Dodaj do ulubionych

Parę pytań tym razem redukcyjnych

27.06.06, 16:58
Witam

dzięki Joggerowi i innym za wszystkie wskazówki z poprzedniego tematu :).
Teraz czas na cykl redukcyjny (myślę, że przez wakacje, czyli jakieś 2 m-ce).
Mam taki plan:
- rano białko (serwatkowe) + kawa,
- zaraz potem 0,5h marszobieg z pasem neoprenowym; przed bieganiem hmb, po
glutamina
- wieczorem też kawka, marszobieg 0,5h, też hmb przed, glutamina po; potem
brzuszki.
- na noc 'strzał' białka (serw albo tuńczyk)

W ciągu dnia dieta low-carb ale bez ketozy: sporo białka (osłonowo); trochę
'dobrych' tłuszczy; sporo warzyw jako prawie jedyne źródło węglowodanów.

Jakieś komentarze, rady? Jak zminimalizować katabolizm? Może zapomniałęm o
jakimś suplemencie?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 27.06.06, 17:14
      Po ćwiczeniach można dorzucić BCAA, przed posiłkami - lecytynę, rano i na noc
      SlowmagB6 (kofeina wypłukuje magnez i nie tylko), ze dwie multiwitaminy typu
      centrum/bodymax do posiłków
    • yoric Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 30.06.06, 13:36
      Dzięki wielkie.
      Czy warto pomyśleć o chromie? Obecnie kawę piję z cynamonem (pamiętając Twoje
      poprzednie porady), ale... doczytałem sobie na ten temat i wychodzi, że na
      insulinę działa "cassia" (cyn. chiński), a nie 'prawdziwy cynamon'
      en.wikipedia.org/wiki/Cassia#Health_issues.
      Ciekawe, który z nich to ten sprzedawany w Polsce.

Poza tym jeszcze dwa pytanka. Mam zamiar zrobić redukcję przez 2 miesiące (z
      łądowaniem węgli w weekendy), więc zastanawiam się, czy może trochę nie
      wyluzować z tą redukcją, żeby za dużo mięsnie nie spadły?
      I dwa, co byś proponował na rano? Kawa i ćwiczenia, czy jednak spożyć najpierw
      to białko? A może normalne śniadanie z w/w?

I jeszcze pytanie bonusowe :). Które mięśnie odpowiadają za niegarbienie się,
      tj. co ćwiczyć, żeby mieć prostą sylwetkę?
      Pozdr
      • jogger Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 18.07.06, 17:42
        yoric napisał:

> Dzięki wielkie.
        > Czy warto pomyśleć o chromie?
        Jeśli ma się niedocukrzenia, to na pewno warto

Obecnie kawę piję z cynamonem (pamiętając Twoje
        > poprzednie porady), ale... doczytałem sobie na ten temat i wychodzi, że na
        > insulinę działa "cassia" (cyn. chiński), a nie 'prawdziwy cynamon'
        > Ciekawe, który z nich to ten sprzedawany w Polsce.

Składniki aktywne są zapewne te same :-) Arabowie którzy żrą mnóstwo słodyczy
        właśnie z cynamonem rzadko łapią brzucha :-)

> Poza tym jeszcze dwa pytanka. Mam zamiar zrobić redukcję przez 2 miesiące (z
        > łądowaniem węgli w weekendy), więc zastanawiam się, czy może trochę nie
        > wyluzować z tą redukcją, żeby za dużo mięsnie nie spadły?
        2 m-ce to trochę długo, warto zrobic w środku ze 2tyg masy

> I dwa, co byś proponował na rano? Kawa i ćwiczenia,
        tak

czy jednak spożyć najpierw
        > to białko?
        białko po ćwiczeniach

> I jeszcze pytanie bonusowe :). Które mięśnie odpowiadają za niegarbienie się,
        > tj. co ćwiczyć, żeby mieć prostą sylwetkę?
        Prostowniki kręgosłupa
        www.kulturystyka.pl/atlas/plecy.htm#15
        • yoric Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 12.08.06, 02:22
          Dzięki za porady i nastepna seria pytań.

W skrócie wygląda to tak, że zrobiłem te 3-4 tyg redukcji, teraz drugi tydzień
          'masy', jak się ociepli wracam do redukcji. Mięśnie niestety odczuły redukcję
          (chyba przesadziłem z dietą). Teraz klatka wróciła do normy, ale bicepsa nadal
          jakby mniej. Nb. kreatyna czyni cuda, przynajmniej optycznie - wizualna róznica
          "z", "bez" i znowu "z" jest ogromna.

Pytanko miałbym na początek o plecy. Te ćwiczenia wymagają sprzętu, a czy są
          jakieś prostsze, domowe?
          Dwa, dysproporcje. Klatka i najszerszy są OK, ale góra (barki, szyja, ramiona),
          triceps i ogólnie ręka - są daleko w tyle. Czy trzeba by je ćwiczyć częściej?
          Dodawać dni treningowe na te grupy?
          Trzy o dietę w fazie 'masy'.
          Na ile można sobie pozwolić z kofeiną?
          Ile białka w diecie może pochodzić z WPC? Czy stosować twaróg jako jedno z
          głownych źródeł? Wreszcie co sądzisz o izolacie soi i czy można jakoś dostać
          'przemysłowy' izolat soi (szkodliwy nie jest, w końcu pakują go do wędlin) -
          wyszłoby wtedy fantastycznie tanie białko.
          Pozdrawiam
          • jogger Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 12.08.06, 14:50
            > Pytanko miałbym na początek o plecy. Te ćwiczenia wymagają sprzętu, a czy są
            > jakieś prostsze, domowe?
            Przede wszystkim drążek rozporowy w futrynie do podciągania. Wznosy na
            prostowniki można nawet robić leżąc na brzuchu na podłodze ze stopami pod
            szafą :-)

> Dwa, dysproporcje. Klatka i najszerszy są OK, ale góra (barki, szyja,
            ramiona),
            > triceps i ogólnie ręka - są daleko w tyle. Czy trzeba by je ćwiczyć częściej?
            > Dodawać dni treningowe na te grupy?
            Zaczynać trening od tego, na czym zależy najbardziej : np. biceps przed
            grzbietem, triceps przed klatką

> Trzy o dietę w fazie 'masy'.
            > Na ile można sobie pozwolić z kofeiną?
            Wypłukuje kreatynę, więc średnio pomaga :-(
            > Ile białka w diecie może pochodzić z WPC?
            Poznasz po skutkach trawienia :-) WPI dla mnie jest bezpieczniejsze :-)

Czy stosować twaróg jako jedno z
            > głownych źródeł?
            Niekoniecznie - laktoza, do tego podniesienie prolaktyny->przyrost tłuszczu

Wreszcie co sądzisz o izolacie soi i czy można jakoś dostać
            > 'przemysłowy' izolat soi (szkodliwy nie jest, w końcu pakują go do wędlin) -
            > wyszłoby wtedy fantastycznie tanie białko.
            Tanie, ale może być bogate w fitoestrogeny - znowu tłuszcz :-(. Chyba że na mur
            pozbawione izoflawonów.
            • yoric Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 16.08.06, 21:51
              Wielkie dzięki.

To jeszcze pomęczę:

1. Czy trening nóg na masę (duży ciężar, mało powtórzeń, powoli) dają
              jednocześnie lepszy wyskok, czy w tym ostatnim celu trzeba trenować inaczej?

2. Jakieś ćwiczonko na szyję/barki? Robię "szragsy", ale one wymagają takich
              ciężarów, których w domu nie mam.

3. I co do fazy redukcji: jaka konkretnie kreatyna nie potrzebuje transportu?
              Czy może być fosfokreatyna, jabłczan, czy musi być ester?

Pozdrawiam
        • Gość: Ewa Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 09:38
          > Składniki aktywne są zapewne te same :-) Arabowie którzy żrą mnóstwo słodyczy
          > właśnie z cynamonem rzadko łapią brzucha :-

?????
          To chyba żart bo Arabowie są OTYLI, spędziłam trochę czasu w jedym z najbogatszych krajów arabskich i wierzcie mi, że jedzenie słodyczy z cynamownem nie pomaga.
          Rząd prowadzi tam kampanie prozdrowotne, bo ilość ludzi otyłych wzrasta w zastraszającym tempie, gwałtownie wzrosła też ilośc chorych na cukrzycę!
          • jogger Re: Nie tak z Arabami niegdyś bywało :-) 23.08.06, 13:15
            Im kraj bogatszy, tym więcej fast food'ów. Nawet Angole są coraz grubsi, choć
            gdy jedli porridge na śniadanie byli najszczuplejszym ludkiem w Europie :-)
    • yoric Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 17.08.06, 17:43
      Jeszcze pytanko dodatkowe (znów 'na masę'):

4. Co sądzisz/sądzicie o Citropepsin? Czy pozwoli zwiększyć dawki białka w
      diecie (i czy to ma większy sens)?

Pozdr
      • jogger Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 23.08.06, 13:23
        Oczywiście że pozwoli, ale o ile, to sprawa indywidualna, jak wiadomo (po
        efektach w ustronnym miejscu :-) ).
    • yoric Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 06.09.06, 20:58
      Dzięki.

Mimo średniointensywnych ćwiczeń i całkiem częstego picia piwa program przynosi
      efekty - powoli zaczyna być widoczna krateczka :). Co prawda póki co tylko na
      górze i chyba na tym się zatrzymam. Po pierwsze skończyło się lato i okazje do
      demonstrowania sylwetki :), po drugie organizm tęsknki już do węglowodanów i
      robienia masy.

Pozwolę sobie zadać dwa 'ominięte' pytanka:
      - czy jest jakieś dobre ćwiczenie na barki/szyję (poza szragsami)
      - czy dla poprawy wysoku (zarówno z miejsca, jak i z nabiegu) wystarczy robić
      łydki i uda na masę, czy przydałyby się jakieś ćwiczenia dynamiczne (jakie?).

Pozdrawiam
      • ip.150.519.68 Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 06.09.06, 23:11
        yoric napisał:

> - czy dla poprawy wysoku (zarówno z miejsca, jak i z nabiegu) wystarczy robić
        > łydki i uda na masę, czy przydałyby się jakieś ćwiczenia dynamiczne (jakie?).

Wyskok to nie tylko siła mięśni łydek i ud to także koordynacja praktycznie
        ruchów całego ciała (popatrz np. na balet).
        Dawno trenując sport wymagający na pewnym poziomie wyskokow ćwiczyliśmy
        skocznośc i koordynację nie tylko przez tzw "skoki dosiężne" (z rozbiegu, bez,
        z wyprostowanych nóg, z ugiętych nóg itd itp) czy "żabkę" (najczęściej w
        pozycji skoczka narciarskiego w czasie zjazdu) ale też przez zeskoki (tak żeby
        po zeskoku znaleźć się w pozycji przysiadu) a także (świetnie wyrabia
        koordynację) : koszykówka, siatkówka na piachu, biegi ptrzełajowe z wysokimi
        przeszkodami. Niestety wyskok to taka cholera że poza siłą mięśni (najlepiej
        całego ciała) wymaga jeszcze odpowiedniej ich koordynacji, czyli płynności i
        kolejności ich napięcie w trakcie wyskoku, a na dodatek zrobienia tego napięcia
        dostatecznie gwałtownie - powiedziałbym - "wybuchowo", czyli samą siłą nóg
        niewiele zdziałasz ;)
      • jogger Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 07.09.06, 15:07
        > - czy jest jakieś dobre ćwiczenie na barki/szyję (poza szragsami)
        Na mięśnie karku - znany mi rugbysta robi to na maszynie do uginania nóg :-)
        kładzie się w odwrotnym kierunku i wsuwa głowę pod wałek o który normalnie
        zahacza się stopy - i głowa do góry :-)

> - czy dla poprawy wysoku (zarówno z miejsca, jak i z nabiegu) wystarczy robić
        > łydki i uda na masę, czy przydałyby się jakieś ćwiczenia dynamiczne (jakie?).
        Czytałem o treningu siłowym koszykarzy Chicago Bulls - sztanga 40kg na karku i
        naskoki na ławeczkę -przodem, bokiem i tyłem...
        • yoric Re: Parę pytań tym razem redukcyjnych 07.09.06, 21:05
          Dzięki za wszystkie porady.

Chyba zostanę przy ćwiczeniach siłowych. Skakać nie ma gdzie, bo nie chcę robić
          tego sąsiadom nad głową :). Co najwyżej trochę Air Alerta, ale słyszałem, że od
          tego kolana siadają...

Tak w ogóle to znowu zaczynam masę - aż do wiosny; raczej nie powinienem mieć
          więcej pytań - co najwyżej podzielę się wieściami o rezultatach :).
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka