Gość: Kasia IP: *.icpnet.pl 25.12.07, 13:19 Myślalam ze to wina piekarnika ,mam nowy i to samo.Jak robić puszysty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0yotte Re: Dlaczego "opada" sernik? 25.12.07, 13:49 hmmm... sernik robiłam dopiero 2 razy i za każdym razem bardzo ąłdnie wyrastał, prawie podwajał wysokość, za to później opadał, zwłaszcza po srodku blaszki dosłownie do 1/3 tego, co wyrosło... ale nie przejmuje się, bo wychodzi bardzo smaczny i delikatny :) Też chętnie ponam tajemnicę nieopadajacego sernika, czy to w ogóle możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Dlaczego "opada" sernik? 26.12.07, 19:06 Och, przepisów na serniki mnogość, zatem i pewnie problem może leżeć właśnie gdzieś w przepisie. Może pomogą ubite na sztywno białka - nie każdy przepis zachęca do ich ubijania. Być może też winę ponosi niewłaściwy twaróg. Dochodzą mnie słuchy, że serniki nie chcą wychodzić, jeśli dodać do nich fabrycznie trzykrotnie mielony twaróg - lepiej kupić zwykły i zmielić go samodzielnie, na świeżo, przed wyrobieniem z pozostałymi składnikami. Opadanie sernika to zagadnienie, które nadawałoby się do programu Strefy 11 :) Ale: nie zawsze sernik, który lekko opadnie zaraz jest zły! Czasem jest całkiem do rzeczy i ta informacja niech będzie pokrzepieniem dla strapionych :) PS: żadnych sernik-miksów nie dodawać! Lepszy sernik z wgłębieniem niż z miksem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Dlaczego "opada" sernik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 00:38 zastosować powyżej polecany twaróg(nigdy gotowiec)i po upieczeniu poprostu nim rzucić tzn.podnieść blaszkę na wysokośc okolo 30cm i po prostu rzucić,naprawdę pomaga;-))sama kiedyś sie tego bałam ale bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Dlaczego "opada" sernik? 27.12.07, 01:31 białka nic nie dają-zawsze ubijam i tak opada,twaróg nie ma znaczenia-próbowałam i gotowców i mielenia.Po wyjęciu z piekarnika delikatnie objeżdżam nożem wzdłuż ścianek tortownicy,odklejając ciasto od blachy-wtedy opada równomiernie i nie ma "dziury" na środku. Odpowiedz Link Zgłoś