Dodaj do ulubionych

spomniynia ze Wieliczki

25.07.06, 09:07
Autor: szwager_z_laband
Data: 25.07.06, 08:49

+ dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz cytując + odpowiedz
Spouech w takim motelu co miou ze zadku mauy basynik tak ze sie szuo po tym
smyxkaniu konsek zrelaksowac, a bouech we muzeum na zamku, we parku, kosciou
kole zamku tysz widziouech, na kortach, we parku kouo kortow(tam je take maue
jeziorko), we pizzeryji we takyj mauyj uliczce (ino za kozdym razym bou tam piec
zepsuty i musiouech jesc pierogi:), dalyj bouech na takyj baszcie kole parku, i
szuech do koscioua sw. Sebastiana(ale niystety niy doszuech) - w kozdym razie
uliczki zech pozwiedzou:). No i oczywiscie bouech tysz we zabytkowyj kopalni i
ukroduech konsek soli kere sie ostou we glywicach na stole. Dlo kozdego ze
familii prziwiozuech ze Wieliczki miech soli = taki mauy mieszek na kerym pisze
pora rymowanek o Wieliczce. Mysla ze se jeszcze przipomna te inksze miejsca, np
uliczka Nowy Swiat kaj mie za kozdym razym taki mauy kundel obszczekou :))
Obserwuj wątek
    • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 09:10
      Autor: szwager_z_laband
      Data: 25.07.06, 08:53

+ dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz cytując + odpowiedz
      ciekawe bouo muzeum techniki we takim mauym domku - tam zech podziwiou ciekawy
      zbior starych radiow, telewizorow, adapterow i inkszych urzondzyn
      • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 09:23
        Wlezli my do tego zupnego zomka i czytomy jakis plakat o jedzyniu ze solom i
        inkszymi prziprawami - no to idmy to obejzec:)

Flazuja do takego srogego antryja kaj sie normalnie to chyba oddowo mantle, a
        tam siedzi szesc abo siedym ludzi i fajrujom i maszkycom obiod abo cosik kole
        tego - zdziwiouch sie i dopiyro w doma sie spokapiou(jak to szkryflou) ize to
        przeca pasowauo do tematu wystawy:))
        No tosz naoglondali my sie wszyskego, od roztomaitych soli - ciekawo je
        afrykansko, kera murziny robiom ze roslin "Sololubnych" = tak to stou
        szkryfniynte na tyj wystawie!, potym bouo wszysko co sie ino wciepuje abo idzie
        wsuc do gorka jak sie warzy obid abo kolacja:) No i woniauo tamn tysz fajnie i
        oglondnonc szuo trocha maszkytnych muynkow, mozdzierzow i inkszych tuczkow:)
        • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 09:38
          a kupiou ues se pora krysztalow solnych som bioue, zolte i rozowe.
          Moja zona z nich zrobioua dekoracja w Wohnzimrze.

schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/k-DSCI0010.JPG
          widzisz go tam na dole.

Po za tym, momy pounou szala tych kamieni.

W Wieliczce w ty kopalni som tysz korty, Rita tam w tenisa graua.
          • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 09:47
            Hm, jo niywia, ale mysla ze Rita nom pomoge, bo jak sie niymyla to we Wieliczce
            te bryuy majom szary kolor. Rita te rozowe tyszz som orginalne ze Wieliczki, abo
            "import"???

Tako rozowo mom tysz jako tiszlampa we pywnicy stoc:)

Wieliczka mom tak rozpracowano ze nawet wiym kaj kole parku we cyntrum wisi
            plakat na kerym idzie przeczytac o tradycji Siuda Baby i obejzec odniyj mauo
            fotka:)))

Tera czekom co Rita powiy, bo chociosz wszysko znoduech to to co zech szukou to
            ale niy, bo pamiyntouech ino imie, a adresa i miano mi z gowy wyleciauy ...
            • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 10:22
              Ja to mosz recht, te bryuy majom szary kolor, ale krysztaly napewno niy, a jou
              ytsz przypuszczom ze te krysztaly nie som z Wieliczki yno z Bochnii, bo tam
              jest chyba jeszcze kopalnia czynnou!
              • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 10:25
                we Wieliczce w pewnym synsie tysz sie jeszcze sol produkuje - woda zaloua by
                kopalnia, bezto jom sie odpompywuje i warzy z niyj sol kero sie sprzedowo.

za ciekawostka jeszcze powia ze tera przewodniki wszyske (i chopy i kobiyty) som
                obleczone we paradne uniformy - kedys tak niy bouo.
                • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 10:45
                  ;) powiym ci historyjka jak my tam byli.
                  Ludzi wpierony ze wszystkich stron Swiata, naroz utwarli ta bramka i trzba bouo
                  sie cis, bo nos bouo wiyncy a my chcieli jom do kupy zwiedzic.
                  Moja Tanty uap onkla za rynka i zasuwou, zeby nos nie stracic, uobrocou se i
                  widzi, ze trzymie takiego modego Hiszpana za rynka a niy Onkla, tyn szpaniok
                  leciou z niom ani se nie wyrywozu;)
                  My wszyscy parsknyli smiychem, pedzieli , ze uona chciaua Onkla na modego
                  feurige Szpanioka zamienic, a te mode Szpanioki z jego grupy ze smiychu po
                  ziemi kulali.
                  Tanty zamiast go przeprosic, to go hukua dwa razy piensciom po plecach i go
                  gizdem nazwaua;)
                  • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 10:49
                    fajno tanty mosz:))

jo tysz tam miou mauo pogawyndka ze jednym ze hiszpani - okozauo sie ze
                    pochodziou ze podle Nowego Soncza a miyszkou juz 9 lot we Niymcach, iles tam we
                    Francji a nojduzyj we Hiszpani( cuzamyn 42 lata niy bou we Polsce) no i kobiyta
                    miou Hiszpanka. Poznouech tysz jednego Francuza, ale to tysz bou taki francuz
                    jak moj szwigerfater:)) Juz zech ino myslou co jak zagodom jakego Japonczyka to
                    sie tysz okoze zeje kajs z kole Sosnowca:)))))))))
                    • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 10:58
                      Godosz, kouo Sosnowca se Azja zaczynou;)
                      Moze mosz recht!
                      Jedno je pewne, Wieliczka jest bardzo fajnou a tyn "niemiecki" Krakow tysz bou
                      richtig fajny.
                      • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 11:03
                        nojlepsze smiychy bouy jak my wlezli do tyj komory kaj je pomnik Piousudskego --
                        naroz sie jedyn Litwin pyto (dos dobrze po polsku) "a kto to je?"
                        • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 20:03
                          szwager_z_laband napisał:

> nojlepsze smiychy bouy jak my wlezli do tyj komory kaj je pomnik
                          Piousudskego -
                          > -
                          > naroz sie jedyn Litwin pyto (dos dobrze po polsku) "a kto to je?"
                    • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 20:00
                      hehe, to w tej kolejce można poznać wszystkie jezyki całego świata i szlifować
                      je ;)
                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:59
                    Ballest , ciekawe jakby zachowala się Twoja Tante gdyby stała w kolekce za
                    czasów komunistycznych ;)))))tak za chlebem ?
                    • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 22:30
                      Rita, co jou wiym, to uoni nigdy problymu z chlebem nie mieli, do tego ona jest
                      kucharkom co na weselach kiedys gotowala.
                      my tysz zawsze chleb dostali, o nas Gierek zadbal;)
                      • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 22:44
                        Bardzon fajnie to opisalas, musze perzyznac!
                        Kosic tysz umiysz to wiym, bo juz tu pisalas. ale to jou tysz umiy i pora
                        innych napewno tysz, bo Rita tak naprawde to chyba kazdy Slonzok umiou kosic;)
                        Rita, nie wiem czymu Kinge swieta oguoszono, jak ona obowiazkow malzenskich nie
                        spelniala.
                        • sloneczko1 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 22:54
                          Sw.Jadwiga tysz;)
                          widać tako moda była wśród świyntych :)
                          a tak po prowdzie to ich zmuszali do tych małżeństw ,to sie im niy dziwia
                          • sloneczko1 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 22:55
                            Rito--ja też tam kiedyś zawitam;)
                          • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 22:58
                            Sztimuje, ale Sw. Jadwiga miala 6 dzieci, a wiec nie boua "czystom"
                            ;)
                • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:57
                  Tak , to już jest wysoka klasa i profesjonalna przewodników. Nie dziwcie sie
                  obiekt jest oblegany przez turystów, co sami widzieliście.
                  Sol się ponoć robi ale tylko kosmetyczną - kolorową do kąpieli. Teraz bardziej
                  się konserwuje kopalnie , której grozi zapadnięcie. Krolowa Saba
                  przepowiedziała, że kiedyś się zapadnie i Wieliczka zamieni sie w duże jezioro
                  solne.
              • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:54
                Co do pamiątek , to tak sie nie znam , ale czy sprawdziliście czy czasami nie
                pisze made in China ? hihi

To kupcy wieliccy zadowoleni są napewno ze sprzedaży, ten sezon to nawet mają
                dobry.
            • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:53
              Tak prawdę mówiąc to Laband pojechał przygotowany , wiedział gdzie zaglądnąć ,
              nie tak jak Ballest, który tylko chciał zobaczyć pierścień św. Kingi i uciekał
              w biegu jak go zobaczył ;)))) (żart)
              • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 22:27
                Rita, pierscien Sw. Kingi;) ona chyba od niedawna swietom jest a przygotowany
                to tez bylem!
            • sloneczko1 Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 17:59
              szwager_z_laband napisał:........bo chociosz wszysko znoduech to to co zech
              szukou t
              > o
              > ale niy, bo pamiyntouech ino imie, a adresa i miano mi z gowy
              wyleciauy ...
              żeby sie spotkać to musisz abo mieć adres miejsca spotkania ,abo umieć to
              inaczyj zrobić;)
              • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 20:22
                Suoneczko jo wele zdjync szukou:)
                • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 21:33
                  Laband, dziwiam sie, zes nie bou we Krakowie? nie bouo czasu, pra?
                  • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 21:35
                    ani minuty wiyncyj - we Wieliczce przijehou na wieczor, ino my sie poszli
                    przensc i pojesc, potym na drugi dziyn kopalnia i uazynie po Wieliczce do
                    wieczora. Rano juz my wyjechali i o 10 byli we Laband i obsztalowali statek na
                    kanale:))
        • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:50
          Zauważyłes, że w tym muzeum sa takie stare rarytaski jak młynki i mozdzierze i
          te solniczki - największy zbior w świecie , no i sala koncertów wiedeńskich i
          piekny ogród wokół. A dawniej tam była miejska przychodnia lekarska.
          Wspaniale teraz urządzono ten zabytek.
      • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:48
        To muszę tam wejść do tego sklepiku - byly też płyty winylowe ?

Wieliczka to cały swiat. Kiedyś widziałam jak dorażki wiozły Żydów po Ryneczku.
    • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 10:36
      przeszouch sie tysz do klasztoru na gorce kole torow - Rita co to je za klasztor
      ze tam ogrodym i dziedzincym? - ze strony ogrodu mo taki fajnie malowany portal.

Niystety rajn niy mogli my wlys - nerwowauo mie we Polsce ze do zodnego koscioua
      niy szuo wlys, wszyske bouy zawarte, tysz we Glywicach kosciou Wszyskich
      Swiyntych :((
      • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 12:27
        schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=83
        To jest ten klasztor, szkoda, że kościoły w czasie turystyki są zamkniete. Tyle
        by opowiadać...Ważne przy zwiedzaniu kopalni jest przewodnik, to prawda i
        umiejętność ciekawego opowiadania, w kazdej komorze coś się wydarzylo. no ale
        to nie na teraz. Rezerwujcie sobie czas na czytanie wieczorne, tak kawke ,
        paluszki skawińskie , dobre okulary i pochodzimy po wieliczce.
        Laband , czy ty mieszkałeś w hotelu przy ul Kosciuszki, nie wiem jak ten hotel
        się nazywa ?
        No i hotel Galicja - jedyna budowla wśród tylu parkingów, no i , do wieczora,
        bo wrażeń jednak mieliście sporo - i jeszcze te kolejki międzynarodowe do
        zjazdu do kopalni - to ubaw... pod wrażeniem jestem pobytu w Wieliczce w
        miejscu moich wydeptanych ścieżek
        • ballest Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 12:42
          No wiysz Laband, jou bou pewny ze Rita Cie co najmni na kawa zaprosi a tu co?
          psinco ;)

"a póżniej musiałam uciekać , bo za godny wykup chciał mnie uściskać, więc
          uciekłam gdzie pieprz rośnie ;))))"

Tu na Forum to Rita tak mondruje, ale jak jom jakis sidibabiosz usciskac chce
          to uciekou !
          schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_P1011121.JPG
          • sloneczko1 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 17:51
            skromno jest ,to sie chwoli:)
            • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:34
              A no widzicie, jest tez pieknie się nie spotkać , bo o czym bysmy wtenczas
              rozmawiali na forum ? A tak to temat otwarty..... :)
              • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:36
                Laband, gdybym wiedziała, że tam jesteś, nawet z choinki bym się urwała, żeby
                pokazać Wam te zakamarki sliczniuchne. Wieliczka jest waznym miejscem, od niej
                wszystko się zaczeło, Kraków to jeszcze nic, tylko szlak solny , który
                doprowadził do utworzenia osady zwanej Glejwic - tak przypuszczam mogło być.
                Takiej sie wersji będę trzymać. Być może nawet pierścień św. Kingi dotarł na
                Śląsk, gdzie z soli zamienił się w węgielne kamienie. Odtąd podróznicy z solą
                ostali się na ziemiach gdzie znajdowały się złoża węgla i do dziś borykają się
                z czarnym złotem. Tyle mojej fantazji.
                • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:37
                  A realnie rzecz wygląda tak - okazuje się, żeś lepszy turysta ode mnie. Widzisz
                  takie szczegóły , na które może ja nawet nie zwróciłam uwagę. Ciekawe ile dni
                  tam byłeś i w jakim hotelu się zatrzymałeś ?
                  Język mi sie rozwiązuje jak słysze o Parku Kingi i Parku Mickiewicza w którym
                  to byłeś. Są to najbardziej urokliwe miejsca. Zaraz za tym parkiem gdzie
                  widziałes zatrzymywał się tabor cygański - i ogniska , i zabawy, a w samym
                  parku tuż obok jeziora odbywały się dawniej festyny, czyli zabawy na powietrzu.
                  Ostały się tylko korty, jako moje podwórko zabaw - w tym pięknym srodowisku
                  wyrosłam i na łonie natury, gdzie dawnie łany zbóż się rozciagały, łąki,
                  wikliny, a koniki orały pola gospodarzy, gdzie ciąge biegało sie do skupu
                  odwożąc nawet na taczkach spady owocowe. Gdzie czlowiek szybko kosił trawę
                  przed szkołą (wtenczas to wstyd teraz to moja duma) To było dawniej... no i ta
                  kopalnia soli i tyle wrażeń , kiedy była awaria prądu pod ziemią.
                  A teraz to prawie uzdrowisko Wieliczka, nie tylko zabytek. Chyba będą dążyć do
                  miana miasta uzdrowiska.
                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:38
                    Ciekawe w którym hotelu to zatrzymaliście się ? - podejrzewam , ze to taki
                    fajny hotel na ul.Kościuszki gdzie na Nowym Świecie mógł Cie oszczekiwać
                    piesek. Taki elegancki, konferencyjny hotel. Jeśli to ten hotel, to wyobraż
                    sobie, mieszkaliście w miejscu gdzie dawniej zbierała najlepsze zioła dla
                    babci, dawniej tam były pola i małe stare chatki. Ale sie rozpisuję. Masz
                    szczęście , bo własnie w tym roku ukończyli kłaść nowy asfalt, bo droga była w
                    tym rejonie wyboista. Jeśli nie zaszliście do kościółka drewnianego św.
                    Sebastiana to napewno mieszkaliście po mojej stronie Wieliczki, ja dopiero
                    kilka lat temu dotarłam po trudnościach.
                    Aż nie chce mi się wierzyć w takie cuda, żeś był w tym miejscu, to tak jakbym
                    była w Łabędach - w samo moje oczko trafiłeś. Jaki ten świat mały.
                    • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:42
                      Przyznajesz, że miasteczko jest urocze i ma charakter austryjacki i mnóstwo
                      pieknych , ciekawych budowli, kamieniczek, a uliczki są takie wąskie.
                      Widzisz, do tego zmierza Wieliczka by nie tylko zatrzymać się w niej w kolejce
                      do kopalni soli ale też poznać jej dodatkowy urok i żeby się zatrzymać i była
                      dobrą bazą wypadową do Krakowa, co myślę to uczyniliście. Nie wspominasz o
                      Krakowie.
                      Własciwie to jeszcze nie mogę wyjśc z podziwu.
                      Jak już wspominałam pochodzę z rodziny stolarskiej, wyuczonej fachu we Wiedniu.
                      Zaraz wkleje moj rodzinny dom, do ktorego strychu chę się dostać . Tam teraz
                      prowadzi rodzina dalej pracownie stolarską.
                      Dotarłam do starej pieczątki austryjackiej z 1905 roku. Jest emblematem
                      pracowni stolarskiej , która jeszcze istnieje - prowadzi następne pokolenie.
                      www.oldtime.prv.pl
                      Ten stary warsztat stolarski nie jedną pracę zrobił dla kopalni i dla
                      Guernatora Wieliczki w czasie wojny - pamiętna szopkę świąteczną dla dzieci
                      gubernatora, dzieki której wyprosił dziadek przyjazd ojca mojego z robót w
                      Niemczech na przepustke, a która skończyła się zawałem serca oczywiście dziadka
                      nie Gubernatora przed samym Gubernatorem w biurze na czerwonym dywaniku, bo
                      ojciec mój uciekł... w lasy i znalazł się aż na Warmii.
                      No tak to już wszytko wiesz, losy rodzin są bardzo bardzo ciekawe.
                      Ale czas się nie zatrzymuje , idzie do przodu i teraz podziwiając te stare
                      ulice , kamienice, kopalnię to miejmy na względzie, że kiedy było inaczej , że
                      byli tam ludzie, pracowali, cieszyli się, żyli tak jak Ślązacy na swoim
                      terenie - wszystko się zmienia. Wieliczka na korzyśc, a u Was też, tylko nie
                      odrazu Kraków zbudowano.
                      Magnum Sal - to zabytek kl. O - o czym pewnie sam się przekonaliście, taki
                      piekny podziemny rajski świat.
                      • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:44
                        Kiedy byłam w nim w tamtym roku - ten podziemny świat też się zmienił, nie ma
                        już kortu na którym grali ważne osobistości zwiedzające, teraz to jest wielka
                        sala koncertowa, dziś moze konferencyjna , wszystko skomercjalizowano -
                        widzieliście te windy w jednej komorze gdzie można było wyjechać i podziwiać
                        komorę z gory. A największa atrakcja to schodzenie w dół schodzami drewnianymi -
                        łoj, szkoda , ze mnie nie bylo, wyłaczyłabym prąd i na górę wychodzilibyście
                        też schodami, a nie wygodnie windą szybową, w której jak pamiętam tenisiści
                        powystawiali swoje drewniane rakiety i im połamało je.
                        Laband , gadac i gadać bez końca mogę , no ale kiedyś trzeba przystopować i
                        kropeczkę postawić. ;))))
                        Jestem pod wrażeniem , najbardzie spacerów w parku, w prawdzie mnie tam nie
                        było , ale śladów zacznę już szukać i oznaczać ;) , a na drzewie wywiesze
                        kartke - Uwaga ! Tu był Laband - Ślązak, ktory przywiózł Utopka i wrzucił go
                        do parkowego stawu. Od tej pory przy stawie grasuje śląski utopek ;))
                        A czy wiecie co dzisiaj się działo w Wieliczce ? Jest cała obstawiona i nie ma
                        wjazdu. Czyżby Laband zorganizował tam Trójkąt War....dzki ?
                        Tak to jest prawda - dziś w Wieliczce bylo spotkanie o najwyższego stopnia w
                        komorze o nazwie W.... i to nie przypadek.
                        • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 19:46
                          Jeszcze kiedyś musze to powiedzieć, miałam pomysł by kolejkowiczom do szybu
                          kopalnianego udostepnić komputer, by mogli się na forum wieliczki wpisywać jak
                          do księgi gości i wtenczas Wieliczka we wpisach miałaby pierwsze miejsce na
                          świeci w portalu gazety.pl.pod względem ilości wpisow.
                          Takie to pomysły były ! To prawda.
                          Jeszcze coś - czy wiesz, że w Wieliczce był papież JPII ?

Zaraz powkladam pewnie zdjęcia.
                          • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 22:35
                            tyla wiadomosci i tela wrazyn - prziznom sie ze szpas robi to sam jak sie zno
                            aby trocha te same eki. Jutro obejzate wszyske obrozki co som juzas nowe.

ps

hotel sie nazywou chyba Salim:)
                            • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 22:59
                              jeszcze jedyn mauy szczegou co mi niy dowo ruy:)

widziouech szykld "Restauracja ormianska", ale wyglondauo to na spelunka i moja
                              miaua strach tam wlys jak sie tam dwoch ozartych pokozauo. Jo by tam wloz nawet
                              keby sie tam prali - ciekawosc boua pieronowo, ale niychciouech mojyj straszyc:))

wiysz cos o tym "lokalu"?
                              • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:09
                                Tak jest SALIM - nowy hotel , na polu moich ziół, to jest mój rejon, bliżej już
                                nie mogłes być, naprawde. Dlatego widze jak spacerowaliście i po jakich
                                ścieżkach. Nie ma w Wieliczce takich knajp dobrych. Ja rownież je wszystkie
                                omijam z daleka, wyglądają na knajpowate tylko zamkowa jest godna uwagi , no i
                                restauracja w Galicji w tym hotelu co widziałes, tylko skoleji tam jest drogo,
                                nawet zadrogo. Wieliczka nie specjalnej kuchni i to błąd. A wiem , że gotowaly
                                bacie takie placki 'bliny' na drożdzach z jabłkiem w środku , fajne , no ale
                                nie wrócono tu do tradycji kuchni lub kuchni austryjackiej.
                                Wiesz, Laband - oddychałes przez te dni moim powietrzem, a jednak byłes i
                                widzialeś, nie kłamalam. Mieszkales na mojej ulicy tylko z drugiej strony, tam
                                gdzie jeżdziłam na kole i wogole - jestem pod wrażeniam penie większym niż Ty.
                                Fajnie , że byłes, bardzo fajnie. Jęsli Ty nie zamieścisz zdjęć to ja
                                zamieszczę trasę wielicką Labanda, bo juz sobie wyobrażam. Ile tam byłeś dni i
                                nic nie mowisz o Krakowie , ominołeś Kraków i autostrada pojechales prosto na
                                Katowice ?
                                • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:22
                                  w zamkowyj jedli my roz obiod - zresztom ino roz my go mogli we wieliczce jesc:)

Ta ulica chybach couko obszou - teroski mie zamurowauo!!!

a we Krakowie faktycznie niy bouech, ino pojechouech do Laband City:))
                                • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:23
                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=83&pos=97
                                  Taki miałes widok

I takie coś widziałeś :)
                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=83&pos=90
                                  • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:26
                                    :))

jo zrobiou pora fotek ze wieliczki - dom kedys je na galeria, to boua baszta,
                                    park, kosciou kole zamku i zamek ...
                                    • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:33
                                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=83&pos=89
                                      Tu byłeś i ta małpią wyspe widziałes.
                                      Dobra droga jest prosto na Ktaowice tylko trzeba się znać na tych ślimakach.
                                      • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:34
                                        A tu nie doszedłes
                                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=83&pos=82
                                        • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:38
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=83&pos=85
                                          Tu jest mój dom, stary ale jeszcze jary :)
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=83&pos=86
                                          Tu ten plac zabudowany na przeciwko domu

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=179&pos=21
                                          A tu kapliczka na rozwidleniu dróg, pod moim domem.
                                          • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:42
                                            wszyndzie tam bouech i widziouech, ale jak widac slepy bouech:))
                                            • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:46
                                              nie mów tak, przeciez jechales w ciemno. Ja tez jak byłam pierwszy raz w
                                              Gliwicach to nic nie widziałam dopiero drugi raz trochę się rozeznawałam.

Inaczej to wygląda na żywo.
                                              • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:48
                                                prziznom sie ze jak widziouech nowe bloki to zawrocouech, bo jakos niy
                                                kojazouech nic z nimi, i to chyba bou moj feler - bo przeca to bouo na granicy ...
                                                • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:53
                                                  Własnie te nowe bloki sa na naszych terenach. Odebrali zaplacili marne grosze i
                                                  nic takiego konkretnego nie wybudowali i jescze zalali betonem.
                                                  To tez były dawne tereny PGR -u.
                                                  Szukam tych zdjeć JPII i jakoś nie mogę poszukać.
                                                  • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 25.07.06, 23:55
                                                    a miouech take dziwne przeczucie ze tymi blokami ...

niych to jasny piernik szczeli, tak blisko bouech i niy trefiouech:))

Rita na rynkutysz bouech bo szukouech nowe sandallacze, ale kupiouch je dopiyro
                                                    we M na granicy Glywic i Zabrza:))

kole fojermanow tysz zech przeuaziou, a do kopalni szuech na skroty bez taki
                                                    park i boua tam mauo bausztela:)))
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:04
                                                    Wiem , szles Nowym Światem, przez park Kingi do kopalni - tą drogą to i ja
                                                    codziennie chodziłam do kopalni - mysmy zjeżdzali tym szybem bliżej , szybem
                                                    gorniczym , nie turystycznym , od tej strony co szliście. Piękną trasę
                                                    mieliście - a byliście w tej karczmie Halita ? Tam w karcie były fraszki
                                                    napisane, nie nie Bronka sla fajne fraszki , oczekując na jadlo można
                                                    przeczytać.
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:06
                                                    "Swoje wykłady poświęcał wielickiej młodzieży akademickiej, a była to spora
                                                    grupa. Im celebrował mszę św. w każdą niedzielę o godz. 10, po której w salce
                                                    katechetycznej w starej plebani przy kościele św. Klemensa (to jest ten kościół
                                                    pod zamkiem)wysłuchiwaliśmy jego godzinnego wykładu. I zdarzyło się raz, że na
                                                    zakończenie roku akademickiego przyjechał do Wieliczki kardynał Karol Wojtyła.
                                                    Byłem również w gronie tych studentów, którzy z uwagą i w skupieniu wysłuchali
                                                    homilii ówczesnego arcypasterza, a później w ciasnej salce katechetycznej Jego
                                                    wykładu."

Były zdjęcia , ale juz ściagneli . Ale mozna przeczytać rezenzje.

"zdjecia te nie byly publikowane, pokazuja papieza w jego zwyklym codziennym
                                                    polskim zyciu. Sa ciekawsze niz tysiace zdjec kiedy kazdy jego krok byl
                                                    rejestrowany na fotografi."
                                                    Fajne to byly zdjęcia , bo uchwycone z zycia pospolitego, nie pod publiczkę.

• rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:09
                                                    Przyszły papiez był na tych zdjęciach w trampkach :)
                                                    Unikatowe to byly zdjecia ale już ich nie ma szkoda .
                                                  • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:14
                                                    ale za to pamiyntom kaj oglondouechh juz we Krakowie downo tymu odniego
                                                    szczewiki:)))

to bouo na Wawelu - jak sie wuaziouo to po prawyj stronie boua tako izba
                                                    poswiyncono odniego pamiynci ...
                                                  • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:10
                                                    halit.mojafirma.pl/site/index/1400
                                                    ta zech niy odwiedziou ...

po nazwie to by to musiauo byc zaro kole kopalni - kaj to gynau bouo?
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:12
                                                    nowe sandallacze - co to jest, nie ma tego w slowniku ?
                                                    sandały ? buty klapki ?

• szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:14
                                                    sandauy:))
                                                  • szwager_z_laband ps 26.07.06, 00:18
                                                    idzie tysz pedziec "Chrystuslacze":))
                                                  • rita100 Re: ps 26.07.06, 00:21
                                                    szwager_z_laband napisał:

> idzie tysz pedziec "Chrystuslacze":))

No fabryka obuwia byla w Chełmku kolo Oświęcimia, najsłynniejsza w calej Polsce.
                                                    Wieliczka raczej nie słynela z obuwia , chyba , ze dobrze posolisz to i
                                                    kupisz ;))
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:17
                                                    Tak w tej karczmie mozna bylo fane rzeczy jeść. Tam zawsze pełno zagranicznych
                                                    turystów byloi dośc przyjemnie , stylowo i staropolsko

motto: "Waszą rzeczą jest być głodnym i spragnionym, naszą sprawą jest temu
                                                    zaradzić"

i w karcie pełno fraszek

A czy turystom oczekującym na zjazd towarzyszył zespół krakowiacy , jacy tacy -
                                                    czasmi tam grają i spiewają pod kopalnią
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:22
                                                    juz późno, czas uciekać , jak ten czas leci
                                                    jutro ma byc u nas jeszcze i jeszcze goręcej

dobranoc
                                                  • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 00:25
                                                    napiouech sia ale za to piwa we tym szynku pod ziymiom, zaro kole mie siedziaua
                                                    czipokolyniowo familia ze Hameryki - jak bouech smarkaty synek to juz roz bouech
                                                    we tyj kopalni, ale tego szynku se niy przipominom jakos z tamtych czasow. No i
                                                    niykerych grot juz tysz chyba niyma. Kupiouech se film o tyj kopalni i je tam
                                                    godka o pozarze i o powodzi pod ziymiom = chyba niykere groty/komnaty chyba sie
                                                    bezto "straciouy" ...
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 26.07.06, 23:03
                                                    Raczej nie stracily się komnaty, tylko niektore zamykają , bo szkodza im takie
                                                    warunki zwiedzania, a dużo własnie otorzyli komór i unowocześnili. Samą komore
                                                    Warszawę tak zmienili, że nie poznałam i ten bufet dawniej byl w innym miejscu
                                                    teraz prawie jadłodajnie zrobili - ogromnie się zmieniło.
                                                    To teraz zacznij opowiadac o innych terenach zwiedzających, Wieliczkę chyba
                                                    wyczerpaliśmy, choc zostanie w pamięci do końca. Takich miejsc się nie
                                                    zapomina :)
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 01.08.06, 23:16
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=207&pos=3
                                                    Kazdy kamień tu znam , ale co za piękna kobieta tam siedzi to nie wiem ?
                                                    Przedstawisz ją nam ?
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 01.08.06, 23:24
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=207
                                                    To widzimy kamień z łabędziem na samiutkim poczateczku , jako pewnie znak , że
                                                    Łabędy były w kopalni soli. Potem widzimy komorę w ktorej górnik podaje
                                                    krolowej Kindze znaleziony pierścień. Powiem za Labanda, że tu właczają
                                                    iluminacje świateł i przez megafon roznosi się legaenda o pierścieniu św. Kingi.
                                                    Dalej wchodzimy chyba do wielkiej sali, a raczej wielkiej komnaty św, Kingi,
                                                    ktora jest najpiękniejszym urywkiem zwiedzania.
                                                    I jeszcze jest Baszta zamku i sam odnowiony zamek w Wieliczce.

Laband , a tam kolo Baszty jest najstarszy szyb górniczy - czy ogladałes go ?
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 01.08.06, 23:30
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=138&pos=73
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=138&pos=72
                                                    Mam to , zobacz.
                                                  • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 02.08.06, 07:19
                                                    ja bouech tam, to sie slazuje schidami do takyj choby pywnicy - Rita je to
                                                    autyntyczny szyb abo ino taki zrobiony dlo turystow - jakos niypamiyntom.
                                                    Ta kobiyta to musi byc jakos turystka:)
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 02.08.06, 19:45
                                                    To nie jest autentyczny szyb, to atrapa dla turystów. No ale Ty wytrawny
                                                    Śloonzak toś rozpoznał co to kant :)
                                                    Fajna taka rzecz, zaWsze to wiecej miejsc do zwiedzania.

Ta turystka mogłaby tak siedziec i siedzieć , chyba jednak przyciąga turystów.
                                                    Napewno to nie Siuda Baba ;)))
                                                    I są następne zdjecia już, bedziesz je gdzies wyjaśniał ?
                                                  • szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 02.08.06, 22:39
                                                    jeszcze couko Suowacja musza wrazic:)

kaj tam wyjscniac, jo niylubia obroskow opisywac :))

abo godom abo pacza:)) - Paulek je w tym lepszy:)
                                                  • rita100 Re: spomniynia ze Wieliczki 02.08.06, 23:55
                                                    Laband , musisz opisywac obrazki - z jednej przyczyny, najwazniejszej. Kiedy
                                                    chcemy znaleź jakies zdjęcie , musze czekać aż wszystkie się załadują, co trwa
                                                    bardzo długo i tracimy wiele czasu. Kiedy bild jest podpisany szybko
                                                    odnajdziemy . A tak to czuję się jak w buszu. Szukam igły w stogu siana ;))))
                                                    A jeszcze jak komputer idzie pomalusku i się ładuje jak się ładuje to proszę,
                                                    idź tym ludziom na rękę, chociaz jednym slowem podpisz.
                                                    Na dodatek nawet albumów nie masz podpisanych - Laband , przyznaj się, może
                                                    sługę potrzebujesz do podpisywania ? ;)))))))

• szwager_z_laband Re: spomniynia ze Wieliczki 03.08.06, 12:14
                                                    dobra od dzisiej kozde nowe zdjyncie byda podpisywou:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka