Dodaj do ulubionych

pomocy - komputer mi nawala

IP: 94.246.136.* 09.08.09, 08:55
Od wczoraj mam problemy z uruchomieniem komputera. Wyskakuje taka
strona gdzie jest napisany system awaryjny, poprzednie dobre
ustawienia i jakis normalny tryb a chwile potem wylacza sie i znow
zalacza i tak w kolko. Obojetne co wybiore robi sie ciagle to samo.
Za ktoryms razem uruchmi sie i dziala poprawnie ale wyskakuje
okienko Ochrona plików systemu (pliki wymagane do prawidlowego
dzialania systemu windows zostaly zastapione nie rozpoznanymi
wersjami. Aby zapewnic stabilnosc systemu, system windows musi
przywrocic oryginalne wersje tych plikow. Włóz teraz dysk cd rom
systemu windows xp). Bje sie wylaczyc kompa, bo znow sie namecze
zanim on zaskoczy. Co to moze byc? Pomocy !
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.zask.pl 09.08.09, 12:54
      Pewnie uszkodzony dysk skoro wystapil problem z plikami, do tego warto sprawdzic zasilacz. Moze to tez byc wina infekcji wirusem infekujacym pliki.

Zacznij od uzycia HdTune i daj screeny ze wszystkich zakladek programu. Nastepnie zrob skan przy pomocy Dr.Web CureIt.

• Gość: Natalia Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 13:14
        A moglabym prosic o jezyk dla laika, tymbardziej dla dziewczyny
        blondynki :) z gory bardzo dziekuje, mam go caly czas na chodzie, bo
        boje sie wylaczyc :(
      • Gość: Natalia Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 13:20
        Zainstalowalam ten Hdtune i jakis wykres mi sie robi ale nie wiem o
        co chodzi z tymi screnami :) potem rozumiem mam przeskanowac jakims
        programem :)
        • Gość: Kolobos Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.zask.pl 09.08.09, 13:30
          W HdTune na gornym pasku masz przycisk z ikona dwoch obrazkow, naciskasz go i zapisujesz zrzut ekranu (wszystkich zakladek - health, error scan itd). Nastepnie wrzucasz obrazki na imageshack.us/ i podajesz link na forum.

Jak juz to zrobisz to sciagasz Dr.Web CureIt i robisz pelny skan.
          • Gość: Natalia Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 14:44
            Chyba o to chodzi

img210.imageshack.us/gal.php?g=hdtunebenchmark.gif
            teraz skanuje
            • Gość: petroll Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.acanac.net 09.08.09, 14:59
              System " mowi" wyraznie jaki jest powod niestabilnosci. Pliki zostaly
              podmienione przez instalacje bo zostala wylaczona ochrona plikow systemowych
              badz dalas zgode na dokonanie zmian przez jakis program albo crack do programu.
              Zrob to do czego namawia system , uzyj oryginalnej plyty i przywroc oryginalne
              pliki i wtedy martw sie co dalej.
              • Gość: Kolobos Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.zask.pl 09.08.09, 15:49
                -> petroll
                Zastanow sie czasem zanim cos napiszesz lub chociaz obejrzyj screeny przed napisaniem.

-> Natalia
                Dysk ma pelno uszkodzonych sektorow i nadaje sie tylko do wymiany.
                Po wymianie dysku na nowy sprawny wszystko powinno dzialac jak dawniej.
                • Gość: natalia Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 16:05
                  :(
                  • Gość: Sławek62 Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.klaudyny.waw.pl 09.08.09, 16:50
                    Hd Tune wykazał iż dysk Maxtor 160GB kwalifikujesię do śmietnika,
                    natomiast w systemie egzystuje sobie jeszcze dysk WD Raptor
                    10000RPM (zakładka INFO), na którym zainstalowano prawdopodobnie
                    system (dysk C: bootowalny). Dopiero zakładki Health i ErrorScan
                    dla tego dysku mogą powiedzieć więcej o przyczynach kłopotów z
                    systemem. Z dysku Maxtor należy kopiować natychiast dane, np na DVD,
                    lub inny dysk. Nazwy partycji (D: -?, E: -? ...)dysku Maxtor poda
                    zakładka Info, po wybrania dysku. Ponieważ błąd nastąpił na
                    początku dysku - 426MB, staraj się kopiować z dalszych partycji(E-?,
                    F-?)
                    • Gość: Natalia Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 17:14
                      Nie bardzo rozumiem ale ...
                      chyba chodzi o to że, komputer szlag mi trafił :(
                      Mam dysk C i D. Właśnie zgrywam na płyke wszystkie ważniejsze rzeczy
                      dla mnie.
                    • Gość: Natalia Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 17:17
                      A czy da się ten jeden dysk np. usunąć i zeby tylko działał jeden. I
                      skad mam wiedziec ktory jest dobry? Jestem laikiem w tych sprawach a
                      znajomy ktory mi przy takich rzeczach pomaga jest na urlopie. Czy
                      sama sobie poradze? Czy lepiej isc do sklepu po laptopa :(
                      • Gość: Kolobos Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.zask.pl 09.08.09, 17:40
                        Daj screen z zakladki health + error scan tego pierwszego dysku (WDC).

• Gość: n Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 17:46
                          tzn ?
                      • Gość: Sławek62 Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.klaudyny.waw.pl 09.08.09, 17:46
                        Dysk WD Raptor ma 37GB pojemnośći. i jest wyprodukowany przez firmę
                        Western Digital . Uszkodzony dysk 160GB jest produkcji firmy Maxtor.
                        Wymiana uszkodzonego dysku jest bardzo prosta. praktycznie każdy
                        może jej dokonać.
                        W HD Tune dysk do testowania wybierasz strzałką w oknie obok
                        termometru;
                        Maxtor 6Y160M0 (163GB)
                        WDC WD360GD-00FLA2
                        podaj zakładki Healtch i Error Scan dla dysku WDC WD360GD-00FLA2
                        • Gość: n Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 18:04
                          Tak myslalam, ze tam sie wybiera dysk, ale ja mam tam tylko 2 opcje -
                          - IC35L060AWA07-0 (61 GB)
                          - SAMSUNG vg33243a (3 GB)
                          To drugie to raczej oprogramowanie do cyfrówki.

zrobiłam skan tego pierwszego
                          img268.imageshack.us/i/hdtuneerrorscan.gif/
                          • Gość: n Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 18:14
                            I tak sie teraz zastanawiam dlaczego wlasnie w tej zakladce na
                            zdjeciach, ktore panu przesylam widnieje zupelnie inna nazwa.
                            Po zrobieniu skanu dysku naciskam ikonke z dwoma zdjeciami i gdzie
                            sie te zdjecia zapisuja. Moze ja je zle wybieram :)
                            • Gość: Kolobos Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.zask.pl 09.08.09, 18:21
                              Chyba cos sie na serwerze pozamienialo na, ktory wrzucilas zdjecia ;-)

Wstaw swoje screeny tutaj: wstaw.org/ i podaj link.

• Gość: n Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 18:30
                                a gdzie sie te moje skreeny zapisuja po nacisnieciu ikonki z dwoma
                                obrazkami
                          • Gość: Sławek62 Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.klaudyny.waw.pl 09.08.09, 18:18
                            Czy to jest złudzeniem optycznym:
                            img210.imageshack.us/gal.php?g=hdtunebenchmark.gif
                            drugi obrazek
                            img139.imageshack.us/i/hdtuneinfo.gif/
                            Start > Uruchom :
                            napisz: diskmgmt.msc
                            Otworzy się okno zarządzania dyskami, zrób zrzut ekranu i podaj na
                            imageshack.us/
                            • Gość: Kolobos Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.zask.pl 09.08.09, 18:22
                              To chyba wina imageshack.us/ (zly link czy cos) i widzimy zdjecia innych osob, ktore maja te sama nazwe pliku ;>
                            • Gość: n Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 18:25
                              z drugiego czy z trzeciego pietra ? :P zartowalam

a ja sie robi zrzut ekranu, zeby to panu przeslac?
                              • Gość: Kolobos Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.zask.pl 09.08.09, 18:42
                                Mozesz uzyc Irfan View lub nawet Paint, naciskasz klawisz Print Screen, nastepnie w programie wybierasz wklej, zapisujesz i masz screen.
                                • Gość: Sławek62 Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.klaudyny.waw.pl 09.08.09, 18:46
                                  Oczywiście Kolobos ma rację w sprawie obrazków. Posiadasz
                                  prawdopodobnie jeden dysk IBM 61GB. Najlepszym rozwiązaniem jest
                                  zrobienie kopii dysku 1:1 np. programem HDDClone:
                                  HDClone 3.5
                                  www.miray.de/products/sat.hdclone.html
                                  Wykonanie kopii posektorowej programem HDClone
                                  www.video.zax.pl/hddclone/hddclone.htm
                                  Czy np. Copyr(free) Oba programy wymagają podłączenia dodatkowego
                                  dysku o pojemności >= od 61,4GB.
                                  Jeśli posiadasz laptopa, prawdopodobnie sama sobie nie poradzisz..
                                  Dopiero po skopiowaniu można pokusić się o odzyskanie systemu
                                  (aktywacja Windows) i danych
                                • Gość: n Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 18:49
                                  sorki ale dla mnie to trudniejsze niz czarna magia
                                  juz nie wiem co mam wam przeslac i jak to zrobic :(
                                  • Gość: n Re: pomocy - komputer mi nawala IP: 94.246.136.* 09.08.09, 18:51
                                    zrobilam jak mi kazano wyzej
                                    i wyskoczyla mi informacja
                                    ze mam 3 dyski i wszystkie zdrowe :)
                                    o co w tym wszystkim chodzi
                                    • Gość: Kolobos Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.zask.pl 09.08.09, 18:57
                                      W takim razie daj zrzuty ekranu ze wszystkich zakladek dotyczace wszystkich dyskow, ktore masz.
                              • Gość: petroll Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.acanac.net 09.08.09, 18:45
                                Rada - zanim posluchasz czarodzieji idz na strone producenta dysku, sciag jego
                                program do kontroli dysku, sprawdz dysk i wtedy podejmuj decyzje. Sprawdz czy
                                Twoj dysk nie jest na gwarancji.
                                • Gość: Kolobos Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.zask.pl 09.08.09, 19:01
                                  Sam sobie "sciag". HdTune w zupelnosci wystarczy.
    • Gość: n to sie mi sie udało :) IP: 94.246.136.* 09.08.09, 19:10
      wstaw.org/pokaz/12451/
      wstaw.org/pokaz/12452/
      wstaw.org/pokaz/12454/
      wstaw.org/pokaz/12455/
      • Gość: n i tego drugiego tez :) IP: 94.246.136.* 09.08.09, 19:19
        wstaw.org/pokaz/12457/
        wstaw.org/pokaz/12458/
        wstaw.org/pokaz/12459/
        wstaw.org/pokaz/12460/
        • Gość: Kolobos Re: i tego drugiego tez :) IP: *.zask.pl 09.08.09, 19:55
          Dysk wyglada ok, czy skanowanie przy pomocy Dr.Web CureIt cos wykrylo?
        • Gość: Sławek62 Re: i tego drugiego tez :) IP: *.klaudyny.waw.pl 09.08.09, 19:58
          IBM 61.4GB Hard Drive (ATA/ 100) - IC35L060AWA07-0
          Dysk wygląda poprawnie w podstawowych parametrach.
          Atrybut
          UltraDMA CRC Error Count 9838
          Może świadczyć o uszkodzeniu tasiemki sygnałowej jeśli to
          stacjonarny, lub niekontakt w laptopie.

Samsung VG33243A
          to stary dysk UDMA33, bez obsługi, lub bardzo ograniczona SMART.
          Dysk prawdopodobnie przeznaczony na plik wymiany. Jego uszkodzenie
          może być przyczyną kłopotów
          W zakładce Error Scan zaznacz Quick Scan i naciśnij Start, dla obu
          dysków
          • Gość: n Re: i tego drugiego tez :) IP: 94.246.136.* 09.08.09, 20:23
            to zwykly komp, nie laptop

zrobilam
            wstaw.org/pokaz/12471/
            • Gość: Kolobos Re: i tego drugiego tez :) IP: *.zask.pl 09.08.09, 20:39
              O tego masz skanowac: Samsung VG33243A, error scan oraz quick scan.
              • Gość: n prosze ... IP: 94.246.136.* 09.08.09, 21:01
                wstaw.org/pokaz/12479/
                niby wsio ok, a jak go zaraz wylacze
                znow sie bede meczyc z godzine, zeby go jutro zalaczyc
                porazka :(
                • Gość: slawek_62@gazeta.p Re: prosze ... IP: *.klaudyny.waw.pl 09.08.09, 21:39
                  Na stronie
                  www.freedrweb.com/cureit/
                  przeczytaj i kliknij na
                  Download Dr.Web CureIt!
                  Następnie uruchom pełne skaniowanie systemu.
                  n9mzwgtt.exe
                  scaner nie instaluje się w systemie. W Settings > Language możesz ustawić język
                  Podaj jaki system : Vista?,Win XP +Sp1?,,,,SP3? Czy posiadasz plytę instalacyjną systemu z aktualnym Servise Pack-iem?
                  • Gość: petroll Re: prosze ... IP: *.acanac.net 10.08.09, 00:34
                    Kolobos - ja wiem ze ty chcesz byc taki komputerowy guru, maly czarodziej ktory
                    na odleglosc rozwiazuje wszystkie problemy, rzecz jednak w tym ze mimo wszystko
                    za malo wiesz a rozwiazania opierasz bardziej na intuicji niz na solidnej
                    wiedzy. Najglupsza twoja rada to ocena HDD jak uszkodzonego na podstawie
                    indolencyjnych wyjasnien zainteresowanej i zalecenie kupienia nowego .
                    Pogratulowac, na taki krok nie zdobyl by sie nawet Maxtor czy West.Dig. Ja na
                    twoim miejscu poradzilbym rozkrecic drive i wyczyscic sucha szmatka , potem
                    zlozyc - napewno pomoze.
    • Gość: n Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.09, 07:41
      Hejka! Niestety dzisiaj rano juz nie udalo mi sie go zalaczyc. Jak
      ma wyskoczyc pulpit, wylacza sie i zalacza ponownie. Teraz pisze z
      pracy. Jestem zalamana, bo sama sobie nie poradze. Wieczorkiem bede
      go molestowac i tak dlugo bede przy nim siedziec az zaskoczy.
      Nie mam do niego zadnych plytek. Kompa przyniosl mi kumpel,
      podlaczyl i to wsyztsko. Teraz jest na wakacjach i nic mi pomoc nie
      moze. Dzieki za wszystko, ale chyba nic wiecej nie zdzialacie.
      Pozdrawiam!
      • Gość: slawek_62 Re: pomocy - komputer mi nawala IP: *.klaudyny.waw.pl 10.08.09, 09:40
        Wejdź na stronę i poczytaj
        www.searchengines.pl/Bootowalne-antywirusowe-CD-t112329.html
        Pobierz:
        Dr. Web LiveCD
        ze strony
        ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/livecd/
        20090810042001 Katalog 2009-08-10 00:20:00
        LiveCD-en.pdf instrukcja angielska
        Płytkę wypal, jest to obraz ISO, a więc zamontuj na wirtualnym napędzi i skopiuj na czystą CD, lub użyj funkcji "Nagraj obraz ISO " nagrywarki. Po powrocie do domu ustaw w Biosie CD jako pierwsze urz. bootujące (instrukcja płyty gł.) i załaduj system z płyty. Skanowanie może potrwać kilka godzin. Użyj przycisku "Cure" do naprawy plików z infekcją. Gdy plik nie może być wyleczony, dopiero "Delete".
        Nie podałaś jaki masz system operacyjny, oraz czy posiadasz nośnik(Płytę) z systemem.
        Czy możesz wejść w tryb awaryjny.(kl. F8, naciskaj po informacjach z biosu)
        Sprawdź czy data systemowa w Biosie wyświetlana jest poprawnie. W razie błędu należy wymienić baterię:
        Bateria CR2032 3V (sklepy komp., fotograf) np.:
        www.inselelektronik.pl/inne/akumulatory_i_baterie/bateria_cr2032_3v_sony,p1881286035
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka