Dodaj do ulubionych

Antysemityzm.

30.12.10, 09:50
wiadomosci.onet.pl/kraj/sikorski-domaga-sie-dzialan-ws-antysemityzmu,1,4093965,wiadomosc.html----------------------------------------------------------------------
Juz niydugo w polskich mediach bydzie sie robic szum bo w lutym mo wyjsc nowo kszionszka T.Grossa na tymat polskygo antysemityzmu w Polsce.
Obserwuj wątek
    • 1fatum Re: Antysemityzm. 30.12.10, 10:10
      Czym żyją Polacy.
      Trochę niespójne maja uczucia. Nienawidzą Żydów, a za razem ich kochają. Kładą na Wawelu i palą w stodołach. Nawet historia jest zakłamana i omija niewygodne tematy. Robi się "giewałt" kiedy ktoś wyciągnie nieco brudów na powierzchnię. "Giewałt" tym większy im więcej w oskarżeniach jest prawdy.

Może niebawem każdemu na ulicy łyse osiłki w glanach będą kazały robić Schwanzparde w poszukiwaniu Żyda.

www.youtube.com/watch?v=FeRMKzQW2w8&feature=related

PIŁSUDSKI JÓZEF - spolszczony Litwin, prawdopodobnie z przodkami żydowskimi, mason, karierę polityczną umożliwiło mu drugie małżeństwo z Żydówką i popieranie przez niego interesów żydostwa w II. Rzplitej. Agent Austrii i Prus, a także, podobno Japonii i Rosji. Przeciwnik zjednoczenia Państwa z Księstwem Wielkopolskim i Śląskiem przez wojną. Nieudolny polityk i wojskowy, któremu jednak środowiska pseudopatriotyczne [m.in. KPN] przypisują wyzwolenie Polski z zaborów i określają go głównym twórcą II Rzplitej. Tymczasem II Rzplita powstała, bo nikt nas nie chciał. Po I. wojnie światowej eks-mocarstwa wpadały w tarapaty wskutek wewnętrznych bardzo silnych ruchów narodowowyzwoleńczych w całej Europie po petersburskim przewrocie Lenina, kiedy to ten żyd Ulianow obalił legalny rząd Kiereńskiego. Powstały wtedy: Węgry, Czechy, Jugosławia, Litwa, i szereg innych państw. Np. w Niemczech wówczas wybuchła rewolucja robotnicza wywołana przez Żydów: K. Liebknechta i R Luxemburg, ale wkrótce potem Niemcy opamiętali się i ich powiesili. Typowo I wojna światowa na terenach polskich kończyła się tak: żołnierze któregoś z trzech mocarstw zostawiali mieszkańcom broń, zabierali bydło i dobytek i powracali do swych krajów. Dzisiaj dowiadujemy się że to marszałek Piłsudski w ogniu ostrej walki wyzwolił Polskę z zaborów po wymarszu z Oleandrów w 1914 r.! Tylko dlaczego został przywieziony przez samego zaborcę w pociągu [listopad 1918r.], żeby jego wojska tępić do cna, tego nikt nie próbuje dociec?
      14. Piłsudski był agentem Niemiec[którzy go osadzili na stolcu w Warszawie] i Austrii, i był wrogiem przyłączenia Śląska i Wielkopolski do macierzy. Przez Wielkopolan został nawet nazwany publicznie zdrajcą.

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8AU0Vi6GpQ0J:www.pardon.pl/uzytkownik/1420/erilo+selman+pi%C5%82sudski&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
      • bratjakuba Re: Antysemityzm. 30.12.10, 22:52
        Kiedyś za antysemitę uważany był ten, kto nienawidził żydów, teraz ten, kogo nienawidzą żydzi.
        To cytat z tekstu,do którego link znajduje się o jeden wpis wyżej.

A tu trochę na potwierdzenie tej prawdy.
        www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1880
        • 1fatum Re: Antysemityzm. 31.12.10, 20:34
          bratjakuba napisał:

> Kiedyś za antysemitę uważany był ten, kto nienawidził żydów, teraz ten, kogo
          > nienawidzą żydzi.

> To cytat z tekstu,do którego link znajduje się o jeden wpis wyżej.
          >
          > A tu trochę na potwierdzenie tej prawdy.
          > www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1880

BracieJkuba, z uwagą i powagą przeczytałem Twoja wypowiedź oraz link.
          Z pokorą przyznaję, że jestem antysemitą.
          Żydzi niczego złego mi nie uczynili, ale jestem antysemitą. Tak mnie wychowano. Nie, nie w domu, ale w szkole i kościele.
          Przyznaję, że niewielu Żydów znałem (chyba, że się z żydostwem ukrywali) i nic do nich nie mam.
          Nawet jedną Żydówkę "pukałem" i stwierdzam, że nie miała ona w poprzek, jak to niektórzy imputują. Ładna była i zgrabna, więc gdybym wcześniej wiedział, że jest Żydówką, też bym ją "puknął".

Prawdziwa trauma się rozpoczyna w centrum Polski, kiedy ludzie na trzeźwo i po pijaku nienawidzą Żydów. Nienawidzą, choć ich nie znają.
          Chyba ja tez nienawidzę, choć ich poznałem, a nawet w Żydówce maczałem.

Kiedy weźmiemy hitlerowskie Niemcy, to owa niechęć była prawnie usankcjonowana i nakazana, ale pół wieku po wojnie w Polsce?

Obrazek z Łodzi.:
          już po wyjściu z dworca Łódź Fabryczna w oczy kluję rysunek gwiazdy Dawida na szubienicy namalowany na murze domu. Ulica Narutowicza i napis: "Żydzi do gazu", a za chwilę bardziej materialistyczny - "Żydzi zapłaćcie za gaz".

Dobrze, graffiti, to społeczna nisza. Tylko, że ja mam podobne odczucia.
          Sam siebie pytam się czemu?
          Na pewno nie z domu ową nienawiść wyniosłem. Ze szkoły też nie. Zostaje trzecia ewentualność ......
          (nie napiszę jaka, by Twoich "B-J" religijnych uczuć nie urazić.
          • cirano Re: Antysemityzm. 01.01.11, 11:27
            Ta trzecio możliwość jest, wybacz fatum że zabieram głos, z kościoła (?)
            Nigdy nie byłem konfrontowany z antysemityzmem, a tych trąbiących o nienawiści do Żydów bez specjalnych przekoniań, jusz uod bajtla traktowałem jak niepoprawnych idiotów. W mojej okolicy nie było takowych, dziynki Bogu, zbyt wielu. Antysemityzm jest wg. mnie typowym dla "kochających miłosierne serce Jezusa". Też Żyda
            • bratjakuba Re: Antysemityzm. 01.01.11, 12:11
              Judaiizm to religia jednocząca naród wybrany i tworząca państwo Izrael.
              Izrael to jedność panśtwa, narodu i religii.
              Katolicyzm to jedność religii ponad państwami i bez podziału na narody.

Antysemityzm i antykatolicyzm są dziećmi jednej matki, nienawiści.
              Dla tego bym się tak bardzo nie chwalił tego typu filozofią a raczej jej brakiem.
            • 1fatum Re: Antysemityzm. 01.01.11, 12:25
              Zauważyłem, że najmniej nienawiści do innych występuje tam, gdzie jest różnorodność narodowa i wyznaniowa. Im bliżej granic, tym tolerancja większa. Owa nienawiść jest pielęgnowana nawet przy braku obcych i ich rolę odgrywają polityczni przeciwnicy. Im bliżej centrum, tym poziom nienawiści większy. By nie być posądzonym o gołosłowność niech za dowód posłużą ostanie cyrki pod prezydenckim pałacem. Tam nawet święty symbol męki pańskiej posłużył za środek do szerzenia nienawiści. Zarysował się nawet podział wśród kleru.
              Podobnych zachowań nie umiem sobie wyobrazić u prawosławnych, protestantów czy św. Jehowy.
              U muslimów i owszem, ale wynika to z ich fanatyzmu.

Nie ma potrzeby posiadać wybujałej wyobraźni, aby wiedzieć w jakim duchu owi demonstranci wychowali swoje dzieci i wnuki.
              Tematyka żydowska jest bardziej aktualna niż problemy społeczno-polityczne.

Przykład:

www.youtube.com/watch?v=ucix1c9lwQs&feature=related
              • cirano Re: Antysemityzm. 01.01.11, 13:03
                Opowiadoł mi fater ze swoigo życia. Skończył 18-ka, zarobioł, to mioł prawo sie nowy ancug kupić. Posłała go matka do Sosnowca, a uon sie wzion kolegi z sobom. Prziszli do jakigoś żydowskigo na Modrzejewskij geszeftu, kozali sie doradzić... Żydek doł uojcu ancug jak sie patrzy, uociec przimierzył, kolega wejrzoł, -dobry, bierymy. W doma kozała sie matka tyn zakup zaprezyntować i ....haja. Tyn okazoł sie dużo brzidki i za wiely. Nazot s niym, tym lompym! Wina Żyda że pozbył sie ancuga?
                Nawet fater pedzioł że to wina jejich gupoty, ftoro Żyd (jego prawo), wykorzystoł.
                Niy bou antysemitom, choć (katolik), niy pszoł Żydom, ale tysz jich niy tympił.
                A jo jich podziwiom po tym wszyskim co przeszli i co sobom prezyntujom
    • 1fatum Re: Antysemityzm. 01.01.11, 13:06
      Jeszcze jeden dowód na działalność nie(moralnych) autorytetów wpływających na wychowanie młodzieży podczas katechezy. Nie dziwmy się zatem rosnącej faszyzacji i ksenofobii.
      Mamy w jednym worku Żydów, pedałów, lesbijki, komunistów, .... i kiedy dokonamy ich koncentracji w jednym miejscu, to zgodnie z sugestią wielebnego potrzeba tylko ognia jak w Jedwabnem.

www.youtube.com/watch?v=akNs5JOhPVU&NR=1
      • bratjakuba Re: Antysemityzm. 01.01.11, 14:35
        Piykny temat,ni ma co.
        W som rouz na Dziediontko i Nowy Rok.
        Wie die konfession so die prozession!
        • bratjakuba Re: Ekumenizm. 01.01.11, 16:17

Ekumenizm....
          Szoł ech niedowno bez most na Wisle kole Skoczowa.
          Wysoooko na tregrze stoł chop i zdowało mi sie,że chce skoczyć do doła.
          Wody tam ni ma wiela,ale ze wiyrchu jake 10 metrow,toż zabić sie idzie.
          Podlecioł ech ku nimu i wrzeszcza: stoooj!!! Nie rob tego.Przeca je tela
          roztomańtych przileżytości w zyciu,dlo kierych sie opłaci żyć!
          A jake ? sie pyto tyn niedoszły samoboj.
          Dyć przeca mocka...jeześ wierzyncy abo ateista?
          " Wiwerzoncy i co"?
          Bo jo tyż. A je,żes chrześcian abo żyd?
          "Chrześcian" abo co?
          No, bo jo tyż! Jeześ katolik abo protestant?
          "Protestant"
          Jo tyż! Aś je Episkopal abo Baptysta?
          "Baptysta"
          Widzisz i jo tyz! A z jakigo kościoła?Z Kościół Chrześcijan Baptystów Pana abo Biblijnego Kościóła Baptystycznego?
          " Z Kościoła Pana"
          Podziwej sie! Jo take!
          Jeześ z piyrwotnego kościoła Pana abo Reformowanego kościoła Pana?
          " Ze reformowanego kościoła"
          Niy może byc!? jo tyż ze reformowanego. A jeześ ze reformowanego w 1878
          abo ze kościoła Pana reformowanego we 1915?
          " ze reformowanego w roku 1915"
          Nooo...padom toż cie ddopadło. Tośoś sie doczekoł bezbożno kocio wiaro... i pyrt,szturchnoł ech go,co polecioł ku dołu choby ta Marzanka na wiesna.

• 1fatum Re: Ekumenizm. 01.01.11, 16:27
            bratjakuba napisał:

>
            > Ekumenizm....
            > Szoł ech niedowno bez most na Wisle kole Skoczowa.
            > Wysoooko na tregrze stoł chop i zdowało mi sie,że chce skoczyć do doła.
            > Wody tam ni ma wiela,ale ze wiyrchu jake 10 metrow,toż zabić sie idzie.
            > Podlecioł ech ku nimu i wrzeszcza: stoooj!!! Nie rob tego.Przeca je tela
            > roztomańtych przileżytości w zyciu,dlo kierych sie opłaci żyć!
            > A jake ? sie pyto tyn niedoszły samoboj.
            > Dyć przeca mocka...jeześ wierzyncy abo ateista?
            > " Wiwerzoncy i co"?
            > Bo jo tyż. A je,żes chrześcian abo żyd?
            > "Chrześcian" abo co?
            > No, bo jo tyż! Jeześ katolik abo protestant?
            > "Protestant"
            > Jo tyż! Aś je Episkopal abo Baptysta?
            > "Baptysta"
            > Widzisz i jo tyz! A z jakigo kościoła?Z Kościół Chrześcijan Baptystów Pana abo
            > Biblijnego Kościóła Baptystycznego?
            > " Z Kościoła Pana"
            > Podziwej sie! Jo take!
            > Jeześ z piyrwotnego kościoła Pana abo Reformowanego kościoła Pana?
            > " Ze reformowanego kościoła"
            > Niy może byc!? jo tyż ze reformowanego. A jeześ ze reformowanego w 1878
            > abo ze kościoła Pana reformowanego we 1915?
            > " ze reformowanego w roku 1915"
            > Nooo...padom toż cie ddopadło. Tośoś sie doczekoł bezbożno kocio wiaro... i pyr
            > t,szturchnoł ech go,co polecioł ku dołu choby ta Marzanka na wiesna.

I tym sposobem wierzącym najlepiej się zabijało innych wierzących z imieniem Boga na ustach.

Z tej powiastki morał taki, iż nie żałuj cudzej doli, bo za Twoje dobre serce ktoś cię jeszcze opie ....li.
        • 1fatum Re: Antysemityzm. 01.01.11, 16:22
          bratjakuba napisał:

> Piykny temat,ni ma co.
          > W som rouz na Dziediontko i Nowy Rok.
          > Wie die konfession so die prozession!

Bardzo przepraszam.
          Uniżenie proszę podać właściwy termin.

Złej tanecznicy i rąbek u spódnicy zawadza. Jak nie Boże Narodzenie, to Wielkanoc, czy innego świętego.
          Szkoda, że antysemici nie stosowali się do kalendarza i uroczystości.

Powiem więcej - ten termin jest jak najbardziej właściwy.
          Ludzie byli w świątyni, skandali sobie życzenia (mam nadzieję, że szczere) i nawet poznali jakąś filmową opowieść wigilijną, gdzie totalna łachudra doznaje przemiany w dobrego człowieka.
          Czyżbyś B-J, był tak malej wiary, że ludzkie zło zaszkodzi Dzieciątku, a złych nie przywiedzie na drogę cnoty?
          To właśnie wiara w dobro i miłość sprawiły ponad 20 wieczny zwycięski pochód wary chrześcijańskiej.
          Mistrz z Nazaretu nie pytał magów o dni dobre lub złe. On działał.
          My też nie możemy odpuszczać kanaliom, bo jak pamiętam była przypowieść o szabacie, ...

Mat. 14.1. I zdarzyło się, że gdy przyszedł w szabat zjeść posiłek w domu pewnego z archontów faryzeuszy, oni go podpatrywali.
          14.2. I oto był przed nim pewien człowiek chory na wodną puchlinę.
          14.3. Wtedy Jezus zapytał uczonych w zakonie i faryzeuszów, mówiąc: Czy wolno w szabat uzdrawiać, czy też nie?
          14.4. A oni milczeli.
          A obejmując go, uzdrowił i odprawił.
          14.5. Potem rzekł do nich:
          Jeśli syn któregoś z was lub wół wpadnie do studni, czy nie wyciągnie go zaraz w dzień szabatu?
          14.6. I nie mogli mu na to dać odpowiedzi.

Tak więc biblijnym wzorem, uważam, że każdy czas jest dobry dla poprawy ludzi.
          • bratjakuba Re: Antysemityzm. 01.01.11, 16:55
            1fatum napisał:

> bratjakuba napisał:
            >
            > > Piykny temat,ni ma co.
            > > W som rouz na Dziediontko i Nowy Rok.
            > > Wie die konfession so die prozession!
            >
            > *************************************************
            >
            > Tak więc biblijnym wzorem, uważam, że każdy czas jest dobry dla poprawy ludzi.
            -----------------------------------------------------------------------------------------------
            Dobrze uważasz ale lepiej zacytuj Lenina,będziesz bardziej wiarygodny a frazy będą podobne.
            • kubiss Re: Antypolonizm 01.01.11, 18:33
              Fatum po prostu zazdrosci Grossowi wydania dwoch ksiazek i tej slawy :-)
              Coz stoi na przeszkodzie napisac podobna ksiazke .
              Wolny jest chyba tylko temat o Cyganach .
              O polskich przesladowaniach narodowosci cyganskiej jeszcze nikt nie pisal !
              Ja bym sie pospieszyl na jego miejscu bo w glowie Grossa z pewnoscia rodzi sie juz trzecia antypolska powiesc .
            • 1fatum Re: Antysemityzm. 01.01.11, 18:49
              bratjakuba napisał:

> Dobrze uważasz ale lepiej zacytuj Lenina,będziesz bardziej wiarygodny a frazy b
              > ędą podobne.

W tej materii daję wiarę bardziej doświadczonemu i z szacunkiem chylę czoło przed znawcą treści pism głównego ideologa komunizmu.
              Co autorytet, to autorytet.
    • bratjakuba Re: Antysemityzm. 01.01.11, 20:09
      Jeszcze nie całkiem katolik a już antysemita.

Dwaj bardzo biedni żydzi zobaczyli na drzwiach kościoła w Bostonie kartkę
      a na niej napis głoszący: Kto się ochrzci w tym kościele otrzyma nagrodę
      w wysokości 100 USD.
      Długo się wahali czy zdradzić wiarę przodków aż doszli do wniosku,że najpierw spróbuje
      jeden a jak nie będzie bolało to dopiero drugi.
      Los padł na Szlomę.Wchodzi do kościoła a Chaim marznie na zewnątrz czekając godzinę,dwie,trzy.
      Wreszcie Szloma wrócił,błyszcząc z daleka jak księżyc w pełni.
      No i co? Jak tam było? pyta Chaim.
      Wspaniale! Wykąpali mnie,wyprali moje ubranie,wyczyścili moje buty a na koniec po chrzcie zakonnice wyprawiły ucztę na moją cześć.
      A pieniądze masz?
      Szloma zrobił minę pełną pogardy: To jest właśnie to czego u was żydów nie znoszę najbardziej.
      Ciągle myślicie tylko o pieniądzach.

• 1fatum Re: Antysemityzm. 01.01.11, 23:15
        bratjakuba napisał:

> Jeszcze nie całkiem katolik a już antysemita.
        >
        > Dwaj bardzo biedni żydzi zobaczyli na drzwiach kościoła w Bostonie kartkę
        > a na niej napis głoszący: Kto się ochrzci w tym kościele otrzyma nagrodę
        > w wysokości 100 USD.
        > Długo się wahali czy zdradzić wiarę przodków aż doszli do wniosku,że najpierw s
        > próbuje
        > jeden a jak nie będzie bolało to dopiero drugi.
        > Los padł na Szlomę.Wchodzi do kościoła a Chaim marznie na zewnątrz czekając god
        > zinę,dwie,trzy.
        > Wreszcie Szloma wrócił,błyszcząc z daleka jak księżyc w pełni.
        > No i co? Jak tam było? pyta Chaim.
        > Wspaniale! Wykąpali mnie,wyprali moje ubranie,wyczyścili moje buty a na koniec
        > po chrzcie zakonnice wyprawiły ucztę na moją cześć.
        > A pieniądze masz?
        > Szloma zrobił minę pełną pogardy: To jest właśnie to czego u was żydów nie znos
        > zę najbardziej.
        > Ciągle myślicie tylko o pieniądzach.

Dobre.

Chyba się na mnie nie gniewasz, ale lubię z Tobą polemizować.
        Trzeba ruszyć rozumem, aby nie wypaść jak "geniusze".
    • 1fatum Re: Antysemityzm. 02.01.11, 14:49
      Kim jest Polak-antysemita?

Nie popełnię błędu, kiedy powiem, że około 90% bez względu na wiek i płeć.

Dowód? - proszę bardzo. wypowiedzi antysemickie na forum. Głównie piszą tam ludzie młodzi. Nie wiem, czy 1% z nich widziało Żyda z bliska i w naturze, a jednak są antysemitami.

wiadomosci.onet.pl/forum.html?discId=10544185&threadId=79509917&AppID=15#forum:MSwxNSwxMSw3OTUwOTkxNywyMDM0NzkwNjksMTA1NDQxODUsMCxmb3J1bTAwMS5qcw==
      • bratjakuba Re: Antysemityzm. 02.01.11, 15:14
        1fatum napisał:

> Kim jest Polak-antysemita?
        >
        > Nie popełnię błędu, kiedy powiem, że około 90% bez względu na wiek i płeć.
        >
        > Dowód? - proszę bardzo. wypowiedzi antysemickie na forum. Głównie piszą tam lud
        > zie młodzi. Nie wiem, czy 1% z nich widziało Żyda z bliska i w naturze, a jedna
        > k są antysemitami.
        >
        > wiadomosci.onet.pl/forum.html?discId=10544185&threadId=79509917&AppID=15#forum:MSwxNSwxMSw3OTUwOTkxNywyMDM0NzkwNjksMTA1NDQxODUsMCxmb3J1bTAwMS5qcw==
        ---------------------------------------------------------------------------------------------------
        Mylisz sie w swoim wniosku.
        Właśnie zapadł wyrok w sprawie transparentów eksponowanych na jakimś meczu piłkarskim przez kibiców przeciwnej drużyny.
        Napisy brzmiały:"Śmierć garbatym nosom", a na drugim była przekreślona karykatura Żyda w jarmułce.Idąc na mecz nieśli także transparent "Nadciąga aryjska horda".
        Niektórzy,stosunkowo liczni wymachiwali chorągiewkami z napisem : "Jude won"
        Aresztowano w tej sprawie kilkanaście osób ale śledztwo umorzono bo aresztowani
        nie mieli pojęcia co dokładnie oznaczają te napisy.Nie zdawali sobie sprawy-wg prokuratora ze znaczenia tych słów.
        Sprawa jest zaskarżana ponownie przez organizacje żydowskie ale ci młodzi lidzie
        nigdy na oczy nie widzieli żyda a kojarzy się on jedynie z wrażym klubem piłkarskim,
        który w archaicznej co prawda przeszłości miał pewne związki z żydami,którzy w tym mieście
        stanowili 30% ludności.

• bratjakuba Re: PS 02.01.11, 15:23
          Prezes Aleksander Bentkowski ( były minister sprawiedliwości-uwaga moja)stwierdził, że "prokuratura znalazła właściwą miarę dla oceny tego zdarzenia", bo - jego zdaniem - antysemickie transparenty były tylko żartem.

1,34962,8889269,_Smierc_garbatym_nosom___Umorzone_sledztwo
          • kubiss Re: PS 02.01.11, 16:22
            Zeby wdawac sie w taka polemike o Zydach wartalo by ich chociaz raz zobaczyc w realu .
            Poznac ich kulture i zaczerpnac o niech elementarna wiedze .
            To samo dotyczy sie polskiego antysemityzmu .
            Moze 3% Polakow widzialo Zyda lub mialo z nimi jakis posredni zwiazek .
            A wedlug Fatum 90 % jest antysemitami .

Te 90% jest takimi antysemitami jak i fatum .:-)
        • 1fatum Re: Antysemityzm. 02.01.11, 17:03
          bratjakuba napisał:

> --------------------
          > Mylisz sie w swoim wniosku.
          > Właśnie zapadł wyrok w sprawie transparentów eksponowanych na jakimś meczu piłk
          > arskim przez kibiców przeciwnej drużyny.
          > Napisy brzmiały:"Śmierć garbatym nosom", a na drugim była przekreślona karykatu
          > ra Żyda w jarmułce.Idąc na mecz nieśli także transparent "Nadciąga aryjska hor
          > da".
          > Niektórzy,stosunkowo liczni wymachiwali chorągiewkami z napisem : "Jude won"
          > Aresztowano w tej sprawie kilkanaście osób ale śledztwo umorzono bo aresztowani
          >
          > nie mieli pojęcia co dokładnie oznaczają te napisy.Nie zdawali sobie sprawy-wg
          > prokuratora ze znaczenia tych słów.
          > Sprawa jest zaskarżana ponownie przez organizacje żydowskie ale ci młodzi lidzi
          > e
          > nigdy na oczy nie widzieli żyda a kojarzy się on jedynie z wrażym klubem piłkar
          > skim,
          > który w archaicznej co prawda przeszłości miał pewne związki z żydami,którzy w
          > tym mieście
          > stanowili 30% ludności.

Starożytni mieli więcej czasu na przemyślenia i zacytuję ponadczasową mądrość za Seneką Starszym: Errare humanum est, in errore perservare stultum - błądzić jest rzeczą ludzką, trwać w błędzie - głupotą.

Nie ma nikogo ze śmiertelnych nieomylnego, ale mimo mojej niedoskonałości gotów jestem się spierać o polski antysemityzm.

Zacznę od podanego przykładu z piłkarskiego stadionu.
          Posługującym się antyżydowskimi transparentami wcale nie chodziło o dawne żydowskie korzenie wrażego klubu. Są oni zbyt prości, aby studiować klubową genealogię. Owo tłumaczenie, że nie znali znaczenia tego czym wymachiwali nie trzyma się kupy. Mamy do czynienia ze zorganizowaną akcja, gdzie grupa ludzi wspólnie i w porozumieniu wchodzi w posiadanie jednakowych symboli w celu wykorzystania ich do poniżenia przeciwnika. Używają znienawidzonego i obrzydliwego w Polsce symbolu obrazy, jakim jest Żyd.

Organa ścigania udały, że wierzą w ich nieświadomość i sąd również puścił do nich oko.

Antysemityzm w Polsce jest faktem, tak samo jak ksenofobia. Kiedy rozejdzie się smród, to wszyscy jakoś starają się sprawę tłumaczyć i bagatelizować, jak choćby na tym forum niektóre wypowiedzi.

Czy inne antyżydowskie wypowiedzi z dyskusji na Onecie też stanowią nieświadome wpisy?

Jeżeli tak, to pojawia się alternatywa. Albo Polacy są antysemitami, albo idiotami.
      • bratjakuba Re: Antysemityzm. 02.01.11, 17:12
        1fatum napisał:

> Kim jest Polak-antysemita?
        >
        > Nie popełnię błędu, kiedy powiem, że około 90% bez względu na wiek i płeć.
        >
        > Dowód? - proszę bardzo. wypowiedzi antysemickie na forum. Głównie piszą tam lud
        > zie młodzi. Nie wiem, czy 1% z nich widziało Żyda z bliska i w naturze, a jedna
        > k są antysemitami.
        >
        > wiadomosci.onet.pl/forum.html?discId=10544185&threadId=79509917&AppID=15#forum:MSwxNSwxMSw3OTUwOTkxNywyMDM0NzkwNjksMTA1NDQxODUsMCxmb3J1bTAwMS5qcw==
        -------------------------------------------------------------------------------------------
        W dyskusji pod tym artkułem do którego podałeś link jest głos,który
        nawet gdyby był wołaniem na pustyni to usprawiedliwiałby antysemityzm polski
        do n -tej potęgi.
        Cyt.
        durne polactwo już niedługo będziecie mniejszością we ...
        ... własnym a właściwie w naszym kraju a 15000000 parobków to itak zadużo żeby nam służyć
        ~garbatynos
        dzisiaj, 16:35

Niemcy po kampanii podobnej do prowadzonej przez Ciebie boją się wypowiadać w ogóle słowo Jude.
        Rosja się jeszcze broni bo ma na czele państwa "ubijcu"Putina i w dupie t.zw demokrację.
        Polska niestety już przepadła.
        • 1fatum Re: Antysemityzm. 02.01.11, 18:14
          bratjakuba napisał:

> ------------
          > W dyskusji pod tym artkułem do którego podałeś link jest głos,który
          > nawet gdyby był wołaniem na pustyni to usprawiedliwiałby antysemityzm polski
          > do n -tej potęgi.
          > Cyt.
          > durne polactwo już niedługo będziecie mniejszością we ...
          > ... własnym a właściwie w naszym kraju a 15000000 parobków to itak zadużo żeby
          > nam służyć
          > ~garbatynos
          > dzisiaj, 16:35
          >

> Niemcy po kampanii podobnej do prowadzonej przez Ciebie boją się wypowiadać w o
          > góle słowo Jude.
          > Rosja się jeszcze broni bo ma na czele państwa "ubijcu"Putina i w dupie t.zw de
          > mokrację.
          > Polska niestety już przepadła.

Wyjątki potwierdzają regułę. Zacytowany głos idioty nie daje powodów do obaw. Przecież podobnych cyrkowców i na tym forum nie brakuje.

To prawda, że obecnie nie można niczego innego poza pochwałami powiedzieć o Żydach, bo żydostwo podnosi giewałt, że zaraz będzie drugi holocaust.

Trzeba się nauczyć jednakowo wszystkich traktować, Żydów też. Jednak bez obaw o antysemityzm. Jednak nie wcześniej niż ludzie dojrzeją do demokracji i odróżnią antysemityzm od rzeczowej oceny, czy krytyki.

Nie można przymykać oczu na faktyczny antysemityzm, bo kiedy zabraknie Żydów, każdy z nas może stać się celem ataku.

Polska przepadła w chwili, kiedy Żydzi doszli do władzy wespół z watykańczykami. Rozwiązaniem nie są ekscesy antysemickie, ale świadomy udział w wyborach. Przecież to nie Żydzi wybierają Żydów, ale my sami stawiamy krzyżyk, tam gdzie jest gwiazda Dawida.
          • berncik Re: Antysemityzm. 02.01.11, 19:07
            Tu bym dal fatumowi racje ,a ten Twoj post ze od Ciebie ,troche sie dziwie.W Polsce z kim bys nie rozmawial o gospodarce ,ze ludziom zle idzie te rozmowy zawsze koncza sie na tym ze Zydzi sa winnni.Na zapytanie a ile znasz w Polsce zydow ,ta odpowiedz brzmi zadnego.Polskie sady Bardzo cieszko im skazywac Polakow za antysemityzm,albo za Hajlowanie.Wiec to jest troche smieszne ze przytaczasz ten proces .W tedy na Gorze sw. Anny Hajlowali pod pomnikiem,w obecnosci wojewody.Zanim Ci dostali kary w zawieszeniu to trwalo 12 lat.Tak jak Te kibole nie wiedziwli jakie transparenty nosza .Tak samo Ci Hajlezy tlumaczyli ze to byl Gruß od Starych Römer.Nigdy nie slyszeli ze to byl Hitler gruß.Ha ha ha.
          • bokertov1947 Re: Antysemityzm. 02.01.11, 20:42
            1fatum napisał:
            Polska przepadła w chwili, kiedy Żydzi doszli do władzy wespół z watykańczykami
            > . Rozwiązaniem nie są ekscesy antysemickie, ale świadomy udział w wyborach. Prz
            > ecież to nie Żydzi wybierają Żydów, ale my sami stawiamy krzyżyk, tam gdzie jes
            > t gwiazda Dawida.

Hi Fatum
            – mimo, ze szanuje Twoje przemyslane opinie na poruszane tu tematy – tym razem nie zgadzam sie z Toba.
            Moim zdaniem powtarzasz tu zakorzeniony w polskim vox populi poglad, ze za wszystko, co w tym kraju idzie krzywo, odpowiadaja Zydzi. Haslo te powtarzane bylo od generacji.
            Co w tym jest jednak niezrozumiale, to fakt – ktory zreszta przytaczasz w jednej z Toich wypowiedzi – ze w Polsce nie ma Zydow.
            Bo dla mnie Zyd, to ktos, ktory jest czlowiekiem przekonanym do swej wiary. I daje temu wyraz.
            Czy ktos z Was widzial kiedys waszego Prezydenta (bo podobno tez Zyd) w Kippa – czyli jarmulce? Czy widzieliscie go w Synagodze?
            Czy czlonkowie PZPR-u (tez pono w wiekszosci Zydzi), czy generalicja LWP (a tam – panie – to kazdy byl Zydem), obchodzila najwieksze swieto Judaizmu (w ktore nawet najateistniejszy Zyd idzie do Synagogi) – Jom Kippur? Nie mowie juz o pozostajacym na cale zycie znamionie mezczyzny – wyznawcy Judaizmu – bycia obrzezanym?
            W Europie – o USA nie mowie – zyje zgodnie ze swym przekonaniem – mase Zydow. Ci ortodoksyjni nie wstydza sie chodzic po ulicach Paryza, Antwerpii, Londynu czy Wiednia w swych „puszete sztram’l” na glowach. A przy pracy ubierac jarmulek. A na pytanie, czy sa Zydami (a zreszta, kto – moze poza Polakami – ich o to pyta?), nie potrzebuja sie czerwienic i probowac znalezc wymijajacych odpowiedzi.
            A ilu to tych Zydow – po Shoah – paradowalo po Polsce w tradycyjnym przyodziewku ortodoksyjnych Zydow?

Czy przypadkiem nie zakorzeniono (kto?) w spoleczenstwie polskim kolejnego klamstwa, w postaci obrazu „chlopca do bicia” – Zyda-Fantomu, ktorego wlasciwie juz nie ma – ale ktory bardzo pasuje do polskiej mentalnosci.

Czy sie myle?
            Pozdrawiam!

PS: Moze to za bardzo naciagniete – ale do niedawna niezadko slyszalem z ust Polakow – partnerow biznesowych – stwierdzenie – a pan to slazaczy. Tylko, ze jako nie Polak nie musialem sie przed nimi tlumaczyc – a co o nich pomyslalem, to moje.
            • 1fatum Re: Antysemityzm. 02.01.11, 21:17
              Może masz rację, bo z oddali widać lepiej, a będąc w środku Polandii nawet antysemityzmem można przesiąknąć.

Wiem, że przejaskrawiłeś niektóre stwierdzenia dla dodania im siły wyrazu, ale czym wytłumaczyć żydowskie korzenie na szczytach władzy, w bankowości, mediach,wymiarze sprawiedliwości, medycynie, etc.

Od 1945 r. dziwnym splotem okoliczności wszelkie złe wydarzenia mają związek z żydostwem, choćby słynny śląski kat i zbrodniarz Salomon Morel.

1968 r., to nic innego jak kolejny żydowski pogrom na wielką skalę. Prosty i nieokrzesany Gomułka wiedział co robi dając paszporty w jedną stronę. Chyba ze swojego stanowiska miał większe podstawy do takich decyzji.

Mimo "odżydzenia" jakimś zbiegiem okoliczności prawicowe ugrupowania co jakiś czas ujawniają żydowskie korzenie polityków. Powstaje pytanie, czemu tak wielu przedstawicieli tego narodu mamy na szczytach, a jakoś nie słychać o bezdomnych czy bezrobotnych Żydach?

Może dlatego Polacy tak ich nienawidzą.
              • berncik Re: Antysemityzm. 02.01.11, 22:45
                https://www.wiedenroth-karikatur.de/KariAblage0809/PK081028_SinnManagerJudenApologie.jpg
            • 1fatum Re: Antysemityzm. 03.01.11, 00:25
              bokertov1947 napisał:

> W Europie – o USA nie mowie – zyje zgodnie ze swym przekonaniem 
              > 211; mase Zydow. Ci ortodoksyjni nie wstydza sie chodzic po ulicach Paryza, Ant
              > werpii, Londynu czy Wiednia w swych „puszete sztram’l” na glo
              > wach. A przy pracy ubierac jarmulek. A na pytanie, czy sa Zydami (a zreszta, kt
              > o – moze poza Polakami – ich o to pyta?), nie potrzebuja sie czerwi
              > enic i probowac znalezc wymijajacych odpowiedzi.
              > A ilu to tych Zydow – po Shoah – paradowalo po Polsce w tradycyjnym
              > przyodziewku ortodoksyjnych Zydow?
              >
              > Czy przypadkiem nie zakorzeniono (kto?) w spoleczenstwie polskim kolejnego klam
              > stwa, w postaci obrazu „chlopca do bicia” – Zyda-Fantomu, kto
              > rego wlasciwie juz nie ma – ale ktory bardzo pasuje do polskiej mentalnos
              > ci. Czy sie myle?

Jeszcze raz czytałem wypowiedź i muszę ponownie przyznać racje.

W powojennej Polsce nie tylko ortodoksyjny Żyd miałby kłopoty, ale nawet na Murzyna czy inwalidę na wózku ludziska patrzą jak na cyrkowe stworzenie. Im mniejsza miejscowość, tym większa ksenofobia. Ludzie nie są nauczeni tolerancji. Przecież dopiero wraz z uniowstąpieniem zaczęto budować podjazdy ułatwiające wjazd wózkom inwalidzkim. W specyficzny sposób matki uczą swe pociechy tolerancji, kiedy maluch zainteresuje się inwalidą na wózku, czy kimś o kulach, mówią:

"Nie patrz, bo to jest nieładnie".

Kiedy dorośnie też nie patrzy, a jedynie spode łba spogląda na dziwadło inne niż reszta społeczeństwa wyrzucając takiego odmieńca poza społeczny nawias. Przecież go nie widzę, to go nie ma.

Przysłowiowy Żyd do bicia, też być musi, bo przecież Polak nigdy nie czuje się winny. Dlatego powszechnie znienawidzony Żyd uosabia wszelkie zło i praprzyczyny nieszczęść. Od polityka po bezdomnego bezrobotnego wszyscy obwiniają Żydów. Obwiniają i zazdroszczą im ich bogactwa oraz poczucia narodowej jedności. Chyba ta jedność i wzajemna pomoc wśród Żydów boli najbardziej, bo w naszym społeczeństwie jest nie do pomyślenia. Wraz z zapotrzebowaniem politycznym lub okazjami, a może by uniknąć znudzenia winni są "pedały", lesbijki, komuchy, feministki, ... . Winni są społecznie potrzebni i zawsze ktoś jest w pogotowiu, aby na niego zwalić odpowiedzialność.
    • berncik Re: Antysemityzm. 02.01.11, 23:08
      https://wiadomosci.monasterujkowice.pl/wp-content/uploads/2010/03/zydzi_lapanka.jpg
      • kubiss Popatrzcie sobie ! 03.01.11, 04:22
        Post ten kieruje glownie do Fatum aby sobie popatrzyl chociaz z bliskiej odleglosci na Zydow .
        Daje mu te mozliwosc poniewaz wiem ze w realnym swiecie raczej nigdy nie zobaczy Zyda .
        Gdbyby jednak w swoich wsiowych okolicach sie takowy pojawil wowczas napewno dlugo go nie spusci ze swych oczu wszak bylby to TEN PIERWSZY RAZ . . . . . :-)

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=977&pos=1
        • bokertov1947 Re: Popatrzcie sobie ! 03.01.11, 06:03
          Hi Fatum,
          dziekuje za Twoj komentarz – bo raczej nieczesto slyszy sie go w tej formie w Polsce.
          Zwroc uwage na reakcje kubiSSa. Czy nie potwierdza to tezy o dziwnym umilowaniu Polakow pokazywania prawdziwego oblicza w sytuacjach odbiegajacych od polsko-katolicko-ksenofobiczno-szowinistycznego schematu?
          Tylko czekac na pytania – gdzie mozna tych „komikow“ zobaczyc, i czy wpuszczaja Polakow na ten „spektakl“ bez wiz.
          Probujac wtloczyc sie w kubiSSowa jednokomorkowosc (o jaka ona polska!), mozna by tu wkleic zdjecie z niedawnego wystepu orkiestry reprezentacyjnej wojska polskiego w Tel-Avivie.
          Z komentarzem – A co to za pajace – a co to maja za pudla na tych glowach?
          Tylko, ze tam tak tego nikt nie widzial – bo jak mowil Tevje - Mleczarz …tradycja, to to, co nas trzyma.
          Pozdrowienia
          • 1fatum Re: Popatrzcie sobie ! 03.01.11, 17:04
            bokertov1947 napisał:

> Hi Fatum,
            > dziekuje za Twoj komentarz – bo raczej nieczesto slyszy sie go w tej form
            > ie w Polsce.
            > Zwroc uwage na reakcje kubiSSa. Czy nie potwierdza to tezy o dziwnym umilowaniu
            > Polakow pokazywania prawdziwego oblicza w sytuacjach odbiegajacych od polsko-k
            > atolicko-ksenofobiczno-szowinistycznego schematu?
            > Tylko czekac na pytania – gdzie mozna tych „komikow“ zobaczyc
            > , i czy wpuszczaja Polakow na ten „spektakl“ bez wiz.
            > Probujac wtloczyc sie w kubiSSowa jednokomorkowosc (o jaka ona polska!), mozna
            > by tu wkleic zdjecie z niedawnego wystepu orkiestry reprezentacyjnej wojska pol
            > skiego w Tel-Avivie.
            > Z komentarzem – A co to za pajace – a co to maja za pudla na tych g
            > lowach?
            > Tylko, ze tam tak tego nikt nie widzial – bo jak mowil Tevje - Mleczarz &
            > #8230;tradycja, to to, co nas trzyma.
            > Pozdrowienia

Mam nadzieję, że nadejdzie czas, kiedy trafi się okazja do spotkania i porozmawiania "na wizji", a te "geniusze" niech kisną we własnym sosie.
            Oni nawet w Polsce znajdowali się na marginesie.

Przecież od dawna znamy się (może nie wszyscy, ale większość) w relacjach bliższych niż forum.

Ja "geniuszy" ignoruję, bo sam sobie wybieram towarzystwo do rozmów. Ignoruję, bo stanowią jaskrawy przykład najgorszych polskich cech i byłoby mi wstyd, gdybym zapytany miał odpowiedzieć, czemu z nimi rozmawiam. Nawet mojego psa na rozmowę z nimi bym nie wysłał w obawie, że może zgłupieć.
        • bokertov1947 Re: do kubiSS'a: Popatrzcie sobie ! 03.01.11, 06:19
          Widzisz kubiSS – po raz kolejny i zapewne nie ostatni, pokazales, jaki jestes polski ciemniak.
          Bo widzisz – ten maly pejsaty syneczek, bedzie juz za pare lat ci mowil, co masz w tej twojej Hameryce do roboty. Nie ty bedziesz jemu – tylko on tobie rozkazywal. A dlaczego? Bo ty w twoim polskim ograniczeniu intelektualnym, jestes po prostu za leniwy i masz za malo ambicji, by cos w tym kraju otwartych szans, osiagnac. I bedziesz sie zaliczal do kolejnych generacji Polaczkow z Green Point’u, placzacych nad losem Polski (dla ktorej i tak nic konstruktywnego nie robisz), i losem wlasnym – Poaka-wiecznego tulacza. I bedziesz wpiepszal kielobache czosnkowa od polskiego butchera, i obwiniac za swoje polskie zyciowe dupiactwo – kogo? No oczywiscie Zydow.!
          A happy New Year!
          • kubiss Re: do Boketova 47 03.01.11, 07:32
            bokertov1947 napisał:
            > Widzisz kubiSS – po raz kolejny i zapewne nie ostatni, pokazales, jaki je
            > stes polski ciemniak.
            > Bo widzisz – ten maly pejsaty syneczek, bedzie juz za pare lat ci mowil,
            > co masz w tej twojej Hameryce do roboty. Nie ty bedziesz jemu – tylko on
            > tobie rozkazywal.

Mnie nikt w USA nic nie rozkazuje .
            To w Niemczech rozkazuja .
            Pracuje tylko dla siebie i dla swoich zachcianek i dla mojego Kota .
            Nie musze tak jak ty codziennie udawac Niemca i ciezko pracowac nad swoim wschodnim akcentem .
            Nie musze wstawac do roboty jak ty i klasc kafelki czy zakladac haizkopery :-).
            Akurat ja jestem wolny i niezalezny . Gdyby bylo inaczej wowczas nie mialbym czasu
            prostowac twoich wypocin :-)A Zydom owszem daje zarabiac kupujac sobie coraz to nowsze zachcianki :-)
            Mam nadzieje ze mi to wybaczysz .
            Zycze ci biedaku z Niemiec zeby cie w twym marnym zyciu bez tozsamosci bylo chociaz stac na polowe tych zachcianek co mnie . . . . . :-)
            • bokertov1947 Re: do Boketova 47 03.01.11, 08:06
              Hi kubiSS,
              troszke juz na tym swiecie zyje i tak sie sklada, ze pare lat w tym twoim hamerykanskim paradise przemieszkalem. I takich polskich cmokow jak ty, tez tam widzialem.
              Ale jak ci z tym dobrze, to twoja to sprawa. W koncu zwiales z Niemiec, bo wydawalo ci sie, ze w Green Poincie mozesz zyc bez pracowania. No I co osiagnales? Siedziales za kierownica nietwojego Trucka (moze wlascicielem firmy byl tez Zyd?), i budowales swoj dobrobyt na miare twego intelektu. Teraz placa ci social w dollarach I uwazasz, ze osiagnales top.
              Oj biedny, ty biedny Polaczku.
              A Happy New Year!
              • kubiss Re: do Boketova 47 03.01.11, 08:21
                bokertov1947 napisał:
                > Hi kubiSS,
                > troszke juz na tym swiecie zyje i tak sie sklada, ze pare lat w tym twoim hamer
                > ykanskim paradise przemieszkalem.

Ale tutaj niema takich jak ty .
                No chyba ze dobrze udaja Polakow pracujac nad swoim akcentem :-)
                A czemus wstal tak wczas ?
                Do roboty ?
                Ja cie nie bede uswiadamial czym sie zajmuje bo to nie jest temat na forum .
                Mozecie sobie pisac te glupoty o wrodzonym antysemityzmie . . . . . :-)
                • bokertov1947 Re: do kubiSSa ciymnioka 03.01.11, 09:13
                  Ale tutaj niema takich jak ty .
                  > No chyba ze dobrze udaja Polakow pracujac nad swoim akcentem :-)
                  > A czemus wstal tak wczas ?
                  > Do roboty ?
                  > Ja cie nie bede uswiadamial czym sie zajmuje bo to nie jest temat na forum .
                  > Mozecie sobie pisac te glupoty o wrodzonym antysemityzmie

Dzieki za pozwolenie na pisania na tym forum.
                  A jak nastepnym razem bede w USA, to najpierw wystaram sie o twoje pozwolenie.
                  Teraz poczatek roku, to napewno i do naszej filii w tej twojej Hameryce wpadne.
                  Pyrsk polski gupku!
            • cirano Re: do Boketova 47 03.01.11, 08:11
              A do tematu polecam gorąco "Der ewige Jude" von Hellmut Andics. Bezstronnie i obiektywnie napisane richtig dzieło. Kto to "połknie", zrozumie, że nie ma o co się żreć, a Polak im ciemniejszy (albo) i skur...iel, tym większy antysemita
              • berncik Re: do Boketova 47 03.01.11, 12:22
                Chopy:Spoko:kubissek ino fotografowou tych we tych fajnych myckach bo to jego familia.
                Wtym niema nic zlego.
                • socer-schlesier Antysemityzm. 04.01.11, 07:06
                  Jak zech jusz na poczontku tygo wontku napisol:
                  "Juz niydugo w polskich mediach bydzie sie robic szum bo w lutym mo wyjsc nowo kszionszka T.Grossa na tymat polskygo antysemityzmu w Polsce."

-tak to sie jusz wcoraj w programie Tomasza Lisa zaczlo:
                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8900404,_Polacy_to_nie_sa_wylacznie_orly__ale_sa_tez_sepy_.html
                  • cirano Re: Antysemityzm. 04.01.11, 08:34
                    Niy tak downo tymu, (myśla uo latach miyndzywojynnych a i po wojnie), Polska to był norod sympow z poroma orłami. Do dziś dużo sie ponoć zmiyniyło...
                    • 1fatum Re: Antysemityzm. 04.01.11, 10:30
                      Pamiętam pasującą do takich zmian knajacką wierszowankę:

Było to tak - bociana jeb..ł szpak.
                      Później przyszła zmiana i szpak jeb..ł bociana.
                      Jeszcze nastąpiły dwie takie zmiany.
                      Ile razy szpak był jeb...y?

Od siebie dodam, że orzeł i sęp to też ptak.
                      • cirano Re: Antysemityzm. 04.01.11, 15:45
                        1fatum napisał:

> Od siebie dodam, że orzeł i sęp to też ptak.
                        -----------------------------------------------------------
                        Nooooo, podobno tak jest, ale kończąc z przenośnią i wracając na dwie nogi, ręce i głowę, mam wątpliwości
                        • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 05.01.11, 09:27
                          wiadomosci.onet.pl/kraj/wstydu-nie-czuje-hieny-sa-wszedzie-gross-jest-nieu,1,4097341,wiadomosc.html
                          Gosciu "wstydu nie czuje".Lepi jak by sie w cale niy odzywol.
                          • cirano Re: Antysemityzm. 06.01.11, 10:48
                            Nałęcz, profesor, historyk, tęga głowa, szuka wybiegów dla polskich świństw. Takież jego zadanie jako doradcy prezydenta, a i jego zdanie, że to tylko po wojnie było w Polsce tylu pozbawionych charakterów bydlaków ośmielę się poddać krytyce, bo i teraz wiele lepiej nie jest, co nawet wg. wpisów na forach można łatwo potwierdzić. Bydło nie wyzdychało, a raczej głęboko siedzi w wielu genach polskiego narodu. Wszędzie ono jest, ale nigdzie już nie dominuje poza Polską
                          • 1fatum Re: Antysemityzm. 06.01.11, 12:34
                            Proszę zrozumieć jego słowa:

Wstydu za Polaków nie czuję

Na pewno Polakiem nie jest i za nich się nie wstydzi. Chyba, że należy do tych bezwstydnych, a to już zmienia postać rzeczy.

Zastanawiam się jak wielki ładunek prawdy musi zawierać ta książka, skoro nawet 'kapciowy" prezydenta się wypowiada. Gdyby Gross kłamał, to to ktoś by o tym w mediach wspomniał, ale niekoniecznie.

Takimi samymi argumentami można bronić zleceniodawców i zabójców Popieluszki, Olewnika, Papały i sprawców szeregu innych odrażających czynów.

Innym zagadnieniem jest pomysł o przepraszaniu. Chyba Gross nie domaga się przeprosin? Jeżeli z tak wysokiego urzędu padają słowa zawierające w sobie >przeprosiny<, to niezależnie od zamiaru tych przeprosin, czy też odstąpienia od ekspiacji musi być coś na rzeczy. Coś przytłaczającego.
                            • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 06.01.11, 12:47
                              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8911263,Ks__Boniecki__Gross_pokazuje_w_ksiazkach_rzeczy_bolesne.html
                              • bokertov1947 Re: Antysemityzm. 06.01.11, 13:36
                                Juzajs staro lajera!
                                Bo jak by tak tyn kosciol, i te bogobojne Poloki tych Zydow tak ratowali, jak teroski o tym godajom - to by ich tyla nie zginyuo.
                                Njy byccie juzajs papiyscy niz papjysz! Boua okazjo na Zydach sie dorobic - to kozdy kery mog, to robiou. Bo Zydy byli zawsze jusz solom w polskim uoku! I som do dzisiej.
                                Fto opowiado "nojlepsze" wice uo Zydach? Poloki!
                                Pyrsk!
                                • cirano Re: Antysemityzm. 07.01.11, 08:54
                                  Prawie że sie niy przipominom uo ksiyndzu katolickym ftory by uratowoł Żyda, a jusz ksionc-"wzor" cnot katolickich ftory w Auschwitz z głodu umar, był uosobiyniym katolickij do Żydow niynawiści.
                                  Na tymat jego przedwojynnych antysymickich wybrykow żodyn dzisioj niy godo
                                  • 1fatum Re: Antysemityzm. 07.01.11, 10:32
                                    cirano napisał:

> Prawie że sie niy przipominom uo ksiyndzu katolickym ftory by uratowoł Żyda, a
                                    > jusz ksionc-"wzor" cnot katolickich ftory w Auschwitz z głodu umar, był uosobiy
                                    > niym katolickij do Żydow niynawiści.
                                    > Na tymat jego przedwojynnych antysymickich wybrykow żodyn dzisioj niy godo
                                    *********************************************************

CytatMaksymilian Kolbe został beatyfikowany 17 października 1971 r. przez papieża Pawła VI, a kanonizowany przez papieża Jana Pawła II 10 października 1982 r. Proces ten wzbudził pewne kontrowersje ze względu na przedwojenną publicystykę Kolbego.

Nie mnie osądzać proces produkcji świętych, ale mimo niezaprzeczalnych cech godnych człowieka jakimi wykazał się w Auschwitz, trudno wyobrazić sobie "świętego zajadłego antysemitę". Może ten obozowy epizod był aktem czynnej pokuty?

Miałem w ręku przedwojenne pisma tego "świętego", a do Niepokalanowa mam mniej niż 100 km i trudno mi przychodzi wyobrażenie owej świętości, bo przypomina ona fortepianową grę na dwie ręce, z tym, że jedna osoba gra Ave Maria, a druga Die Fahne Hoch.
                                    • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 08.01.11, 23:04
                                      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8918936,Uciekinier_z_Treblinki__Gross_pisze_prawde__ale_ksiazki.html
                                      • 1fatum Re: Antysemityzm. 09.01.11, 05:56
                                        Prawda jest jedna, a jej przejawów wiele i dlatego nie należy bać się prawdy. Aby w przyszłości nie było podobnych niecnych czynów nie wojno ich skrywać. Potencjalny sprawca musi czuć na swym karku oddech prawdy. Nawet ostatnie przypadki z ujawnianiem USA-mańskich tajemnic dowodzą, że świat zaczął się zastanawiać i bać swoich czynów.
                                        • kubiss Re: Antysemici ze Slaska 09.01.11, 07:25
                                          Niech sobie "Geniusz" Fatum obejrzy :-)
                                          Mozesz potem zareklamowac lokalnym Blokersom :-)

www.youtube.com/watch?v=LmzDYEalsSI
                                          • andrzejpatrick1973 Re: Antysemici ze Slaska 09.01.11, 12:12
                                            Ostatnio Niemcom bardzo zalezy na tym zeby wciagnac Czechow i Polakow do "naziolskiego blota" w ktorym sami stoja po uszy . Widocznie mysla ze w grupie nie beda sie tak rzucac .Wiec raz za razem czytamy w "Bildach" o biednych wypedzonych lub sksifdzonych Zydach, ktory niejednokrotnie sam przyznaje ze Polak uratowal mu zycie , ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby sobie zarobic przyslowiowe trzydziesci judaszowych Euro.Ciekawe ile Zyd dostal za ten artykul , chyba nie tyle co zaklamany "dr" Pollok piszacy "opowiesci o dziwnej tresci" za niemieckie pieniadze. No tak , zydowska wdziecznosc nie zna granic... a szkoda.
    • szwager_z_laband Re: Antysemityzm. 09.01.11, 13:05
      www.youtube.com/watch?v=O4TzR4jOc4I
      • 1fatum Re: Antysemityzm. 09.01.11, 17:11
        szwager_z_laband napisał:

> www.youtube.com/watch?v=O4TzR4jOc4I

Mocny film i prawdziwy w przekazie, a jednocześnie zatrważający, że Radyjo do siania nienawiści wykorzystuje imię matki tego, który głosił dobra nowinę i miłość.
    • gryfny Re: Antysemityzm. 11.01.11, 21:08
      www.tvn24.pl/0,1689146,0,1,szerokie-rzesze-polakow-rabowaly-zydow,wiadomosc.html
      • 1fatum Re: Antysemityzm. 11.01.11, 21:30
        Wychodzi na moje, że prawda zawsze wylezie na jaw.
        • cirano Re: Antysemityzm. 12.01.11, 08:06
          I juzaś muszom Polaki wielo i niychciano żaba łyknońć, strowić, a wyrzigać ji niy idzie...
          • bokertov1947 Re: Antysemityzm. 12.01.11, 10:08
            cirano napisał:

> I juzaś muszom Polaki wielo i niychciano żaba łyknońć, strowić, a wyrzigać ji
            > niy idzie...

Dyc polski gormet zjy nawet nojwjynszo zaba. No bo to take francuske - a wy wjeta, my Polacy se tre fransi (wiw la napoleon awek cztery gwiazdki, VSOP i 40%).
            Pyrsk!
            • 1fatum Re: Antysemityzm. 12.01.11, 10:25
              Od jakiegoś czasu w mediach coraz częściej naukowe autorytety podpierane żyjącymi jeszcze świadkami potwierdzają zarzuty T. Grossa.
              Wczoraj w "telewizorni" też było na ten temat i na cienką już linie obrony przywoływano argument, że nie wszyscy Polacy są "bohaterami" książki.
              Przecież T. Gross również nie pisze o 100% udziale Polaków.

Czemu podejmuję ten wątek, ano dla tego, że mamy nasz utrwalony stereotyp: wpierw iść w zaparte, jak się nie da innych obwiniać, że robili jeszcze gorzej, a kiedy dowody są na stole, to wijąc się między dowodami wykazywać, że to prawda, ale nie wszyscy tak czynili.

Smutne, bo prawdziwe.
              Przecież lepiej byłoby posłużyć się prawdą, a wtedy nawet zarzuty dotknęły jedynie winnych, a nie Polaków jako naród.
              Dlatego z determinacją trzeba ujawniać całą prawdę, aby zabrakło kłamstw z braku tematów do ujawnienia.
              • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 22.01.11, 16:35
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8988721,Szewach_Weiss__to_co_pisze_Gross__to_nie_sa_bzdury.html
                • cirano Re: Antysemityzm. 23.01.11, 09:58
                  Co Szewach godo, to my sam jusz dobrze przerobiyli i swoje wbrew przisiyngom i zapewniyniom Polactwa wiymy, bo niy inni byli uoni na Ślonsku, Mazurach, cołkym Pomorzu.
                  Jedna banda mordercow, szabrownikow, niyżadko mordercow
                  • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 08.02.11, 19:16
                    wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9074838,Zydow___ofiar_Polakow_bylo_jednak_mniej__Gross_zmniejszyl.html
                    • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 08.02.11, 19:20
                      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9071715,Przed_premiera__Zlotych_zniw____Zyd__ktory_pojawial.html
                      • 1fatum Re: Antysemityzm. 08.02.11, 19:24
                        Od ilu trupów należą się słowa potępienia dla sprawców?
                        Pewnie ktoś wziął sobie do serca słowa Stalina, że jeden trup, to tragedia, ale milion jest tylko statystyką.
                    • ballest Re: Antysemityzm. 08.02.11, 19:24
                      ale ze tym sie nie zgodzam:
                      "Pieniądze zarobione na działalności obozu "zrewolucjonizowały miejscową gospodarkę" - piszą Grossowie. Według nich to część szerszego zjawiska: czerpania materialnych zysków z Holokaustu przez Europejczyków"

To jest raczej ODWROTNIE; ze Holocaustu zysk czerpia Zydzi, to pisze sami Zydzi ze tak jest a nie inaczej.
                      Przeciez Niemcy musieli niedowno juzas miliardy dac Israelowi , a wiycie za co, ze OFIARY HOLOCAUSTU ZA DLUGO ZYJA!

Nie wiem co to byly za OFIARY jak tak dlugo zyja?
                      • berncik Re: Antysemityzm. 08.02.11, 19:59

"Żyd, który pojawiał się we wsi, był tragarzem strachu"
                        Zyd ktory pojawi sie w Niemczech jest tragarzem strachu.
                        I tak to ino idzie widziec.asz przidzie czas ze powiedzom schluss.Tak nawiasem mysla ze to juz nie dlugo.
                        • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 09.02.11, 08:00
                          W czoraj w 1TVP w Glownych Wiadomosciach bylo na tymat tyj ksionszki Grossa i jak okoliczni miyszkancy sie wypowiadali te rzeczy mialy miejsce o kerych jest w ty ksionszce ale oczywiscie zeby trocha sprawa zamydlic zaroz pojawiyly sie komentarze ile to Poloki Zydow wyzwolyly i przed smierciom uratowali.
                          Potyn w tych samych Wiadomosciach byla tysz sprawa pewnygo bandyty ktory zamordowol kasjerka firmy Provident (firma udzielajonco pozyczki) yno skisz tygo ze kobiecina psziszla po raty ktore on miol splacic.Zeby piyniondze niy oddac to jom po prostu zamordowol.
                          I teraz jak taki czowiek bandyta by zol w tamtych czasach co Gross opisuje to gowa daja ze z chynci zysku i do piyniyndzy by mordowol Zydkow jak leci.
                          A jak takich bandziorow bylo wiyncy to se mozna yno wyobrazic te okrutne scyny.Cza yno do tygo sie prziznac i za to przeprosic.
                          • cirano Re: Antysemityzm. 09.02.11, 08:51
                            We '43-ciym było powstanie w Treblince, dużo Żydom udało sie uciyc. Rozproszyni szukali pomocy u Polokow w lasach, na wiochach... Niywielu jich ale końca wojny dożyło, (Richard Lasar "Die Falle mit dem gruenen Zaun"). Wymordowali jich chłopi i partyzanty z AK.
                            Niy przeczy żodyn, że byli Poloki, ftore Żydow ratowali, była jich ale ino garstka i podobno garstka uratowali. Dzisioj wszyscy nad Wisłom sie za plecami tyj garstki schować chcom!
                            • ballest Re: Antysemityzm. 09.02.11, 10:30
                              Lanzmann to przeca przedstawiou jak widzi Polokow, oni nie byli nic lepsi jak Niemcy:

niniwa2.cba.pl/BIKONT.HTM
                              • cirano Re: Antysemityzm. 09.02.11, 13:27
                                Wg. mie, gorsi. Niymcy byli wrogym otwartym i zawsze było wiadomo czego sie po nich spodziywać. Polok podstympny i niy wiadomo kto to. Dopóki były u Żyda piniondze, wzglyndnie przijacielski, troskliwy. W innym przipadku zdradliwy falsch, feige. I taki był przekroj całego prawie naroda. Na Żydow donosiyli do Gestapo, obiecujonc sie zyski, abo przinajmnij spokoj
                        • bratjakuba Re: Antysemityzm. 10.02.11, 17:37
                          berncik napisał:

>
                          >
                          > "Żyd, który pojawiał się we wsi, był tragarzem strachu"
                          > Zyd ktory pojawi sie w Niemczech jest tragarzem strachu.
                          > I tak to ino idzie widziec.asz przidzie czas ze powiedzom schluss.Tak nawiasem
                          > mysla ze to juz nie dlugo.
                          -----------------------------------------------------------------------------------------
                          Wenn das stimmt- ist es dan auch Antisemitismus.?

ewald-hinterdenkulissen.blogspot.com/2011/02/wenn-das-stimmt.html
                          • cirano Re: Antysemityzm. 11.02.11, 08:13
                            Seit 1000 Jahren immer das Gleiche. Spinnereien, Luegen, Schreckmacherei...
                            Scheisse!
                            • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 26.02.11, 11:36
                              wiadomosci.onet.pl/raporty/deutsche-welle-w-onet-pl/niemiecka-prasa-polacy-skorzystali-na-holocauscie,1,4194894,wiadomosc.html
                              • ballest Re: Antysemityzm. 26.02.11, 12:02
                                www.ahv-ch.info/index.php?l=de&id=film&film=1
                                Szwajcary chnet ocucnom!

We Niemcach jest przeca gynau to samo, zresztom Heutschi tysz tak pedziou!
                                • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 01.03.11, 22:52
                                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9185813,Kaczynska__Bartoszewski_bez_zahamowan_nadszarpuje.html
                                  • ballest Re: Antysemityzm. 01.03.11, 23:32
                                    "Jeśli ktoś się bał, to nie Niemców. Gdy niemiecki oficer widział mnie na ulicy i nie miał rozkazu aresztowania mnie, niczego nie musiałem się obawiać. Ale gdy sąsiad-Polak zauważył, iż kupiłem więcej chleba niż zwykle, wtedy musiałem się bać".

No czyli miou uech recht, tak jak zawsze !
                                    • 1fatum Re: Antysemityzm. 02.03.11, 00:20
                                      Mnie to nie dziwi. Przecież jadącym na saksy znajomi przestrzegają, aby unikać rodaków.
                                      • cirano Re: Antysemityzm. 02.03.11, 13:59
                                        Doswiadczylech jich jusz 30 lot tymu za granicom Polski i wiyncyj niy chca
                                        • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 03.03.11, 11:40
                                          wiadomosci.onet.pl/swiat/skandal-wokol-lekcji-o-holocauscie-zaglada-zydow-w,1,4199789,wiadomosc.html
    • szwager_z_laband Re: Antysemityzm. 03.03.11, 16:15
      cos ze neca:

"Kiedyś na chazarskim spotkaniu (w swobodnej atmosferze bo kto mógł przypuszczać że pojawi się w tym szacownym gronie goj) spotkałem się z szczerą wypowiedzią takiej to natury: "Żydzi są najlepsi we wszystkim, nawet w antysemityzmie i to "nasze" dzieło - stworzyliśmy prawdziwy antysemitym (wł. antyjudaizm) i... "mamy" się czego teraz bać."

Jest to oczywiste pokłosie tego co Isaac Bashevis Singer napisał był kiedyś cyt. :

"Taki Żyd nie umie żyć bez antysemityzmu - jeśli go nie ma, gotów jest go stworzyć. Musi krwawić za całą ludzkość - walczyć z reakcjonistami, martwić się o Chińczyków, Mandżurów, Rosjan, nietykalnych w Indiach i Murzynów w Ameryce.
      Głosi rewolucję, a jednocześnie pragnie dla siebie wszelkich przywilejów kapitalistycznych. Usiłuje zniszczyć nacjonalizm w innych ludziach, ale sam szczyci tym że należy do narodu Wybranego. Jak takie plemię może istnieć wśród obcych?"

W ogóle co znaczy "antysemityzm"? Oskarżenia o antysemityzm czy negowanie holokaustu, trudno nazwać inaczej niż "intelektualnym obuchem", w sytuacji kiedy każde przypomnienie Żydom o ich zbrodniach (np. zamordowanie większość greckiej ludności Cypru podczas antyrzymskiego powstania Żydów w Imperium Romanum czy masakra Palestyńczyków dokonana przez Żydów w Deir Jassin), kwitowane jest jako... antysemityzm, a każda próba policzenia ofiar holokaustu jest traktowana jako jego negowanie. W każdym razie dzieje się tak, gdy liczba policzonych ofiar jest mniejsza niż sześć milionów.

Niby w Polsce panuje antysemityzm a w mediach i na forach (zwłaszcza społeczno-politycznych) tylu żydoentuzjastow...

Dawniej termin "antysemita" oznaczał kogoś kto nie lubił Semitów tzn. Arabów, Etiopczyków, Asyryjczyków, Żydów etc. (to wszystko są Semici), później nadano temu nowe znaczenie i "antysemitą" odtąd był ten kto nie lubił (tylko i wyłącznie) Żydów (7 procent wszystkich współczesnych Semitów Świata), a dziś "antysemita" to... ten kogo nie lubią Żydzi.

Wbrew nazwie, która mogłaby wskazywać uprzedzenie do wszystkich ludzi pochodzenia semickiego, termin antysemityzm używany jest... wyłącznie jako określenie wrogości do Żydów. Jako pierwszy w tym znaczeniu nazwy "antysemityzm" użył niemiecki lewicowy dziennikarz i zarazem... antysemita Wilhelm Marr w 1879 r.

Termin ten w zamyśle miał pogardzać Żydami ale okazało się, że Żydzi nie oburzali się na etykietowanie tym terminem i zaczęli się z nim... utożsamiać.

Dziś termin "antysemita" tak często używany a raczej nadużywany uległ procesowi "inflacji" tzn. spowszechnieniu. Stąd zaczynają być coraz bardziej widoczne reakcje odwrotne do zamierzonej czyli odbicia wahadła w drugą stronę i bycie nazwanym dziś przez kogoś "antysemitą" staje się powoli m.in. w Polsce... powodem do dumy.
      To niebezpieczne konsekwencje bo zniszczono rzeczywistą ostrożność na prawdziwych antysemitów czyli ludzi gardzących Semitami (Arabami, Żydami etc.) za to że są Semitami.

Zachodzi również swoisty paradoks:
      Niechęć do Żydów (7 % wszystkich Semitów) to dla mediów (m.in. polskojęzycznych) antysemityzm a nie judeofobia a niechęć do Arabów (wraz z częścią Etiopczyków ca. 93 % wszystkich współczesnych Semitów) nie jest dla tych mediów (m.in. polskojęzycznych) antysemityzmem tylko jest arabiofobią!
      Jest to normalne? Jak niechęć wobec 7 % całości może decydować o nazwie i niechęci wobec całości tudzię przeważać nad 93 %?

Do dziś szokuje mnie gdy izraelskie media twierdzą, Żyd (Semita) nienawidzący Araba (Semitę) nie jest antysemitą a Arab (Semita) nienawidzący Żyda (Semitę) jest antysemitą!

Swoja droga dlaczego kolonizatorzy z Europy czyli Żydzi z Europy nie mając nic wspólnego z Palestyną, nie licząc bajek że ich prapraprzodkowie (jakby nie było... niebieskooczy Chazarzy i Słowianie - w przypadku Aszkenazyjczyków) byli Hebrajczykami czyli starożytną rasą o ciemnej karnacji skóry, co udowadniają wszystkie staroegipskie malowidła, a która po wymordowaniu Kanaanejczyków zawłaszczyła ich ziemię (bo rzekomo ich Bóg to im obiecał), mają mieć prawa do Palestyny zamieszkałej przez Palestyńczyków czyli mieszankę stworzona przez prawdziwych Semitów tzn. dalekich potomków Filistynów, resztę Żydów którzy nie opuścili Palestyny za czasów rzymskich a porzucili judaizm oraz potomków późniejszych osadników, kolonizatorów i najeźdźców arabskich (semickich)?"

• bratjakuba Re: Antysemityzm. 03.03.11, 17:26
        Co Wom sie tak nogle zmiyniyły poglondy na temat antysemityzmu?
        Czy to możno zależy od tego komu aktualnie przipinajom ta łatka?
        Bo prowda jest tako,że antysemitom nie je tyn,kiery nienawidzi żydow,bo czym sie rózni
        od takigo co nienawidzi Rusow?
        Antysemitom je tyn,kierego żydy nienawidzom.
        Bołech rouz świadkym jak sie wadziyło dwóch żydow i jedyn na drugigo wyszkańtowoł od parszywych gudłajow.
        A wadziyli sie o to,ze jedyn był ruskim ,partyjnym żydym i zaczon pomstować na amerykańskich imperialistow a drugi,polski żyd padoł mu na to,że kieby nie prezydent Rooswelt,to Rusy zrobiyli by ze swojymi żydami to samo co Hitler ze swojymi.
        • szwager_z_laband Re: Antysemityzm. 03.03.11, 17:31
          czymu myslisz ze sie zmiyniouy?
          • ballest Re: Antysemityzm. 03.03.11, 17:49
            "dziś "antysemita" to... ten kogo nie lubią Żydzi. "

BJ, przeca tam to stoji jak Byk i my tysz uo trym wiemy!
            • 1fatum Re: Antysemityzm. 03.03.11, 21:17
              Przy całym szacunku, ale B-J znów cierpi.

Kiedy cierpienie mija jest wspaniałym facetem, który nawet k...a rzuci.
              Chciałbym Go poznać na wizji. Ma facet ogromna wiedzę i jest niezwykły. Zatem wybaczmy mu te chwile słabości.

P.S. Wiem, ze za to właśnie mnie opier... i, ale każdy ma prawo do wypowiedzi. Powinien tez pamiętać, ze tylko prawdziwy przyjaciel mówi prawdę w oczy.
              Tak. To prawda, za B-J i niektórymi z Was jestem gotów nadstawić nie tylko reputację.
              • ballest Re: Antysemityzm. 04.03.11, 11:57
                de.wikipedia.org/wiki/John_Galliano
                Kolejny, kerego Zydzi nie lubiom;)
                • ballest Re: Antysemityzm. 04.03.11, 11:59
                  Natalia juz go wyciepla:
                  de.wikipedia.org/wiki/Natalie_Portman
                  • ballest Re: Antysemityzm. 04.03.11, 12:03
                    a tu juz tysz manipulacja we Wikipedii:
                    "Portman ist das einzige Kind ihres israelischen Vaters, des Arztes Avner Hershlag, und ihrer jüdisch-[1], US-amerikanischen Mutter, geborene Shelley Stevens, die ihre Agentin wurde. Ihre jüdischen Großeltern wanderten in den 1930er-Jahren auf der Flucht vor dem Holocaust aus Europa nach Palästina aus"
              • bratjakuba Re: Antysemityzm. 04.03.11, 13:52
                1fatum napisał:

> Przy całym szacunku, ale B-J znów cierpi.
                >
                > Kiedy cierpienie mija jest wspaniałym facetem, który nawet k...a rzuci.
                > Chciałbym Go poznać na wizji. Ma facet ogromna wiedzę i jest niezwykły. Zatem w
                > ybaczmy mu te chwile słabości.
                >
                > P.S. Wiem, ze za to właśnie mnie opier... i, ale każdy ma prawo do wypowiedzi.
                > Powinien tez pamiętać, ze tylko prawdziwy przyjaciel mówi prawdę w oczy.
                > Tak. To prawda, za B-J i niektórymi z Was jestem gotów nadstawić nie tylko repu
                > tację.
                -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Przeceniasz się.Op. jedynie tych,którzy rokują nadzieję na wyprostowanie.

A tak właściwie co Ci się nie spodobało? Bo nie napisałem niczego co by Ciebie dotyczyło
                Ale nie jestem wszechwiedzący.
                .Czyżbyś się odezwał na zasadzie nożyc?
                • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 05.03.11, 09:16
                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9199525,Pozegnanie_z_Diorem__Ostatni_pokaz_projektanta___zwolennika.html
                • 1fatum Re: Antysemityzm. 05.03.11, 09:43
                  bratjakuba napisał:

> ------------------------------
                  > Przeceniasz się.Op. jedynie tych,którzy rokują nadzieję na wyprostowanie.
                  >
                  > A tak właściwie co Ci się nie spodobało? Bo nie napisałem niczego co by Ciebie
                  > dotyczyło
                  > Ale nie jestem wszechwiedzący.
                  > .Czyżbyś się odezwał na zasadzie nożyc?

Podziwiam Twoją wiedzę na niemal każdy temat. W dodatku wiedzę nie tylko powierzchowną.
                  Ująłem całokształt, bo zasób wiedzy masz ogromny, tylko czasami wyłazi taki zgryźliwiec.
    • 1fatum Re: Antysemityzm. 05.03.11, 12:45
      Nie wiem czy ta wypowiedź to prawda:
      1. czy tak faktycznie powiedział?
      2. czy powiedział prawdę?

Oto słowa żydowskiego pisarza Artura Sandauera:

"Żydzi są głową Polaków, bo są lepsi a Polacy to ręce i nogi. Dlatego antysemityzm, wszelkie odruchy antyżydowskie w Polsce to choroba umysłowa, to buntowanie się ręki i nogi przeciwko własnej głowie. Nie może polska ręka bić żydowskiej głowy" - pouczał żyd Artur Sandauer.
      "W czasie wojny zginęli prości Żydzi i wybitni Polacy. Uratowali się wybitni Żydzi i prości Polacy".
      Dzisiejsze społeczeństwo w Polsce - mówi Sandeuer - to żydowska głowa nałożona na polski tułów. Żydzi stanowią inteligencję, a Polacy masy pracujące."
      • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 13.03.11, 22:30
        I tak skonczy sie Polsko-Zydowsko "przijazn".
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9247222,Zydzi_rozczarowani_wstrzymaniem_reprywatyzacji_w_Polsce.html
        • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 13.03.11, 22:40
          Podobno ta ksionszka napisol skisz piyniyndzy.Mozliwe.Jednak skoro to prowda to dobrze ze jom napisal.
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9246673,Jan_Gross_zapewnia___Zlote_zniwa__to_nie_jest_ksiazka.html
    • 1fatum Re: Antysemityzm. 14.03.11, 08:06
      Może pod tym linkiem znajdziemy odpowiedź na polski antysemityzm. Przecież trudno uwierzyć, że człowiek antysemitą się rodzi. Semitą i owszem, jak ci na szczytach elit.

Nie rozumiem jedynie paradoksu polegającego na żarliwym antysemityzmie i odmiana polskiego masochizmu nakazującego dokonywanie wyboru na eksponowane stanowiska tych, którzy są znienawidzeni.

naparkiecie.pl/ftopic12022.html
      Nawet w przypadku jakiegoś odsetka błędnej wiedzy, to i tak mamy zbyt duże "zażydzenie" (nie mam na myśli niczego zdrożnego, tylko matematyczną analogię, do określeń, zaczadzenie, zasmrodzenie, zadymienie itp., które określają istnienie nadmiernego zagęszczenia specyficznego składnika w zbiorze).
    • 1fatum Re: Antysemityzm. 14.03.11, 08:30
      Jeszcze jedna antykoszerna perełka:

chomikuj.pl/januszs23/Rozrywka/Literatura/Bez+cenzury/Prawdziwe+nazwiska+polskich+polityk*c3*b3w+,363792868.pdf
      • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 22.03.11, 10:28
        wyborcza.pl/1,75248,9297623,U_Lisa_poklocili_sie_o_Zydow.html
    • szwager_z_laband Re: Antysemityzm. 23.03.11, 17:02
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9307741,_Zlote_Zniwa__za_4499_zl__Sklep___Chodzi_o_to__zeby.html
    • berncik Re: Antysemityzm. 30.03.11, 18:27
      Światowy Kongres Żydów wzywa do bojkotu Polski
      OSTRE OŚWIADCZENIE ŻYDÓW O HISTORII I RESTYTUCJI MIENIA Polski naród codziennie czerpie korzyści z wartego miliony milionów dolarów mienia, które Żydzi posiadali w Polsce przed 1939 rokiem. A to z trudem czyni Polaków narodem niewinnych świadków
      www.tvn24.pl/12691,1697552,0,1,swiatowy-kongres-zydow-wzywa-do-bojkotu-polski,wiadomosc.html
      • 1fatum Re: Antysemityzm. 30.03.11, 20:23
        Trudno nie godzić się z żydowskimi argumentami, bo nawet w polskim prawie obowiązuje zasada, że wyrządzona szkodę należy naprawić. Prawo własności jest święte i nie zależy od narodowości.
        Poza wszelkimi sporami pozostaje fakt, że nie tylko pożydowskie mienie było po wojnie rabowane. Rabowane przez państwo i szabrowników. Nawet zmiany ustrojowe nie zmieniły mentalności, czego dowodem jest sprawa A. Trawny, gdzie jej narodowość jest ważniejsza od ksiąg wieczystych.
        W świetle tych i innych argumentów zaczynamy rozumieć wszelkich szmalcowników i donosicieli, którzy rękoma okupanta zagarniali pożydowskie mienie.
        Nie inaczej było na ziemiach zachodnich przyłączonych po wojnie. Polityka szła swoim torem, ale mentalność pasera zwyciężała i dla wejścia w posiadanie cudzej własności ludzie i władza w jedna pierdzieli trąbę.
        Można krytykować Żydów, ale przecież nie oczekują cudzej, tylko swojej własności. Gdybym ja, To, On tłumaczył się w sądzie, że faktycznie ukradłem, ale teraz nie mam z czego wypłacić zadośćuczynienie, lub oddać to co ukradłem, to nikogo by owo tłumaczenie nie obchodziło. Wyrok sądu wykonałby komornik.
        Skoro Żydzi (i nie tylko oni) domagają się zwrotu własności, to złodziej/paser twierdzi, że nie ma na to środków.
        Kpina ze sprawiedliwości.
        Parafrazując słowa hymnu inne nacje mogą zaśpiewać: „Dał nam przykład Żyd jak zwyciężać mamy”.

Teraz już wiadomo skąd się bierze antysemityzm.
    • 1fatum Re: Antysemityzm. 30.03.11, 20:42
      Oto wypowiedź w temacie na internetowym forum:

Jeszcze za zluzyty gaz z Oswiecimia nie zaplacil,a odsetki przez
      ~moher

dzisiaj, 20:27

tyle lat wedlug zydowskiego procentu przewyzszaja wartosc ich mienia.Co za beszczelny miot...

Prawda, że nie ma w tym żadnego antysemityzmu?
      • ballest Re: Antysemityzm. 19.01.12, 11:51
        Wiy ftos o jakims rozkazie Adolfa o eksterminacji Zydow??? - bo przeczytou uech na innym Forum, ze taki bou, ale jou go znejsc nie umiam:

www.kurt-bauer-geschichte.at/PDF_Lehrveranstaltung%202008_2009/02_Hitlerbrief_Gemlich.pdf
        to uech znod, to ale nie jest rozkaz a wtedy jeszcze Hitlerowcy u wladzy nie byli.
    • 1fatum Re: Antysemityzm. 21.01.12, 08:12
      Prezydent Izraela, Szymon Preres popełnił dyplomatyczną gafę, gdy na forum ekonomicznym z dziecięcą naiwnością pochwalił się, że Izraelczycy wykupują obecnie już nie tylko Manhattan, ale także POLSKĘ Węgry oraz Rumunię. Z moich prywatnych informacji wiem, iż w pierwszym z wymienionych przypadków - mają potężną konkurencję w postaci Chińczyków, kupujących "na pniu" i za gotówkę. Niestety - w Polsce - konkurencji - nie mają !!!
      • 1fatum Re: Antysemityzm. 21.01.12, 08:18
        Interesujący wątek, którego całość można znaleźć w Necie.

~cdn do ~A: 22 lipca ta data to nie przypadek przypominam że Stalin ,,podarował'' Polskę żydowskiemu NKWD też 22 lipca warto ,fragment
        Stenogram z tajnego referatu tow. Jakuba Bermana, wygłoszonego na posiedzeniu egzekutywy Komitetu Żydowskiego w kwietniu 1945 roku
        Stanisław Żochowski „O Narodowych Siłach Zbrojnych NSZ” Retro: Lublin 1994.

Żydzi mają okazję do ujęcia w swoje ręce całości życia państwowego w Polsce i rozszerzenia nad nim swojej kontroli. Nie pchać się na stanowiska reprezentacyjne. W ministerstwach i urzędach tworzyć tzw. drugi garnitur. Przyjmować polskie nazwiska. Zatajać swoje żydowskie pochodzenie. Wytwarzać i szerzyć wśród społeczeństwa opinie i utwierdzić go w przekonaniu, że rządzą wysunięci na czoło Polacy, a Żydzi nie odgrywają w państwie żadnej roli.
        Celem urabiania opinii i światopoglądu narodu polskiego w pożądanym dla nas kierunku, w rękach naszych musi się znaleźć w pierwszym rzędzie propaganda z jej najważniejszymi działami – prasą, filmem, radiem. W wojsku obsadzać stanowiska polityczne, społeczne, gospodarcze, wywiad. Mocno utwierdzać się w gospodarce narodowej. W ministerstwach na plan pierwszy przy obsadzaniu Żydami wysuwać należy: Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Skarbu, Przemysłu, Handlu Zagranicznego, Sprawiedliwości. Z instytucji centralnych – centrale handlowe, społdzielczość. W ramach inicjatywy prywatnej, utrzymać w okresie przejściowym silną pozycję w dziedzinie handlu. W partii zastosować podobną metodę – siedzieć za plecami Polaków, lecz wszystkim kierować.
        Osiedlanie się Żydów powinno być przeprowadzone z pewnym planem i korzyścią dla społeczeństwa żydowskiego. Moim zdaniem, należy osiadać w większych skupiskach, jak: Warszawa, Kraków; w centrum życia gospodarczego i handlowego: Katowice, Wrocław, Szczecin, Gdańsk, Gdynia, Łódź, Bielsko. Należy również tworzyć typowe ośrodki przemysłowe i rolnicze, głównie na ziemiach odzyskanych, nie poprzestając na Wałbrzychu i Rychbachu – obecnie Dzierżoniów. W tych ośrodkach możemy przystosować przyszłe kadry nasze w tych zawodach, z którymi bylibyśmy słabo obeznani.
        Uznać antysemityzm za zdradę główną i tępić go na każdym kroku. Jeżeli stwierdza się, że jakiś Polak jest antysemitą, natychmiast go zlikwidować przy pomocy władz bezpieczeństwa lub bojówek PPR jako faszystę, nie wyjaśniając organom wykonawczym sedna sprawy.
        Żydzi muszą pracować dla swego zwycięstwa, pracując jednocześnie nad zwycięstwem i gruntowaniem komunizmu w świecie, bo tylko wtedy i przy takim ustroju naród żydowski osiągnie najwyższą pomyślność i zabezpieczy sobie najsilniejszą pozycję. Są niewielkie widoki na to, by doszło do wojny. Jeśli Ameryka zacznie się szybko socjalizować, to tą drogą mniejszych lub większych wstrząsów wewnętrznych i tam musi zapanować komunizm. Wtedy reakcja żydowska, która dziś trzyma z reakcją międzynarodową, zdradzi ją i uzna, że rację mieli Żydzi stojący po drugiej stronie barykady. Podobny przypadek współdziałania Żydów całego świata, wyznających dwie rożne koncepcje ustrojowe – komunizm i kapitalizm – zaistniał w ostatniej wojnie. Dwa największe mocarstwa światowe, całkowicie kontrolowane przez Żydów i będące pod ich wielkim wpływem, podały sobie ręce.
        Trud Żydów pracujących wokół Roosevelta doprowadził do tego, ze USA wspólnie z ZSRR wystąpiły zbrojnie do walki przeciwko Europie środkowej, gdzie była kolebka nowej idei, opartej na nienawiści do Żydów. Zrobili to Żydzi, gdyż wiedzieli, że w przypadku zwycięstwa Osi, a głównie hitlerowskich Niemiec, które doskonale przejrzały plany polityki żydowskiej, niebezpieczeństwo rasizmu stanie się w USA faktem dokonanym i Żydzi znikną z powierzchni świata. Dlatego też Żydzi sowieccy poświęcili dla tego celu krew narodu rosyjskiego, a Żydzi amerykańscy zaangażowali swoje kapitały.
        Należy się liczyć z dalszym napływem Żydów do Polski, ponieważ na terenie Rosji jest jeszcze dużo Żydów. Przed wkroczeniem Niemców, w poszczególnych miastach ZSRR było kilka skupisk Żydów polskich: Charków – 36.200, Kijów – 17.800, Moskwa – 53.000, Leningrad – 61.000, w zachodnich republikach 184.730. Żydzi skupieni w tych ośrodkach to przeważnie inteligencja żydowska i dawne kupiectwo żydowskie. Element ten jest obecnie szkolony w ZSRR. Są to kadry budowniczych Polski.
        • socer-schlesier Re: Antysemityzm. 21.01.12, 09:00
          wiadomosci.onet.pl/raporty/deutsche-welle-w-onet-pl/christian-wulff-to-jest-miejsce-niemieckiej-hanby,1,5004549,wiadomosc.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka