Dodaj do ulubionych

Wąsaty obraz Polaka na emigracji

20.12.07, 21:06
A jak nie oszuka i nie zaszkodzi to na pewno nie pomoże - ocenia Dorota. Dorota mieszka na Wyspach od 5 lat i obecnie pracuje jako księgowa w jednej z angielskich firm budowlanych. Kiedy przyjechała do Anglii jej angielski nie był nawet na podstawowym poziomie. Ledwo co dukała i niewiele rozumiała, dlatego ucieszyła się, że w coffeshopie, w którym miała zmywać pracowała jeszcze jedna Polka. - Myślałam, ze mi pomoże. Niestety okazało się, że nie chce ze mną rozmawiać, nie mówiąc o jakichkolwiek wskazówkach dotyczących pracy. Po pierwsze mówiła do mnie wyłącznie po angielsku tłumacząc, że nie chce nikogo urazić używając języka, którego inni nie rozumieją. Za każdym odkreślała też, że nauczyła się wszystkiego sama, więc i ja dam sobie radę. Nauczyłam się wtedy jednego - trzeba być twardym i nie można liczyć na pomoc innych, bo można się przeliczyć - mówi. Od tego momentu Dorota nie zmieniła wyobrażenie o Polakach na emigracji, wszystko co się wydarzyło potem tylko potwierdzało pierwsze spostrzeżenia - Polak Polakowi na emigracji nie życzy dobrze i tylko patrzy jak i komu dokopać.

praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,67738,4776895.html
- Już po kilku dniach pobytu w Irlandii bez problemu mogłem odróżnić rodaków od innych narodowości - mówi Rafał. - Polaka łatwo poznać po zachlapanym farbą ubraniu, a Polkę po dekolcie do pasa - dodaje.

--No ja,poczontki som zawsze trudne;)

LG

Obserwuj wątek
    • ballest Re: Wąsaty obraz Polaka na emigracji 20.12.07, 21:18
      Jasne, ze Poloka mozna poznac, ale powiem wom, ze nie wszystkich, bo jest dzicz
      i sa tysz kulturalni.
      • alladyn15 Re: Wąsaty obraz Polaka na emigracji 20.12.07, 23:44
        Mieszkam w Anglii od wielu juz lat i na palcach jednej reki policze
        osoby ktore rozpoznaly mnie jako Polaka.
        Moj typ urody jest srodziemnomorski.Bardzo jak Al Pacino(aktor).
        Moja drobna postura,czarne wlosy i ladne rysy twarzy wzbodzaja u
        angielek ten...instynkt opiekunczy(tak sobie to tlumacze).Maniery
        mam prawie nienaganne,a jak cos nie tak, to zwalam na komunizm w
        ktorym sie wychowywalem(nie na Polske per se!).
        Alison, z ktora mieszkam od 3 miesiecy, jeszcze nie znalazla zadnego
        bledu w moim charakterku.
        Byc Polakiem to dumnie brzmi.
        • alladyn15 Re: Wąsaty obraz Polaka na emigracji 21.12.07, 01:10
          A teraz porada video dla wszystkich mezczyzn,jak podrywac.
          Powiem,ze mam 100% sukcesu.

pl.youtube.com/watch?v=JcAdwfGZMNQ
          • alladyn15 Re: Wąsaty obraz Polaka na emigracji 21.12.07, 02:54
            Dostalem wlasnie maila od Betanek.Ledwo im podlaczyli Internet, a
            juz sie nadzialy.Niby jestem winny.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
    • 1fatum Re: Wąsaty obraz Polaka na emigracji 04.10.13, 09:01
      technik888 napisał:

> Jest takie powiedzenie wśród emigrantów: jeśli Polak ci nie zaszkodził, to już
      > ci pomógł.
      > Niestety to bardzo przykre ale prawdziwe

Może Żydów Polacy nie lubią, bo ci wzajemnie sobie pomagają, tylko dla tego, że są Żydami.

Pośród prawd i stereotypów o niechlujnym wyglądzie, pijaństwie, "lepkich rękach" , lenistwie, pieniactwie itd, itp., są Polacy normalni jak reszta europejskiej społeczności. Tyle że niezauważalni wśród innych im podobnych - normalnych ludzi. Oni wtopili się w tło.

Od sumiastych wąsów szlachciury po wąsy elektryk niskonapięciowego i gastarbeitera mamy zapewne przejaw sprintu za uciekającym peletonem. "Stara" Europa miała wieki na zdobywanie ogłady i bon tonu. Polacy idąc na skróty doganiają w pół wieku Europę. Jedni podążają wyznaczoną trasą, a inni biegną na skróty i to właśnie oni wyrabiają złą opinię. Otwarte granice sprawiły, że wypłynęła w świat wszelka szumowina i to ona brakiem znajomości języka, zachowaniem i naruszaniem prawa, lekkich obyczajów staje się widoczna i robi złą opinię całej reszcie.

Na pewno jest znaczna liczna osób wykształconych, kulturalnych, którzy nie wychylają się ze swoją polskością, ze względu na swoich prymitywnych pobratymców. Dlatego opinia jest dość jednostronna.

Musi upłynąć nieco czasu, aż Polacy znajdą się w czołówce peletonu i zmienią się stereotypy. Tymczasem mamy wąsatego, skacowanego nie pierwszej czystości faceta i łatwe kobiety przylepiający łatkę Polakom.
      • cirano Re: Wąsaty obraz Polaka na emigracji 04.10.13, 09:27
        Już w '81-szym w Wiedniu słyszałem od Polaków wybierających się do USA, że w biedzie na Polaków nie ma co liczyć, a napewno pomogą każdemu w potrzebie - ŻYDZI!
        ---
        Istnieje broń straszniyjszo od oszczerstw. Tom broniom jes prowda
    • 1fatum Re: Wąsaty obraz Polaka na emigracji 07.10.13, 08:12
      "Rzeczpospolita": wielki exodus z Polski trwa

Licz­ba emi­gran­tów cią­gle ro­śnie – alar­mu­je "Rzecz­po­spo­li­ta". 2,13 mln Po­la­ków prze­by­wa­ło za gra­ni­cą w końcu 2012 roku – usta­li­ła ga­ze­ta. To o 70 tys. wię­cej niż w 2011 r. i 130 tys. wię­cej niż w 2010 r. Po­la­cy zatem – mimo że mieli wra­cać, a za­chód Eu­ro­py roz­wi­ja się wol­niej – wciąż ucie­ka­ją z kraju.

wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpospolita-wielki-exodus-z-polski-trwa/lm78x

Jeszcze musi upłynąć nieco czasu, zanim ostatni zgasi światło, ale już on jest i trzyma rękę na włączniku. Bajdurzenia polityków niczego nie zmienią, bo przeminęła epoka patriotyzmu naiwnego, jak twórczość Nikifora. Nawet głąby z arytmetyki potrafią policzyć, gdzie im żyje się lepiej. Tendencję tą najlepiej odzwierciedla poniższa wypowiedź:

cyt. "... - Tęsknię za Polską, chciałabym móc tu mieszkać. Tylko że tutaj strasznie trudno jest żyć. W Wielkiej Brytanii, pracując mogę pozwolić sobie z mężem na spłatę domu i nie muszę liczyć, czy wystarczy nam do pierwszego - mówi cytowana przez dziennik Anna, która wyjechała z Polski pięć lat temu.

- Już tu nie wrócimy - dodaje. ...".
      • cirano Re: Wąsaty obraz Polaka na emigracji 07.10.13, 08:24
        500 tys. z Angli chce wrocić nazot do Polski. Ciekawe co niymi poza tynsknotom keruje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka