Dodaj do ulubionych

Problem z edytorem tekstu

IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.09, 17:43
Błagam o pomoc - jutro muszę wydrukować magisterkę a Word mi zdurniał..
Przy użyciu entera robi przerwę między wierszami większą niż ta, która jest
między wierszami wewnątrz akapitu. W efekcie akapity mam pooddzielane
koszmarnymi "dziurami"..
Pomożecie?
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • pocomoni Re: Problem z edytorem tekstu 08.08.09, 18:33
      Format->akapit->odstępy między wierszami = pojedyńcze
      • Gość: la_fresa Re: Problem z edytorem tekstu IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.09, 18:42
        Ech, no właśnie nie, odstępy między wierszami mają być 1,5 - tak mam zaznaczone,
        problem polega na tym, że odstępy między całymi akapitami automatycznie robią
        się większe niż to 1,5..
        • Gość:   Re: Problem z edytorem tekstu IP: *.multimo.pl 08.08.09, 18:50
          Sprawdź odstępy przed akapitam/po akapicie; ustaw na 0.
          • pocomoni Re: Problem z edytorem tekstu 08.08.09, 18:54
            Otóż to :)
            • bamboosza3 Re: Problem z edytorem tekstu 08.08.09, 19:00
              A czy słyszałaś o czymś takim jak style akapitów? Domyślam się, że już za późno
              na te absolutne podstawy racjonalnego korzystania z edytorów dokumentów (nie
              tekstu). Ale polecam na przyszłość!
              • Gość: la_fresa Re: Problem z edytorem tekstu IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.09, 20:07
                A słyszałam :) Jeśli myślimy o tym samym, to i owszem, przydatne dla mnie
                głównie przy generowaniu spisu treści (chociaż możliwe, że mówię o czymś innym,
                do biegłości w posługiwaniu się wordem mi daleko..), ale nie wiem co style mogą
                mieć wspólnego z dziurami w tekście..

Odstępy przed i po ustawione na 0 pomogły, wielkie dzięki :):):)
                • bamboosza3 Re: Problem z edytorem tekstu 08.08.09, 20:27
                  Style....... sprawdzasz jakim stylem jest sformatowany zasadniczy tekst. Dalej w
                  tym stylu (w jego definicji) zmieniasz odstępy przed, po i inne szczegóły.
                  Automatyczne generowanie spisu treści bazuje na stylach, którymi sformatowane są
                  tytuły rozdziałów, podrozdziałów, itd. Te style są w standardzie Worda
                  zdefiniowane dość dowolnie. Polecam zagłębienie się w te szczegóły w
                  przyszłości. Ułatwiają one jednolite i eleganckie formatowanie, zwłaszcza
                  dłuższych, dokumentów. Powodzenia na egzaminie mgr, to znaczy może lepiej
                  odwrotnie, gdyż takie życzenia spełniają się podobno na odwrót. Renata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka