Dodaj do ulubionych

Mam problem z połączeniem WiFi

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.06.09, 20:06
Od pewnego czasu połączenie WiFi w domu nie działa stabilnie, zwalnia,
rozłącza się, co kilka minut, do tego czasem zawiesza się laptop. W
konfiguracji komputera nie było żadnych zmian, driver ten sam od nowości czyli
jakieś 2-3 lata. Inny komputer podłączony do tego samego punktu dostępowego
działa bez zarzutu, na pełnej prędkości łącza. Czy możliwe, że jest to problem
sprzętowy, coś się stało z modułem WiFi czy to raczej coś w systemie?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: Mam problem z połączeniem WiFi IP: *.bagu.cable.ntl.com 29.06.09, 22:20
      Stawiam na system...Ale moge sie mylic.

Hijackthis ,pozniej Spybot , CCleaner , antywirus pare restartow i sprawdz.
    • Gość: Romek Re: Mam problem z połączeniem WiFi IP: *.warszawa.mm.pl 29.06.09, 23:21
      Pytanie:
      Czy połączenie nie działa stabilnie bo wyświetla się info o utraconym
      połączeniu, czy połączenie jest w dobrej jakości sygnału a jednak nie można się
      dostać na pewne strony w necie lub podobne. Bo jeśli zanika Ci połączenie i
      tracisz łączność to trzeba przejrzeć sprzęty (jeśli karta WiFi jest pod USB to
      może prądowo coś się dzieje i na USB nie ma pełnego napięcia lub nie wyrabia
      prądowo port. Moje WiFi na USB ciągnie z portu 500mA i jest to max wydajności
      portu, w sytuacji gdy coś jeszcze podłączę pod USB (na przykład dysk HDD 2,5"
      zewn. bez zasilacza lub mysz radiową) to tracę sygnał i karta gubi połączenie.
      Jeśli łączność masz a nie możesz otwierać stron w necie sprawdź czy możesz
      połączyć się z np. GG, serwerami gier czy ftp. Problem z otwieraniem stron może
      być w niewłaściwie działającym serwerze DNS lub w złej konfiguracji tego serwera
      w komputerze.
      Jaki wiekowo jest to laptop? i czy jeśli ma kilka wiosen nie jest przypadkiem na
      VIA?
      Czy zawieszenie nie następuje przypadkiem w czasie startowania wentylatorów?
      Czy punkt dostępowy to ruter czy dostawca radiowego netu?
    • Gość: . Re: Mam problem z połączeniem WiFi IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.06.09, 22:03
      Jeśli kiedyś ci działało i nagle przestało, to może jakaś inna sieć wifi weszłą
      w ten sam kanał.

Spróbuj upgraedować firmware na routerze, ściągnąć nowsze sterowniki do karty
      Wifi, zmienić kanał na inny. Może by pomogło dokupienie zewnętrznej antenki na
      kabelku do routera lub karty wifi np takiej Tp-Link TL-ANT2405C
      http://www.ceneo.pl/627495. Sprawdź net strumblerem pasmo 2,4 ghz. Może
      akurat sąsiad za ścianą kupił nowy router. Jeśli znajdziesz obcą sieć, która ci
      zakłóca to warto poprosić właściciela aby zmniejszył moc swojego nadajnika
      (domyślnie pewnie jest ustawiony na full power)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka