ballest 02.01.10, 12:55 Naimniejszou Metropolia Swiatowou Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 14:19 Niemcy zawsze zazdroscili Ametyce drapaczy chmur i szklanych budynkow . Nareszcie zaczeli je stawiac u siebie . Upodabniaja swoje miasta do znienawidzonej Ameryki :-) Odpowiedz Link
ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 14:58 Niemcy zazdroscili;) Ty jestes chory, Ty nawet nie wiesz kto New Amsterdam zalozou! Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 16:04 W przeciwienstwie do was nie podobaja mi sie stare kamieniczki i latarenki . Uwazam ze trzeba isc z duchem czasu nie utrzymywac miasto jakby zprzed 200 lat wstecz . Niedlugo Niemcy beda takim antycznym panstwem w ktorym wiekszosc domu bedzie miala 200 lub wiecej lat !!! Mnie starocie na duza skale nie imponuja ..... :-) Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 16:49 kubissreaktywacja napisał: > W przeciwienstwie do was nie podobaja mi sie stare kamieniczki i latarenki . > Uwazam ze trzeba isc z duchem czasu nie utrzymywac miasto jakby zprzed 200 lat wstecz . , > Mnie starocie na duza skale nie imponuja ..... :-) ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Bo jesteś człowiekiem bez przeszłości i przyszłości. Jak bym chciał być złośliwym to bym powiedział,że w życiu nie widziałeś architektury ani tu,ani tam. Jeden z psalmów Dawida w starym przekładzie ks.Wujka mówi:A ubogiego z gnoju wyprowadził i na stolcu posadził. Niemcy zaś rzeczywiście mają obsesję,ale i środki aby pokazać Amerykanom,że tak naprawdę niczego w Niemczech nie zdołali zniszczyć. Odpowiedz Link
seppel Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 17:49 bratjakuba napisał: > > Niemcy zaś rzeczywiście mają obsesję,ale i środki aby pokazać > Amerykanom,że tak naprawdę niczego w Niemczech nie zdołali zniszczyć. ....... s tym mosz Recht take ludzie jak uon toby i Kölner Dom obalyli (egal ob Profit oder nur Schadensfreude ) Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 20:46 Wiem ze ci sie podobaja te kamieniczki . Napisze ci wiec jeszcze roz . W 2100 roku jak twoje wnuczki beda dziadkami to te chalupki beda tak samo wygladaly i nic sie nie tam nie zmieni bo to zabytek klasy zero . Cala Ojropa bedzie takim wlasnie skansenem staroci . Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 20:56 Niejednokrotnie bedac na Manhattanie widzialem drapacze stylkowe drapacze chmur z pieknie ozdobionymi elewacjami ktore pamietaja pierwsza wojne swiatowa . Maja ponad 30 pieter ! Niestety nie mam juz zdjec a nie chce mi sie tam teraz jechac zeby ci pokazac stare budynki o ktorych nawet nie sniles . Nie zrozum mnie zle ! Lubie starocie lecz nie na wielka skale jak w Ojropa ..... :-) Odpowiedz Link
ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 21:30 Niemcy sa i bydom zawsze fajniejsze od Ameryki, tego nie zmieni zodyn jednokomorkowiec ! Miast we USA to w 30% slumsy ! Bronx pozdrawia Odpowiedz Link
ballest Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 22:39 bratjakuba 02.01.10, 16:49 Odpowiedz kubissreaktywacja napisał: > W przeciwienstwie do was nie podobaja mi sie stare kamieniczki i latarenki . > Uwazam ze trzeba isc z duchem czasu nie utrzymywac miasto jakby zprzed 200 lat wstecz . , > Mnie starocie na duza skale nie imponuja ..... :-) ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Bo jesteś człowiekiem bez przeszłości i przyszłości. Jak bym chciał być złośliwym to bym powiedział,że w życiu nie widziałeś architektury ani tu,ani tam. Jeden z psalmów Dawida w starym przekładzie ks.Wujka mówi:A ubogiego z gnoju wyprowadził i na stolcu posadził. Niemcy zaś rzeczywiście mają obsesję,ale i środki aby pokazać Amerykanom,że tak naprawdę niczego w Niemczech nie zdołali zniszczyć. DANKE ZA TYN WPIS, Bracie ! Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 02.01.10, 23:41 ballest napisał: > ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ > Bo jesteś człowiekiem bez przeszłości i przyszłości. A na jakiej podstawie mnie oceniasz ze nie mam przeszlosci i przyszlosci ? Czy dlatego ze moj dziadek nie sluzyl w Wermachcie i niem starych bildow potwierdzajacych jego zbrodni ? Powiem ci jeszcze Bratku Jakuba ze zyczyl bym tobie zeby chociaz twoje wnuki zobaczyly tyle swiata co ja . Bo tobie to juz chyba nie bedzie dane .....:-) Pozdrawiam serdecznie w nowym roku z Nowego Jorku Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 11:19 kubissreaktywacja napisał: > ballest napisał: > > > ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ > > Bo jesteś człowiekiem bez przeszłości i przyszłości. > > A na jakiej podstawie mnie oceniasz ze nie mam przeszlosci i przyszlosci ? > Czy dlatego ze moj dziadek nie sluzyl w Wermachcie i niem starych bildow > potwierdzajacych jego zbrodni ? > > Powiem ci jeszcze Bratku Jakuba ze zyczyl bym tobie zeby chociaz twoje wnuki > zobaczyly tyle swiata co ja . > Bo tobie to juz chyba nie bedzie dane .....:-) > > Pozdrawiam serdecznie w nowym roku z Nowego Jorku +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Drogi,młody człowieku kiedy ja oglądałem świat,Ty byłeś w stadium DNA. Znam sześć języków.W tym cztery biegle,bo realizowałem się w nich zawodowo za granicą. Znam je zatem praktycznie i w mowie i w piśmie.Ponadto potrafię się porozumieć po arabsku i w języku Tagalo. A moje wnuki? Oj jakie masz zmartwienie! Spędzają wszystkie wakacje i dłuźsze weekend-y za granicą. Obecnie np. w niemieckich Alpach. Przynajmniej raz do roku odwiedzają Stany Zjednoczone. Najbardziej są rozbawione gdy opowiadają mi o "apartaments" swoich rówieśników kuzynów,oddzielonych ściankami z "papendekla", i porównują je z własnymi,prawdziwymi pokojami w prawdziwych murowanych domach. Podobne przykłady mogę przytoczyć ze spotkań z goścmi ze Stanów w moim własnym domu. Przez dłuższy czas po powitaniu rozmowa w każdym przypadku toczyła się wokół tego czy to naprawdę zbudowane z "brick-ów"(cegieł)i ile wynosi kredyt do spłacenia. Kiedy odpoiadłem na pierwsze -tak,a na drugie -nic,zdziwienie było jeszcze większe. A ponoć amerykanie się niczemu nie dziwią. Odpowiedz Link
ballest Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 12:23 Bracie jakuba, umiysz skata grac?;) Bos mu richtig fajnie trumfnou, myslam, ze jeszcze jeden jynzyk wiyncy znosz, bo po slonsku tysz poradzisz. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 13:48 ballest napisał: > Bracie jakuba, umiysz skata grac?;) > Bos mu richtig fajnie trumfnou, myslam, ze jeszcze jeden jynzyk wiyncy znosz, b > o > po slonsku tysz poradzisz. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Co jo by boł za Ślonzok jak bych nie umioł w skata grać? Mieli my jednego kolegi co pochodzioł z Buczacza,woj.Tarnopolskie. Miyszkoł ale od 1946 roku we Wodzisławiu,toż po ślonsku umioł lepszy niż my od Raciborza abo Opolo.Na poczontku my go brali za Ślonzoka,mioł ale jedyn feler,nie umioł grać w skata. Dwa lata trwała nauka,-tego skata,aż zaczon richtich rajcować. Po latach jak my sie spotkali na takim zjeżdzie to padoł,że dziynki nom te studia skończoł,bo nauka była tako nudno i ciynżko,że eno te czynste przerwy na skata go podtrzimowały w odpowiednim nastroju psychicznym. Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 15:54 WIdze ze masz niezla wiedze na temat "Kartonowych domkow" :-) To prawda . Powiem ci ze jestem pod wrazeniem twojej wiedzy ! > Drogi,młody człowieku kiedy ja oglądałem świat,Ty byłeś w stadium > DNA. > Znam sześć języków. To ze bylem w fazie DNA uwazam za duzy sukces gdyz nie zalapalem sie na dlugie przebywanie w komunie . Jestem mlody sprawny i jeszcze duzo przede mna :-) "PAPENDECKIEL" Swietna nazwa . Znasz szesc jezykow ? WOW Nie za bardzo chce mi sie w to wierzyc ale w cztery ci uwierze ;-) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 13:35 to je richtik fajne miasto na tych obrozkach - Ballest dej jakis typ na jednodniowo wycieczka po Frankfurcie Odpowiedz Link
seppel Re: Frankfurt am Main 03.01.10, 21:11 bin zwar nicht der ballest aber Römer musisz obejzec,do Laschewskich(Schwarzer Stern) na Mittag wlys-polecom Tafelspitz, potym po Sachsenhausen polotac und do Wagners'Apfelweinwirtschaft na Handkäse mit Musik und Bembel Äppelwoi. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Frankfurt am Main 04.01.10, 08:30 Dziynki, to sie na zicher pszido:) Odpowiedz Link
ballest Re: Frankfurt am Main 04.01.10, 12:49 Handkäse mit Musik! Ja tam je wpierony cebule und dann gibt es musik;) Sachsenhausen to je calkiem inny Frankfurt! Warto ale uobejrzec ZOO i Palmengarten, no i Frankfurt mou tkzw. Museumufer, gynau am Sachsenhäuser Mainufer! de.wikipedia.org/wiki/Museumsufer auch Nacht der Museen in Frankfurt und Offenbach am Main hat einen hohen Bekanntheitsgrad erlangt. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Frankfurt am Main 04.01.10, 21:06 tysz Dziynki - tysz wszkryfna do kajeta;) Odpowiedz Link