nordicwolf 15.01.09, 19:20 na TVN leci historia ucieczki ze rosyjskich lagrow do Niemiec zolnierza wehrmachtu.Dzis drugi odcinek.Oma mi godala kiedys o pewnym czlowieku z Raciborza.On ponoc z niewoli wrocil na Slonsk piechty ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
socer-schlesier Re: prawdziwa historia 15.01.09, 19:28 Fajny film.Wczoraj byl pierwszy odcinek.Dobrze ze to wszystko juz mamy za soba.Teraz juz tylko z optymizmem nalezy patrzec w przyszlosc. Odpowiedz Link
sweet_angelina Re: prawdziwa historia 15.01.09, 20:36 Brat od mojij babcie to był taki miglanc. Zawsze uśmychnyty i wesoły i gupoty sie go trzimały. A w młodości dostoł się na Sybir. Zakolegowol sie z jednym Rusym z obozu i tyn mu padoł "biezaj bo ty tu zginiesz". No i sie Francek wybroł piechty z tej Syberie du dom. Szeł w ta strona co słońce zachodziyło i yno w nocy żeby go nie capli po drodze. Nie mioł ani mapy ani kompasu. Szoł miesionc chyba ale du dom trefiył. I dożył syndziwego wieku. Dobrześ padoł Socer - dobrze że te czasy już minyły... Odpowiedz Link
rita100 Re: prawdziwa historia 15.01.09, 21:54 akurat leci ten film A ja czytałam książkę Wiecherta gdzie bohater wraca po dwudziestu latach siedzenia w obozie gdzies na pustynie, wracał piechto przez dwa lata, a jak wrócił.... to zobaczył swoje nazwisko wyryte na pomniku poległych,a tytuł tej książki "Pani Majorowa" Odpowiedz Link
ballest Re: prawdziwa historia 15.01.09, 22:05 Kazdy z nich se na pocion skoczou i se zabrou! Odpowiedz Link
rita100 Re: prawdziwa historia 15.01.09, 22:56 I tak Nordicwolf przykuł mnie do silmu. Własnie się skończył, oczywiście szczęśliwym powrotem. Ale film buł. I jak łezki się potoczyły ? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: prawdziwa historia 16.01.09, 09:18 rita100 napisała: > I tak Nordicwolf przykuł mnie do silmu. Własnie się skończył, oczywiście > szczęśliwym powrotem. Ale film buł. > I jak łezki się potoczyły ? Ten gosciu tyle razy w tej swej wedrowce smierci sie wywinal.Wazne ze dotrwal i do domu wrocil.a najwazniejsze ze jak juz do tego swojego wymarzonego domu wrocil jest to ze jego zona na niego jeszcze czekala. Odpowiedz Link
rita100 Re: prawdziwa historia 16.01.09, 14:24 Socer, że kobieta czekała, to mnie nie zdziwiło, scena w kościele była urocza i wzruszająca, ale scena na moście, kiedy już na granicy spotkali się Ruski i uciekinier Niemiec to było faktycznie uniesienie duchowe. Jak Rusek z honorem przepuszcza Niemca i powiada - Zwyciężyłem. I prawde powiedział. Mógł go złapać w tym momencie, a jednak tego nie zrobił. Czy sumienie ? Odpowiedz Link
gryfny Re: prawdziwa historia 16.01.09, 15:13 socer-schlesier napisał: > wrocil jest to ze jego zona na niego jeszcze czekala. Je tysz taki film,on nazot ona za sonsiadem wydano Odpowiedz Link