
        Jak zwykle pierwsza odpowiedz jest poprawna.

Jest to moim zdaniem w 99% wina sprzetu nie Windowsa. Windows nie podaje w
        takich sytuacjach dokladnej przyczyny bledu.

Pytanie. Czy sciagnelas i zainstalowalas juz najnowszy sterownik do twojej
        karty graficznej?
        To w wiekszosci takich przypadkow zalatwia sprawe.
        • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.104.* 09.11.03, 21:41
          Tak,tak moze byc tak jak JP pisze i oby tak bylo.Czy moze teraz JP podac jak
          to dokladnie zrobic w Add Hardware,zeby dziewczyna wiedziala krok po kroku?
          • Gość: iga Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: *.Nomadix-hvtn-17.Uni-Koeln.DE 09.11.03, 22:01
            No wlasnie???
            • Gość: JP Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 64.75.243.* 09.11.03, 23:28
              OK. Zrobie to za ciebie. Oczywiscie to co moge zdalnie.
              Napisz mi jaka masz karte graficzna. Typ, producent.
              Kliknij prawym PM stojac na Moj Komputer i wybierz Wlasciwosci, natepnie
              Sprzet (urzadzenia) - Menadzer Urzadzen - Wybierz z listy udrzadzen Display
              Adapter i odpisz nazwe adaptera.
              Napisz mi tu na formu te dane. Zanajde ci link do najnowszego drivera ktorey
              sciagniesz i zainstalujesz w swoim komputerze.
              Czy to jasne?
              Pomocne tez bedzie typ komputera.
              • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.102.* 09.11.03, 23:58
                Jakie to "exprtowe" pisac laikowi "przyslij mi te lub inne dane twoich
                podzespolow". Coz ma biedna dziewczyna robic? Odkrecac obudowe i chodzic z
                lupa na okolo? Tutaj jest program,ktory na ekran podaje wszystkie dane
                www.aida32.hu/aida-download.php?bit=32
                Ja sam odkupilem system bez jakiejkolwiek dokumentacji(nie kradziony) i wiem
                co w nim jest bez odkrecania srubki.
                To tylko tak na marginesie.
                • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.102.* 10.11.03, 00:08
                  Correcta: Mialo byc "Jakie to Expertowe" w zamian co tam pisze,sorry.
            • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.102.* 09.11.03, 23:30
              Wiesz co iga? Ten Twoj problem to moze faktycznie byc virus jezeli Twoj kolega
              ze tak powiem nalozyl XP na 2000,jako,ze XP jest tylko rozbudowana wersja tych
              ostatnich.Czy masz Anti-virus software zainstalowane?Jezeli masz(sadze,ze tak)
              pierwsze co zrob to Live Update.Jezeli nie bedziesz mogla zrobic tego to
              znaczy,ze masz "go". Pierwsze co virus robi jest obezwladnienie anti-
              virus.Zdaza mi sie to raz na jakis czas nawet z Nortonem. Mam ten klopot
              obecnie na komputerze znajomej,jestem w kontacie z producentem(Symantec) i
              zobaczymy co da sie zrobic.Na razie jestem na "lopatkach".Tak wiec staraj sie
              zrobic "live update" a zaraz potem calkowity scan Mamy computera
              Szczerze mowiac mam nadzieje,ze to virus.Usunac nie jest problemem.
              • Gość: Expert Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: 217.137.102.* 09.11.03, 23:37
                Kolega JP wpisal sie tuz przedemna i to z bardzo dobra pomoca,powinnas to
                urzyc.
                • Gość: Iga Re: TRYB AWARYJNY XP ??????? IP: *.Nomadix-hvtn-17.Uni-Koeln.DE 10.11.03, 11:05
                  bardzo Wam wszystkim dziekuje za odpowiedz! ja rzeczywiscie w tych sprawach jestem
                  "biedna dziewczyna", a na pytania JP nie moge odpowiedziec, bo mnie od komputera
                  mojej mamy dzieli 1000 kilometrow. Zbieram teraz informacje, zeby w grudniu moc sie
                  za ten komputer zabrac. Jesli Cie JP jeszcze wtedy zlapie - sprobuje przeslac owe dane
                  i poprosic o dalsze wskazowki! Mam nadzieje, ze po 21 grudniu bedziesz na forum????
                  Wirusa juz nie ma, jeszcze "za czasow" niemieckiego systemu sie go pozbylam. Moze
                  byc jednakze, ze on tyle komputera "zezarl" i zniszczyl, ze teraz nowy XP nie funkcjonuje
                  jak nalezy. Ale moze problemem jest rzeczywiscie ta karta graficzna.
                  Expert - niezle dowcipny z Ciebie czlowiek!
                  Mam wrazenie, ze teraz nic wiecej nie da sie zrobic. Sprobuje w grudniu przeslac te
                  dane nt. komputera juz na miejscu- i wtedy poprosze ponownie o pomoc!
                  Dziekuje jeszcze raz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka