Dodaj do ulubionych

Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z komp

19.04.09, 23:35
Witam,
Pytanie trywialne, ale poszukuję przyjaznego linuxa, którego mogłabym
zainstalować na rodzicielskim komputerze. Rodzice głównie korzystają z
internetu (neostrada) oraz edytora tekstu. Podkreślam, że są początkującymi
użytkownikami. Polećcie coś, co ich nie odstraszy i będzie dobrze
współpracowało z neostradą.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 20.04.09, 04:38
      Zawsze polecam distro ktore jest popularne i ktorego uzywa duzo osob. Dzisiaj na
      topie jest chyba Ubuntu (i moze jakies pomniejsze Fedory).

A jaki problem jest z Neostrada? Dziwaczny modem ktory wymaga polaczenia przez
      usb (brrr!). To pewnie trzeba doinstalowac odpowiedni sterownik (modul jadra) i
      po problemie. Doinstaluj zdalny dostep (np NX serwer, bo kombinacje VNC sa zbyt
      powolne) i nawet mozesz pomagac zdalnie.
      • tigrissimo Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 20.04.09, 19:05
        dzięki za podpowiedź. Na razie jestem na etapie wyboru linuxa. Rodzice dopiero
        wprawiają się w obsłudze komputera, więc nie chciałabym ich wpuścić na głęboką
        wodę, bo sobie nie poradzą. Poza tym nie rozumieją po angielsku, więc potrzebny
        jest zrozumiały i przyjazny "interfejs".
        Open Office wygląda podobnie jak MSOffice, więc się przestawią (mam taką nadzieję).
        A do tego warunek, by dało się bez problemu podłączyć neostradę na USB.

Wstępnie myślałam o Ubuntu, ale może polecacie coś innego?
        • roberto74 Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 14:53
          Witaj! Oto moja lista najprzyjaźniejszych dystrybucji Linuksa:

1. Ubuntu (9.04) ze środowiskiem Gnome lub ewentualnie Kubuntu z KDE
          2. Suse
          3. Mandriva

O reszcie poczytaj tu: jakilinux.org/linux/

Ja osobiście od 3 lat używam Ubuntu i nie narzekam. Automatyczne
          aktualizacje, stabilny, bezpieczny (to dziecko Debiana), spora
          biblioteka sterowników, działające kodeki multimedialne, efekty
          specjalne Compiz, itp.
          Poza tym troszeczkę musisz przeszkolić Rodziców z Linuksa, żeby nie
          doznali szoku ;)

PozdroRoberto ;)
          • wymiatator1 Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 16:50
            Zapominacie o PCLinuxOS. Przetestowałem ten system na mojej dziewczynie i jest
            bardzo zadowolona. Ma wszystko to co inne linuksy i jest całkiem przyjazny nawet
            niewprawionemu użytkownikowi.
        • wojman80 Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 15:03
          Jeśli to pierwszy kontakt rodziców z komputerem, to pomysł ok (i chyba ten cały Ubuntu jest dość cywilizowany, ale pod warunkiem, że rodzicom nie zachce się np. skanera - wiem, że to coraz rzadsze urządzenie, ale...).
          Gorzej jeśli rodzice np. przez ileś lat pracowali na Windows i teraz zostaną "uszczęśliwieni" Linuxem... Ja taki eksperyment zrobiłem na koledze z pracy... Zabrakło licencji na Ms-Office i zainstalowałem mu OO. Przyzwyczajał się - pomimo podobieństw - chyba z pół roku o ile nie dłużej, choć na komputerze pracuje nie od dziś.
          • rtoip1981 Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 15:49
            A nie lepiej zainwestować w jakiś nie drogi router zamiast tego nieszczęsnego
            modemu, który TPsa daje przy podpisaniu umowy? Od razu znikną problemy z
            włączaniem/wyłączaniem netu, a przy okazji sieć będzie lepiej zabezpieczona i
            uniezależni się od zainstalowanego systemu.
            • megasceptyk Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 18:02
              pewnie że lepiej :)
              i każdy będzie lepszy od tepsowego
          • szarex u mnie działa 28.09.09, 15:51
            > Ubuntu jest dość cywilizowany, ale pod warunkiem, że rodzicom nie zachce się n
            > p. skanera - wiem, że to coraz rzadsze urządzenie, ale...).

mam skaner plustek OpticPro 1248u i działa w Ubuntu - ale trzeba poszperać
            trochę w Google
        • realgniot Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 19:48
          Proponuję zainstalować Ubuntu w specjalnie przygotowanej polskiej edycji takiej jak np. Hoża Hawajka. W wersji tej zadbane jest, aby system był po polsku i oczywiście zadbał o to by gdzieś przypadkiem nie było krzaków, co w oryginalnej wersji Ubuntu hm, nie wypaliło. Po instalacji na desktopie jest ikona po kliknięciu której doinstalowały się potrzebne komercyjne części systemu, np. kodeki. System działa około roku, na komputerze który używa dość starsza osoba, więc jakby opieka nad komputerem spadła na moje barki, a ogranicza się w zasadzie do instalacji aktualizacji, które wykonuję raz na kilka miesięcy i nie mam żadnych problemów. Do każdego Linuksa da radę podłączyć Neostradę przez modem USB, przypuszczam, że w tym zainstaluje się automatycznie (trzeba przetestować samemu, testowałem jedynie dongla Wifi i się sam automatycznie zainstalował w bajecznie prosty sposób).
          System jest tak przyjazny, że ...
    • pikolinian Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 17:32
      Moja dziewczyna miała podobny pomysł. Nie wypalił, bo:
      - Rodzice od znajomych dostawali gierki - nie działały,
      - Jak był potrzebny dokument do pracy, to w docu/xls; a nie zawsze działała konwesja,
      - Jak się coś popsuło, to trzeba osobiście naprawiać ( bo jest więcej "speców" od okien niż od pingwina).
      - Experyment sończył się po pół roku, xp-kiem.

Dystrybucja powinna taka, którą znasz bardzo dobrze, bo pewnie będziesz musiał pomagać przez telefon.

lcc
    • brazulewicz Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 20:37
      Moja teściowa od ponad 6 miesięcy używa Ubuntu. Zastosowania: WWW, email,
      sporadycznie jakieś dokumenty w OpenOffice. Musiałem interweniować tylko raz jak
      chciała oglądać jakąś transmisję wideo - trzeba było doinstalować media player,
      który obsługiwał pewien format strumienia wideo. Wnuki jak przychodzą to grają w
      gierki flashowe w przeglądarce i nikt nie instaluje jakiegoś syfu, który
      rozwalał jej komputer jak miała Windows.
    • arturaspl Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 20:46
      ubuntu. nie znam przyjazniejszej dystrybucji dla userow.
      sam wyrznalem wingroze, bez sentymentow.
      • vana-imago Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 23:08
        moja mamusia najpierw używała slacka, teraz gentoo i jest zadowolona. Głównie
        używa komputera do robienia zakupów wiadomo gdzie, układania psjansików,
        słuchania muzyki i oglądania filmów. Chwali sobie i gentoo i slackware :-)
    • laaazy_boy Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 01.05.09, 23:24
      Polecam cokolwiek, co będziesz w stanie sam zainstalować i skonfigurować - linux
      raz (i dobrze) postawiony będzie działał wiecznie. Jeżeli rodzice są
      przyzwyczajeni do Windowsa polecam wybór środowiska graficznego KDE - jest
      bardziej podobne od Gnome'a.

Sam używam Ubuntu z Gnome (odmiana z KDE to Kubuntu) i jestem b. zadowolony.
    • 444a Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 02.05.09, 01:28
      Zależy oczywiście co rodzice będą robić na komputerze i czy używali wcześniej
      Windows.

Wydaje mi się, że najprostszym środowiskiem jest Gnome (ew. IceWM, ale to zbyt
      proste...), mojej mamie zainstalowałem właśnie Gnome-Ubuntu.

Polecam Ubuntu, bo jest dobrze dopracowane i ma spore repozytoria różnych
      pakietów. Bardzo prosto instaluje drukarki i ogólnie zrobione pod "zwykłego usera".

Neostradę - zależy od rodzaju sprzętu - zainstalujesz dosyć prosto (instrukcja)
      przy pomocy Ubudsl [a href=http://www.ubudsl.com/][/a]
    • 88i88 Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 02.05.09, 06:03
      zdecydowanie MAndriva
      • misk Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 02.05.09, 10:40
        również polecam Mandrive np 2008. Zainstalowala wszystko co potrzebne,
        sterowniki sama odnalazla, w tym takie do tunera TV i urządzenia
        wielofunkcyjnego. Używam głównie do internetu (kadu, www, poczta), openoffice
        oraz oglądanie filmów.
        No i nie da się go tak łatwo zepsuć :)
      • smallwoodek Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 02.05.09, 10:41
        OS X :)
    • buraque Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 02.05.09, 10:56
      igrissimo napisała:

> Podkreślam, że są początkującymi
      > użytkownikami. Polećcie coś, co ich nie odstraszy i będzie dobrze
      > współpracowało z neostradą.

dlaczego w takim razie skazujesz ich na wieczne problemy z usb, sterownikami i
      walkę z systemem? kup im najtanszą windę, zrob konto z ograniczeniami żeby nie
      mogli nic nawywijać i zainstaluj neo

po co te kombinacje?
      • tomeck3145 Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 02.05.09, 14:12
        > po co te kombinacje?

> kup im najtanszą windę

No cóż, nie każdego na to stać nawet jeśli mowa o najtańszej windzie, a nie wszyscy Ci których nie stać są złodziejami pracy intelektualnej.
      • realgniot Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 02.05.09, 22:23
        buraque napisał:

"...> po co te kombinacje?"

A co z wirusami, z aktualizacjami które mogą rozsypać system i innymi problemami. Ubuntu to najprostszy system jaki można komuś polecić. Ze sterownikami raczej nie ma problemów, co nie znaczy, że z jakimś egzotycznym urządzeniem może nie chcieć współpracować, ale te problemy niestety dotyczą tak samo Windowsa.
        Walka z systemem to automatyczna aktualizacja instalująca poprawki i nowe wersje we wszystkich programach i systemie za jednym kliknięciem, w Windowsie to już wielka jazda, bo trzeba każdy programy i system aktualizować osobno, a ktoś nie znający się na komputerach nie da sobie z tym rady.
        Po co kombinować z Windowsem, płacić za to i skazywać ludzi na ciągłe problemy? Lepiej jest zainstalować Ubuntu i mieć święty spokój.
    • nadromo Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 02.05.09, 15:13
      jak linux to tylko i wyłącznie gentoo w konsoli reszta to szmelc
    • be.like.bru Re: Przyjazny linux dla rozpoczynających pracę z 07.05.09, 13:05
      1. linux mint
      pl.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint
      linuxmint.pl/
      2. ubuntu
      pl.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(dystrybucja_Linuksa)
      ubuntu.pl/
    • szarex Ubuntu, ale z routerem a nie modemem USB 13.05.09, 12:47
      Ubuntu, a zamiast modemu na USB jakikolwiek router. Raz ustawiasz ustawienia do
      Neostrady i jest na zawsze - a na komputerze wystarczy odpalić zwykłe połączenie
      sieciowe.

Mam w domu 2 kompy - PC i laptop, z PC wyposażonego w WinXP korzystam ja,
      natomiast z laptopa z zainstalowanym Ubuntu, korzysta mama (tylko do
      przeglądania internetu, pisania dokumentów itp).

Mama nie jest zainteresowana pogłębianiem wiedzy informatycznej, chce żeby
      internet po prostu działał. I działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka