Dodaj do ulubionych

Frankfurt am Main

02.01.10, 12:55
Naimniejszou Metropolia Swiatowou
https://file1.npage.de/000265/12/bilder/bkm-eu-frankfurt-am-main,property=poster.jpg
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 12:58
      https://cdu-politik.de/wordpress261/wp-content/uploads/2008/08/800px-skyline_frankfurt_am_main.jpg
      • ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 13:07
        Nie tylko nowoczesny, ale tez przytulny
        https://www.martinzimmermann.de/frankfurt824.jpg
        • kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 14:19
          Niemcy zawsze zazdroscili Ametyce drapaczy chmur i szklanych budynkow .
          Nareszcie zaczeli je stawiac u siebie .
          Upodabniaja swoje miasta do znienawidzonej Ameryki :-)
          • ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 14:58
            Niemcy zazdroscili;)
            Ty jestes chory, Ty nawet nie wiesz kto New Amsterdam zalozou!
            • ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 14:59
              www.alteoper.de/
              • ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 15:08
                https://www.geo-reisecommunity.de/bild/regular/192137/Alte-Oper-Frankfurt.jpg
                • ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 15:11
                  Palmengarten
                  https://www.frankfurt.de/sixcms/media.php/688/thumbnails/PF_B1%20Palmenhaus-Dschunge%23B9E6.jpg.486240.jpg
                  • seppel Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 15:41
                    https://img689.imageshack.us/img689/1199/dsc030021.jpg
                    Ecke Kaiserstraße ,Moselstraße
                    • kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 16:04
                      W przeciwienstwie do was nie podobaja mi sie stare kamieniczki i latarenki .
                      Uwazam ze trzeba isc z duchem czasu nie utrzymywac miasto jakby zprzed 200 lat
                      wstecz .
                      Niedlugo Niemcy beda takim antycznym panstwem w ktorym wiekszosc domu bedzie
                      miala 200 lub wiecej lat !!!
                      Mnie starocie na duza skale nie imponuja ..... :-)
                      • bratjakuba Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 16:49
                        kubissreaktywacja napisał:

> W przeciwienstwie do was nie podobaja mi sie stare kamieniczki i latarenki .
                        > Uwazam ze trzeba isc z duchem czasu nie utrzymywac miasto jakby zprzed 200 lat wstecz .
                        ,
                        > Mnie starocie na duza skale nie imponuja ..... :-)
                        ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                        Bo jesteś człowiekiem bez przeszłości i przyszłości.
                        Jak bym chciał być złośliwym to bym powiedział,że w życiu nie
                        widziałeś architektury ani tu,ani tam.
                        Jeden z psalmów Dawida w starym przekładzie ks.Wujka mówi:A ubogiego z gnoju wyprowadził i na stolcu posadził.

Niemcy zaś rzeczywiście mają obsesję,ale i środki aby pokazać
                        Amerykanom,że tak naprawdę niczego w Niemczech nie zdołali zniszczyć.
                        • seppel Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 17:49
                          bratjakuba napisał:

>
                          > Niemcy zaś rzeczywiście mają obsesję,ale i środki aby pokazać
                          > Amerykanom,że tak naprawdę niczego w Niemczech nie zdołali zniszczyć.
                          .......
                          s tym mosz Recht
                          take ludzie jak uon toby i Kölner Dom obalyli (egal ob Profit oder nur Schadensfreude )
                          https://img502.imageshack.us/img502/4282/bild017pz.jpg

• seppel Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 16:37
                      https://img263.imageshack.us/img263/912/dsc00383me.jpg
                      • seppel Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 16:38
                        https://img263.imageshack.us/img263/4857/1005349.jpg
                        • seppel Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 16:40
                          https://img686.imageshack.us/img686/8660/dsc00612v.jpg
                          • seppel Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 16:40
                            https://img263.imageshack.us/img263/8369/1005466a.jpg
                            • seppel Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 17:28
                              https://img99.imageshack.us/img99/4351/dsc03641.jpg
                              • seppel Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 17:41
                                https://img695.imageshack.us/img695/2245/1005280.jpg
                                • kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 20:46
                                  Wiem ze ci sie podobaja te kamieniczki .
                                  Napisze ci wiec jeszcze roz .
                                  W 2100 roku jak twoje wnuczki beda dziadkami to te chalupki beda tak samo
                                  wygladaly i nic sie nie tam nie zmieni bo to zabytek klasy zero .
                                  Cala Ojropa bedzie takim wlasnie skansenem staroci .
                                  • kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 20:56
                                    Niejednokrotnie bedac na Manhattanie widzialem drapacze stylkowe drapacze chmur
                                    z pieknie ozdobionymi elewacjami ktore pamietaja pierwsza wojne swiatowa . Maja
                                    ponad 30 pieter !
                                    Niestety nie mam juz zdjec a nie chce mi sie tam teraz jechac zeby ci pokazac
                                    stare budynki o ktorych nawet nie sniles .

Nie zrozum mnie zle !
                                    Lubie starocie lecz nie na wielka skale jak w Ojropa ..... :-)
                                    • ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 21:30
                                      Niemcy sa i bydom zawsze fajniejsze od Ameryki, tego nie zmieni zodyn
                                      jednokomorkowiec !
                                      Miast we USA to w 30% slumsy !

Bronx pozdrawia
                                      • ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 22:39
                                        bratjakuba 02.01.10, 16:49 Odpowiedz

> W przeciwienstwie do was nie podobaja mi sie stare kamieniczki i latarenki .
                                        > Uwazam ze trzeba isc z duchem czasu nie utrzymywac miasto jakby zprzed 200 lat
                                        wstecz .
                                        ,
                                        > Mnie starocie na duza skale nie imponuja ..... :-)
                                        ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                                        Bo jesteś człowiekiem bez przeszłości i przyszłości.
                                        Jak bym chciał być złośliwym to bym powiedział,że w życiu nie
                                        widziałeś architektury ani tu,ani tam.
                                        Jeden z psalmów Dawida w starym przekładzie ks.Wujka mówi:A ubogiego z gnoju
                                        wyprowadził i na stolcu posadził.

Niemcy zaś rzeczywiście mają obsesję,ale i środki aby pokazać
                                        Amerykanom,że tak naprawdę niczego w Niemczech nie zdołali zniszczyć.

DANKE ZA TYN WPIS, Bracie !
                                        • kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 23:41
                                          ballest napisał:

> ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                                          > Bo jesteś człowiekiem bez przeszłości i przyszłości.

A na jakiej podstawie mnie oceniasz ze nie mam przeszlosci i przyszlosci ?
                                          Czy dlatego ze moj dziadek nie sluzyl w Wermachcie i niem starych bildow
                                          potwierdzajacych jego zbrodni ?

Powiem ci jeszcze Bratku Jakuba ze zyczyl bym tobie zeby chociaz twoje wnuki
                                          zobaczyly tyle swiata co ja .
                                          Bo tobie to juz chyba nie bedzie dane .....:-)

Pozdrawiam serdecznie w nowym roku z Nowego Jorku
                                          • bratjakuba Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 11:19

> ballest napisał:
                                            >
                                            > > ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                                            > > Bo jesteś człowiekiem bez przeszłości i przyszłości.
                                            >
                                            > A na jakiej podstawie mnie oceniasz ze nie mam przeszlosci i przyszlosci ?
                                            > Czy dlatego ze moj dziadek nie sluzyl w Wermachcie i niem starych bildow
                                            > potwierdzajacych jego zbrodni ?
                                            >
                                            > Powiem ci jeszcze Bratku Jakuba ze zyczyl bym tobie zeby chociaz twoje wnuki
                                            > zobaczyly tyle swiata co ja .
                                            > Bo tobie to juz chyba nie bedzie dane .....:-)
                                            >
                                            > Pozdrawiam serdecznie w nowym roku z Nowego Jorku
                                            +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                                            Drogi,młody człowieku kiedy ja oglądałem świat,Ty byłeś w stadium
                                            DNA.
                                            Znam sześć języków.W tym cztery biegle,bo realizowałem się w nich zawodowo za
                                            granicą. Znam je zatem praktycznie i w mowie i w piśmie.Ponadto potrafię się
                                            porozumieć po arabsku i w języku Tagalo.

A moje wnuki? Oj jakie masz zmartwienie!
                                            Spędzają wszystkie wakacje i dłuźsze weekend-y za granicą.
                                            Obecnie np. w niemieckich Alpach.
                                            Przynajmniej raz do roku odwiedzają Stany Zjednoczone.
                                            Najbardziej są rozbawione gdy opowiadają mi o "apartaments"
                                            swoich rówieśników kuzynów,oddzielonych ściankami z "papendekla",
                                            i porównują je z własnymi,prawdziwymi pokojami w prawdziwych murowanych domach.
                                            Podobne przykłady mogę przytoczyć ze spotkań z goścmi ze Stanów
                                            w moim własnym domu. Przez dłuższy czas po powitaniu rozmowa w każdym przypadku
                                            toczyła się wokół tego czy to naprawdę zbudowane z "brick-ów"(cegieł)i ile
                                            wynosi kredyt do spłacenia.
                                            Kiedy odpoiadłem na pierwsze -tak,a na drugie -nic,zdziwienie było jeszcze większe.
                                            A ponoć amerykanie się niczemu nie dziwią.
                                            • ballest Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 12:23
                                              Bracie jakuba, umiysz skata grac?;)
                                              Bos mu richtig fajnie trumfnou, myslam, ze jeszcze jeden jynzyk wiyncy znosz, bo
                                              po slonsku tysz poradzisz.
                                              • ballest Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 12:36
                                                https://www.meinestadt.de/images/image.php?origin=foto&id=80571
                                                • ballest Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 12:38
                                                  https://www.meinestadt.de/images/image.php?origin=foto&id=85672
                                              • bratjakuba Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 13:48
                                                ballest napisał:

> Bracie jakuba, umiysz skata grac?;)
                                                > Bos mu richtig fajnie trumfnou, myslam, ze jeszcze jeden jynzyk wiyncy znosz, b
                                                > o
                                                > po slonsku tysz poradzisz.
                                                +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                                                Co jo by boł za Ślonzok jak bych nie umioł w skata grać?

Mieli my jednego kolegi co pochodzioł z Buczacza,woj.Tarnopolskie.
                                                Miyszkoł ale od 1946 roku we Wodzisławiu,toż po ślonsku umioł
                                                lepszy niż my od Raciborza abo Opolo.Na poczontku my go brali za Ślonzoka,mioł ale jedyn feler,nie umioł grać w skata.
                                                Dwa lata trwała nauka,-tego skata,aż zaczon richtich rajcować.

Po latach jak my sie spotkali na takim zjeżdzie to padoł,że dziynki
                                                nom te studia skończoł,bo nauka była tako nudno i ciynżko,że eno te
                                                czynste przerwy na skata go podtrzimowały w odpowiednim nastroju psychicznym.

• kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 15:54
                                              WIdze ze masz niezla wiedze na temat "Kartonowych domkow" :-)
                                              To prawda . Powiem ci ze jestem pod wrazeniem twojej wiedzy !

> Drogi,młody człowieku kiedy ja oglądałem świat,Ty byłeś w stadium
                                              > DNA.
                                              > Znam sześć języków.
                                              To ze bylem w fazie DNA uwazam za duzy sukces gdyz nie zalapalem sie na dlugie
                                              przebywanie w komunie . Jestem mlody sprawny i jeszcze duzo przede mna :-)

"PAPENDECKIEL" Swietna nazwa .
                                              Znasz szesc jezykow ?
                                              WOW
                                              Nie za bardzo chce mi sie w to wierzyc ale w cztery ci uwierze ;-)

• szwager_z_laband Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 13:35
      to je richtik fajne miasto na tych obrozkach - Ballest dej jakis typ
      na jednodniowo wycieczka po Frankfurcie
      • seppel Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 21:11
        bin zwar nicht der ballest
        aber
        Römer musisz obejzec,do Laschewskich(Schwarzer Stern) na Mittag wlys-polecom Tafelspitz,
        potym po Sachsenhausen polotac und do Wagners'Apfelweinwirtschaft na Handkäse mit Musik und Bembel Äppelwoi.
        • szwager_z_laband Re: Frankfurt am Main 04.01.10, 08:30
          Dziynki, to sie na zicher pszido:)
          • ballest Re: Frankfurt am Main 04.01.10, 12:49
            Handkäse mit Musik!
            Ja tam je wpierony cebule und dann gibt es musik;)

Sachsenhausen to je calkiem inny Frankfurt!
            Warto ale uobejrzec ZOO i Palmengarten, no i Frankfurt mou tkzw. Museumufer,
            gynau am Sachsenhäuser Mainufer!
            de.wikipedia.org/wiki/Museumsufer
            auch Nacht der Museen in Frankfurt und Offenbach am Main hat einen hohen
            Bekanntheitsgrad erlangt.
            • szwager_z_laband Re: Frankfurt am Main 04.01.10, 21:06
              tysz Dziynki - tysz wszkryfna do kajeta;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka