Dodaj do ulubionych

Sprzęt i akcesoria kuchenne

04.11.11, 10:17
W kuchni przygotowujemy posiłki i często szukamy lepszych rozwiązań i nowocześniejszych akcesoriów.
Aktualnie szykuję się do zamiany 1/2 "świntucha" na dobre kiełbasy. Kiedy pomyślę o tępiących się nożach, to zaczynam szukać lepszych rozwiązań. Wiem, że na forum są wspaniali kucharze i zwykli użytkownicy kuchni.
Sądzę, że warto podzielić się swoimi obserwacjami i rozwiązaniami, aby >zrobić, a nie narobić się<.

>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Mam zamiar kupić takie noże, które na niemieckim rynku są od dawna, domyślam się, że ktoś z Was się z nimi zetknął. Czy warto kupować te, a może inne. Dziwi mnie ich polska cena. Przecież jak takie dobre, to czemu w Polsce są tak tanie?

Wadą wrodzoną typowo ceramicznych jest ich podatność na złamanie. Te zaś posiadają stalowy rdzeń.
Czy mamy do czynienia ze stalą „pomalowaną” cienką warstwą ceramiki, która wkrótce odpryskuje lub jest na tyle cienka, że noże są użyteczne tylko do czasu, kiedy pozostają ostre.

allegro.onet.pl/kolorowe-noze-tytanowo-ceramiczne-nie-chinskie-5sz-i1904561155.html
Obserwuj wątek
    • gryfny Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 04.11.11, 16:41
      Duzo ci nie pomoga ale jedno wiem tam musi byc szwindel...cudow nie ma
    • gryfny Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 04.11.11, 16:50
      strony o "kozikach"
      www.messerspezialist.de/
      www.tp-kochmesser.de/
    • gryfny Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 04.11.11, 17:25
      Tak mi sie wspomniauo,kieds holenderski miglanc mie wrobiou na garkach...ze to z messy prawie jedzie i mo gornki jeszcze do opylenia ,normalnie kosztuja 2 tauzyny a mie buchnie okazyjnie za 2 stowy....no i kupiou tyn szrot,po roku wszyskie dekle bouy im Arsh a gawarancja na 30 lot dowajom.
      ggs-bestecke.com/produkte/kochtoepfe.html
    • 1fatum Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 04.11.11, 23:24
      Może się przyda

kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-chrupiaca-panierke
      • seppel Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 04.11.11, 23:39
        Guude!
        Originalne ze Solingen som droge - a sznita nimi ukrono smakuje tak samo jak innym toniym;)
        jo mom ein( mehr oder weniger )
        Lieblingsmesser(Fleischmesser)
        tyn mo ponad czidziysci lout und
        Made in Polan je na nim naschkryflane ;)
        • 1fatum Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 04.11.11, 23:57
          Byłoby idealnie, gdyby położyć nóż obok mięska i sam by je oprawił.

Od kiedy zacząłem sam robić wędliny dowiedziałem się, że noże bardzo się tępią na mięsie. Potrafię ostrzyc, ale nie opanowałem dobrze oddzielania skóry od słoniny i choć wiem jak się to robi, to idzie mi jak drut kolczasty z d….y. Najważniejsze, aby nóż był bardzo ostry. Z posiadanych noży nie jestem do końca zadowolony i dlatego szukam ułatwień.

Cała masa świń jest w Polsce i zamiast dzięki temu tanieć, to drożeją. Fakt, że część uciekła w immunitety, ale i tak jest ich dużo.
          W ubojni cenią 8 zł./kg.
    • szwager_z_laband Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 05.11.11, 07:10
      Fatum sam musisz dowac obacht, bo som sam i dobre jakosciom i zue(zresztom tak jak wszyndzie). Warto przedtym wyprobowac samymu czi Ci taki noz bydzie odpowiadac. Kyocera mo chyba najlepsze te noze. Jak je normalnie uzywosz to sie przez lata niy stympi, ale moge sie uszczyrbic. i we tyn czas musisz je dac u fachowca naszlifowac(niy bydzie juz to ale to samo co wczesniyj).
      • szwager_z_laband ps 05.11.11, 07:44
        www.ebay.de/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rvr_id=280520322814&clk_rvr_id=280520322814&customid=oesg&item=110762202339
        • szwager_z_laband Re: ps/ps 05.11.11, 07:52
          www.kochform.de/Kyocera_FK_Serie_White.htm
    • szwager_z_laband Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 05.11.11, 08:08

www.tupperware.de/produktwelt/d-150-quick-chef-3
      to je niyzastompione u nos w doma jak cza np duzo cebuli w kostka siekac, abo jak momy siekac swiyzy uosos na tatar!
      • 1fatum Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 05.11.11, 17:07
        to tak jak z paliwem. Ceny mamy w Polandii podobne niczym w Reichu.
        Drobna różnica tkwi w zarobkach. Mu za miesięczne pobory kupimy około 200 litrów, a w Niemczech około 3. 000 litrów.

Wychodzi na to, że jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
    • 1fatum Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 16.11.11, 01:58
      Wpierw bylo pytanie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ah/hb/pn9u/g9c79tFWvsSKvzzb2B.jpg

Minęło nieco czasu i widzimy tego pytania skutek.
      • szwager_z_laband Re: Sprzęt i akcesoria kuchenne 16.11.11, 08:28
        widza ze sie na swiynta juz richtujesz:)
        • szwager_z_laband ps 16.11.11, 08:29
          mo ktos z wos tyn gornek we kerym idzie tysz trocha wyndzic?
          • szwager_z_laband wyndzynie w gorku 16.11.11, 08:52
            www.hagengrote.de/shopsys/Fleisch,-Fisch,-Meeresfruechte-sanft-garen-in-feinen-Raucharomen-Thematische-Kuechengeraete-Kuechengeraete-a6140.htm?googlebase=460B01
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka