1fatum
19.01.14, 20:11
Nic dziwnego, że "klient płaci, to i wymaga". Za starego systemu było mniej uczelni, ale poziom był wysoki. Nawet szkolnictwo średni i podstawowe było na wyższym poziomie.
Chyba najwyższy czas, zweryfikować uczelnie i pozostawić te, które wypuszczają fachowców, a nie posiadaczy dyplomu.
Coś mi się przypomina, że jeden z naszych rozmówców wychwalał polskie uczelnie pod niebiosa. Zapewne nie znał prawdy.
Szkoły lansu i balansu
Pora powiedzieć prawdę: co czwarta uczelnia upadnie!
Uczelnie udają, że kształcą, studenci udają, że się uczą, a instytucje państwowe i urzędy sprawiają wrażenie, że kontrolują poziom nauczania. Grą pozorów można nazwać sytuację, jaka panuje w wielu polskich szkołach wyższych, wśród których prym wiodą różnej maści prywatne akademie, wszechnice itp.
Fabryki lumpeninteligentów
"Kiedyś czytałam ogłoszenie w gazecie „przyjmę do pracy osobę po studiach (oprócz Menadżerskiej w Legnicy)”. Szok. Była to gazeta legnicka. To prywatna szkoła, podobno łatwiej tam niż w szkole średniej...
Wyższa Szkoła Menedżerska w Legnicy zyskała ponurą sławę – nie tylko w regionie – gdy prokuratura zaczęła badać doniesienia studentów, którzy skarżyli się m.in. na żądanie dodatkowych opłat, mimo że opłacili całe czesne. Przedstawiciel władz tej uczelni przyznał z zadziwiającą szczerością, że rzeczywiście były niedopatrzenia, i to nie tylko dotyczące płatności. Potwierdzono np. wpisywanie ocen z zajęć, które się nie odbyły. Wiele zamieszczonych na forach internetowych opinii studentów o ich szkole nie nadaje się do zacytowania, gdyż są po prostu niecenzuralne.
Moja rada: wszystkich należy postrzegać jako potencjalnych oszustów i do momentu podjęcia ostatecznej decyzji sprawdzajcie informacje o uczelniach. Wiadomo, że D. (przedstawiciel władz uczelni – przyp. red.) gra faul i należałoby go usunąć z boiska akademickiego, chyba że nadal będzie znajdował durniów, którzy będą z nim jakiekolwiek umowy zawierali…".
Czytaj dalej klikając w link.
Tekst linka