Dodaj do ulubionych

dom dziecka

14.07.07, 19:03
Zadano mi niedawno pytanie z prośbą o pilną odpowiedź:

Jakie są (potencjalne) źródła pomocy dla domu dziecka? Nie chodzi tylko i
wyłącznie o fundusze strukturalne bo tu akurat jakoś nie widzę żadnych
możliwości, ale jakiekolwiek inne (unijne, ONZ, fundacji itp). Czy ktoś ma
może jakiś pomysł? Jedyne co mi przychodzi do głowy to potencjalne
dofinansowanie ze środków ARR na mleko.

Coż jeszcze?
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: dom dziecka 14.07.07, 22:22
      Głównie Fundacje Prywatne firm takich jak Atlas, Orlen (Fundacja Dar
      Serca)najwięcej namiarów na takie instytucje znajdziesz na stronie
      bazy.ngo.pl/ pod hasłem organizacje grantodawcze. Jeśli potrzebujecie
      wsparcia rzeczowego (meble, zabawki, ubrania,środki czystości itp.) warto
      poszukać kontaktu z Bankiem Darów z Drugiej Ręki(www.bdr.org.pl). Dobrym
      pomysłem jest także skontaktowanie się z najbliższym oddziałem Caritas.
      • 50tka Re: dom dziecka 15.07.07, 15:48
        Dzięki za informacje.

A widzisz jakieś możliwości pozyskania wsparcia publicznego na infrastrukturę?
        Np. na remont budynku czy zakup sprzętu komputerowego? W ramach ZPORRu była
        możliwość dofinansowania np. na termomodernizację, ale dotyczyło to instytucji
        edukacyjnych, natomiast dom dziecka pod takie niestety nie podpada.

Budynek jest ponad 100-letni więc jest zabytkiem i zastanawiałem się czy np. nie
        można skorzystać ze wsparcia konserwatora zabytków?

Będę wdzięczny za wszelkie dalsze sugestie.
        • cotbus76 Re: dom dziecka 15.07.07, 17:05
          Jeśli chodzi o infrastrukturę to wybór niestety jest niewielki. Jeżeli obiekt
          jest wpisany do rejestru zabytków to możecie spróbować w Programach Operacyjnych
          Ministra Kultury - konkretnie PO Dziedzictwo Kulturowe, ale uczciwie trzeba
          sobie powiedzieć, że szanse na środki są tam niestety bardzo małe,bo zasady
          podziału środków są delikatnie mówiąc mało "przejrzyste" a decyzje ministerstwa
          czasami dość zaskakujące.Niemniej należy próbować, bo to w chwili obecnej
          największe źródło środków na prace w obiektach zabytkowych. W niektórych
          województwach tak jak u mnie na Dolnym Śląsku samorząd województwa wspiera prace
          przy obiektach zabytkowych, szczegóły konkursów znajdują się zazwyczaj na
          stronach internetowych (konkursy odbywają się zazwyczaj w I kwartale roku, ale
          często wnioski należy składać już pod koniec roku na środki na rok następny).
          Niestety są to naprawdę niewielkie środki. Niektóre powiaty i gminy podobnie jak
          ta, w której pracuję mają uchwały określające zasady przyznawania dotacji na
          remonty w obiektach zabytkowych warto więc pobuszować w Biuletynach Informacji
          Publicznej lub zapytać w Urzędzie Gminy lub Starostwie. Jeśli chodzi o
          termomodernizację obiektów użyteczności publicznej (a do takich zalicza się
          także Dom Dziecka) to niestety w grę wchodzić może jedynie kredyt preferencyjny
          (np.z "premią termomodernizacyjną" w Banku Ochrony Środowiska) lub
          dotacja/pożyczka z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony środowiska i Gospodarki Wodnej
          (każdy z nich ma swoje zasady udzielania dotacji i pożyczek należy więc
          sprawdzić u źródła czy i na jaki rodzaj pomocy możecie ewentualnie liczyć.
          Dotacje na termomodernizację obiektu będzie można prawdopodobnie pozyskać od
          przyszłego roku w EKOFUNDUSZU, który w bieżącym roku zawiesił dofinansowanie
          tego typu przedsięwzięć. Jednak wspiera on termomodernizacje kompleksowe
          obejmujące także modernizację źródła ciepła, więc nie każdy może ubiegać się o
          takie środki. Po szczegóły odsyłam na stronę EKOFUNDUSZU.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka