socer-schlesier 29.12.12, 10:09 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,13113711,Danzig__Zoppot__Stettin__Schwinemunde__Königsberg_.html#Cuk Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: Stare zdjyncia. 29.12.12, 11:25 www.artflakes.com/de/products/gleiwitz-katholisches-vereinshaus-slash-postk Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Stare zdjyncia. 30.12.12, 09:52 niywia eli zech tyn film sam juz dowou: www.britishpathe.com/video/after-11-years-of-separation/query/gleiwitz Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 19.01.13, 08:19 Sam trocha "z Gdanska". trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,13251417,Album_sprzed_wojny_znaleziony_na_strychu__Bale_sylwestrowe_.html#BoxSlotIIMT Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 30.01.13, 09:55 trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/56,35612,13235795,Zycie_w_powojennym_Gdansku__Zdjecia_legendarnego_fotoreportera.html#Cuk Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 09.02.13, 22:33 Tu nasze Katowice 150lot tymu. www.dziennikzachodni.pl/artykul/757383,katowice-150-lat-temu-miasto-jakie-miasto-archiwalne-zdjecia,id,t.html Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Stare zdjyncia. 10.02.13, 08:57 "nova villa Katowicze", ja to bua dugo, dugo ino wies aze Skiba zrezygnowou byc szolcym. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Stare zdjyncia. 10.02.13, 09:14 a sam cos o jeszcze jednym polskim micie: docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:PTJAfJ4Sg3EJ:bunclok.pl/wp-content/uploads/2011/05/bernd-koniarkowa.pdf+Casimir+Skiba+Bernd+Skiba&hl=de&gl=de&pid=bl&srcid=ADGEEShGin0MbmgAIDAwAp1A9kktPKTcxsVVNTsOMYEQh2V_xLyk5AkvzEb_z7VmqXkg3WGyXjkp9sLVXcItZ7QierE2jCg4JbkUy53L4ATyRgWrxGmb5MOww5MZxHOWkJHvQCJmqhT_&sig=AHIEtbQi7KY6cp1JL_xjLRsKScJHwiTz2w Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 30.03.13, 08:39 Tak se kedys na kopalni robiylo: www.dziennikzachodni.pl/artykul/794102,tylko-w-dz-niesamowite-zdjecia-slaskich-kopaln-maxa-steckla,id,t.html Odpowiedz Link
1fatum Re: Stare zdjyncia. 30.03.13, 13:27 socer-schlesier napisał: > Tak se kedys na kopalni robiylo: > www.dziennikzachodni.pl/artykul/794102,tylko-w-dz-niesamowite-zdjecia-slaskich-kopaln-maxa-steckla,id,t.html ******************************************************** Zdjęcia są niesamowite dzięki niekonwencjonalnemu zastosowaniu oświetlenia blisko tematu i oddaleniu obiektywu od niego. Wtedy używano upiornego światła płonącej magnezji, którą fotograf na kopalni zakrywał wagonikiem, ścianą, czy czymś innym, aby uzyskać tą niespotykaną głębię. Trzeba przyznać, że praca na kopalni dawniej i dziś bardzo się różni i niewielu wie jak to kiedyś tam było. Podziwiam artyzm fotografa i jego pomysłowość. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 09.06.13, 10:59 www.youtube.com/watch?v=-W14_lbhtkk Odpowiedz Link
cirano Re: Stare zdjyncia. 09.06.13, 12:16 Stare poniymiecke zdjyncia miast-perełek... Coś piyknego. I pomyśleć, że skuli jednej kapuchy wszysko my straciyli na konto wymyślonych przez niego "Untermenschen"... Odpowiedz Link
ballest Re: Stare zdjyncia. 10.06.13, 10:20 Richtig fajny bou Ostdeutschland przed wojnom. www.youtube.com/watch?v=CtNZ_IiZ1jk Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 10.06.13, 11:52 Fajne to wszystko kedys bylo. www.youtube.com/watch?v=l9EcId2z6XM Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 10.06.13, 12:14 Przez Legnica zech czynsto pszejyzdzol. Bylo widac ta pszeminiynto swietnosc tygo miasta.Te kedys piynkne kamiynice dzis kompletnie zaniydbane.Niy wiym jak to teraz wyglondo bo ostatnio zech tam bol z dziesiync lat do zadku. www.youtube.com/watch?v=HJ7QTMXUF7s Odpowiedz Link
szwager_z_laband tyn inkszy Slonsk 10.06.13, 15:13 www.youtube.com/watch?v=Vbx9qb0XcCE Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: tyn inkszy Slonsk 10.06.13, 15:16 www.youtube.com/watch?v=WtcplzM5Izs Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: tyn inkszy Slonsk 10.06.13, 15:57 www.youtube.com/watch?v=2_dzS4OO0uw Odpowiedz Link
cirano Re: Stare zdjyncia. 10.06.13, 16:09 Jo tysz bou tam jakes 7-8 lot tymu. Legnica robi richtich przignymbiajonce wrazynie, a czasy swietnoscido sie jeszcze ino do wyczuc. Na usprawiedliwiynie godajom Polaki, ze to Ruscy w "malyj Moskwie" rzondzili... Zgoda, ale miasta kaj Polaki rzondzili wyglondajom niy lepij a jeszcze gorzij, jak np. Walbrzych! Tysz godajom; - My nie robilismy nic, bosmy mysleli, ze Niemiec wroci i nam miasta zabierze... Niy ma jak dobro wymowka, a Polak w wykryntach celuje Odpowiedz Link
socer-schlesier Stare zdjyncia. 09.02.14, 23:17 Z tygo tysz jusz yno zdjyncia zostaly. blogi.dziennikzachodni.pl/piekni50-letni/2014/02/09/spacer-po-chorzowie-ktorego-juz-nie-ma/ Odpowiedz Link
1fatum Re: Stare zdjyncia. 23.02.14, 22:55 Nie mam pojęcia skąd pochodzi zdjęcie, ale jako interesujące przedstawiam. Czy prawdziwe? Nie wiem. Odpowiedz Link
cirano Re: Stare zdjyncia. 24.02.14, 07:36 Jasno widać. Są narody i ...narody ============ Mielimy roz Ślonsk bogaty, harowali rowno, dalimy go rozszabrować teraz momy g.... ---- Tekst nowyj ślonskij piosynki Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 14.07.15, 10:31 Sam stare zdjyncia miast niymieckich kere dziynki Stalinowi dzis do Polski nalezom: trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/5,35636,18334914.html?i=1 Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 06.08.15, 13:06 trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/5,35636,18256189.html#BoxLokKrakImg Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 10.08.15, 06:43 Dobrze ze o tym jusz piszom.My Slonzoki dobrze to znomy ale duzo Polokow niy mo o tym bladygo pojyncia. podroze.onet.pl/ciekawe/zrujnowany-palac-w-kopicach-pod-opolskim-grodkowem/t6ygh5 Ktos napisal: ------------------ "Daleki : To co teraz napiszę zapewne nie spodoba się sporej grupie rodaków - ale napiszę o nas prawdę. Ten artykuł porusza dużo szerszy temat - temat jakim my jesteśmy narodem, a przykład jak "zagospodarowaliśmy" tereny odzyskane po II WŚ, jest najlepszym przykładem naszej mentalności. Tak się składa, że wiem o czym mówię. Mam 50 lat a moi przodkowie wyemigrowali po wojnie na tzw. "zachód" więc od kilkudziesięciu lat przyglądania się temu zjawisku wiem o czym piszę. Pomińmy zatem sprawy związane tym czy słusznie przypadły nam po wojnie te ziemie, czy, nie. Czy więcej straciliśmy na wschodzie czy mniej zyskaliśmy. Faktem jest że to co zostawiliśmy na wschodzie w porównaniu z tym co dostaliśmy ma się tak jak średniowiecze do czasów dzisiejszych. Takiej infrasturktury jaką przejęliśmy we wsiach i małych miasteczkach, nie było nawet w ówczesnych wielkich miastach Polski. Pomińmy również to co zniszczyła Armia Czerwona, oraz to co uległo zniszczeniu w wyniku działań wojennych. Na ziemiach odzyskanych zostało naprawdę wiele. Cóż więc się stało, że nie tylko pałace, zabytki, doprowadziliśmy do ruiny, ale także te domy, w których zamieszkali przesiedleńcy przymusowi i dobrowolni. Nieprawdą jest, że tereny zachodnie zamieszali tylko i wyłącznie repatrianci - te tereny zasiedlili Polacy z całego ówczesnego kraju. Nie wiem kto wmówił tym ludziom, dziś myślę że nikt tego nie wmawiał ale nasza polska przypadłość że" skoro ja i szwagier tak uważamy to my mamy racje" wzięła górę. Ówczesnemu tzw. "komunistycznemu rządowi" wręcz zależało na tym byśmy na trwale tam zostali, jednak ta nasza polska przypadłość doprowadziła do ogólnego myślenia, że "skoro odebraliśmy to Niemcom, to oni po to wrócą, więc po co o to dbać" spowodowała, że ludzie w ogóle nie dbali o swoje domy, zabudowania - wręcz je niszczyli. Przypadków znam aż nadto. Kilka lat temu sprowadziłem się na tereny byłych Prus Wschodnich - kupiłem mieszkanie w pięknej kamienicy, którą właśnie wyremontowano - pierwszy raz od wojny. Ta posesja ma podwórko - a raczej plac który pełni rolę podwórka - podczas lekkich prac niwelujących wiazd do garażu natknąłem się na fragmenty bruku. Spytałem starszego człowieka który mieszka tu od wojny co tu było? Odparł mi ze całe podwórko było wybrukowane piękną kostką bazaltową - i tę kostkę mieszkańcy tej kamienicy rozbierali latami tak, że w latach 60-tych była już tylko goła ziemia, błoto i rowy wyżłobione przez wodę spływającą z rynien. Rozumiecie coś z tego? My Polacy rozwaliliśmy tam wszystko, nie sąsiadom, tylko sobie samym! Dziś oburzamy się jak to ci co stąd wyjechali mają czelność upominać się o swoje i domagać się odszkodowań! A sprawa jest banalnie prosta - my Polacy tak nonszalanccy byliśmy że nawet nie zmieniliśmy wpisów w księgach wieczystych. Wszyscy ci, którzy uzyskują dziś odszkodowania są wpisani do tej pory w księgach wieczystych jako właściciele!! Jednak czytając większość komentarzy ujawnia się jeszcze jedna nasza przypadłość. Otóż my niczego nie jesteśmy winni - wszystko co złe w tym kraju uczynili "ONI" a ci "oni" to: "żydzi", "komuna", hitlerowcy" i Bóg wie kto jeszcze - ale nie my! Tak sobie tłumaczymy naszą bylejakość, zaściankowość, lenistwo, bałaganiarstwo i wszechobecną prowizorkę - to nie my - to "oni". Ba, to nawet nie jest wytłumaczenie swojej nijakości i głupoty! - to jest nasz "mesjanizm" to jest rozgrzeszenie i modlitwa za to by Bóg za nas robił to co My sami powinniśmy zrobić. Takim narodem byliśmy. Dziś gdy jesteśmy w Europie nie tylko geograficznie ale także kulturowo - jest inaczej, jest lepiej i są widoczne zmiany w myśleniu i postępowaniu, ale do myślenia w sposób cywilizowany i robieniu dobrze dla siebie jeszcze jesteśmy daleko w tyle. " Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 28.09.15, 22:34 Tako malo ciekawostka. www4.rp.pl/Nauka/150929948-Piramida-na-Mazurach.html Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 06.11.15, 19:10 Fajnie zas na to popaczec. wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/5,35767,16955292.html?i=0 Odpowiedz Link
cirano Re: Stare zdjyncia. 07.11.15, 08:47 Byłem we Breslau w latach '90-tych, w czasie gdy remontowano Jahrhunderthalle. Robi wrażynie Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 09.01.16, 10:06 cirano napisal: Byłem we Breslau w latach '90-tych, w czasie gdy remontowano Jahrhunderthalle. Robi wrażynie ------- A w "trojmiescie" zes bol? trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/5,35636,19403513.html Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 24.02.16, 18:59 Fajne to. trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/5,35636,17887774.html?i=0 Odpowiedz Link
cirano Re: Stare zdjyncia. 25.02.16, 07:34 W Danzig jes co oglondać. Zoppot - molo i Monciak, Oliwa - katedra, organy, reszta tak sobie. Gdynia to stodoła, całkym przeciyntne miasto bez obiektow godnych specjalnyj uwagi Odpowiedz Link
cirano Re: Stare zdjyncia. 25.02.16, 09:45 Poprawia sie. Gdynia mo pora okryntow (Błyskawica) i żaglowce do pokozanio, muzeum oceaniczne... Poza tym... prawie zero Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Stare zdjyncia. 09.06.16, 06:40 Sam trocha ze naszygo starygo poczciwygo kerygo jusz niy ma Slonska. katowice.wyborcza.pl/katowice/5,35019,20176200.html?i=1 Odpowiedz Link