Dodaj do ulubionych

kawa a posiłki?

IP: *.ula16.1000lecie.pl 28.06.03, 01:17
Jaki powinien byc odstep pomiedzy spozyciem kofeiny a posiłkiem?
Chodzi mi o godziny poranne. Zazwyczaj pije kawe na czczo a nastepie cwicze
ok 40-60 minut, potem przysznic i sniadanie.
Odstep pomiedzy kawa a posilkiem wynosi u mnie ok 2 godziny. Czy t wystarczy
czy lepiej przesunac snidadanie na pozniejsza godzine (zazwyczaj jem o 11
wiec to chyba i tak pozna pora)
Jak rozwiazac ten problem?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: kawa a posiłki? 28.06.03, 18:26
      To zależy od wykonywanych ćwiczeń i ich celu. Ja po porannym bieganiu nie
      jestem dłuższy czas głodny, bo 'odżywiam się' krążącymi we krwi uwolnionymi
      kwasami tłuszczowymi. Potem na śniadanie piję kawę, co podtrzymuje metabolizm
      tłuszczu, a pierwszy 'normalny' posiłek jem po 12tej, jak w diecie
      kopenhaskiej, kiedy wreszcie zaczynam być głodny.
      • Gość: luka Re: kawa a posiłki? IP: *.ula16.1000lecie.pl 29.06.03, 18:41
        jogger napisał:

> To zależy od wykonywanych ćwiczeń i ich celu.
        CWICZE AEROBOWO

Ja po porannym bieganiu nie
        > jestem dłuższy czas głodny, bo 'odżywiam się' krążącymi we krwi uwolnionymi
        > kwasami tłuszczowymi.
        JA TAK SAMO

Potem na śniadanie piję kawę, co podtrzymuje metabolizm
        > tłuszczu, a pierwszy 'normalny' posiłek jem po 12tej, jak w diecie
        > kopenhaskiej, kiedy wreszcie zaczynam być głodny.
        NADAL NIE MA ODPOWIEDZI NA MOJE PYTANIE :) SKORO JESZ OK 12-TEJ TO O KTOREJ
        PIJESZ OSTATNIA PRZED POSILKIEM KAWE? JAKI CZAS ODSTEPU JEST OK?
        • jogger Re: kawa a posiłki? 30.06.03, 18:27
          Kofeina przeszkadza wchłanianiu glukozy przez mięśnie (kawa plus słodycze to
          sposób na utycie :-) bo ten cukier idzie w tłuszcz), więc posiłek warto zjeść
          dopiero, gdy odczuje się, że kawa już przestaje działać. Mnie wystarcza 2godz.
          • Gość: nina Re: kawa a posiłki? IP: 213.76.135.* 03.07.03, 13:51
            a czy tą poranną kawę słodzisz? Bo w kopenhaskiej jedni słodzą inni nie. Ja
            dopiero "dostaję kopa" po takiej posłodzonej kawie. Więc sama juz nie wiem co
            robić?????
            • jogger Re: kawa a posiłki? 03.07.03, 14:04
              Na kopenhaskiej słodzenie jest przemienne - ta odrobina cukru nie jest
              wchłaniana przez mięśnie, lecz służy jako paliwo dla mózgu. JA stosuję płaską
              łyżeczkę.
              • Gość: nina Re: kawa a posiłki? IP: 213.76.135.* 03.07.03, 15:23
                Oki, dzięki. Ja stosuję 2 łyżeczki cukru, bo inaczej nie wypije, nie mogę .
                Myslę jednak, że to nie przeszkadza aż tak bardzo:):):). Jogger prosze powiedz
                mi o co chodzi z tą ketozą bo jakośnigdzie nie mogę doiwedzieć sie jakichś
                konkretów na ten temat.
                • jogger Re: kawa a posiłki? 03.07.03, 19:19
                  Długa historia :-) był taki post 'Atkins wg joggera' (kliknij na wyszukiwarkę
                  powyżej).
                  • Gość: nina Re: kawa a posiłki? IP: 213.76.135.* 04.07.03, 08:21
                    dzięki Jogger:):):). Ten polecony przez ciebie post - SUPER!!!!!! Nie stosuję
                    żadnych diet specjalnie ale od pewnego czasu regularnie zaczełam ćwiczyc i po
                    prostu ŻARŁAM!!!!! coraz wiecej tłuszczu (bo taki miałam apetyt na tłuszcz
                    włąśnie) z pieczywem, do ziemniaków i nawet (o zgrozo) robiłąm sobie takie mixy
                    kakao+cukier+margaryna roślinna, bo mnie tak nosiło.
                    Zresztą teraz cały czas mam ochote na tłuszcze wiec jem ale bez
                    takich "wyskoków" jak kiedyś;);)Słodkosci też jem ale też już nie w takich
                    ilościach jak dawniej.
                    Mam pytanie co sądzisz o mleku kozim, a szczególnie o kozim serze? czy w
                    Atkinsie mozna go stosowac? Wiem, ze ser taki od krowy jest w atkinsie nie
                    polecany raczej. Ja wprost uwielbiam ser kozi i jem go bardzo dużo, szczególnie
                    z miodem lub zieleniną. I jeszcze jedno: czy kopenhaską moga stosowac kobiety w
                    okresie menopauzy (moja mama bardzo utyła i nie moze się odchudzić). Będę
                    wdzięczna za odpowiedź:):):)

ŚCISKAM!:):)
                    NINA

• jogger Re: kawa a posiłki? 04.07.03, 21:11
                      Kozi ser powinien być OK, bo nie jest np. alergizujący jak produkty 'od krowy'.
                      Dieta kopenhaska jest niewłaściwa tylko dla dzieci, bo mogą się uzależnić od
                      kofeiny. Dieta tłuszczowa często nie sprawdza się przy nadwadze na tle hormonów
                      płciowych, typu pigułka antykncepcyjna czy nadczynność jajników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka