Dodaj do ulubionych

Islamski prozelityzm w akcji

20.11.14, 07:57
Peregrynujący po domach Świadkowie Jehowy osiągają mizerne skutki, bo usiłują głosić coś co przypomina słowo boże. Islamiści zapewne też nie osiągną większych efektów pod warunkiem, że ograniczą się do koranicznych treści.
Kiedy w nadwiślańskim kraju do religijnych treści włączą antyrosyjskie, to islam może zyskać rangę religii państwowej. Fanatyków w tym kraju nigdy nie brakowało.

-----------------------------------------

"Gazeta Wyborcza": radykalni islamiści szykują ofensywę w Polsce

Nie­miec­cy sa­la­fi­ci, po­wią­za­ni z ter­ro­ry­sta­mi wy­znaw­cy naj­bar­dziej ra­dy­kal­nej od­mia­ny is­la­mu, chcą na­wra­cać Po­la­ków. Już nad tym pra­cu­je­my – mówi "Ga­ze­cie Wy­bor­czej" ich przy­wód­ca.

Nasi bra­cia i sio­stry na­gry­wa­ją już po­sła­nia po pol­sku, bę­dzie­my je pu­bli­ko­wać w in­ter­ne­cie – twier­dzi jeden z naj­bar­dziej zna­nych sa­la­fi­tów w RFN Sven Lau. Jak wy­ja­śnia "GW", jego "bra­cia i sio­stry" to ży­ją­cy za Odrą pol­scy imi­gran­ci, któ­rzy prze­szli na islam. Wg Lau jest ich wielu. To żar­li­wi wy­znaw­cy.

- To nie żart - mówi dzien­ni­ka­rzo­wi "Wy­bor­czej" Sven Lau, jeden z naj­bar­dziej zna­nych sa­la­fi­tów w Niem­czech. - Chce­my nieść po­sła­nie mi­ło­sier­ne­go Boga do Pol­ski. To da się zro­bić - czy­ta­my. Co wię­cej, jak wiesz­czy Lau, "wkrót­ce wśród Po­la­ków i Wło­chów bę­dzie wię­cej mu­zuł­ma­nów niż wśród Niem­ców". Is­la­mi­ści tłu­ma­czą, że nowa re­li­gia jest dla nich od­po­wie­dzią na to, na co nie po­tra­fi­ło od­po­wie­dzieć chrze­ści­jań­stwo. - Nikt spo­śród chrze­ści­jan nie po­tra­fił mi od­po­wie­dzieć, dla­cze­go tak jest - mówił Yusuf, przed przej­ściem na islam An­drzej.

Służ­by spe­cjal­ne oce­nia­ją, że sa­la­fi­ci to naj­szyb­ciej roz­wi­ja­ją­ca się grupa eks­tre­mi­stycz­na w Niem­czech. Wg eks­per­tów pod ko­niec roku bę­dzie ich już 7 tys. Bur­khard Fre­ier, szef Urzę­du ds. Ochro­ny Kon­sty­tu­cji przy­zna­je ga­ze­cie, że "to nie­bez­piecz­ni lu­dzie", któ­rzy "re­kru­tu­ją bo­jow­ni­ków dla is­la­mi­stów na Bli­skim Wscho­dzie, zbie­ra­ją dla nich sprzęt i pie­nią­dze, a nawet przy­go­to­wy­wa­li za­ma­chy w Niem­czech".

Jak za­zna­cza "Ga­ze­ta Wy­bor­cza" w Pol­sce żyje ok. 25 tys. mu­zuł­ma­nów. Co piąty jest człon­kiem osia­dłej w Pol­sce przed wie­ka­mi spo­łecz­no­ści ta­tar­skiej. Resz­ta to imi­gran­ci z kra­jów arab­skich i kon­wer­ty­ci.

Tekst linka
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka