Dodaj do ulubionych

TWARDOCH zabrał głos

05.05.21, 19:42
... i twardo zaprzecza swojej, tak chętnie przez Polaków przypisywanej mu polskości.
Prziznaja mu racja na 100% razym z kożdym co podobnie jak Szczepan myśli i mo odwaga powiedzieć;
Polakom sie to niy podobo, bo zawsze twierdzili, że na Ślonsku żyjom ino oddani Polsce Polacy, a tak jak wiymy niy jes. Tych "oddanych" jes tam coroz mnij i to mie cieszy

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/szczepan-twardoch-strofuje-wirtualn%C4%85-polsk%C4%99-nie-jestem-polakiem-jestem-%C5%9Bl%C4%85zakiem/ar-BB1go88a?ocid=msedgdhp
Obserwuj wątek
    • ballest Re: TWARDOCH zabrał głos 05.05.21, 20:50
      Farel, ograniczeni Polacy nie wiedza, czym sie roznia Nacje, ze Nacje rozni nie tylko jezyk, ale tez Historia, a co ma Historia Slaska z Historia Polski wspolnego ?
      WIELKIE 00000000000000000000 , czytaj ZERO, oprocz tego, ze SLAZACY jako kolonisci zakladali miasta i wsie w Polsce , ale od 1138 roku, juz nie bylo wspolnycj wiezi, malo tego SLASK NIE BYL NIGDY KORONNA KRAINA POLSKI - NIIIIIGDY
      • taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 06.05.21, 02:25
        Ograniczony Ślązaku, to może poza pisaniem zera kilkanaście razy (oraz samogłoski "i" kilka razy) jeszcze jakieś argumenty?

Zatem co z tym Śląskiem? Jesteście niemieccy, czescy, jeszcze jacyś inni...? Bo o ile mi wiadomo, nie byliście nigdy samodzielnym państwem.
        • ballest Re: TWARDOCH zabrał głos 06.05.21, 15:15
          Kto jest ograniczony, widzimy w historii kodyfikacji jezyka polskiego, bo to wlasnie Ci ograniczeni Slazacy i Niemcy Wam wasz jezyk skodyfikowali, malo tego, - Slaskie Mieszczanstwo Krakowa nazwalo wasza dumna nacje WIESNIAKAMI i tym sie chwalicvie do dzis !
          • ballest Re: TWARDOCH zabrał głos 06.05.21, 15:19
            a tu dowod, ze nigdy nie bylismy oficjalnie czescia Polski:
            "Z Bożej łaski król Polski, ziemi krakowskiej, sandomierskiej, łęczyckiej, sieradzkiej i Kujaw, pan i dziedzic Pomorza"
    • iksis Re: TWARDOCH zabrał głos 05.05.21, 22:48
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Plemiona_polskie.png
      • socer-schlesier Re: TWARDOCH zabrał głos 05.05.21, 22:57
        farel 05.05.21, 19:42
        ... i twardo zaprzecza swojej, tak chętnie przez Polaków przypisywanej mu polskości

--

Poczytejcie se wpisy internautow pod tym tekstym.Widac jak Poloki Slonzokow "kochajom".

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,27053063,szczepan-twardoch-strofuje-duzy-polski-portal-nie-jestem-polakiem.html#do_w=54&do_v=140&do_a=315&s=BoxRozImg3
      • taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 06.05.21, 02:22
        No...?

Z tej pięknej mapy wynika, że ani Mazowsze, ani Pomorze do Polski nie należy.

Coś wy na tym Śląsku kiepscy jesteście w argumentowaniu. :-P :-P
        • farel Re: TWARDOCH zabrał głos 06.05.21, 11:56
          No cóż zbyt prymitywne twe rozumowanie, taka -sobie -ofiaro.
          Nikt nie zrobi nas "na chama" Polakami , bo mu się tak podoba.... a jeśli nie chce ktoś być gorol ....
          W Szwajcari istnieją 4 języki i narody równocześnie i nikt nie stara się ich "zrównać"
          Obca nam polska historia, obca mentalność a tylko język wspólny, wmuszony nam gwałtem i szykanami.
          Wychowani w proniemieckich rodzinach czują się niemcami, inni Czechami, inni Polakami (dobrowolnie) wielu Ślązakami i niczym innym i paszport polski niczego tu nie zmienia... a raczej tylko szkodzi.
          POzatym dobrze byłoby byś zabrał się za naukę historii, tej prawdziwej, be krzekrętów polskich "znawcow" z IPN-u czy z KUL-u
    • taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 16.05.21, 02:41
      Wiecie co Ślązacy?

Jak wam tak z nami źle, to po co wam autonomia? Żeby się chwalić, że władzę macie własną, i pyskować, że "Poloki" za mało pieniędzy dają?

Autonomii by się chciało, czyli zjeść ciasteczko i mieć ciasteczko.

Niezależnym wielce być, ale w razie czego oglądać się na państwo polskie.

A figa.

Proponuję niezależność śląską na całego, czyli proklamujcie niepodległość. Flaga, godło, waluta... nawiązujcie stosunki dyplomatyczne i handlowe z całym światem, a górnicy niech robią awantury pod tym śląskim sejmem.

A my wam jeszcze wizy wprowadzimy i obowiązkową trzytygodniową kwarantannę. :-P :-P
      • socer-schlesier Re: TWARDOCH zabrał głos 16.05.21, 21:35
        taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 16.05.21, 02:41
        Proponuję niezależność śląską na całego, czyli proklamujcie niepodległość. Flaga, godło, waluta nawiązujcie stosunki dyplomatyczne i handlowe z całym światem, a górnicy niech robią awantury pod tym śląskim sejmem.

--

Takie cos jak bys zaproponowol 100lat tymu to wiynkszosc ludzi na Slonsku pszipuszczom by to poparlo.Dzisiej z tych downych lat swiytnosci Slonska niy zostalo prawie nic.

ps.Musisz jedna rzecz wiedziec ze ci gornicy o kerych piszesz to jusz w wiynkszosci dzisiej dzieci ojcow kerzi sam na kopalnie do roboty pszijyzdzali jeszcze za komuny z daleki "Polski".Slonzokow to tam bydzie moze 10-20procynt.
        • taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 17.05.21, 02:18
          A to akurat jest nieistotne, bo mnie nie chodziło o to, czy oni są Ślązakami, tylko że awanturują się pod Sejmem RP. A tak toby się awanturowali pod śląskim i wy byście ich mieli na głowie.

A co chcesz powiedzieć przez sygnaturkę?
          • taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 17.05.21, 02:20
            I czemu nazwę Polska ujmujesz w cudzysłów?
        • taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 17.05.21, 23:58
          Co chcesz powiedzieć przez sygnaturkę?

Że chętnie byście się zaprosili do Niemiec jako siedemnasty land?
          • socer-schlesier Re: TWARDOCH zabrał głos 18.05.21, 08:18

taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 17.05.21, 23:58

Że chętnie byście się zaprosili do Niemiec jako siedemnasty land?

--

My "Schlesiery" dzisiej zyjymy se w wolnyj Europie i nom idzie bardzo dobrze.Nasi ojcowie o taki Europie
            se mogli yno pomarzyc.Dzisiej zyjymy w dobrobycie a z pewnosciom i Ty wiync se to szanuj.
            Jak chodzi o moja "sygnaturka" to moze trocha pomyslisz i "powiysz nom" do czygo ona Twoim zdaniym nawoluje?
            • taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 19.05.21, 01:43
              Absolutnie ci nie powiem, do czego ona moim zdaniem nawołuje.

Przecież widzę, że do czegoś prowadzisz i odpowiedzieć mam po to, żebyś mógł umiejętnie doprowadzić mnie do odpowiedniej konkluzji.

Może więc od razu napisz, co to za konkluzja, bo ja w tę grę grać nie będę.
            • taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 19.05.21, 01:44
              Skoro tak wam idzie cudnie, to po co walczycie o autonomię?

Haha.
              • socer-schlesier Re: TWARDOCH zabrał głos 19.05.21, 10:09
                taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 19.05.21, 01:44
                Skoro tak wam idzie cudnie, to po co walczycie o autonomię?

--

Kaj Ty jakos tu "walka" widzisz?Walka na Slonsku kaj szczylano i mordowano to mieli my w "naszym ukochanym" heimacie sto lat tymu.
                ps.Mosz racja,idzie nom Schlesierom "cudnie".Pisza te slowa wlasnie z Iwonicza (sanatorium).
                • socer-schlesier Re: TWARDOCH zabrał głos 20.05.21, 09:34
                  My to znomy.

www.onet.pl/kultura/onetkultura/szczepan-twardoch-nie-spodziewam-sie-po-polsce-niczego-dobrego/5vcp0bt,681c1dfa
                  • socer-schlesier Re: TWARDOCH zabrał głos 21.05.21, 20:57

taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 17.05.21, 23:58

----

taki-sobie-nick Re: TWARDOCH zabrał głos 19.05.21, 01:43
                    Absolutnie ci nie powiem, do czego ona moim zdaniem nawołuje.

Przecież widzę, że do czegoś prowadzisz i odpowiedzieć mam po to, żebyś mógł umiejętnie doprowadzić mnie do odpowiedniej konkluzji.

Może więc od razu napisz, co to za konkluzja, bo ja w tę grę grać nie będę.

---------------

taki-sobie-nick czygo se boisz, prawdy "uslyszec"?
                    • socer-schlesier Re: TWARDOCH zabrał głos 21.05.21, 22:22
                      Szczepan Twardoch.

" Można wskazać narodowość karaimską, i bardzo słusznie, cieszę się, że są tu jacyś Karaimi, ale ich jest kilkuset, to maleńka grupa. Mimo tego oni mają ten wybór, a my nie. Nie mogę tego odczytywać w inny sposób niż jako akt wrogości wobec nie tyle Ślązaków, co do istnienia Ślązaków w Polsce – komentował na antenie radia TOK FM pochodzący ze Śląska pisarz Szczepan Twardoch."

www.onet.pl/informacje/ekonomiaspolecznapl/spis-nie-calkiem-powszechny/bt1swsk,30bc1058
    • erka-4 Re: TWARDOCH zabrał głos 26.05.21, 11:57
      Ślężanie, plemię przybyłe w okresie wędrówki ludów (375 - 700 r. n.e.) zamieszkujące terytorium wokół góry Ślęży (ich ośrodek kultu religijnego) oraz nad rzeką Ślęzą (o etymologii wspólnej ze Ślężą). Nazwa plemienia pochodzi właśnie od nazwy góry i rzeki. Nazwa plemienia Ślężan została rozciągnięta na inne nadodrzańskie plemienia. W ten sposób w XII wieku ustaliła się jedna wywodząca się od plemienia Ślężan nazwa dla całego regionu, Śląsk. Nazwa krainy historycznej Śląsk pochodzi zatem od góry Ślęży i rzeki Ślęzy.
      • keniata Re: TWARDOCH zabrał głos 26.05.21, 12:22
        No tak , erka. Niewatpliwie chciales cos powiedziec .
        Zdradz wszystkim , bardzo prosze .
        • 1fatum Re: TWARDOCH zabrał głos 26.05.21, 22:02
          Za chwilę nam oznajmi, że wyspy brytyjskie są włoskie, bo wlazły tam kiedyś legiony rzymskie.

Może też przywoła czasy współczesne na podstawie wejścia za potrzeba do śląskiego haźla jakiegoś Polaka i tym samym haziel wraz z jego zawartością zmienił narodowość.

Chyba jednak jest złym pomysłem, a raczej jego brakiem, by przyjąć od jakich lat zaczynamy liczyć podległość ziem do narodu.

Jeżeli jednak uważa, że coś się komuś nalezy, to niech przedstawi księgi wieczyste.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka