herbjelita
21.09.12, 18:58
Bardzo dużo czytałem na temat tego samozwańczego króla nie Polski - tylko Polanów. Ze był wariatem to wiedziałem, ale że aż takim.
Poraz pierwszy znalazłem takst polski o nim. Jaka gratka:
Bolesław I Chrobry (967-1025) - pierwszy koronowany król Polski, w latach 1003-4 książę Czech, był synem Mieszka I i czeskiej księżnej Dobrawy. Objął rządy w 992 roku. Sojusznik cesarza Ottona III, gościł go w 1000 roku na tzw. zjeździe gnieźnieńskim, podczas którego cesarz prawdopodobnie symbolicznie koronował Bolesława. Po śmierci Ottona skłócił się z jego następcą Henrykiem II Świętym, prowadząc z nim długotrwałe wojny, zakończone pokojem w Budziszynie oraz zajęciem Milska i Łużyc. W 1018 zdobył Kijów, wtedy też zgwałcił księżniczkę ruską Peredsławę, która nie chciała zostać jego żoną. Koronował się w 1025 na kilka miesięcy przed śmiercią. Miał cztery żony, a z nimi siedmioro dzieci, wśród nich Mieszko II Lamberta - drugiego króla Polski. Bolesław Chrobry był władcą bezwzględnym - w celu osiągnięcia zakładanych celów porzucał żony, oślepiał przeciwników, prowadził agresywną politykę międzynarodową. Z powodu nadwagi i grubiańskich manier przez nieprzyjaciół nazywany był wieprzem.