Dodaj do ulubionych

Poleca wom ...

22.07.18, 09:14
...nowo ksionszka na ślonskim rynku. Autor - Marian Kulik, pt. "Gott mit Uns". Wydawcą jest Dariusz Dyrda... a to znaczy, że ona sie werci
Resztki uczestnikow II wojny opowiadajom swoje wojenne historie. Ciekawe.

lubimyczytac.pl/ksiazka/4802045/gott-mit-uns-ostatni-zolnierze
Wszyscy oni po wojnie wracali do rodzin na ślonsk, ale żaden się tym nie chwali.
Ciekawe, że w mojich obserwacjach niy trefiyłech żodnego, kery by swojigo powrotu do (niystety) Polski, niy sklon jako nojgupszego kroku swojigo żywota
Obserwuj wątek
    • tade-k53 Re: Poleca wom ... 22.07.18, 10:44
      Czy wiesz w jakich czasach żyjemy?
      tradycja2012.blogspot.com/
      • hans-jurgen Re: Poleca wom ... 22.07.18, 11:10

@ tade-k53

Historia magistra vitae est powiedzial pewien znany Grek.
      • cirano Re: Poleca wom ... 22.07.18, 11:27
        Tą "wiedzą" i tą tradycją nakarm równych sobie tadku. Ja już to zwymiotowałem i nie mogę na to nawet patrzeć.
        To podstawa kłamstw i przekrętów tego świata.
    • 1fatum Re: Poleca wom ... 22.07.18, 11:22
      Mam tą pozycję. Warta przeczytania.

Inną godną polecenia (z wysyłką za mniej niż 30 zł. jest książka "Bandyci z Armii Krajowej" - Wojciech Lada.

Tekst linka

Pod linkiem są ukazane inne książki, których nie zobaczymy na wystawie w księgarniach.

Dobrze, iż takie książki się ukazały, albowiem przedstawiają czytelnikowi fakty, a nie lukrowaną laurkę "rycerzy bez skazy". W każdym narodzie są dobrzy i źli, porządki i kanalie. Źle się dzieje, kiedy są ukazane wyretuszowane obrazki stanowiące oczekiwanie narratora, a nie prawdę. Kiedy z biegiem lat, odłazi pozłotka pokazując prawdziwy obraz, możemy oddać cześć bohaterom i potępić bandziorów.

Często słyszę, że tymi złymi byli "komuniści". Cały problem w tym, że w Polsce było może kilku komunistów, a haniebnych czynów dopuszczali się zwykli ludzie. To oni byli w UB, MO, ORMO, to oni służyli w powojennych obozach. Jednak wszyscy oni mieli imiona i nazwiska, a nie zbiorowe enigmatyczne miano "komunista".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka