ballest 20.02.19, 23:21 Tak nieslusznie karano Slonzakow Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Za co ta kara ? 20.02.19, 23:23 www.peter-rathay.de/Erinnerungen/deutsch_sprechen_verboten.htm#%C2%A0%20%C2%A0%20Polnisch Odpowiedz Link
iksis Re: Za co ta kara ? 21.02.19, 05:47 Język niemiecki w latach 40-tych nie był ulubionym językiem Polaków. Z wiadomych względów. Odpowiedz Link
cirano Re: Za co ta kara ? 21.02.19, 07:58 To był wtynczos prawdziwy rozkwit niynawiści gorola do ślonskich Niymcow. Kara 1000 zł była dotkliwo, ale bywały i gorsze, jak prześladowania, szykany, wywalanie z roboty a nawet z miyszkań. A przeca Polak to taki dobry człowiek. Pono Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Za co ta kara ? 21.02.19, 08:38 Ile niynawisci i pogardy musialo byc ze nawet "niemcow" pisali z maly litery". -- Do Wszystkich Powiatowych i Miejskich (miast wydziel.) Komitetów PPR na terenie Woj. Sl.-Dąbrowskiego Akcja wyśiedleńcza niemców wchodzi w koncową fazę. Masa niemiecka została zasadniczo rozładowana - wysiedlona, jednak dość poważna liczba niemców zakonspirowawszy się, udając Polaków, uzyskała dowody przynależnosci do narodowości polskiej. Aby tych niemców ujawnić i wydalić z granic Panstwa Polskiego konieczne jest współdziałanie całego społeczenstwa z władzami administracyjnymi. W celu zlikwidowania resztek zakonspirowanych niemców musimy zmobilizowac aktywistów partyjnych i przystąpic z nimi do natychmiastowego działania według nastepujacych wytycznych Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 21.02.19, 11:17 Tu chodzi o to, ze nie bylo w Polsce Gesetzu, ze nie wolno bylo godac w doma po niemiecku, do tego najwyzsza kara byla wtedy 500 zloty a nie 1000 zloty , jo se po slonsku i po polsku dopiero w szkole podstawowej nauczol Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Za co ta kara ? 21.02.19, 12:54 Jo by tu postawiol pytanie w "drugo strona".Czy na Slonsku "za Niymca" bylo karane godac po polsku? Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 21.02.19, 13:56 Nie, nigdy nie bylo na Slasku zabronione godac po polsku-. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Za co ta kara ? 22.02.19, 07:48 ballest 21.02.19, 13:56 Nie, nigdy nie bylo na Slasku zabronione godac po polsku-. -- Fajnie by bylo jak by nom bratjakuba (obszernie) opisol jak zylo se na naszym Slonsku pszed wojnom.Chodzi czy ludzie w zgodzie ze sobom zyli,czy duzo "gorzolki" piyli,jak se zwracano do rodzicow od swoich rodzicow z szacunkym czy tysz bez,w jakim jynzyku (gwarze) godali bo "czuc" u bratajakuba bardzo duzo poczciwych zwotow w slonski gwarze kerych se dzisiej jusz prawie niy uzywo a jo je pamiyntom jeszcze od mojygo Olpy i tynskno za tym spokojnym,poukladanym swiatym kerygo jusz niy ma. Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 22.02.19, 12:58 Jak by wtedy Gustaw Meister UInternet mial to by ty Kary nie dostal ! Odpowiedz Link
herbjelita Re: Za co ta kara ? 22.02.19, 19:11 bratjakuba to moze lepi napisze jak jo. Co wiem ze to po wsiach dzieci do swoich rodzicow godali "wy mama", "wy tata" abo "mamo wiecie" i "tato wiecie" Mialo to wyrazac wielki szacunek do nich. We miastach godali przez ty. Dziadkow nazywano "Starka i Staroszek wiedzom". Okreslenia "Pani abo Pan" nie istniauo. Godauo se "kobiyto wiycie" abo "chopie wiycie" Po wsiach przed wojnom godali na codzien po slonsku. Po polsku z pewnoscia niy. Moja oma jak z opom poszli wele 1900 roku do urzyndu skuli cywilnego wesela to opa powiedziou "niech bydzie pochwalony" Urzendnik tego stanu cywilnego w Zobrzu ich sprzezywou i wyciepnou za drzwi. Pedziou napewno "Raus". Uoni juzas wlezli i pedzieli Guten Tag. Tyn urzendnik choby odmieniony, z usmiechem dou im tego slubu. Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 22.02.19, 20:23 Herbjelita, na wsiach sie nie godalo Pani , mosz Recht ale tysz niy Kobieto - yno Babo , zreszta slowo "Kobieta" mo pejoratywny wydzwiek , z tego powodu w Bibliach sa tylko Niewiasty i Bialoglowe Odpowiedz Link
herbjelita Re: Za co ta kara ? 23.02.19, 18:57 Ballest, moim zdaniem "Baba" to trocha wulgarnie. Na opolskiej wsi czynsto uzywano kobjeto, kobjeto czys ty zgupiaua?. Chop, to znaczy monz urzywou tysz "moja baba", abo "moja staro". Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 23.02.19, 19:18 Wulgarnie jest Kobieta , wierz mi a wiesz fto mi to pedziol, Prof.Dr.Dr. S.M. co byl kiedys Nuncjuszem Papieskim w Rosji , jo to sprawdziol i sie okazuje, ze slowo Kobieta mo pejoratywny wydzwiek i od tego czasu tego slowa nigdy nie uzywom, chyba ze chcam jakos Baba obrazic a zeby ona sie o tej obrazie nie dowiedziala. " Wyraz ten w obecnym znaczeniu pojawia się w wieku XVII. Wcześniej też występuje, ale wyłącznie w połączeniach typu kobieta grzeszna, kobieta wszeteczna, kobieta upadła, kobieta plugawa itp., i to raczej w tekstach przynależących do tzw. kultury niskiej. Ponad wszelką wątpliwość miał on pierwotnie negatywne, a wręcz obraźliwe zabarwienie, co potwierdzają teksty z tamtego okresu i fakt, że nie notują go dawne słowniki. Mówiąc krótko, odnosił się do kobiet wykonujących podobno najstarszy zawód świata… Niewątpliwie w II poł. XVIII w. wyraz ten był już jednak neutralny, o czym zaświadczają konteksty jego użycia przez np. Kitowicza, Zabłockiego, Niemcewicza czy Jana Potockiego. Teorii dotyczących etymologii tego słowa jest wiele. Wśród możliwych źródłosłowów wymienia się: — słowo kob, oznaczające chlew (opieka nad chlewem była obowiązkiem kobiet, być może też chodziło tu o metaforyczną nieczystość rozpustnych kobiet), — słowo koba, oznaczające kobyłę (z podobnych przyczyn), — starogermańskie słowo gebetta lub niemieckie Kebs-weib, oznaczające nałożnicę, konkubinę (to wyjaśniałoby pejoratywny wydźwięk i znaczenie tego wyrazu), — niemieckie słowo Kopf-weiss, fińskie kave, estońskie kabe, oznaczające kobietę. Są też inne teorie. Ja najbardziej skłaniałbym się do propozycji z chlewem lub kobyłą, chociaż czynię to na zasadzie intuicji." Teraz wiesz czemu w Biblli nie ma tego slowa lukaszrokicki.pl/2013/07/15/kobieta-niewiasta-bialoglowa-dziewka-itp-czyli-o-okresleniach-plci-pieknej-w-polszczyznie/ Odpowiedz Link
berncik Re: Za co ta kara ? 23.02.19, 19:49 ballest napisał: > Wulgarnie jest Kobieta , wierz mi a wiesz fto mi to pedziol, Prof.Dr.Dr. S. > M. co byl kiedys Nuncjuszem Papieskim w Rosji , > > BALLEST. Bei aller Liebe, myślisz że każdy bauer godol z twoim nocjuszym papieskim, Ruskim, i na Slonsku że niy mo godac Kobiyta. Bist du nocy zu retten ? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Za co ta kara ? 23.02.19, 20:57 berncik napisał: > ballest napisał: > > > Wulgarnie jest Kobieta , wierz mi a wiesz fto mi to pedziol, Prof.Dr. > Dr. S. > > M. co byl kiedys Nuncjuszem Papieskim w Rosji , > > > > BALLEST. Bei aller Liebe, myślisz że każdy bauer godol z twoim nocjuszym > papieskim, > Ruskim, i na Slonsku że niy mo godac Kobiyta. Bist du nocy zu retten ? Jaka jest etymologia wyrazu „kobieta”? Ustalenie pochodzenia tego wyrazu jest niezwykle skomplikowane i pozostaje do dzisiaj kwestią nierozstrzygniętą. Wśród etymologów nie wypracowano dotąd jednego stanowiska, stąd też możemy spotkać różne próby interpretacji. Jedną z nich jest dopatrywanie się w wyrazie „kobieta” zapożyczenia z języka niemieckiego (staroniemieckie „kebse”, „gebette” ‘towarzyszka łoża, małżonka, konkubina’). Mniej prawdopodobne wydaje się tłumaczenie Aleksandra Brücknera (Słownik etymologiczny języka polskiego), że słowo to pochodzi od staropolskiego wyrazu „kob” – ‘chlew’: wówczas oznaczałoby ‘osobę zajmującą się hodowlą świń, trzody chlewnej’. Brückner dopatruje się też wspólnego rdzenia w formach „kobieta” i „kobyła”. Inni etymolodzy zauważają z kolei w wyrazie „kobieta” prasłowiański rdzeń *kobь oznaczający ‘wróżbę z lotu ptaków” i przypisują temu słowu znaczenie ‘wieszczka, wróżka’, a ponieważ w wielu językach słowiańskich „kobieta” oznacza ‘małżonkę, osobę zamężną’ próbuje się wyjaśnić pierwotne znaczenie tego słowa jako ‘wywróżona, obiecana na żonę’ (F. Sławski, Słownik etymologiczny języka polskiego). Chociaż dokładnie nie wiadomo, jaka jest etymologia słowa „kobieta”, to z całą pewnością możemy stwierdzić, że jeszcze w XVII w. było to określenie obraźliwe i stosowane było jako wyzwisko, głównie w środowisku mieszczańskim. W zachowanych tekstach białogłowy skarżyły się: „dla większego zelżenia kobietami nas zową” (M. Bielski „Sejm niewieści”, 1586). O pejoratywnym zabarwieniu słowa „kobieta” w XVI i XVII w. świadczy też fakt, że występowało ono zawsze z takimi epitetami, jak „wszeteczna”, „plugawa”, „nikczemna”, „szpetna”. Swój obelżywy charakter słowo to straciło niepełna 150 lat temu, dopiero bowiem od połowy XVIII wieku wyraz „kobieta” zaczął być używany w znaczeniu neutralnym. W funkcji dzisiejszego znaczenia tego słowa występowały w języku staropolskim wyrazy, takie jak „żona”, „białogłowa”, „niewiasta”, które później (około XVIII wieku) zostały wyparte przez słowo „kobieta”, kiedy utraciło ono negatywne konotacje. W staropolskich tekstach powszechnie używane były wyrazy „białogłowa” i „niewiasta” – dzisiaj mają one charakter archaiczny, ale choć wyszły z powszechnego użycia, są nadal zrozumiałe dla ludzi posługujących się językiem polskim. Wyraz „niewiasta” zachował się zresztą w języku religijnym, w tłumaczeniach Biblii, w których niezwykle rzadko stosuje się słowo „kobieta”. Natomiast wyraz „żona” stosunkowo wcześnie nabrał w polszczyźnie znaczenia ‘kobieta zamężna’, chociaż w wielu innych językach słowiańskich utrzymał się w swojej pierwotnej funkcji semantycznej – żena – ‘kobieta, osoba płci żeńskiej’ (w czeskim, słowackim, rosyjskim, chorwackim i in.). [Mirosława Siuciak i Joanna Przyklenk] Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 23.02.19, 21:07 Berncik, uczeszczoles do polskiego kosciola, a moze mosz nawet polskou Biblia, znejdz tam slowo KOBIETA ????? "W Biblii tłumaczonej przez ks. Jakuba Wujka Adam nazwał Ewę "mężyną", bo z męża wzięta". W tymże przekładzie Pisma Świętego nie znajdzie czytelnik słowa "kobieta". Panna zwana jest tam niewiastą, mężatka - żoną. Językoznawcy nie są zgodni co do etymologii słowa " niewiasta". Pochodzi ono prawdopodobnie od czasownika "nie wiedzieć", za czym przemawiałaby dawna pisownia "niewiesta". Problem zaczyna się przy ustaleniu, czy chodzi o "tę, która nic nie wie", czy może o "tę, o której się nie wie". Wiadomo, że dopiero od XVIII stulecia " żonę", "niewiastę", "białogłowę" wyparła "kobieta". Wyraz utracił swoje pejoratywne nacechowanie, choć przedstawicielki płci pięknej nie zawsze wzbudzają jedynie zachwyt. Kobieta nazywana była "puchem marnym i wietrzną istotą", www.niedziela.pl/artykul/5536/nd/Bialoglowa-niewiasta-kobieta Jo wolam moja baba nazywac babom, frelkom, niewiastom, bialoglowom, dziouchom, paniom , a nigdy kobietom , moze mnie juz zodyn nie uratuje, ale jo nie obrazom slaskich bab Odpowiedz Link
berncik Re: Za co ta kara ? 24.02.19, 17:55 ballest napisał: > Berncik, uczeszczoles do polskiego kosciola, a moze mosz nawet polskou Bibli > a, znejdz tam slowo KOBIETA ????? > > > Jo wolam moja baba nazywac babom, frelkom, niewiastom, bialoglowom, dziouchom, > paniom , a nigdy kobietom , moze mnie juz zodyn nie uratuje, ale jo nie obrazo > m slaskich bab > Na HJ ta wpis nie odpowiadam, bo tys to już tu wstawił jakieś 10 lot temu.On już taki jest ,żeby komuś dojebac alle mittel sind im recht. Ty nie musisz obrażać Slonskich Bab.Jo do moi godom po imieniu .Jakos nie umie se przypomnieć żeby farosz ze kazatelnicy godol np. Niewiasty po lewej itd. Raczej mówi o kobietach. Poza tym znejdź mi katolicki kalendarz gdzie pisze 8 Marzec dzień Niewiasty .? Co Herb i jo chcieli powiedzieć ,to że potocznie się to tak utrwalilo że się mówi kobieta a nie Niewiasta. Farorzow Biskupów, Profesorów unabhängig. Oto idzie i to musisz przyznać. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Za co ta kara ? 24.02.19, 18:24 berncik napisał: > Na HJ ta wpis nie odpowiadam, bo tys to już tu wstawił jakieś 10 lot temu.On j > uż taki jest ,żeby komuś dojebac alle mittel sind im recht. Ty nie musisz obraż > ać Slonskich Bab.Jo do moi godom po imieniu .Jakos nie umie se przypomnieć żeby > farosz ze kazatelnicy godol np. Niewiasty po lewej itd. Raczej mówi o kobietac > h. Poza tym znejdź mi katolicki kalendarz gdzie pisze 8 Marzec dzień Niewiasty > .? Co Herb i jo chcieli powiedzieć ,to że potocznie się to tak utrwalilo że się > mówi kobieta a nie Niewiasta. Farorzow Biskupów, Profesorów unabhängig. Oto id > zie i to musisz przyznać. -------------------------------------------------------- Berncik, jesli pod moim adresem wypisujesz te banialuki to PRZEPROS!!! Jesli zas miales kogos innego na mysli to, to sprostuj, bo jo w tym watku do tej pory ani slowa niy napisolech. Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 24.02.19, 19:18 " Poza tym znejdź mi katolicki kalendarz gdzie pisze 8 Marzec dzień Niewiasty ." No ja i tu juzas sie rozniemy bo jo nie obchodzam Swiat stworzonych przez Komunistki, Clara Zetkin, Roza Luxemburg i Lenina, za to Dzien Matki obchodzam, a jo nigdy slaskich babow nie obrazom, napisz mi kaj zech to zrobiol, dlo mnie nazywanie slonskiej Baby "kobietom" swiadczy yno o przyjeciu polskiej kultury a o niczym innym. Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 24.02.19, 19:19 Nasze obyczaje sa na 100% inne : gryfnie.com/kultura/slaskie-obyczaje/ Odpowiedz Link
herbjelita Re: Za co ta kara ? 24.02.19, 17:59 No ja, wyscie z tego zrobieli praca naukowa a jo jeno pisol jak na wsi w opolskim godali. tego zmienic nie poradza. Odpowiedz Link
berncik Re: Za co ta kara ? 25.02.19, 00:40 herbjelita napisał: > No ja, wyscie z tego zrobieli praca naukowa a jo jeno pisol jak na wsi w opolsk > im godali. tego zmienic nie poradza. > Co te dwa sam wypisujom to jest reinster komödienstadl Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 25.02.19, 08:36 Berncik, jo piszam o Faktach , na Slasku sie godalo Baba a nie Kobieta i sie swietowalo Muttertag a nie komunistyczny dzien kobiet. Wy piszecie o spolonizowanym Slasku, ale ten spolonizowany Slask, nie jest moim Slaskiem, ale widzam, ze niekerzy przez kwiotka pokazujom kim byli na Slasku. poxczytejcie oba, bo to nie jo pisol: gryfnie.com/kultura/slaskie-obyczaje/ Odpowiedz Link
1fatum Re: Za co ta kara ? 25.02.19, 09:19 Muszę też przyznać, że śląska godka się polonizuje. Nawet ja dostrzegam różnice kiedy godają stare oupy i nawet ludzie w średnim wieku. Jak na ironię zabrzmi pojęcie rusyfikacji czy germanizacji używane przez Polaków. Na Śląsku od 1945 r. trwa intensywna polonizacja i tego nie da się zaprzeczyć. Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: Za co ta kara ? 25.02.19, 09:38 berncik napisał: > Co te dwa sam wypisujom to jest reinster komödienstadl ------------------------------------------------------- Berncik wez sie ogarnij i niy slep tela bo juz mylisz hanys_hans z hans-jurgen. hanys_hans 23.02.19, 20:57 " Jaka jest etymologia wyrazu „kobieta”? Ustalenie pochodzenia tego wyrazu jest niezwykle skomplikowane i pozostaje do dzisiaj kwestią nierozstrzygniętą. Wśród etymologów nie wypracowano dotąd jednego stanowiska, stąd też możemy spotkać różne próby interpretacji. Jedną z nich jest dopatrywanie się w wyrazie „kobieta” zapożyczenia z języka niemieckiego (staroniemieckie „kebse”, „gebette” ‘towarzyszka łoża, małżonka, konkubina’). Mniej prawdopodobne wydaje się tłumaczenie Aleksandra Brücknera (Słownik etymologiczny języka polskiego), że słowo to pochodzi od staropolskiego wyrazu „kob” – ‘chlew’: wówczas oznaczałoby ‘osobę zajmującą się hodowlą świń, trzody chlewnej’. Brückner dopatruje się też wspólnego rdzenia w formach „kobieta” i „kobyła”. Inni etymolodzy zauważają z kolei w wyrazie „kobieta” prasłowiański rdzeń *kobь oznaczający ‘wróżbę z lotu ptaków” i przypisują temu słowu znaczenie ‘wieszczka, wróżka’, a ponieważ w wielu językach słowiańskich „kobieta” oznacza ‘małżonkę, osobę zamężną’ próbuje się wyjaśnić pierwotne znaczenie tego słowa jako ‘wywróżona, obiecana na żonę’ (F. Sławski, Słownik etymologiczny języka polskiego). Chociaż dokładnie nie wiadomo, jaka jest etymologia słowa „kobieta”, to z całą pewnością możemy stwierdzić, że jeszcze w XVII w. było to określenie obraźliwe i stosowane było jako wyzwisko, głównie w środowisku mieszczańskim. W zachowanych tekstach białogłowy skarżyły się: „dla większego zelżenia kobietami nas zową” (M. Bielski „Sejm niewieści”, 1586). O pejoratywnym zabarwieniu słowa „kobieta” w XVI i XVII w. świadczy też fakt, że występowało ono zawsze z takimi epitetami, jak „wszeteczna”, „plugawa”, „nikczemna”, „szpetna”. Swój obelżywy charakter słowo to straciło niepełna 150 lat temu, dopiero bowiem od połowy XVIII wieku wyraz „kobieta” zaczął być używany w znaczeniu neutralnym. W funkcji dzisiejszego znaczenia tego słowa występowały w języku staropolskim wyrazy, takie jak „żona”, „białogłowa”, „niewiasta”, które później (około XVIII wieku) zostały wyparte przez słowo „kobieta”, kiedy utraciło ono negatywne konotacje. W staropolskich tekstach powszechnie używane były wyrazy „białogłowa” i „niewiasta” – dzisiaj mają one charakter archaiczny, ale choć wyszły z powszechnego użycia, są nadal zrozumiałe dla ludzi posługujących się językiem polskim. Wyraz „niewiasta” zachował się zresztą w języku religijnym, w tłumaczeniach Biblii, w których niezwykle rzadko stosuje się słowo „kobieta”. Natomiast wyraz „żona” stosunkowo wcześnie nabrał w polszczyźnie znaczenia ‘kobieta zamężna’, chociaż w wielu innych językach słowiańskich utrzymał się w swojej pierwotnej funkcji semantycznej – żena – ‘kobieta, osoba płci żeńskiej’ (w czeskim, słowackim, rosyjskim, chorwackim i in.). [Mirosława Siuciak i Joanna Przyklenk] BERNCIKU TO WSTAWIOL hanys_hans 23.02.19, 20:57 forum.gazeta.pl/forum/w,34281,167685691,167685691,Za_co_ta_kara_.html Odpowiedz Link
iksis Re: Za co ta kara ? 22.02.19, 18:03 1872 – usunięcie na wniosek Bismarcka języka polskiego ze szkół na Górnym Śląsku. 1889, 18 maja – dwutygodniowy strajk 15 tys. górników śląskich. 1890, 1 grudnia – spis powszechny w rejencji opolskiej wykazuje, że 58,2% ludności podaje język polski jako ojczysty, 35,9% język niemiecki, 2,1% zakwalifikowano jako dwujęzycznych. 1903, 25 czerwca – Wojciech Korfanty zostaje pierwszym polskim deputowanym do Reichstagu, który nie wchodzi do niego z ramienia partii Centrum. 1907 – w wyborach na polskich kandydatów padło więcej głosów (39,5% głosów) niż na kandydatów katolickiej niemieckiej partii Centrum (31,7% głosów). Odpowiedz Link
erka-4 Re: Za co ta kara ? 26.02.19, 15:59 ballest napisał: > Co chcesz tym powiedziec, napisz ? > - a no to chciał powiedzieć,że ten kanclerz Bismarck totalną germanizację na polskich ziemiach zaprowadził i nic mu z tego nie wyszło,za komuny Ślązacy godali po staropolsku aż miło było słuchać.Wiem coś na ten temat bo od wczesnych lat 60.pracowałem z nimi przez lat prawie czterdzieści. Odpowiedz Link
erka-4 a dlaczego twierdzę,że po staropolsku... 26.02.19, 16:04 ...a no dlatego,że godali inaczej ode mnie,ale ja ich rozumiałem,a ja mówiłem czysto po polsku,bo mowę swą wypiłem z matczynej piersi. I nikt nie może twierdzić,że Ślązacy to Niemcy,niektórzy wybrali Niemców,ale dla pieniędzy i na to są dowody dzisiaj,bo sporo tych "niemców" na stare lata wraca do Polski z emeryturą niemiecką w portfelu. Odpowiedz Link
ballest Re: a dlaczego twierdzę,że po staropolsku... 26.02.19, 17:44 Czytej Erka co Wasze MINISTERSTWO KULTURY pisze : To co jo zawsze pisou, ( Norman Davies tysz to kiedys wspomnial) ze Slonzakow spolonizowano w 16 wieku, przeciez wszystkie wsie co maja miedzy byly wsiami zalozonymi przez kolonistow. -- Odpowiedz Link
ballest Re: a dlaczego twierdzę,że po staropolsku... 26.02.19, 17:53 tu nawet pisze, ze juz od 15 wieku polonizowano Slask a to tysz wydanie z Ministerstwa Kultury: "Zdaniem części badaczy, od XV stulecia na Górnym Śląsku dochodziło do slawizacji niemieckich osadników, mniejszość niemiecką (głównie w patrycjacie) zachowały jedynie większe i średnie miasta. Jak zaznaczono, czasy wojen, zwłaszcza czasy wojny trzydziestoletniej (1618-1648), doprowadziły do zdziesiątkowania ludność śląskiej. Po jej zakończeniu liczba ludności zmniejszyła się także z powodu migracji religijnej, co okazało się zgubne dla gospodarki, gdyż kraj opuściło wielu fachowców: górników i rzemieślników. Wojna i kontrreformacja zmieniły nieco skład etniczny i wyznaniowy Śląska; część ludności wyemigrowała, luki osadnicze wypełnili katolicy przybyli z ziem polskich. " Odpowiedz Link
ballest Re: Za co ta kara ? 26.02.19, 17:17 "> Co chcesz tym powiedziec, napisz ? > - a no to chciał powiedzieć,że ten kanclerz Bismarck totalną germanizację na polskich ziemiach zaprowadził i nic mu z tego nie wyszło,za komuny Ślązacy godali po staropolsku aż miło było słuchać.Wiem coś na ten temat bo od wczesnych lat 60.pracowałem z nimi przez lat prawie czterdzieści. " Nie sztimuje Erka - Bismarck nie zabronil po polsku godac i dalej byla Religia w jezyku polskim tak, ze duzo Slonzokow przygotowywani byli do komunii w jezyku polskim i to bylo jescze za Hitlera, ale zaroz po wojnie , jak moji kuzyni nie umieli nic po slonsku ani polsku - to ich ksiondz do Komunii nie puscil, musieli wpierw polski religii sie nauczyc Odpowiedz Link
erka-4 Kulturkampf 27.02.19, 16:01 Działania były zaplanowane i prowadzone przy użyciu wszelkich środków i metod prawnych i pozaprawnych. Propagatorem polityki antypolskiej był kanclerz zjednoczonych Niemiec - Otto von Bismarck. - W roku 1867 Poznańskie weszło w skład nowo powstałego Związku Północnoniemieckiego, a od 1871 r. cały zabór pruski znalazł się w granicach II Rzeszy. - Od roku 1876 język niemiecki stał się językiem urzędowym, germanizacja objęła nazwy miast, ulic, nazwisk, miejscowości. Ziemie polskie niegdyś otrzymały nazwę prowincji niemieckiej. - Stopniowo wprowadzano język niemiecki jako wykładowy do szkół, choć początkowo pozwolono uczyć religii w języku polskim. W zjednoczonych Niemczech Bismarck prowadził walkę z Kościołem katolickim. Na lata 70. XIX wieku przypada nasilenie konfliktów między władzami niemieckimi a Kościołem katolickim. W latach 1873-75 zostały wydane tzw. ustawy wyjątkowe, które pozbawiały Kościół katolicki nadzoru nad szkolnictwem, odbierały prowadzenie akt stanu cywilnego, przewidywały państwowy nadzór nad kształceniem księży, ingerencję władz niemieckich w wybór dostojników kościelnych i treść głoszonych kazań. Duchownymi mogli zostawać wyłącznie obywatele niemieccy po zdaniu odpowiedniego egzaminu z kultury niemieckiej. Zapamiętaj! Na ziemiach polskich zaboru pruskiego walka z Kościołem katolickim była jednocześnie walką władz pruskich z polskością, którą Kościół ten pielęgnował. Nosiła miano walki o kulturę - Kulturkampf. Fakt że nie co inaczej wyglądała sytuacja na Śląsku,bo część jego zachodnia wcześniej została włączona do Rzeszy niemieckiej,bo już za króla Kazimierza Wielkiego przeszedł w ręce królestwa czeskiego a potem w wyniku trzech wojen pruskich trafił w łapy Prusaków,czyli tam germanizacja zaczęła się kilka wieków wcześniej,ale mimo wszystko prosty lud śląski nie uległ pruskiej germanizacji.Znaczna część ludności pozostała przy słowiańskich korzeniach,dopiero po ostatniej wojnie nastąpiły śląskie nieszczęścia w wyniku zdradzieckiej umowy komunistów z zachodnimi aliantami,którzy Ślązaków miały głęboko w doopie. A wszystkie co najgorsze spotkało ich w wyniku umowy Gierka z Brandtem,jeden sprzedał a drugi kupił Ślązaków,i tak śląski naród dał doopy i się rozleciał. Odpowiedz Link
ballest Re: Kulturkampf 27.02.19, 16:34 ale wpierw bylo odwrotnie, to kosciol katolicki spolonizowal niemieckich Slazakow co nawet polskie ministerstwo kultury to przyznaje , "Równolegle z osadnictwem kolonizacją miast w wsi w czasach rozbicia dzielnicowego na ziemie śląskie przybywało z Europy zachodniej także i rycerstwo z nadzieją na zdobycie tam majątków oraz urzędów. Doprowadziło to z jednej strony do zaniku w ciągu XIII stulecia warstwy ubogiego, szeregowego rycerstwa, z drugiej zaś sprzyjało transmisji zachodnich obyczajów. Początkowo grupa ta ulegała slawizacji, z czasem jednak tendencje odwróciły się, słowiańskie otoczenie nowego rycerstwa germanizowało się. Propagowanie przez szlachtę (także przez mieszczaństwo i duchowieństwo niemieckie) języka niemieckiego zapoczątkowało wielowiekowy proces wycofywania polszczyzny z dworów książęcych i dworskich, pozostawanie kultury wysokiej na Śląsku w orbicie wpływów języka niemieckiego. Osadnictwo średniowieczne zapoczątkowało zmiany ludnościowe i językowe na Śląsku. " Odpowiedz Link
ballest Erka czytej 27.02.19, 16:44 To pisze dzis polsko wikipedia , moja walka sie oplacila ;) --- Odpowiedz Link
erka-4 Re: Kulturkampf 28.02.19, 07:47 ballest napisał: > ale wpierw bylo odwrotnie, to kosciol katolicki spolonizowal niemieckich Slazak > ow co nawet polskie ministerstwo kultury to przyznaje , > "Równolegle z osadnictwem kolonizacją miast w wsi w czasach rozbicia dzielnicow > ego na ziemie śląskie przybywało z Europy zachodniej także i rycerstwo z nadzie > ją na zdobycie tam majątków oraz urzędów. - coś mi się wydaje,że niezbyt potrafisz czytać ze zrozumieniem,jeżeli zamierzasz dowodzić iż te śląskie ziemie wcześniej do German,czyli Niemców w domyśle,przynależały,bo gdyby tak było to osadnictwo niemieckie kolonizacją by nie nazywano.Wszak nie można kolonizować czegoś co jest moje. Odpowiedz Link
berncik Re: Za co ta kara ? 26.02.19, 09:03 Jak zech coś źle zrobioł ,alboch przeoczył da endschuldige ich mich in aller form. Odpowiedz Link
erka-4 Re: Za co ta kara ? 26.02.19, 15:47 No widzisz jacy to byli idioci ci komuniści,nie pozwalali ludziom normalnie gadać,i jak tu się dziwić,że Polacy walczyli z tymi komunistami na wszelkie możliwe i dostępne sposoby z wiadomym pozytywnym końcowym skutkiem.Dziś możesz gadać nawet po chińsku i nikt na ciebie żadnej uwagi nie zwróci. Odpowiedz Link
berncik Re: Za co ta kara ? 26.02.19, 16:38 Erka tys kiedys opowiadał że podchodzisz z Galicji , tz.tys nigdy w życiu nie mówił czysto po Polsku. To też zrozumiałe żeś Ślązaków rozumial .Ci z Kieleckieg albo dalej na wschód ci nas nie rozumieli. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Za co ta kara ? 26.02.19, 17:43 Dzisiej czowiek jusz niy wiy czy jeszcze jest na Slonsku.Wystarczyly cztyry pokolynia po wojnie zeby zabic nasza slonsko godka.Tyj godki kerom se sam starsi forumowicze poslugujom pszetrwala wieki ale niystety jusz wymiyro.Pszetrwala setki lot jak Polski tu niy bylo a wystarczylo niycale sto jak sam Polska jest zeby to wszystko zniszczyc.Wlezli sam ze swoimi buciorami i calkowitym brakym szacunku (w odrozniyniu do Nimcow) dla wielowiekowych tradycji tyj ziymi. Odpowiedz Link
erka-4 Re: Za co ta kara ? 27.02.19, 08:22 berncik napisał: > Erka tys kiedys opowiadał że podchodzisz z Galicji , tz.tys nigdy w życiu nie > mówił czysto po Polsku. - to fakt,stamtąd cała moja rodzina pochodzi,ale ja tylko dwa lata tam przeżyłem,a resztę na Śląsku wśród swoich.Mówię o swoich skoro się z nimi dobrze rozumiałem przez lata całe. To też zrozumiałe żeś Ślązaków rozumial .Ci z Kielecki > eg albo dalej na wschód ci nas nie rozumieli. - no wiesz trochę to "rozumienie" podważyły lata 70-te,kiedy to ci Ślązacy wybierali Niemcy za swój hajmat,no ale wytłumaczyli mi to dość prędko ci moi śląscy przyjaciele,że nie hajmat się liczy a niemiecka marka,zatem mam wszelkie podstawy,aby twierdzić,że z nich Niemcy byli i są za pół marki. Dziś już nie ma o co kruszyć kopii,było minęło,a żyć jakoś się musi. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Za co ta kara ? 28.02.19, 07:24 erka-4 26.02.19, 15:47 No widzisz jacy to byli idioci ci komuniści,nie pozwalali ludziom normalnie gadać,i jak tu się dziwić,że Polacy walczyli z tymi komunistami... -- Innymi slowy - walczyli jak Polak z Polakiem. Odpowiedz Link
erka-4 i przeciw Niemcom także Polacy walczyli... 28.02.19, 07:34 ...a Żydzi dziś twierdzą,że ich wymordować chcieli naziści. Czy ty coś rozumiesz z tego ? socer-schlesier napisał: > erka-4 26.02.19, 15:47 > No widzisz jacy to byli idioci ci komuniści,nie pozwalali ludziom normalnie gad > ać,i jak tu się dziwić,że Polacy walczyli z tymi komunistami... > -- > Innymi slowy - walczyli jak Polak z Polakiem. > - no tak,tak samo walczyli jak z niemieckimi zbirami w czasie drugiej,światowej oczywiście,wojny. Odpowiedz Link